Autor Wątek: Co z klimatyzacją w Carinie E? (F)  (Przeczytany 63427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

CarinaGTI

• Gość
Odp: Co z klimatyzacją w Carinie E? (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Lipca 2004, 22:11:35 »
Jak postępować z klimatyzacją?
Klimatyzacja to element wyposażenia samochodu, który od kilku lat robi w naszym kraju szybką karierę. Nie wszyscy użytkownicy wiedzą jednak, jak należy z nią postępować.

Klimatyzacja proponowana jest jako opcja wyposażenia niemal każdego modelu pojazdu oferowanego na rynku. W sprzedaży promocyjnej nowych aut dodawana jest bez dopłat lub ze znacznym upustem. W licznie napływających do nas pojazdach używanych znajduje sięw co trzecim z nich.

Klimatyzacja w samochodzie ma dwa zadania. Po pierwsze, dostarcza do kabiny schłodzone powietrze umożliwiające obniżenie temperatury we wnętrzu przy upalnej pogodzie. Po drugie, osusza powietrze wprowadzane do wnętrza auta.

Aby zapewnić odpowiedni do naszych potrzeb klimat w samochodzie należy:

- w przypadku klimatyzacji automatycznej ustawić żądaną temperaturęna panelu sterującym, włączyć urządzenie na pracęautomatyczną (AUTO) i… zapomnieć, że mamy klimatyzację. Automat sterujący zapewni utrzymanie założonej temperatury bez względu na warunki zewnętrzne, klimatyzacja będzie samoczynnie włączana lub wyłączana, kiedy będzie to potrzebne,

- w przypadku klimatyzacji ręcznej, włączamy przycisk uruchamiający klimatyzacjęi zależnie od naszych upodobań podnosimy lub obniżamy temperaturęwe wnętrzu pojazdu za pomocą regulatora ogrzewania (!) systemu wentylacji naszego auta. Gdy jest za zimno, zwiększamy „grzanie” (pokrętło przesuwamy na czerwone pole), gdy za ciepło - przesuwamy regulator w kierunku minimum (wskaźnik na polu niebieskim). Oczywiście zawsze mamy włączoną klimatyzację.

W obu typach klimatyzacji postępujemy tak bez względu na poręroku, także chłodną jesienią, wiosną i zimą.

Gdy klimatyzacja pracuje, do kabiny dostaje sięosuszone powietrze, co znakomicie poprawia warunki jazdy w czasie opadów i dużej wilgotności powietrza. Efektem jej działania jest brak parowania szyb. Jakie ma to znaczenie dla bezpieczeństwa jazdy, nie trzeba tłumaczyć.

Utrzymywanie klimatyzacji w ciągłej pracy ma jeszcze jedno zadanie - chroni układ, a szczególnie jego najdroższy i najbardziej skomplikowany element jakim jest sprężarka, przed przedwczesnym zużyciem i kosztownymi w naprawach awariami. Krążący w pracującym układzie czynnik chłodniczy rozprowadza olej, który smaruje trące sięczęści sprężarki. Jeżeli klimatyzacja nie działa, olej osadza sięw jej różnych częściach. Po ponownym uruchomieniu klimatyzacji, przez czas potrzebny do rozmieszenia oleju w czynniku chłodniczym i rozprowadzeniu po całym układzie, sprężarka pracuje z niedostatecznym smarowaniem. Z tego powodu przerwa w pracy klimatyzacji nie powinna trwa więcej niż tydzień, nawet w zimie. Każdy układ klimatyzacji jest technicznie zabezpieczony przed pracą w nieodpowiednich warunkach. Mimo włączenia przez kierowcęurządzenia, jeżeli warunki na to nie pozwolą (zbyt niska temperatura otoczenia, brak czynnika w układzie, nieprawidłowe działanie układu) system sterowania i zabezpieczenia klimatyzacji nie pozwoli na jej uruchomienie. Jeżeli warunki siępoprawią np. wzrośnie temperatura otoczenia, układ uruchomi sięsamoczynnie.

Komfort termiczny w samochodzie

Klimatyzacja ma zapewnić pasażerom samochodu komfort termiczny. Aby tak sięstało należy przestrzegać kilku zasad:
- przez rozpoczęciem jazdy w lecie trzeba przewietrzyć wnętrze auta, by nastąpiła wymiana nagrzanego w zamkniętej kabinie w czasie postoju powietrza na chłodniejsze z zewnątrz,
- dla szybkiego schłodzenia wnętrza w początkowym okresie jazdy ustawić pracęukładu na obiegu wewnętrznym, a po ustaleniu temperatury koniecznie przywrócić dopływ powietrza z zewnątrz,
- dla uniknięcia szoku termicznego w czasie silnych upałów nie ustawiać temperatury w kabinie niżej niż 7-9 stopni od tej na zewnątrz,
- w czasie dłuższej podróży podczas każdego postoju pojazdu wietrzyć wnętrze i dużo pić, najlepiej niegazowaną wodęmineralną. Klimatyzacja osusza powietrze, co prowadzi do wysychania śluzówek i związanych z tym kłopotów,
- układ dysz systemu wentylacji samochodu ustawiać tak, aby ograniczyć do minimum bezpośredni nawiew powietrza na ciała pasażerów, w ten sposób nie będziemy odczuwać przeciągów i „marznięcia”,
- nie ubierać sięzbyt „ciepło”, lepiej zwiększyć temperaturęwe wnętrzu.

Wszystkim użytkownikom samochodów z klimatyzacją przypominamy, że układ ten wymaga okresowej kontroli i regularnego serwisowania. Do podstawowych i częstych czynności serwisowych należy kontrola stanu filtra kabinowego (konieczna jest jego coroczna wymiana), zapewnienie odpływu na zewnątrz pojazdu wody skraplającej sięna parowniku klimatyzacji oraz odkażanie toru nawiewu powietrza do kabiny z bakterii, zarodników grzybów i drobnoustrojów.

Wykonywanie tych podstawowych czynności zapewni napływ do kabiny odpowiedniej ilości czystego, pozbawionego alergenów i nieprzyjemnego zapachu powietrza, a żywotność elementów składowych klimatyzacji będzie dłuższa.

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Sierpnia 2004, 09:34:13 »
Czy to, że mam zamontowaną klimęoznacza też że mam filtr kabinowy, czy jest to bez związku? Pytam bo po prostu nie wiem czy u mnie taki filterek jest i nawet nie wiem gdzie go szukać... a zastanawia mnie to, że przez nawiewy nie wlatują mi zwykle żadne śmieci, liście i tym podobne rzeczy do wnętrza auta... Mowa o Corolli nie Carinie ;-)

Czy cena 220 zł podana w przytoczonym przez CarinęGTI fragmencie za całą robociznęz klimą (bez części) ma pokrycie w rzeczywistości?

Ambrozy

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Sierpnia 2004, 15:02:25 »
Cytat: navigator
::szczena:: Ambrozy - ty to musisz mieć zabawępodczas jazdy - siup klima on, siup klima off, siup klima on, siup klima off -- :aclap uffffff

No jak Perzan pisze ;) ...wsumie to kwestia przyzwyczajenia..jak jestes rozpedzony i masz duze pole widzenia i z klima bierzesz autka..ale jak chcesz sie szybko zebrac to Off :anarty

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Sierpnia 2004, 16:39:58 »
Cytat: Pigletto
Czy to, że mam zamontowaną klimęoznacza też że mam filtr kabinowy, czy jest to bez związku? Pytam bo po prostu nie wiem czy u mnie taki filterek jest i nawet nie wiem gdzie go szukać... a zastanawia mnie to, że przez nawiewy nie wlatują mi zwykle żadne śmieci, liście i tym podobne rzeczy do wnętrza auta... Mowa o Corolli nie Carinie ;-)

Czy cena 220 zł podana w przytoczonym przez CarinęGTI fragmencie za całą robociznęz klimą (bez części) ma pokrycie w rzeczywistości?

można nawet zdecydowanie taniej np. za 150zł, podana cena jest ceną średni-wyższą
w carince filtr kabinowy jest obok pedału gazu po prawej stronie, a w corollce to nie wiem

Mathew

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Sierpnia 2004, 19:39:37 »
U mnie gdzieś od roku klima odmawiała posłuszeństwa. Objawiało sięto tak, że przez chwilęsłabo chłodziła, po czym padała. Sprężarka dalej normalnie sięwłączała i wyłączała, ale chłodu z tego nie było. Nie pomogła wymiana czynnika i oleju oraz przeczyszczenie układu. Dalej chłodu nie było.

Diagnoza była następująca:
1. W ASO Toyota Włochy po wnikliwych, całodniowych badaniach stwierdzono, że to sprężarka (o potencjalnych kosztach naprawy dla przyzwoitości pisać nie będę...)
2. W serwisie, który zajmuje siętylko klimatyzacją typ był inny: zawór rozprężny na parowniku. Serwis mieści sięw Lublinie.

Typ nr 2 jak siępóźniej okazało był słuszny. Serwis zamówił taki zawór na magazyn (japoński odpowiednik, tyle że nie kupiony w Toyocie). Cena zaworu: 265,- PLN. Zawór w ASO Toyota kosztuje 480,- PLN.

Niestety tutaj kończą siędobre strony lubelskiego serwisu klimatyzacji. Parownik klimy mieści sięza przednią konsolą w kabinie. Serwisanci uparcie twierdzili, że aby dostać siędo parownika muszą rozebrać całą deskęrozdzielczą. Szacowali, że zabierze im to w sumie 2 dni !!! I to pomimo tego, że w książce o Toyocie jest wyraźnie opisany szybszy sposób (książkęim oczywiście dla ułatwienia dostarczyłem...). Dodatkowo, dzwoniłem przy "fachowcach" z serwisu klimy do serwisu ASO Toyoty, aby potwierdzić, że da sięto zrobić (mam w Toyocie znajomego). W ASO Toyota potwierdzono, że czas wyjęcia parownika to ok. 2 godz i nie trzeba wyjmować całej deski. "Fachowców" to nie przekonało.

Cóż pozostało robić? Pojechałem do domu, zakasałem rękawy i zgodnie z instrukcją w ...... 1,5 godziny dostałem siędo parownika. "Fachowcy" z serwisu klimy byli mocno zdziwieni, że nie robiłem tego w Toyocie tylko przed garażem.....

Dalej, poszło już gładko. Wymiana zaworu, montaż i napełnienie (weszło równo 900 gram R134a). Od dwóch tygodni klima mrozi bez zarzutu (o wiele lepiej, niż np. w Citroenie Xsara lub Nissanie Almera). I dodatkowo, jak na zawołanie ociepliło się... :D

Wnioski:
prawdziwych fachowców już nie ma. Wszystko trzeba zrobić samemu.

Pozdrawiam
Mathew

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Sierpnia 2004, 00:44:40 »
Cytat: Mathew

[...]
Wnioski:

Fachowcy może i są, tylko nie zawsze chce im sięmyśleć :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Sierpnia 2004, 15:09:21 »
Cytat: Perzan
Cytat: Mathew

[...]
Wnioski:

Fachowcy może i są, tylko nie zawsze chce im sięmyśleć :(
Pozdro.

i często trzeba im tok myślowy nakierowywać

zajac77

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Sierpnia 2004, 18:16:41 »
Wlaśnie udałem sie na tą grupężeby o to samo zapytać.
Ja mam CARINE E z 96r z klima i tez od jakiegoś czasu odczuwam a właściwnie nie odczuwam różnicy między temp na zew a wew przy włączonej na maxa klimie.
Dzieki za wszystkie porady uwagi.....

FAJNIE ZE JESTEŚCIE, JESTEŚMY TUTAJ :)
DZIEKUJE

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Sierpnia 2004, 19:25:36 »
1. klimatyzacja nabita??dodany środek pozwalający obniżyć temeraturkę?? nieszczelności brak??
2. przeczytaj sobie poprzedzające wypowiedzi a dadzą ci obraz co może być przyczyną

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Sierpnia 2004, 20:51:00 »
4. sprawny wentylator ??
5. przeczyszczony filtr przeciwpyłkowy ??

mjr

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Sierpnia 2004, 21:27:45 »
6. Niemanie paska napędzającego sprężarke.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Sierpnia 2004, 21:54:21 »
Cytuj (zaznaczone)
Niemanie paska napędzającego sprężarke
ale chyba to jest ten sam pasek co idzie na alternator a to by migały kontrolki braku ładowania

mjr

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Sierpnia 2004, 22:04:03 »
Cytat: Bisua
Cytuj (zaznaczone)
ale chyba to jest ten sam pasek co idzie na alternator a to by migały kontrolki braku ładowania

Autentyczny przypadek klienta zglaszajacego problemy z klima a ASO w Krakowie. Okazalo sie, ze jego sasiad 'Heniek złota rączka' swego czasu usunął mu problem popiskującego paska wymieniając go na inny z pominieciem klimy stawiającej 'za duży' opór.  :bbravo
Polecam więc maskęw góręi popatrzeć czy jakies kółko nie jest pominięte przez pasek.

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Sierpnia 2004, 22:07:04 »
Cytuj (zaznaczone)
i popatrzeć czy jakies kółko nie jest pominięte przez pasek.

albo przez "Henka złotą raczkę"  :mrgreen:

8)

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Sierpnia 2004, 23:05:59 »
Cytat: mjr
Cytat: Bisua
Cytuj (zaznaczone)

Autentyczny przypadek klienta zglaszajacego problemy z klima a ASO w Krakowie. Okazalo sie, ze jego sasiad 'Heniek złota rączka' swego czasu usunął mu problem popiskującego paska wymieniając go na inny z pominieciem klimy stawiającej 'za duży' opór.  :bbravo
Polecam więc maskęw góręi popatrzeć czy jakies kółko nie jest pominięte przez pasek.
no to rzeczywicie niezbyt fajnie ale to w tym momencie nalezy zwrócić uwage czy obroty sie zmieniaja jak sie właczy klime gdyż widocznosc któredy idzeie ten pasek nie jest za wysoka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl