Autor Wątek: Woda w bagażniku Prius II 2007  (Przeczytany 7868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

thelechu

• Gość
Woda w bagażniku Prius II 2007
« dnia: 04 Sierpnia 2016, 20:50:53 »
Witam. Czy spotkaliście się z problemem wody we wnęce na koło w Priusie II. U mnie woda jest z lewej strony pod schowkiem i stamtąd ścieka do wnęki na koło zapasowe  :cry: Niestety problem jest chyba od dłuższego czasu bo nie szło odkręcić zapasu i początki rdzy we wnęce. Pozdrawiam Tomek

Offline maro429

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Woda w bagażniku Prius II 2007
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Sierpnia 2016, 22:24:36 »
W moim przypadku stała woda pod akumulatorem 12V.
Nieszczelność zlokalizowałem na połączeniu dachu i błotnika przy rynience dachowej.

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpnia 2016, 14:34:47 »
Potwierdzam lokalizację tej nieszczelności. U mnie było to samo. Delikatnie przeciągnąłem silikonem i po sprawie.

thelechu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpnia 2016, 14:49:04 »
widziałem też tam lekkie pęknięcie na zgrzewie - ale żeby aż tyle wody wpłynęło? Dziwne - mam nadzieję że to to:) bo wyciągać lampy, czy zderzak żeby dorwać się do kratki ( czytałem o Avensisie). Tyle roboty by mi się nie uśmiechało:). Jeszcze pytanie czy pękniecie mieliście tylko przy klapie bagażnika powiedzmy 5 cm czy więcej? Dzięki za odpowiedz.

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpnia 2016, 11:50:14 »
to bylo pęknięcie prawie nke widoczne.  woda zbierala sie długo.  dlatego tyle jej bylo.  najlepiej dzialaj droga eliminacji.  jak to nke pomoże  to szukaj dalej.

ps.  miałeś  jakas naprawę blacharską z tyłu?

thelechu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpnia 2016, 12:10:13 »
Z tego co mi wiadomo to auto miało przycierkę z prawej strony, no i jest po gradobiciu ( dach wyciągnięty bez lakierowania, ale maska (alu) i tylna klapa (też alu) - widać delikatne wgniotki. Jako , że pogoda nie sprzyjała jeszcze się tym nie zająłem, ale jutro może...
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2016, 12:12:12 wysłana przez thelechu »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpnia 2016, 13:36:57 »
Polecam przy uszczelnianiu "przelecieć" mocowania zderzaka (spinki). Mi po uszczelnieniu lamp i wywietrzników na tip top okazało się, że z jednej strony "klopelkuje" spinka mocowania zderzaka i......powinienem od nowa wszystko rozbierać ale na razie nie mam na to czasu i chyba pójdę na łatwiznę i uruchomię kapkę silikonu "od środka" - dostęp do spinki jest.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Sierpnia 2016, 12:19:45 »
Tak u mnie wyglądało szukanie przecieków.

Strzałkami zaznaczyłem miejsca którymi dostawała się woda. Nadmieniam że mój samochód uczestniczył w kolizji. Ktoś postanowił zaparkować mu na tyłku.. Skończyło się wymianą całego pasa tylnego, więc te nieszczelności wynikały głównie z tej kolizji.
W  moim przypadku były to dziury pod mocowaniami zderzaka i mikropęknięcie na zgrzewie między dachem  błotnikiem i klapą.

Te białe plamy to profesjonalnie nałożony uszczelniacz blacharski. Może zdjęcie wygląda strasznie ale problemów z przeciekami już nie ma.
Niestety lokalizowanie przecieków (zwłaszcza tego na zgrzewie) zajęło mi prawie cały dzień.

thelechu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Sierpnia 2016, 16:46:28 »
 blarau szacun dla ciebie :) Ja na razie tylko uszczelniłem zgrzewy koło dachu , ale ze nie padało to jeszcze nie sprawdziłem czy wsio ok. poczekam jeszcze troche bo za oknem chmurki więc może  będzie deszczyk. Przy uszczelnianiu faktycznie widziłem wode pod akumulatorem, więc cały bagażnik wypróżniłem i osuszyłem - ślady korozji przeleciałem takim polimerowym czymś do rdzy - nie pamiętam nazwy... Mam nadzieje że to pomoże

Offline bartplus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Czerwca 2017, 14:46:26 »
Niestety mnie też spotkał problem wody w bagażniku. Akumulator już w 2/3 zanurzony był w wodzie :/ Woda dostaje się zgrzewem na łączeniu dachu z błotnikiem. Na razie porządne kilkudniowe suszenie, potem uszczelnianie i składanie do kupy tego bałaganu.

Offline Timestudio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Czerwca 2017, 18:11:10 »
też to mam. Na razie tylko usunąłem wodę spod akumulatora, bo nie miałem czasu na zabawę. Z tego co wiem to jest problem większości Toyot. Mój znajomy, co ma sporą działkę przy domu regularnie wszystkie Toyoty wietrzy, otwiera na oścież wszystkie drzwi i bagażnik :)

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Czerwca 2017, 18:35:38 »
Hej.
Nie wiem w czym problem ale u mnie w obu Priusach czasem też widzę wodę w kieszeni akumulatora. Tym razem zamiast szukać zastosowałem szybszą technikę.
W najniższym punkcie kieszeni wywierciłem małą dziurkę. I od tego czasu problem znikł. Polecam to jakże proste rozwiązanie :)

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lutego 2018, 21:14:00 »
wykopaliska wiem ale może ktoś podpowie jakiego sylikonu najlepiej użyć zwykły samochodowy np K2 czy taki klej czarny do wklejania szyb ?
Prius 3 XW30 liftback.

Offline daewoo1972

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Kwietnia 2019, 14:45:13 »
wiem że odgrzewany kotlet ale oczywiście jak u wszystkich to i u mnie z obu stron. Silikon nie wiem czy jest skuteczny bo będzie tworzył warstwę/ zaporę za rynienką i woda nie będzie mogła swobodnie spływać - zastanawiam się nad jakimiś środkami typu szkło wodne które wpuszczę w pęknięcia po prawej i po lewej stronie. Jak będzę widział efekt to opiszę. Dla mniej zorientowanych rynienka ma klips na końcu wystarczy niewielka siła i listwa wyskakuje pęknięcie jest dosłownie na połączeniu rynienki z wnęką góry pokrywy bagażnika. Więc stosowanie silikonu będzie powodowało utrudniony spływ wody i gromadzenie się brudu. Wydaje mi się że należy coś wpuścić w szparę -pęknięcie coś co szybko wiąże.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Kwietnia 2019, 16:30:48 »
Tzw. masa uszczelniająca na pędzel. Nie zawiera kwasu jak silikon, więc nie powoduje korozji, pozostaje elastyczna i dobrze przylega do blachy, można malować.
Tak naprawdę, to jest to dedykowany produkt do uszczelniania blach nadwozia. Nic lepszego nie da sie wymyśleć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl