Autor Wątek: Jaki olej do silnika jakie zużycie oleju  (Przeczytany 195627 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rkon1

• Gość
Odp: jaki olej do silnika jakie zużycie oleju
« Odpowiedź #90 dnia: 02 Lutego 2018, 20:45:08 »
Właśnie zalalem swojego Priusa takim olejem jak na zdjęciu. Cena za 5l 180zl.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 03 Lutego 2018, 12:15:38 »
Właśnie zalalem swojego Priusa takim olejem jak na zdjęciu. Cena za 5l 180zl.[img width=600 height=800]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180202

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

hmm lepkość/gęstość super, ale na nalepce jest inna specyfikacja niż A1/B1 lub A5/B5, która zaleca producent, nie mam technicznej wiedzy czy to jest jakaś duża różnica.
Prius 2

Offline Andrzej18

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 03 Lutego 2018, 16:49:58 »
Zastanawiam się czy wy za bardzo nie cudujecie z tymi olejami. Ja mam P2 /250 tys. /. Wymieniam olej co 20 tys. i ani grama mi nie pali. Jadę do warsztatu /Gdynia/, wymiana z olejem /Castrol Edge 5W30/ i filtrem kosztuje mnie 190zł i pół godziny straty.

Offline Animal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 03 Lutego 2018, 23:36:28 »
hmm lepkość/gęstość super, ale na nalepce jest inna specyfikacja niż A1/B1 lub A5/B5, która zaleca producent, nie mam technicznej wiedzy czy to jest jakaś duża różnica.
Według instrukcji obsługi API SM jest ok.
Spokojnej i bezproblemowej jazdy!

Offline pawi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 06 Sierpnia 2018, 17:52:19 »
Witam. Przeczytałem cały wątek. Nie znalazłem żadnego wpisu dotyczącego zalania PII Elfem 5W30. Po zakupie auta właśnie był i jest aktualnie zalany tym olejem. Będę władanie zmieniał i mam teraz wątpliwość czy pozostać przy nim czy zmienić np. na Castrolla 5w30?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #95 dnia: 06 Sierpnia 2018, 18:47:32 »
Jaki przebieg i czy wiesz czy od zawsze taki był? Jezeli długo i nie ma duzych ubytków to ja bym przy nim został, tym bardziej że to PII to wydaje mi się nie ma takiego ciśnienia na 0w20 jak w 2zr-fxe.
Duże przebiegi masz w planie?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline pawi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 06 Sierpnia 2018, 19:27:10 »
Przebieg 250 tys. Co było lane wcześniej nie wiem aktualnie jest elf evolution 900 sxr 5w30

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 06 Sierpnia 2018, 19:29:28 »
Przeczytałem cały wątek. Nie znalazłem żadnego wpisu dotyczącego zalania PII Elfem 5W30
Elf to bliźniak Totala. Nie piszesz czy ten Elf spełnia normę A1/A5. Z moich doświadczeń wynika, że 5W30 to odpowiednia lepkość do silnika 1,5. Ze sprawdzonych w moich autach olejów polecam Valvoline, Fuchs, Neste, Millers, Liqui Moly, Shell, Lotos. Do tego przy gazie dodawałbym tzw. witaminy czyli dodatki do oleju. Ja używam Archoil (AR9100, AR9200) i płukanek przy zmianie oleju. Zmiana oczywiście co 10 tys km. BTW jaki masz przebieg?
A tak teraz widzę. Elf dobry. Witaminy bym dokładał i tak, bo silnik lepiej na tym bzyka. Nie wiem ile będziesz kręcił kilometrów, ale na dobry olej nie żałuj.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2018, 19:34:18 wysłana przez JanB »

Offline pawi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 06 Sierpnia 2018, 20:36:13 »
Czyli ten Elf Evolution 900srx 5w30 spoko? W jakim stosunku stosować te witaminy bo pewnie nie zaszkodzą przy gazie?

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 06 Sierpnia 2018, 21:36:34 »
40 ml na litr oleju. Czyli 160 ml (a nawet mniej) na zmianę. Ja kupując buteleczkę 200 ml leję całą przy zmianie. Robię tak: zalewam 3 litry oleju, dodaję AR - czyli 200 ml, potem po odpaleniu dodaję oleju do maxa. Lekko więcej AR nie szkodzi. Jest też fajna długoterminowa płukanka AR2830 na ok. 1500-2000 km. Używam zamiennie z płukanką przy zmianie oleju. Tę długoterminową to wlewam do oleju na te 2000 km przed wymianą.

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 24 Sierpnia 2018, 09:49:10 »
Hej
Szybkie pytanie. Mam zalany olej oryginalny 5w30. Obecnie poziom minimum. Nie mam oryginalnego na dolewke. Czy moge dolac jakikilwiek inny 5w30? czy ma to jakies znaczenie? Prosze o odpowiedzi tylko osoby ktore wiedza a nie wyrazanie opinii.

Pozdro

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #101 dnia: 24 Sierpnia 2018, 10:00:20 »
jak juz silnik bierze Ci tyle oleju to nie ma znaczenia jaki olej 5w-30 wlejesz .

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #102 dnia: 24 Sierpnia 2018, 10:34:46 »
Czy moge dolac jakikilwiek inny 5w30?

Nie - powinien być A1/A5

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #103 dnia: 25 Sierpnia 2018, 06:38:39 »
Powinien być A1 lub A5, ale te pół litra na dolewkę można dolać każdego 5W30, 0W30, czy 0W20. Nawet jak ci zostało gdzieś w bańce 5W40 też można użyć.

Offline vvicio83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 28 Sierpnia 2018, 19:12:37 »
Przepraszam a co to jest za olej 0w20 dla silników o dużym przebiegu ?! Panowie wierzycie w taką papkę markentigowa ?

Słyszałem kiedyś że oleje wcale nie muszą spełniać norm podanych przez producenta i chodzi mi tu o oleje znanych koncernów i marek które podobno mają to w d... Że auto ma przejechane 300000 km bo takie auto należy wg nich wymienić więc po co robić dobry olej. Kiedy poruszyłem temat po wymianie oleju w skrzyni biegów po 22 latach użytkowania mojego Suzuki która to skrzynia nagle po 500km padła dowiedziałem się czym są te całe normy. I podobno najlepiej kupować olej do pojazdów wyczynowych bo spełniają te oleje  owe normy nie tylko w normalnych warunkach ale równiez w krytycznych sytuacjach, kiedy działają naprężenia siły temperatury itp. Czego podobno wcale nie muszą już spełniać oleje znanych nam reklamowanych w tv marek. Jeśli ktoś mówi że olej jest do starszych aut z przebiegiem a i jego cena jest odpowiednio wysoka to jestem skłonny taki olej wypróbować. Nie mniej jednak jeśli o oleje chodzi, polecam te do pojazdów wyczynowych. Do auto kupiłem druga skrzynie z niskim przebiegiem, zapomniałem kupić olej, była niedziela więc zlalismy świeżo wymieniony olej z zajechaniej skrzyni do nowo wymienionej skrzyni byle by tylko z podnośnika wyjechać i parenkm do garażu. Efekt był taki że wróciłem na podnośnik po 100 km żeby wymienić olej na wyczynowy który w sumie kosztował więcej jak cała skrzynia a parametry miał te same co znany nam producent olejów. Przypadłość liczenia zębów znikła jak ręką odjol.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl