Autor Wątek: Zderzak przedni uszkodzony (2008) - co wybrać?  (Przeczytany 1514 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kifu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Suzuki Swace
Zderzak przedni uszkodzony (2008) - co wybrać?
« dnia: 06 Maja 2016, 19:11:07 »
Dzień dobry Koleżanki i Koledzy,
witam wszystkich :) od roku ujeżdżam Aurisa z rocznika 2008 i mam nadzieję niebawem, napisać kilka słów nt. użytkowania auta przez rok. Tyle tytułem wstępu, a teraz do rzeczy.

Na dniach uszkodziłem swojego Auriska:
http://filar.org/zderzak.jpg
- na górze zmarszczony lakier
- na środku porysowany
- na samym dole zdjęcia odbicie od ramki tablicy rejestracyjnej
i szukam przedniego zderzaka. Z tego co widzę,  to są cztery opcje:

1. nowy z ASO
+ nowy
- koszt

2. używany z demontażu
+ tańszy od nowego oryginalnego
- używany

3. nowy zamiennik
+ najtańszy
- nie wiem jak z jakością

4. malowanie tego co jest (o ile nie jest pod spodem jakoś uszkodzony)

Oczywiście w przypadku opcji 2 i 3 liczę się z koniecznością malowania, nie wiem jak to jest w przypadku zderzaka z ASO.

No i pytanie, czy ktoś miał podobny wybór? Na co się zdecydował? Ewentualnie jaki wybór wg Was będzie najlepszy.

Jak dla mnie, to byłoby najfajniej pomalować to co jest i to zamierzam skonsultować w pierwszej kolejności z zaprzyjaźnionym lakiernikiem, ale rzeczoznawca (tak, z ubezpieczalni - AC - wariant kosztorysowy (nie pytajcie dlaczego tak, długa historia)) mówił, że mogła zostać uszkodzona struktura i może być problem - nie wiem jaki. Jeśli nie da się malować, pewnie będę iść w górę listy, a w związku z tym może ktoś ma jakiś zderzak, który w razie czego mógłby mnie zainteresować?

Pozdrawiam,
Andrzej

Offline Barti

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zderzak przedni uszkodzony (2008) - co wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maja 2016, 19:26:39 »
Miałem podobny dylemat kiedyś w Corolli wybrałem zakup używki w idealnym stanie na allegro (na pewno nie sortuj po cenie tylko wybierz trochę więcej niż środkową cenę) i taka sztukę lakierowałem. (kupiłem akurat w zbliżonym srebrnym kolorze). Jeśli Twój egzemplarz nie jest złamany i ma całe uchwyty to na Twoim miejscu oddałbym to do lakiernika żeby pomalował (ewentulanie lekkie pęknięcie skleił) zderzak to takie cholerne część że nawet jak zrobisz sobie na piko-bello to po czasie będą ślady po kamieniach lub innych mniejszych lub większych przygodach. ( mi po 4 miesiącach po malowaniu wyskoczył piesek i mam delikatną pajęczynkę- pies przeżył :) Patrząc na zdjęcia malowałbym.
Corolla E12 HB 1.4 D4D SOL => Auris II FL 1.6 Comfort

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maja 2016, 19:27:56 »
Mówiąc krótko... ja bym malował ten co masz, o ile nie ma uszkodzonych zaczepów i nie jest nigdzie pęknięty.

Ogarnięty lakiernik z zamkniętymi oczami da sobie radę z tym uszkodzeniem widocznym na zdjęciu. :-P

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maja 2016, 19:59:12 »
Ja to bym z taką pierdółką nic nie robił tylko jeździł dalej i się nie przejmował  <taniec>

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Maja 2016, 20:19:40 »
malowanie tego co jest
najrozsądniej

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Maja 2016, 13:23:26 »
Sprawdź w pierwszej kolejności czy belka zderzaka nie jest pogięta, u mnie z tyłu wyglądało podobnie, dopiero w ASO wyszło że mocowanie belki jest zgięte - z polisy sprawcy robiłem - koszt w ASO przekroczył 3000 zł.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline kifu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Suzuki Swace
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maja 2016, 19:04:30 »
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Na dniach jadę do lakiernika, niech patrzy. Zderzak będzie ściągany więc również sprawdzimy czy coś pod spodem się nie zadziało.
Po operacji, dam znać :)
Jeszcze raz dziękuję.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl