Autor Wątek: Auris II FL czy ................  (Przeczytany 7538 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Auris II FL czy ................
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Października 2016, 11:53:35 »
W teście na torze w idealnych warunkach TSI 1.2 105 KM spaliło 13.4 l/100km przy 192 km/h a TSI 1.4 140 KM 20,2 l/100 km przy 210 km/h.  Tak że już wiesz jak paskudnie przekłamuje Ci komputer.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Października 2016, 12:19:17 »
Hmm. W sumie teoretycznie to możliwe, tylko że ja nie mam ani 1.2 ani 140KM. To mówisz że przy normalnej jeździe przekłamuje mi (bo tak jest) o 0,4L/100, a przy dwustu prawie połowę mi przekłamuje ?
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2016, 12:27:56 wysłana przez Thing »

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Października 2016, 15:11:48 »
"przekłamania" są % a nie o ileś tam
samochód testowany jest przez producenta w określonych warunkach, tam ustawiane są parametry samochodu.
w jeździe na co dzień występują różne ziemne które nie są występują na teście jak wiatr czy położenie terenu.
zawsze trzeba brać poprawkę na komputer

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Października 2016, 20:32:27 »
To mówisz że przy normalnej jeździe przekłamuje mi (bo tak jest) o 0,4L/100, a przy dwustu prawie połowę mi przekłamuje ?

Tu znajdziesz przykłady o ile potrafi przekłamywać komputer przy wysokich prędkościach:
http://www.auto-swiat.pl/testy/test-spalania-10-aut/8sbq8

A tu tabelę pomiarów przy 180 km/h.  Do dwustu dorzuć po parę litrów do tych wyników.
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/czy-stac-cie-na-szybka-jazde-zobacz-jak-rosnie-zuzycie-paliwa/gl3zv

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Października 2016, 20:53:02 »
Wracając do tematu wątku, wpadłem wczoraj do salonu spojrzeć na tego Qashqaia.  Na pewno jest lepiej niż w przypadku pierwszej edycji, która jak dla mnie była ergonomiczną porażką w najlepszym renaultowskim stylu ;-)

Niemniej jak większość pseudoterenówek wnętrze ma rozczarowująco małe w porównaniu z gabarytami.  Oczywiście miejsca jest więcej niż w Aurisie II, ale nie jest to duża różnica.  Na poziomie przeciętnego kompaktu, bagażnik też nie za wielki.  Stylistyka dość nijaka i obliczona na tzw. pierwsze wrażenie. 

Wydaje mi się że 1.2 115 KM to jest za mało na tak ciężkie i niespecjalnie aerodynamiczne auto.

Zakładając że Toyota jakiś rabat da, za cenę Nissana można dostać Aurisa 1.2 T w kombi, i by był dobry kompromis pomiędzy pierwotnymi opcjami. 

Albo... roczną posalonową hybrydę z Pewnego Auta  :)

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Października 2016, 10:41:10 »
... Albo... roczną posalonową hybrydę z Pewnego Auta  :)

:good:
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Października 2016, 18:14:08 »
Wydaje mi się że 1.2 115 KM to jest za mało na tak ciężkie i niespecjalnie aerodynamiczne auto.Zakładając że Toyota jakiś rabat da, za cenę Nissana można dostać Aurisa 1.2 T w kombi, i by był dobry kompromis pomiędzy pierwotnymi opcjami. 

I Kaszkaj i Auris TS ważą podobnie :) , ok. 1300 kg (pewnie bliżej 1350 kg)

Kombi mi niepotrzebne bo odkąd ostatnio najczęściej jeździmy z żoną we dwoje , czasami we trójkę , bardzo rzadko całą rodziną we czworo , a w pięć osób to raz na rok to i tak najczęściej wozimy powietrze.

Moc w obu podobna , w Kaszkaju 1,2T znane i sprawdzone , w Toyocie  :|   (chociaż czytając jakieś forum Nissana , posty z okresu zapowiedzi wprowadzenia przez Toyote silnika T , chłopaki się "cieszyli" że "ich" silniki będą też wkładane do Toyot  :cheesy:   :o )

Poza tym chyba jeszcze nie dorosłem do turbo ,  :-)

Albo... roczną posalonową hybrydę z Pewnego Auta   

A do hybrydy tym bardziej  :-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Października 2016, 23:18:36 »
Poza tym chyba jeszcze nie dorosłem do turbo ,  :-)
Też się trochę dziwię, że wybrałeś do porównania z Aurisem 1.6 tego Qashqaia zamiast jakiegoś innego wolnossącego kompaktu.

Cytuj (zaznaczone)
Cytat: Zbig w Wczoraj o 20:53:02 Albo... roczną posalonową hybrydę z Pewnego Auta A do hybrydy tym bardziej  :-)
Rozumiem.  Fakt że wybór póki co dosyć skromny...  Aczkolwiek ja już jestem chyba stracony dla samochodów 1.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl