Autor Wątek: Zanik prądu, przez rozrusznik ?  (Przeczytany 1792 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
Zanik prądu, przez rozrusznik ?
« dnia: 16 Sierpnia 2016, 15:21:48 »
Witam, Krótko o następnej przygodzie z moją Rav4 z 96r.
Dziś rano normalnie chce odpalić auto, daje na rozruch a tu mi gaśnie wszystko w aucie dosłownie zero prądu shocked .
Daje na zero sprawdzam bezpieczniki podejrzane od zapłonu (po przygodach z kostka stacyjki) są zdrowe. No nic jeszcze raz delikatnie przekręcam i kontrolki tak delikatnie się zaświeciły ale się świecą i wskaźnik od temp. się podniósł no to pale i odpalił. Przejechałem 2km wszystko spoko, gaszę go pali bez problemu. To spakowałem klucze i jade do miasta, pod sklepem to samo zero reakcji. sprawdziłem wszystko jest ok stacyjkę rozebrałem złożyłem na nowo i dobra kontrolki są, ale daje rozruch i znów nie ma energii w aku :/ Potem na pozycji ON kontrolki ledwo co świecą, ale jak poczekam 5 min i dam jeszcze raz na ON to już normalnie świecą, ale daje rozruch i zero. sprawdziłem na mierniku 12,65V na aku ale jak włączę radio to napięcie spada cały czas po woli. Dodam że radio działa szyby działają, ale jak dam awaryjne albo wentylator od nawiewu to znika cały prąd. Aku ma pół roku Bosch S5 45Ah 450A prądu rozruchowego bynajmniej. Tak więc rozrusznik pyknie raz i nie ma prądu na pycha odpalił od razu po powrocie też po rozruchu zero prądu. Rozrusznik robi spięcie czy aku padło pomimo 6 miesięcy ?
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2016, 16:00:29 wysłana przez Banzai97 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Zanik prądu, przez rozrusznik ?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpnia 2016, 15:32:54 »
Wyczyść klemy.
3VZ.pl

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpnia 2016, 15:58:57 »
powinny być czyste bo z miesiąc temu albo dwa je czyściłem jak śrubki wymieniałem na nowe i przesmarowałem je smarem silikon-teflon. Sprawdziłem napięcie na aku i obciążenie typu śwatła mijania + radio 12,5V a radio + awaryjne to tak od 12,3V do 12,45V skakało. Po przekręceniu na rozruch rozrusznik pykną kontrolki zgasły( ale tak jakby się lekko tliły ) napięcie spadło do 12,3V w momencie pyknięcia, ale potem się podniosło na 12,5V. Poprawka aku 52Ah i 520A rozruchowego.

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpnia 2016, 16:07:28 »
Dzięki Marcin :)
Aż wstyd mi że tak się rozpisałem, i to wina tylko klamr była. Jednak moja wiedza na temat elektroniki samochodowej jest jeszcze nikła.. :P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl