Autor Wątek: Wspólny zbiornik płynu hamulcowego DOT4 dla układu sprzęgła i hamulców.  (Przeczytany 8067 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rambo7

• Toyot Leżący
  • *
Za pomocą wyszukiwarki trudno znaleźć temat dot. wymiany płynu w układzie sprzęgła. Przeczytałem kilka tematów m.in ten: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,35697.msg515492.html#msg515492 ale kilka osób pisało kompletnie nie w temacie np. że "stać na Aurisa a nie stać na wymianę" np. mnie nie stać na taką badziewną wymianę, ale to jest wpis też nie na temat!
Sprawa taka, pół roku temu wymieniono w ASO płyn hamulcowy (wpis, faktura etc) ale nie ma wpisu że wymieniono również w układzie sprzęgła, w tym sensie że nie ma mowy o tym na fakturze.
Problem jest z wbijaniem biegu 1 i wsteczny. Haczy tak mocno że nie widzie wsadzić, lub jak sie wsadzi 1-ke to nie idzie wysprzęglić.
Ja dostaję trzęsawki jak mam dać auto do ASO i szkoda mi nawet 10zł za cokolwiek u nich. Zrobił bym sobie to sam, taniej i lepiej bo od 30 lat mechanikuje ale sobie pomyślałem jak tu jeden kolega, ...nooo ale ASO to musi być jednak jakość, dałem i żałuje!
Sprawa jest ewidentna i fachowców i znawcom dziękuję za hejtowe rady. Jestem przekonany że wymienili płyn tylko w hamulcach a w sprzęgle nie. Nie ma śladu na F-rze bo i nie ma opłaty za tę usługę. Domniemam że to z tego powodu mam problemy.
Kiedy pompuję (zanim uruchomię silnik) 15 razy pedałem to biegi wchodzą ok, do czasu aż znowu jest akcja że lewar idzie urwać.
Potrzebuje ewentualnie wiedzy gdzie jest wysprzęglik i kalamitka od układu sprzęgła i czy muszę coś rozbierać by się tam dostać.
Przypuszczam że płynu w sprzęgle fachowcy z aso to mi nie wymieniali nigdy jest tak stary że po 8 latach pewnie się czopuje przepływ kisielem, przy lekkich mrozach co teraz chwyciły.
Jeśli jest gdzieś jakiś Manul na forum dot. wymiany płynu w sprzęgle to chętnie, poproszę.
Frustracja mnie dopadła dlatego może emocjonalnie, ale po ASO bym się tego nie spodziewał, a jednak. Nawet tam nie jadę bo i tak nic by to nie dało i tak bym musiał za materiał zapłacić, to wolę zrobić to sam kompleksowo.

« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2016, 18:25:15 wysłana przez rambo7 »

Offline rambo7

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wspólny zbiornik płynu hamulcowego DOT4 dla układu sprzęgła i hamulców.
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopada 2016, 22:45:50 »
Dla zainteresowanych tematem. Nie wiem czy DOT 5 nadaje się do samochodów cywilnych? Diagnoza taka, we wspólnym zb. wyrównawczym sucho prawie do dna tego zbiorniczka. Zalałem nowym płynem marki ATE DOT 4. Weszło około 250ml dziwię się że miałem hamulce! Nie było kontrolki na zegarach - nie pojawiła się ! nie wiem kiedy się zaświeca ale nie było co mnie dziwi.
Kolejna rzecz to szukając wycieku no bo gdzieś ten płyn musiał wyciec? Zanurkowałem pod pedały i zauważyłem że są ślady płynu hamulcowego który wyżarł farbę na ściance za pedałami. Farba jest wyraźnie zżarta, porowata na całej ściance grodzi idealnie ślad jest pod tłoczyskiem pompy sprzęgła. Ten płyn chyba wciekł pod wykładzinę, czyli teraz pewnie się znajduje gdzieś pod wykładziną kierowcy, i pewnie żre podłogę. Wepchałem papiery i szmatę w tę szczelinę by tam ewentualnie już nie wlatywało.
Aby odpowietrzyć układ trzeba (dla wygody operacji) wyjąć akumulator. Jest wtedy łatwy dostęp do wysprzeglika i można odpowietrzać. Powietrze leciało długo zanim sie układ wypełnił.
Nie odpowietrzałem każdego z kół no bo hamulce działają.
Pytanie następujące, czy jest sens wymieniać uszczelnienie tłoczka pompy? gdzie taki uszczelniacz kupić? Czy wymiana całej pompy sprzęgła? Nawet nie pytałem ile to w ASO kosztuje, ale w sklepach nowa pompa 350zł firmy LUK (podobno OEM).
Problem stanowi jeszcze uchwyt mocujący pompę do ramienia dźwigni, jest kilka różnych przyłączy i muszę ponownie zanurkować by zobaczyć jak to mocowanie popychacza do ramienia dźwigni wygląda.
To jest pierwsza moja cieknąca pompa w życiu! i to w Toyocie? ...trochę jestem zdziwiony tym faktem.
Ciekawe czy DOT4 wyleci ? może jest gęstszy i nie wyleci? nie wiem, na razie została mi obserwacja.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopada 2016, 23:10:12 »
Dot 5 stosuje sie tylko w ukladach do niego przystosowanych i nie jest mieszalny z innymi - czyli 3 4 i 5.1.
Jesli ktos ci wlal 5 to moglo uszkodzic wszystkie uszczelki.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada 2016, 23:11:00 »
DOT5 nie, ale 5.1 już tak.

Sprawdź cenę zestawu naprawczego w ASO, albo kup pompę z zamiennika. Do 5-biegowej skrzyni, Aisin kosztuje niecałe dwie stówki.

Że w Toyocie... cóż, jak ktoś ma pecha to i Toyota mu się zepsuje ;)

Ile w tym Aurisie jest Toyoty ? Co było - minęło, teraz jest globalizacja. Większy procent części tego auta jest pochodzenia europejskiego, składane u Brytoli albo Turków, więc czego się spodziewasz ?
3VZ.pl

Offline rambo7

• Toyot Leżący
  • *
napisałem też tutaj,http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=15963.msg566051#msg566051 bo znalazłem żę na forum jest informacja na ten temat. Nie ukrywam że jestem "napompowany" tym co przeczytałem, bardzo delikatnie mówiąc.
Kolejna sprawa, prześledziłem co mogę? ..no i nie ma czegoś takiego jak "zestaw naprawczy" do pompy Toyoty. Zestawy naprawcze całe w komplecie - "tłoczek pompy"   jest do kupienia ale do pomp np do Hondy. Pompa w Auris D4D z 2008 roku jest firmy LUK o numerze: LUK 511 02 99 10 koszt około 400zł Pompa musi być do modelu zaczynający się VIN na literki: SB1 - Pompa ma tylko 2 zamienniki Sachs i Valeo nr 804862. w zależności od sklepu ceny rożne 250-500zł. Reperaturek nie ma. W ASO też nie ma pytałem, dzwoniłem. (gdy dzwoniłem to jeszcze nie wiedziałem tego co tu wyczytałem!).
Niestety te AISIN i inne co mówicie - nie pasują! więc LUK 511 02 99 10  prawie 400zł i w górę.
Co do treści "ile jest w Aurisie Toyoty" a co ma piernik do wiatraka? gdy zalano niewłaściwy płyn???! nie kapuje?
Bardziej mnie zastanawia czy mam szansę się dochodzić swojego na podstawie wpisu w Fakturze - żę takiej wymiany płynu dokonano z DOT4 na DOT 5.
Przecież ja sobie tego nie popsułem sam ani się nie popsuło "samo" tylko oni się do tego przyczynili.
Kwestia taka że forum, powiedzą to nie jest źródło wiarygodne. Kto wiec jaki "urząd" może potwierdzić że to nie jest prawidłowe działanie.
Masakra z tą sytuacją.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Kto wiec jaki "urząd" może potwierdzić że to nie jest prawidłowe działanie.

Na etykiecie / specyfikacji jest napisane.
Zawsze tez mozesz skorzystac z rzecznika praw konsumenta.

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
Na początku zrób reklamację usługi w ASO - na piśmie. Muszą dać odpowiedź również pisemnie. Jeśli tu nie dostaniesz satysfakcjonującej lub "uczciwej" odpowiedzi. To taką samą reklamację kieruj do centrali TOYOTY. Jeśli tam nic na to nie poradzą to pozostaje coś co zawsze pomaga w kontaktach z ASO, program Turbo Kamera. Oni to 90 % sporów załatwiają w ciągu kilku dni.

Offline paba

• Toyot Spamer
auto do rzeczoznawcy samochodowego, a ASO do sądu z fakturą jako dowód
TIIDA '09

Offline rambo7

• Toyot Leżący
  • *
Informuje o rozwiązaniu sprawy. Zrobiłem wg Waszych sugestii, napisałem pismo i zabrałem wszystkie dokumenty historyczne dokonywanych napraw i przeglądów. Z dokumentów wynikało jasno że przy 30tys km wymieniono płyn hamulcowy na DOT5.1 . Przy przeglądzie przy 70tys km pisze że zalano płyn DOT5, i tu sie rodzi problem czy to pomyłka piszącego? ale zapewniano mnie że to system jest ułomny i nie przyjmuje inaczej. Stanęło na tym że na fakturze mam dokładnie "5.1" przy 30tys i system działał, a przy 70tys jest "5" i system nie działał, więc domniemam że jest "5". Po trudnych rozmowach uznano mi reklamację, ale stanęło ostatecznie na tym że auto ma 8 lat zatem zużycie mogło nastąpić również. Robociznę mam za 1 zł a część o 50% taniej. czyli pompa Oryg Toyoty za 250zł i robociznę za 1 zł. Wziąłem tę opcję bez wahania. Z uwagi że mogłem się kopać jak z koniem a pompa na rynku minimum 326zł + robocizna około 200zł liczyłem się że stanie na długim sądzeniu się z Toyota a jeździć trzeba i z wydatkiem około 300zł za uzywkę i robotę u Pana Kazia,  a mam za 251zł i w serwisie i z wpisem do książki.
Przyjąłem i jestem usatysfakcjonowany z rozwiązania.
a ha, jeszcze tak że poprosiłem aby uklad solidnie przepłukano i skorzystano z płynu który zakupiłem DOT 4 firmy ATE SL-6 http://www.ate-hamulce.pl/www/ate_pl_pl/themen/10_produkte/30_bremsfluessigkeiten/productinfo_bremsfluessigkeiten_pl.html  nie chce ich płynu, też zaakceptowano bez problemu. Info o ATE SL6 http://www.brakes.pl/product_info.php/pyn-hamulcowy-ate-sl6-1000ml-p-23877
dla mnie to wystarczy.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2016, 11:28:16 wysłana przez rambo7 »

Offline marcin83

• Toyot Leżący
  • *
ja mam aurisa 2007r i jest dot 3 pisze ci na nakrętce od płynu hamulcowego

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Rambo7: no i git. Myślę, że ani Ty, ani Oni nie są do końca zadowoleni. Ty z tego, że w ogóle miałeś problem, a Oni, że musieli robić coś free. Znaczy, że został zawarty dobry kompromis. Tym bardziej, że nie do końca wiadomo co było powodem.

Dobrze zrobiłeś. Wniosek na zaś: zbierać wszystkie papiery i najlepiej patrzeć na ręce mechanikom. Szkoda, że nie zawsze jest to możliwe. No i trochę strach jeździć do ASO nawet na głupią wymianę oleju bez swoich klunkrów :) Ale tak niestety jest wszędzie,  wszystko zależy od ludzi.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
Podpinając się do tematu - czyli w momencie jak mam dot3 to spokojnie mogę wlać dot4 lub dot5.1? Ile jest potrzebne na wymianę do takiego Aurisa?

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Tu masz wyjaśnione: http://magazynauto.interia.pl/porady/eksploatacja/chemia-2859/news-jak-mieszac-zeby-nie-namieszac,nId,1356113

O ilości niestety instrukcja milczy :( Ale zaleca DOT3 lub DOT4. (SAE J1703 lub FMVSS No.116 DOT 3 lub SAE J1704 lub FMVSS No.116 DOT 4).
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2017, 21:53:32 wysłana przez Mystik »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl