Autor Wątek: olej Castrol EDGE C5-30 - czy pasuje do Auris 1.6 VVTi 2008r. benzyna  (Przeczytany 4859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Frydzio

• Toyot Leżący
  • *
olej Castrol EDGE C5-30 - czy pasuje do Auris 1.6 VVTi 2008r. benzyna
« dnia: 14 Października 2016, 18:32:32 »
Witam,

Stwierdziłem, że poziom jest po środku min-max i może trzeba dolać. Na karteczce pod maską mam napisane Castrol EDGE 5w-30 - mechanik, który wymieniał mówi, że to oznaczenie jest jednoznaczne.

W sklepie sprzedali mi Castrol EDGE 5w-30 C3, bo podobno innych nie ma jedynie LL ale to do Volkswagena.

Zacząłem czytać o co chodzi z tym C3 i LL i są różne specyfikacje A, B, C a ja nie wiem jaki miałem wlany.
W książce obsługi piszą coś o klasach A1 i B1. Nie ma nic o C...

Czy coś się się może stać jeśli doleję ten EDGE 5w-30 C3??
Czy wymienić na inny?
Czy może w ogóle zmienić olej?
Zastananawiam się czemu go ubyło od czerwca.?

Pozdawiam   :-)
Frydzio

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: olej Castrol EDGE C5-30 - czy pasuje do Auris 1.6 VVTi 2008r. benzyna
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Października 2016, 19:16:51 »
mało jest tematów olejowych na forum?

Offline Frydzio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Października 2016, 08:48:30 »
Witam,

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Niestety nie mogę znaleźć informacji czy oznaczenie specyfikacji A1, B1, C3, itp. jest bardzo istotne? Czy silnik może się zepsuć?
Co mam zrobić jeżeli mechanik nie wie do końca jaki olej mi wlał i nie zostawił mi opakowania po oleju chociaż o to prosiłem.

Wniosek jest jeden jadę do zakładu z flagami do panów w garniturach i niech mi poradzą co zrobić.

Pozdrawiam
Frydzio

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października 2016, 08:59:13 »
Wniosek jest jeden jadę do zakładu z flagami do panów w garniturach i niech mi poradzą co zrobić.

Wniosek jest jeden :)
Jesteś za leniwy na przeczytanie instrukcji auta i/lub wątku olejowego na forum.

Offline Frydzio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października 2016, 11:45:47 »
Mieciu,

Dzięki za szybką odpowiedź i dobre słowo :)

Rozumiem, że to chodzi o ten wątek http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,25942.195.html
Nie znajduję porządnego wyjaśnienia o co chodzi z oznaczeniem (zgodniością) ze specyfikacją ACEA , a właśnie o to pytałem i czy np. A5 można mieszać z C3 (bo skoro nie wiem jaki mam to zmieszam)

Większość osób posługuje się oznaczeniem np. 5w-30, 0w-20 itd. i koniec.

Byłem w salonie Toyoty - i dowiedziałem się, że do mojego silnika jest olej 5w-30 A5.  Natomiast 5w-30 C3 jest do silników Diesla.
Zaproponowali mi litr takiego oleju z 80zł, ponieważ jednak i tak będę musiał zmienić olej za chwilę.
Stwierdziłem, że taniej wyjdzie wymienić olej i filtr na oryginalne Toyoty za 250zł i mam wtedy pewność, że jest taki olej jak trzeba.

Pozdrawiam
Frydzio

p.s. Może i jestem leniwy, ale dociekliwy i precyzyjny.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Października 2016, 11:56:06 »
można mieszać każdy olej byle silnik był smarowany, nie powoduje to jakiegokolwiek uszkodzenia, natomiast właściwości takiej mieszaniny nie są optymalne i sytuacja powinna być awaryjna

przede wszystkim do Toyot stosuje się oleje o obniżonej lepkości wysokotemperaturowej HTHS, a więc oleje A5/B5 w przypadku aut benzynowych i diesla bez filtra cząstek stałych (Toyota Fuel Economy) oraz oleje z ACEA C2 w przypadku silników wyposażonych w filtr cząstek stałych (Toyota Premium Fuel Economy)

w przypadku w/w produktów pod logiem TGMO kryje się odpowiednio Total NFC Future oraz Total Ineo ECS
TIIDA '09

Offline Frydzio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Października 2016, 13:23:47 »
Dzięki paba za profesjonalną odpowiedz, w takim razie w sklepie sprzedali mi zły olej C3, a w serwisie Toyoty pracownik miał rację, że musi być A5.
Nie rozumiem tylko czemu w sklepie Toyoty z oryginalnymi częściami przy oleju 5w-30 C2 na liście kombatybilnych silników są benzyniaki, w tym mój 1ZRFAE 1.6  ???

https://sklep.toyota.pl/produkt/08880-83388-5w-30-c2-olej-syntetyczny-1-litr.html

Pozdrawiam
Frydzio

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Października 2016, 14:19:43 »
bo jest to olej kompatybilny z benzyniakami, natomiast nie jest to optymalna aplikacja
olej jest ukierunkowany na ochronę układu oczyszczania spalin, poniekąd można również stosować w benzynie ze względu na coraz nowocześniejsze katalizatory TWC
trzeba jednak mieć na względzie, że olej low/mid saps jakim jest olej ACEA C2 jest okrojony z konwencjonalnych dodatków przeciwzużyciowych jak fosfor czy cynk, ma niższą rezerwę alkaliczną, a tradycyjne dodatki przeciwzużyciowe zastępowane są dodatkami ashless, czyli bezpopiołowymi takimi jak polimery tytanu, organiczny molibden, itd., czyli krótko mówiąc olej taki ma nieco mniejszą trwałość w eksploatacji, zwłaszcza w warunkach miejskich na krótkich dystansach
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl