Za pomocą wyszukiwarki trudno znaleźć temat dot. wymiany płynu w układzie sprzęgła. Przeczytałem kilka tematów m.in ten:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,35697.msg515492.html#msg515492 ale kilka osób pisało kompletnie nie w temacie np. że "stać na Aurisa a nie stać na wymianę" np. mnie nie stać na taką badziewną wymianę, ale to jest wpis też nie na temat!
Sprawa taka, pół roku temu wymieniono w ASO płyn hamulcowy (wpis, faktura etc) ale nie ma wpisu że wymieniono również w układzie sprzęgła, w tym sensie że nie ma mowy o tym na fakturze.
Problem jest z wbijaniem biegu 1 i wsteczny. Haczy tak mocno że nie widzie wsadzić, lub jak sie wsadzi 1-ke to nie idzie wysprzęglić.
Ja dostaję trzęsawki jak mam dać auto do ASO i szkoda mi nawet 10zł za cokolwiek u nich. Zrobił bym sobie to sam, taniej i lepiej bo od 30 lat mechanikuje ale sobie pomyślałem jak tu jeden kolega, ...nooo ale ASO to musi być jednak jakość, dałem i żałuje!
Sprawa jest ewidentna i fachowców i znawcom dziękuję za hejtowe rady. Jestem przekonany że wymienili płyn tylko w hamulcach a w sprzęgle nie. Nie ma śladu na F-rze bo i nie ma opłaty za tę usługę. Domniemam że to z tego powodu mam problemy.
Kiedy pompuję (zanim uruchomię silnik) 15 razy pedałem to biegi wchodzą ok, do czasu aż znowu jest akcja że lewar idzie urwać.
Potrzebuje ewentualnie wiedzy gdzie jest wysprzęglik i kalamitka od układu sprzęgła i czy muszę coś rozbierać by się tam dostać.
Przypuszczam że płynu w sprzęgle fachowcy z aso to mi nie wymieniali nigdy jest tak stary że po 8 latach pewnie się czopuje przepływ kisielem, przy lekkich mrozach co teraz chwyciły.
Jeśli jest gdzieś jakiś Manul na forum dot. wymiany płynu w sprzęgle to chętnie, poproszę.
Frustracja mnie dopadła dlatego może emocjonalnie, ale po ASO bym się tego nie spodziewał, a jednak. Nawet tam nie jadę bo i tak nic by to nie dało i tak bym musiał za materiał zapłacić, to wolę zrobić to sam kompleksowo.