Autor Wątek: Pasek rozrządu (F)  (Przeczytany 63149 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jurand55

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Pasek rozrządu (F)
« Odpowiedź #75 dnia: 30 Czerwca 2010, 15:08:58 »
Koledzy co macie silnik taki jak mój 3s-fe, wymieniacie za każdą wymianą paska rozrządu  pompę też,czy nie zawsze?

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 30 Czerwca 2010, 21:58:58 »
Przy pierwszej wymianie (po 100kkm) pompy nie ruszałem.
Przed drugą (190kkm na liczniku) pojawiał się płyn w otworku bezpieczeństwa pompy - to wymieniłem.
O trzeciej wymianie na razie nie myślę - mam 210kkm.

Offline adamno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 01 Lipca 2010, 11:19:08 »
Gdybym chciał kupić sam osprzęt, jakiej pompy szukać. Jako Polak, chciałbym szukać - wiadomo - najtańszej. Może macie jakieś wytypowane, sprawdzone, czego szukać? Bo w serwisie to ja nie wiem co mi włożą.
pozdrawiam
adamno
---------------------
//sprzedane//
Toyota Avensis 1.8 LPG 2007

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 01 Lipca 2010, 11:42:59 »
Co do pompy to Aisin lub GMB. Przeszukaj ten watek dokładnie to znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. 
Focus II 1,6 :)

moak

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 20 Grudnia 2010, 19:05:18 »
witam
mam pytanie o rozrzad w 4a-fe.
kupilem pasek i rolke i wiecej nie ma. w hurtowni mowia, ze to wszystko. jest to "ROLKA NAPINAJĄCA/PROWADZĄCA". czy nie powinno byc w zestawie dwoch rolek? czy w tym silniku jest tylko ta jedna rolka napinajaca/prowadzaca? na allegro np. do 1,6 sprzedaja zestawy z dwoma rolkami.
 zauwazylem, ze w 2,0 sa dwie rolki w zestawie. Jak to w koncu jest?
i rozumiem, ze pompy nie musze??
dzieki

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 20 Grudnia 2010, 19:12:38 »
Mialem okazje zmieniac w 1,6 rozrzad, na 80 procent jest tylko jedna rolka.Jezeli pompa wody nie jest napedzana rozrzadem i jest sprawna to nie ruszaj jej .
Carina 3s-fe!

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 20 Grudnia 2010, 19:23:25 »
4a-fe ma jedną rolke napinającą i pasek , pompa wody chodzi na osobnym pasku klinowym.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2010, 19:25:30 wysłana przez Sterciu »
Pozdrowionka  . :D

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 20 Grudnia 2010, 20:28:07 »
A tu masz procedurę wymiany jak będziesz chciał robić samemu:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=22354.0

moak

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 20 Grudnia 2010, 20:30:07 »
dzieki za info. tez tak myslalem zeby nie ruszac pompy skoro jest ok. co prawda bede zakladal tez nowe paski klinowe (czyli tez ten ktory ja napedza) - ale to chyba nie ma znaczenia dla koniecznosci jej ewentualnej wymiany??

lewmichal: dzieki ! ale to chyba ostatnia czynnosc, ktora bym wykonal sam przy samochodzie :)

p.s. jak juz zdazylem sie zorientowac to przy LB swiece maja byc platynowe. czy unikac jakies marki czy raczej wszystko jedno jakiej firmy ?
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2010, 20:32:12 wysłana przez moak »

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 20 Grudnia 2010, 20:55:36 »
Ngk, denso ewentualnie bosch.
Carina 3s-fe!

Mysti

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 16 Stycznia 2011, 22:15:23 »
Witam,
Mam silnik w mojej Carinie GTi 158 KM chce wymienić cały rozrząd ale nie znalazłem nigdzie kompletnego (brak łożyska, napinacz jest) w komplety są tylko do wersji z silnikiem 175 KM podejdzie do mojego czy jest jakaś mała różnica? 

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #86 dnia: 16 Stycznia 2011, 23:50:35 »
Rolka chyba podejdzie od camry 2,2 5sfe.

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 17 Stycznia 2011, 10:53:05 »
dzieki za info. tez tak myslalem zeby nie ruszac pompy skoro jest ok. co prawda bede zakladal tez nowe paski klinowe (czyli tez ten ktory ja napedza) - ale to chyba nie ma znaczenia dla koniecznosci jej ewentualnej wymiany??

lewmichal: dzieki ! ale to chyba ostatnia czynnosc, ktora bym wykonal sam przy samochodzie :)

p.s. jak juz zdazylem sie zorientowac to przy LB swiece maja byc platynowe. czy unikac jakies marki czy raczej wszystko jedno jakiej firmy ?

Chciałem tylko zwrócić Ci uwagę na tą pompę żebyś nie popełnił mojego błędu. Chciałem wymianę paska, rolki, pasków napędowych i pompy bo tak wypadało z przebiegu. Wymieniono wsio poza pompą bo była ok i nie wymagała wymiany. Po tygodniu od wymiany już ciekła i wymieniono już nie na mój koszt. Ale mógł to być przypadek...

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #88 dnia: 17 Stycznia 2011, 21:20:31 »
Witam,
Mam silnik w mojej Carinie GTi 158 KM chce wymienić cały rozrząd ale nie znalazłem nigdzie kompletnego (brak łożyska, napinacz jest) w komplety są tylko do wersji z silnikiem 175 KM podejdzie do mojego czy jest jakaś mała różnica? 

Oprócz paska pozostałe elementy są identyczne.Paski różnią sie liczbą ząbków.Rolka napinacza ma dodatkowo możliwość napięcia i blokowania samego napinacza hudraulicznego w razie potrzeby zmiany np. pompy lub uszczelniacza.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl