Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437654 razy)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #1005 dnia: 01 Lipca 2019, 08:38:25 »
Mam pytanie, czy Wasze klapy bagażnika też tak dziwnie skrzypia przy otwieraniu i zamykaniu ? Kurcze wczesniej tego nie miałem a teraz pojechałem na mazury i nagle sie zaczelo :( No nic, jutro dzwonie i umawiam sie na serwis od czegoś jest ta 3 letnia gearancja ale ciekaw jestem czy ktos tak jeszcze miał a jeśli tak to jak to sie zakonczylo

Skrzypi. Mam taki odglos jakby stara sparciala guma sie wycierla o jakis metal. Chyba wystarczy nasmarowac te silowniki lub wyczyscic.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1006 dnia: 01 Lipca 2019, 17:37:27 »
Chyba mamy pierwszą poważną usterkę w ravce; wczoraj na autostradzie wyłączył mi się radar. W żadnym ze sterowników nie ma błedów, jest natomiast alarm axial gap (horizontal) w historii sterownika pre crash 2 - jak mniemam to ten skryty za logo marki. W przeciwieństwie do innych, głównie określonych jako bad weather conditions, ten nie daje się skasować. Nie znoszę naprawiać własnych aut, jednak jeśli już coś w nich jest to lubię gdy działa, szczególnie ten precrash w rodzinym rydwanie. Powalczę i zdam relację.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1007 dnia: 02 Lipca 2019, 08:01:39 »
Chyba mamy pierwszą poważną usterkę w ravce; wczoraj na autostradzie wyłączył mi się radar.

Jaki przebieg? U mnie padł ten tylny radar od monitorowania martwej strefy i ruchu poprzecznego, tyle że to było po naprawie drobnej stłuczki i nie jest pewnie czy to nie jej konsekwencja, naprawa skuteczna - tyle, że trzeba było czekać na części.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1008 dnia: 02 Lipca 2019, 23:08:49 »
Skrzypi. Mam taki odglos jakby stara sparciala guma sie wycierla o jakis metal. Chyba wystarczy nasmarowac te silowniki lub wyczyscic.
To usterka mechaniczna od uderzenia w obudowę siłownika ręką, torbą itd..
Wystarczy przekręcić, jedną ręką trzymając następny kawałek  odsłony teleskopowej,  lub lekko przegiąć,  żeby przestało skrzypieć, tak naprawiłem, trzask był irytujący, pojawił się nagle.
Smarowanie w połączeniu z kurzem to kiepski pomysł.

Ostatnio musiałem zakładać pierwszy raz kolo dojazdowe i nie mogłem znaleźć  śrub do stalówki w bagażniku, okazało się że pasują od alusów,  ale sporo wystają,  mają taki dodatkowy frez.
Dojechałem tak do gumiarza kilka kilometrów,  czy to normalna praktyka?
Czytałem że w nowej Ravce doradzają drugi komplet szpilek do stalówki dojazdowej.
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,44779.1215.html

« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2019, 23:23:09 wysłana przez animuss »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1009 dnia: 03 Lipca 2019, 08:39:38 »
okazało się że pasują od alusów,  ale sporo wystają,
Sruby to alusów i stalówek mają inny stożek. Kilka kilometrów przejedziesz, ale powinno się mieć osobne komplety.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1010 dnia: 04 Lipca 2019, 11:26:16 »
Dzwoniłem do ASO, czemu do dojazdowki nie dostałem w komplecie śrub i twierdzą, że  dojazdowkę przykręca się na te same. 

W podręczniku też jest wpis, że:

Cytuj (zaznaczone)
W przypadku gdy w miejsce koła z obręczą ze stopów lekkich zostanie zamontowane koło z obręczą stalową, dokręcić nakrętki mocujące, aż ich powierzchnia stożkowa zetknie się z obrzeżem otworu obręczy.
Sam już nie wiem.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2019, 11:29:08 wysłana przez animuss »

Offline lwh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1011 dnia: 04 Lipca 2019, 12:37:27 »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1012 dnia: 04 Lipca 2019, 12:42:45 »
Na stronie Toyoty
https://sklep.toyota.pl/produkt/90942-01007-00-nakretka-felgi-stalowej.html

Nakrętka do felgi stalowej. Dystrybucja w opakowaniach po 100 szt.

Nie jestem pewien czy kolega potrzebuje az 100 sztuk

Offline lwh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1013 dnia: 04 Lipca 2019, 12:49:58 »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1014 dnia: 04 Lipca 2019, 14:38:47 »
I czym one się różnią od tych nakrętek?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1015 dnia: 04 Lipca 2019, 14:51:36 »
I czym one się różnią od tych nakrętek?

Tamte maja ostrzejszy stosek. Natomiast w moim starszym Aurisie mialem takie aluminiowe sruby i tylko na nich jezdzilem gdy zima zakladalem stalowki. 80tysiecy glownie autostradami do 210km/h i nic sie nie wydarzylo.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1016 dnia: 04 Lipca 2019, 15:23:11 »
Dziwny spór, czy wydać ok. 30 zł i mieć święty spokój, czy jednak je zaoszczędzić bo cała kasa już wydana na samochód :o. Owszem na krótkim dystansie, przy powolnej jeździe do najbliższego wulkanizatora można zastosować śruby od alufelg, ale chyba lepiej mieć odpowiednie i spokojnie dalej jechac na zapasie.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1017 dnia: 04 Lipca 2019, 19:10:56 »
Temat jest do dyskusji, urodził się jak złapałem gumę. :o
Chodzi o ilość zbędnego badziewia wożonego w samochodzie, a z drugiej strony o bezpieczeństwo.
ASO twierdzi że są odpowiednie te co są, a na dojazdówce jest ograniczona prędkość poruszania się.
Cytuj (zaznaczone)
Producent dostosował je do takiego montażu, a te dodatkowe, które występują na rynku to są do felg stalowych, niepotrzebne do dojazdówki.
Gdybym miał normalny zapas, czyli koło z normalną oponą i felgą stalową, wtedy dokręcając  drugie nakrętki hmmm.., ale nadal wątpię czy mogę poruszać się Ravką z pełną prędkością (z  alusem i stalówką na jednej osi).
Wtedy trzeba mieć dwa kola zapasowe na dwa sezony, a jak mamy rożne komplety na osiach,  to cztery.
Na tych nakrętkach, które wkleiliście za co dziękuję  i tak nie mogę poruszać się szybciej na dojazdówce.

Zasadniczo jakbym kupował normalny zapas do bagażnika, gdyby się tam zmieścił, ale nie wchodzi, przymierzałem ,  to kupiłbym alusa takiego samego na jakich pomykam, wtedy też dodatkowego kompletu nakrętek nie potrzebuję.

« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2019, 19:13:20 wysłana przez animuss »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1018 dnia: 04 Lipca 2019, 19:56:03 »
Uwaga, uwaga!

Wchodzi koło pełnowymiarowe!

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
:o To ja już nic nie rozumiem, kolega pisze , że wchodzi, Ty że nie.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2019, 20:00:00 wysłana przez pireus »

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1019 dnia: 04 Lipca 2019, 20:36:50 »
Nawet mając pełnowymiarowe koło zapasowe nie powinieneś jeżdzić zbyt szybko bo prawie zawsze będziesz miał dużą różnicę w zuzyciu bieżnika albo po prostu inną oponę.
Dlatego też  ja preferuję dojazdówkę. Mniejsza, lżejsza i cały czas mam świadomość, że musze powoli jechac do wulkanizatora.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl