Autor Wątek: Auris Hybrid  (Przeczytany 18554 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oozie

• Prawie Toyot
Auris Hybrid
« dnia: 27 Czerwca 2016, 13:13:32 »
Witam,
proszę o pomoc osoby, które mają doświadczenie z hybrydowymi Auriskami.

Mam Opla i chętnie go zepchnę do rzeki. Szukam nowego samochodu, który będzie w miarę bezawaryjny. Patrzyłem na diesele, zachęcająco w Toyotach wygląda 1.4, ale trochę mało koni ma.
Kolega zachwala hybrydę, ale jechał nią raptem raz. Zacząłem szukać więc informacji na ten temat. Na allegro Auriski I gen. chodzą koło 40 tyś. zł, z kolei II gen. zaczyna się od 50 tyś zł. Co wybrać?

Większą część czasu jeżdżę po mieście, raz na 2-3 tygodnie trasa 150 km. Na wakację samochodem rzadko jeżdżę, może raz na rok. Teoretycznie do wydania mam do 40 tyś zł, choć kusi mnie nowsza generacja, ale boję się że te najtańsze za 50 tyś zł z allegro mogą być trefne.

Proszę o porady, informacje o awaryjności hybryd. Napalony jestem na 1.8 132KM.  :roll:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Auris Hybrid
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwca 2016, 14:07:47 »
Coś więcej o tym Oplu w kwestiach model, spalanie?

Ile rocznie łącznie jeździsz?

HSD 1.8 jest na polskim rynku dopiero od 3 lat. Oferty używanych na stronie Toyoty zaczynają się od 63500 pewnie by coś spuścili bo to drogo ale i wersja dość wysoka.

3 letni hatchback Active pewnie by się za 50-55 dało wyjąć...

Offline Oozie

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwca 2016, 14:16:40 »
Cytuj (zaznaczone)
Coś więcej o tym Oplu w kwestiach model, spalanie?
Opel Astra III 2006 r. 1,6 105 KM benzyna+LPG. Silnik totalna porażka, po raz drugi do remontu a mam 130 tyś km przebiegu. Tak, możecie nie wierzyć, ale przebieg mam pewny, bo samochód od nowości u mnie.
Auto spala około 10l w mieście.
Cytuj (zaznaczone)
Ile rocznie łącznie jeździsz?
Nie więcej niż 20 tyś. km.
Cytuj (zaznaczone)
HSD 1.8 jest na polskim rynku dopiero od 3 lat. Oferty używanych na stronie Toyoty zaczynają się od 63500 pewnie by coś spuścili bo to drogo ale i wersja dość wysoka.
http://otomoto.pl/oferta/toyota-auris-1-8-hybrid-klimatronic-led-pierwszy-wl-ID6ygAsL.html
Nie wcześniej niż 3 lata?

http://otomoto.pl/oferta/toyota-auris-toyota-auris-1-8-hybrid-kamera-cofania-ID6yqMUR.html
http://otomoto.pl/oferta/toyota-auris-toyota-auris-hybrid-prestige-faktura-vat23-ID6yfiHD.html
63500 to trochę dużo. Na otomoto po 55 tyś. zł chodzą. Nie nówki, ale z bardzo skąpymi przebiegami. Nie zależy mi,  aby auto było prosto z salonu i na takie nawet nie patrzę.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Czerwca 2016, 14:35:37 »
Ten egzemplarz z 2010 to jest Auris I z Belgii.  Nie kupił bym sprowadzanej hybrydy chyba że masz zaufane źródło...

Offline Oozie

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Czerwca 2016, 14:36:46 »
Aaa, nie przeczytałem ze zrozumieniem, że chodzi o polski rynek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Czerwca 2016, 14:39:49 »
Te 10 litrów to w jakiej proporcji lpg/benzyna?

Offline Oozie

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Czerwca 2016, 14:50:33 »
Tak szczerze to nie mam pojęcia. Pali może z pół litra więcej na gazie. Generalnie maks spalanie pomiędzy 12-13l, ale to przy mega dynamicznej jeździe po mieście.  <kucharz>

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Czerwca 2016, 15:10:01 »
Pytam bo lpg w kwestii spalania jest trudne do pobicia przez cokolwiek innego.  W kwestii awaryjności i komfortu użytkowania to już niekoniecznie...

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Czerwca 2016, 23:50:31 »
Przy 20 tyś rocznie to kup dobrego benzyniaka, zainstaluj DOBRZE podtlenek LPG i hulaj dusza. Jeżeli zraziłeś się przez te remonty do LPG to i tym bardziej, że napalony jesteś na te 1.8 i 132KM to weź mazdę 3 z 2.0 (DISI) i masz ok 150KM (chyba). Spalanie będziesz miał takie samo jak teraz w Oplu ale przyjemność jazdy w nowej puszcze i te pare kucy więcej.  Hybryda raczej się średnio kalkuluje przy tych przebiegach, no chyba ze to zakup na lata..... Nie do końca wiem czy chodzi ci o zmianę auta na bardziej ekonomiczne - bo to akurat, jak przejrzysz tematy o hybrydach - nie jest tak do końca oczywiste i każdy ma swój (ekonomiczny) "punkt liczenia" a jak wiadomo, "punkt liczenia" zależy od punktu siedzenia  :o . Moja opcja, jak widzisz w stopce to ekstremum ale koszt przejechania 100km za 8 zł jest kuszący, nieprawdaż?

Napisałeś: Pali może z pół litra więcej na gazie - jeżeli to jest prawdą to nie dziw się, że remont za remontem. Bezpieczne minimum to 20% więcej LPG.

Większą część czasu jeździsz po mieście - jakie odcinki jednorazowo/regularnie?
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2016, 00:05:36 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Czerwca 2016, 23:55:09 »
Ja tam, znając precyzję oplowskich skrzyń, rozumiem Kolegę, że marzy mu się automat...

Offline DarkMind

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Czerwca 2016, 19:59:46 »
Ten egzemplarz z 2010 to jest Auris I z Belgii.  Nie kupił bym sprowadzanej hybrydy chyba że masz zaufane źródło
Podstawą zaufania jest kontrola  :cool: najlepiej przedsprzedażowa w ASO.

Ja właśnie mam taka Auriskę tyle, że z 2011 z Belgii. W ogóle dużo Aurisów I generacji było z Belgii jak szukałem autka.

Myślę, że jak już przejedziesz się hybrydą, to też nie będziesz chciał nic innego.
Jedyny model na jaki bym zamienił swoją hybrydową Auriskę to Camry, oczywiście Camry Hybrid  :grin:
Toyota Camry 96 Kanada sedan manual
Toyota Auris I HSD 2011
Toyota CHR 2019

Thing

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Czerwca 2016, 08:11:43 »
A ja Aurisa bez namysłu zamieniłbym na Corollę bo większa i ładniejsza dla mnie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Czerwca 2016, 09:55:25 »
Wybór sedana z przeciętnym bagażnikiem i belką skrętną z tyłu gdy za 1500 zł więcej dostajesz pojemne i funkcjonalne kombi z wielowahaczem - nie rozumiem idei...

Thing

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Czerwca 2016, 10:37:30 »
Po prostu Auris kombi mi się nie podoba, poza tym to trochę udaje kombi bo bagażnik tez ma mały jak i ilość miejsca wewnątrz. czyli wszystkiego po trochu ale niczego wystarczająco. Porównaj sobie ilość miejsca w Aurisie a Corolli. Jest duża różnica na plus dla Corolli. Belka skrętna ma swoje plusy na naszych wyrąbanych gdzieniegdzie drogach.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2016, 10:40:13 wysłana przez Thing »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Czerwca 2016, 11:20:58 »
Od kiedy 600 litrów to jest mały bagażnik?  Jakie konkretnie są te zalety belki skrętnej?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl