Autor Wątek: Auris 1.6 D-4D  (Przeczytany 32962 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Thing

• Gość
Odp: Auris 1.6 D-4D
« Odpowiedź #105 dnia: 11 Stycznia 2017, 15:28:39 »
Ja Twoje pytanie odebrałem tak:
"Chyba nie sadzicie że producent nie wie co robi. Mam taką nadzieję. Ale mogę się mylić."
Chcesz czegoś dowieść, ale chyba nie wiesz jak. I dodatkowo to chyba ty jesteś jakiś zaczepny bo widzę że wsiadłeś na mnie.
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2017, 15:30:54 wysłana przez Thing »

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 11 Stycznia 2017, 15:52:44 »
A czy producent stara się zrobić nieśmiertelne nie psujące się auto ?
Wg mnie nie. Nie jest to w interesie jakiegokolwiek producenta. Im szybciej, oczywiście w pewnych "przyzwoitych" granicach czasowych, produkt się zepsuje, tym większe (?) prawdopodobieństwo sprzedaży kolejnej wersji produktu, a tym samym i zysku. Ale to są truizmy.
Tylko tak na marginesie tego "potencjalnego zarobku" w dobie powszechności internetu, a więc i powszechności dostępnych informacji, producent powinien się (chyba) co najmniej zastanowić, czy zapisy w Instrukcji użytkowania i w zastosowanym systemie SS, nie są sprzeczne. Bo taka sprzeczność w przypadku wystąpienia poważnego "uszkodzenia" samochodu, może być "kamieniem u szyi". Ale to tylko takie dywagacje. :o

PS. Niestety nie mam możliwości edycji poprzedniego posta, a nie zauważyłem, że nikt po mnie nie zabierał głosu.
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2017, 15:55:19 wysłana przez robikon »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #107 dnia: 11 Stycznia 2017, 19:21:55 »
Nadal mam wrażenie graniczące z przekonaniem, że 'czytanie ze zrozumieniem' powinno być stosowane powszechnie, również na tym forum.

:good:

Głównie na tym  :cheesy:

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #108 dnia: 28 Stycznia 2017, 18:49:09 »
troche odswierze temat ... [moze ktos ma juz ten silnik],

dzis zauwazylem dosyc denerwujaca opcjie w naszych Aurisach (co prawda nie dokonca dotyczy to silnika ale samochodu, dokladniej modelu II po lifcie [2016]),

zauwazylem ze jezeli dojedziemy w korku za blisko do samochodu poprzedzajacego nas lub samochod za nami podjedzie zbyt blisko wlaczaja sie czujniki parkowania i to jest ok ale ONE DZIALAJA CALY CZAS tzn. nawet kiedy samochod jest na "luzie" caly czas pokazuje sie informacjia na ekranie GO z dzwiekiem i na ekranie miedzy zegarami ! ... CZEMU TOYOTA NIE MYSLI !  :wallbash: <zalamka>

we wszystkich poprzednich samochodach system czujnikow dzialal tylko na biegu pierszym i wstecznym ... nie na "neutralnym"

Offline Tymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 30 Stycznia 2017, 07:22:53 »
jak zaciągniesz hamulec ręczny to przestają piszczeć.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #110 dnia: 30 Stycznia 2017, 10:21:45 »
Może jednak Toyota myśli, a system informuje Cię o tym, że z tyłu pojazdu jest już niewiele wolnego miejsca i żebyś przypadkiem nie rozpędzał się na R ...  :o

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #111 dnia: 30 Stycznia 2017, 13:52:30 »
Mozesz guzikiem wylaczyc (przynajmniej przed fl tak mial)

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 30 Stycznia 2017, 19:49:36 »
Panowie ja to wszystko rozumiem tylko ze system powinin dzilalac jak somochod jest w ruchu a nie jak stoje w korku !

Offline hazet3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 31 Stycznia 2017, 07:18:08 »
Ale auto nie wie czy stoisz w korku czy parkujesz? Sygnalizuje ilość wolnego miejsca

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 31 Stycznia 2017, 08:20:30 »
A szkoda nie :D

Wersja II po FL nie ma przyciski do aktywacji czujników, tylko jest to zakopane na którymś ekranie w podmenu. I to jest wydaje mi się właśnie ta zła wiadomość. Bawi mnie opis w instrukcji do włączania funkcji, którą chciałoby się mieć pod ręką:
1. Wybrać ekran ustawień naciskając przyciski góra-dół
2. Wybrać zakładkę P
3. Nacisnąć przycisk aby włączyć lub wyłączyć czujniki.

To wygląda jakby zostało to dodane gdzieś tam na końcu konstrukcji samochodu tak na odpieprz. Tak to mogę sobie włączać systemy Safety, a nie czujniki parkowania.

A powinien być przycisk do uruchamiania czujników, które działałyby do czasu wyłączenia samochodu. Parkujesz, chcesz, to sobie naciskasz. I na litość boską nie gdzieś schowane pod kierownicą :/
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2017, 08:25:21 wysłana przez Mystik »

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 01 Lutego 2017, 18:48:30 »
hazet3  - niestety Toyota nie przewidziala ze w korkach / na postoju czujniki sa nie potrzebne wrecz denerwujace.

Mystik - czujniki powinny dzialac zawsze kiedy parkujesz i tylko kiedy parkujesz - Insignia tak ma i nie jest to dobre rozwiazanie (jak zapomnisz o wlaczeniu sensorow i parkujac czekasz na sygnal ... mozesz sie bardzo zdziwic  :song: [size=78%]  )[/size]

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 01 Lutego 2017, 19:24:26 »
Mystik - czujniki powinny dzialac zawsze kiedy parkujesz i tylko kiedy parkujesz

I ja się z tym zgadzam w 200%. Dlatego napisałem, że system wygląda jakby dołożony, a nie zaprojektowany przy konstrukcji samochodu.
Sposobem jest nie podjeżdżanie do samochodu w korkach.....eeeeeee, to ja już wiem, dlaczego ostatnio widzę tylu dalekowidzów :D

Ale swoją drogą, to ciekawe jak to jest zrobione w innych samochodach? Skąd auto wie, że parkujesz?

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 02 Lutego 2017, 01:51:09 »
Juz wyjasniam ...

Nissan QQ: cztery kamery, widzenie martwego pola, wykrywanie przechodniow, rozpoznawanie znakow (ciagle synchronizowane z SATNAV ), czujniki parkowania ... itd
to tylko czesc systemow w marce teoretycznie nizszej od Toyoty  :embarassed:

*czujniki jak i kamery uruchomiaja sie po wrzuceniu wstecznego biegu lub jedynki, do predkosci 5-10km/h (proste rozwiazanie a skuteczne),
*system martwego pola dziala caly czas (te same czujniki), kiedy rozpozna przeszkode zbyt blisko bokow samochodu do okolo 50km/h uruchomia kamere boczna i ostrzegawczy sygnal dzwiekowy - system moze uratowac cie od wymiany lusterka ktore jest bardzo kosztowne,
*rozpoznawanie znakow  - znaki pokazane sa caly czas na ekranie miedzy zegarami, jezeli ich nie ma na drodze lub sa niewidoczne zczytywane sa z NAVI,
*wykrywanie przechodniow to kumulacja czujnikow parkowania, martwego pola (dlozszy zasieg) i kamer - podczas cofania lub powolnej jazdy do przodu po wykryciu poruszajacych sie obiektow z tylu lub przodu samochodu prostopadle do samochodu, pojawia sie dodatkowa informacjia na ekranie kamery z komunikatem dzwiekowym

mozna ? mozna ! to wszystko w standardzie w najwyzszej wersji TEKNA ... ja jednak mam najwyzsza opcje Toyoty i nie moglem nawet za doplata doposazyc w te wszystkie systemy samochodu !!!  :thumbdown:

w dzisiejszych czasach wyposazenie AURISA nie powala  :embarassed:

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #118 dnia: 02 Lutego 2017, 06:08:48 »
No nieźle. To taki "Zientarski" z nissana kula się ze śmiechu widząc reklamę Toyoty.

Wiesz, wszystko zależy od punktu odniesienia i tego czym się jeździło. Ja do tej pory poruszałem się na codzień samochodem, którego jedynym systemem był ABS i radio :D
Dwa, nie oszukujmy się, Auris to samochód low-budget i nic tego nie zmieni. Zresztą duża cześć aut dzisiaj, to jest krojenie księgowych.

Jest jak jest i nie ma co narzekać, bo może być gorzej :D

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 02 Lutego 2017, 18:49:26 »
niestety masz racje i to nie dokonać jest narzekanie tylko opis i porównanie samochodu,
samochód sam wybrałem właśnie dlatego ze mam kawałek do pracy (jest to mój pierwszy w życiu diesel ) i muszę przyznać ze znowu porównanie spalania do broszurek Toyoty jest niezbyt zadowalające, mogę mieć tylko nadzieje ze się trochę poprawi ...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl