Autor Wątek: DPF - regenracja  (Przeczytany 12077 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cerro_torre

• Początkujący
DPF - regenracja
« dnia: 12 Czerwca 2016, 09:10:05 »
Od trzech miesięcy jestem posiadaczem Toyoty Auris 1.4 D4D z 2010r. Przebieg 102 000 km. Przejechałem 3000 km.
Samochód sprawuje się dobrze. Nie mam zastrzeżeń.
Moja wątpliwość dotyczy filtra DPF, a ścisłej okresów pomiędzy jego regeneracjami. Na początku użytkowania tego auta przeze mnie filtr regenerował się co ok 260 km. Po wymianie oleju (miesiąc temu) okresy pomiędzy regeneracjami filtra spadały stopniowo do 230-170-150 km.
Samochód jest użytkowany codziennie najczęściej wg następującego schematu: miasto 20%, poza miastem (80%), z domu do pracy 25 km - z pracy do domu również 25km. Paliwo tankowane jest na stacji Statoil.
Wobec takiego stanu rzeczy zgłosiłem się do ASO celem diagnostyki auta.  W chwili badania od ostatniej regeneracji auto przejechało ok 30km. Wyniki badania były następujące: ciśnienie różnicowe na DPF 0,8 kPa, wskaźnik zapełnienia PM 38%. Informacja zwrotna od ASO jest taka, że z filtrem jest wszystko dobrze-tak częste regeneracje są normalne, jeździć i obserwować (szczególnie poziom oleju) "czepiam się" i w ogóle jestem pierwszym klientem który na to (interwały pomiędzy regeneracjami) zwraca uwagę .

Zastanawiam się nad wymiana filtra na nowy (aktualny koszt około 3000 PLN), choć ASO stwierdziło, że nie ma takiej potrzeby.

Pytanie do użytkowników Aurisow 1.4 z DPF-em, jakie są wasze przebiegi pomiędzy regeneracjami filtra, czy są one skorelowane z całkowitym przebiegiem auta?
Jaka może być przyczyna, w sumie częstych regeneracji? Jakie może być rozwiązanie tego problemu?

Pozdrawiam.

Offline coza86

• Toyot Leżący
  • *
Odp: DPF - regenracja
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwca 2016, 09:15:54 »
A jak rozpoznać taka regeneracje? Mam auris lift 2010 1,4 d4d wiec chętnie spojrzę i porównam z Twoimi wynikami

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline victus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Czerwca 2016, 09:28:25 »
Mam to auto z tym silnikiem w tym roczniku i nie mam dpf. Zaskoczyłeś mnie tym, że były wersje z DPF.

Wysłane z mojego Monster X5 przy użyciu Tapatalka

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Czerwca 2016, 09:35:34 »
Prościej i taniej jest wyłączyć DPF niż kupować nowy.
http://allegro.pl/emulator-dpf-fap-denso-toyota-nissan-lexus-mazda-i5423013957.html

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Czerwca 2016, 11:15:43 »
Jaka może być przyczyna, w sumie częstych regeneracji? Jakie może być rozwiązanie tego problemu?
Jazda na krótkich odcinkach. Proces regeneracji nigdy nie jest zakończony. Sprawdzaj poziom oleju, bo będzie go przybywało.

Prościej i taniej jest wyłączyć DPF niż kupować nowy.http://allegro.pl/emulator-dpf-fap-denso-toyota-nissan-lexus-mazda-i5423013957.html
W tym samochodzie to co najwyżej można wrzucić to do schowka.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Czerwca 2016, 12:02:04 »
Po wymianie oleju (miesiąc temu) okresy pomiędzy regeneracjami filtra spadały stopniowo do 230-170-150 km.
olej ten sam ? moze wcześniej był niskopopiołowy, a teraz co innego i zatyka dpf

Offline tonymontana123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Czerwca 2016, 17:21:59 »
"Prościej i taniej jest wyłączyć DPF niż kupować nowy.http://allegro.pl/emulator-dpf-fap-denso-toyota-nissan-lexus-mazda-i5423013957.html

W tym samochodzie to co najwyżej można wrzucić to do schowka. ""

czyli w tym samochodzie nie mozna   usunac /EMULOWAĆ    dpf ?? 

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Czerwca 2016, 22:38:14 »
Można emulować DPF w toyotach. Wychodzi to najtaniej niż wycięcie i komputerowe wyłączenie. No ale widzę, że kolega bazi nie wie co to emulator i woli to w schowku wozić.
Każdy zrobi jak mu pasuje. Ja tylko dałem propozycję tanią i skuteczną.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Czerwca 2016, 23:40:00 »
widzę, że kolega bazi nie wie co to emulator i woli to w schowku wozić.Każdy zrobi jak mu pasuje.
gdzie o jakim emulatorze pisałem ???

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Czerwca 2016, 07:19:19 »
widzę, że kolega bazi nie wie co to emulator i woli to w schowku wozić.Każdy zrobi jak mu pasuje.
gdzie o jakim emulatorze pisałem ???

Darek Toyota napisał .......
Obi

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Czerwca 2016, 08:50:01 »
Wiem co to emulator, i wiem też w jaki sposób przebiega proces regeneracji DPF w różnych modelach Toyoty. Dla silnika 1,4 D4D taki emulator nie ma zastosowania.
Można zlecić ewentualnie przeprogramowanie ecu silnika.

Offline Maverick

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Czerwca 2016, 11:50:38 »
Koledzy jak rozpoznajecie, że filtr się regeneruje? Ja zauważyłem co jakiś czas podwyższone obroty i spalanie przy zwolnionym pedale gazu, ale nie wiem czy to jest oznaka regeneracji?
Pozdrawiam

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Czerwca 2016, 12:45:04 »
Koledzy jak rozpoznajecie, że filtr się regeneruje? Ja zauważyłem co jakiś czas podwyższone obroty i spalanie przy zwolnionym pedale gazu, ale nie wiem czy to jest oznaka regeneracji?
Pozdrawiam

Dokładnie tak jak napisałeś to jest regeneracja - wypalanie dpf
Obi

Offline konrado99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Czerwca 2016, 14:44:44 »
  jakiś czas podwyższone obroty i spalanie przy zwolnionym pedale gazu, ale nie wiem czy to jest oznaka regeneracji? Pozdrawiam
Dokładnie tak jak napisałeś to jest regeneracja - wypalanie dpf

mistrzu! można spać spokojniej :) wyjaśniło mi się skąd takie coś :)

Offline coza86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Czerwca 2016, 23:08:11 »
Skoro są wersje z i bez dpf to jak sprawdzić czy mój auris ma ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl