Autor Wątek: Wiązka podsufitki łącząca mikrofon z radiem bluetooth nawigacja Schemat  (Przeczytany 20115 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wirpl

• Prawie Toyot
Witam
Poszukuje schematu oryginalnej wiązki podsufitki łączącej mikrofon z radiem bluetooth nawigacja. Wtyczka od strony oświetlenie kabiny czarna nie pamiętam ile pinów , wiązka schodząca po słupki pod licznik zakończona 14 pinowa biała wtyczką lub schematu złączy radia pod które należy podpiąć mikrofon. NUMER CZĘŚCI 82171-02V80  Z góry dziękuje za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2018, 20:09:56 wysłana przez fazibazi »

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wiązka podsufitki łącząca mikrofon z radiem bluetooth nawigacja Schemat
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2016, 19:04:56 »
Podłączyłem oryginalny mikrofon ( wymiana lampy oświetlenia wnętrza ) do zestawu Touch and go.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2018, 20:10:13 wysłana przez fazibazi »
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline wirpl

• Prawie Toyot
Odp: Wiązka podsufitki łącząca mikrofon z radiem bluethoot nawigacja Schemat
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Października 2016, 13:43:43 »
Dziękuje , działa. Dodam zdjęcia złącza pośredniczącego między radiem, a oświetleniem wewnętrznym znajdujące się za zegarami - licznikiem .

Offline wirpl

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Listopada 2016, 21:09:37 »
Witam
wstawiam podłączenie złączki która jest za licznikiem KM

Pozdrawiam WIRPL  :good:

Offline daro73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpnia 2018, 16:52:24 »
Witam. Jestem tutaj nowy więc na początek chciałem się przywitać. Witam wszystkich  :good: . Mam pytanie odnośnie podłączenia mikrofonu wszystko jest dla mnie jasne jak to poprowadzić w samochodzie mam na myśli kable radio mam przystosowane, lampkę wymieniłem na taką jak potrzeba ale nie mam fabrycznej instalacji i tutaj pojawia się moje pytanie. Jak poradzić sobie z kostkami, w sensie wpięcia w nie nowych kabli od mikrofonu. Nigdzie nie mogę znaleść jakie piny występują w tych kościach i jak je wypiąć, ewentualnie gdzie można takie zakupić. Będę bardzo wdzięczny za podpowiędzi. Pozdrawiam

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpnia 2018, 19:44:21 »
Witam. Jestem tutaj nowy więc na początek chciałem się przywitać. Witam wszystkich  :good: . Mam pytanie odnośnie podłączenia mikrofonu wszystko jest dla mnie jasne jak to poprowadzić w samochodzie mam na myśli kable radio mam przystosowane, lampkę wymieniłem na taką jak potrzeba ale nie mam fabrycznej instalacji i tutaj pojawia się moje pytanie. Jak poradzić sobie z kostkami, w sensie wpięcia w nie nowych kabli od mikrofonu. Nigdzie nie mogę znaleść jakie piny występują w tych kościach i jak je wypiąć, ewentualnie gdzie można takie zakupić. Będę bardzo wdzięczny za podpowiędzi. Pozdrawiam

Piny to 82998-12870 - takie same w obu wtyczkach - i po stronie lampki, i radia.Kiedyś pytałem o cenę takich pinów w ASO to mi zaśpiewali 75 zł za sztukę. Zamiast tego kupiłem wtyczkę tego typu: https://allegro.pl/auris-avensis-rav4-yaris-verso-kostka-radia-28-24-i7480224526.html, (obie wtyczki mają te same piny) i wystarczyło.
Do wyjęcia pinów z kostki trzeba mieć coś mocno cienkiego i dość sztywnego (igła do szycia, taka średniej wielkości, da radę) i dużo cierpliwości na próby - na początku trochę czasu mi zeszło żeby wyczuć, co i gdzie trzeba podważyć, żeby pin wyszedł. A, i na zdjęciach na tej aukcji tego nie widać - po drugiej stronie wtyczek jest taka listewka na całej szerokości wtyczki, trzeba ją najpierw wyciągnąć lekko na zewnątrz (nie całą, wychodzi na jakieś 2 mm), to jest dodatkowa blokada, bez tego nie da się wyjąć pinów.

Offline daro73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sierpnia 2018, 23:58:39 »
Dziękuję za odpowiedź Trutlen. Mam podłączony zestaw nokii ck100 z myślę że wtyczki mają taki piny teraz tylko je zaadoptować i powinno być dobrze. Pozdrawiam

Offline daro73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Października 2018, 21:18:58 »
Witam. Dostałem w końcu wiązka z takimi pinami  i podłączyłem  tak jak na zdjęciu i schemacie  mikrofon do touch 2. I tutaj pojawia się problem. Radio nadal nie widzi mikrofonu. :o co zrobiłem źle .czy mógł by ktoś  wstawić zdjęcie podłączenia  bo na tej kostce za zegarami na zdjęciu i tym schemacie to.mam wrażenie że jest różne podłączenie.  Nie wiem jak wstawić  zdjęcia tego  jak podlaczylem. Pozdrawiam

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Października 2018, 21:10:12 »
Witam. Dostałem w końcu wiązka z takimi pinami  i podłączyłem  tak jak na zdjęciu i schemacie  mikrofon do touch 2. I tutaj pojawia się problem. Radio nadal nie widzi mikrofonu. :o co zrobiłem źle .czy mógł by ktoś  wstawić zdjęcie podłączenia  bo na tej kostce za zegarami na zdjęciu i tym schemacie to.mam wrażenie że jest różne podłączenie.  Nie wiem jak wstawić  zdjęcia tego  jak podlaczylem. Pozdrawiam
Nie patrz na schemat złącza 'za licznikiem', bo tam pewnie nie dotrzesz, jeśli ciągniesz przewody bezpośrednio od lampki do radia. Interesuje Cię wtyk w podsufitce i 28-pin wtyk w radiu. Posprawdzaj, czy masz tak podłączone, jak na tym pierwszym, małym schemacie, bo tam wygląda, że jest wszystko ok. Jeszcze wg schematu toyotowskiego powinno być ekranowanie podpięte do pinu 18 w radiu i tyle.

Offline daro73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Października 2018, 19:54:10 »
Turtlen dotarłem do kości za zegarami i tam próbowałem podłączyć. Więc interesuje mnie jak ma być w tej kostce 28 pinowej za licznikiem w podświetleniu podłączyłem jak na schemacie.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2018, 20:10:21 wysłana przez fazibazi »

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Października 2018, 20:59:55 »
Turtlen dotarłem do kości za zegarami i tam próbowałem podłączyć. Więc interesuje mnie jak ma być w tej kostce 28 pinowej za licznikiem w podświetleniu podłączyłem jak na schemacie.
Ma być tak, jak na zdjęciu. Z tym, że w takim razie pojawia się zasadnicze pytanie - czy masz przewody w od tego złącza do radia?

Tutaj masz cały schemat połączeń radia, ze wszystkimi kostkami i złączami.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2018, 21:11:27 wysłana przez trutlen »

Offline daro73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Października 2018, 20:38:05 »
Witam. Myślę  że są  podciagniete  bo kostka w radiu jest pełna kabli  więc myślę  że tak ale niestety nie działa dalej nie  widzi mikrofonu . Mi ze po prostu kupiłem uszkodzony mikrofon

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Października 2018, 13:45:07 »
Witam. Myślę  że są  podciagniete  bo kostka w radiu jest pełna kabli  więc myślę  że tak ale niestety nie działa dalej nie  widzi mikrofonu . Mi ze po prostu kupiłem uszkodzony mikrofon
Może na początek w takim razie sprawdź miernikiem, czy masz ciągłość między odpowiednimi pinami między radiem a kostką w podsufitce.

Offline daro73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Października 2018, 22:29:38 »
Podłączone, działa przewody biegły od kostki za licznikiem ale przez nieuwagę podłączałem piny w kostkę za zegarami tak jak w kostkę do radia :wallbash: problem rozwiązany  :good: dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lutego 2019, 18:32:41 »
Podłacze się pod wątek. Miałem Parrota i zwykłe stare radio. Czy po zakupie Toyota Touch mozna jakoś wykorzystać mikrofon z parrota?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl