Autor Wątek: Zapłon w E10  (Przeczytany 3114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

balcer69

• Gość
Zapłon w E10
« dnia: 19 Kwietnia 2005, 17:42:53 »
jak prawidłowo sprawdzić zapłon w E10 silnik 1.3 , na nalepce piszą coś aby zewrzeć pin 'T' w gnieżdzie diagnostycznym tylko nie wiem z którym pinem - proszęo poradę. Co może mieć wpływ na zużycie paliwa- przy jeżdzie miejskiej wychodzi ok.9l -wydaje mi siętrochęza dużo,niby analiza jest ok., sonda pracuje pięknie,filtr powietrza wymieniony,błędów brak, myślęjeszcze o wymianie palca i kopółki
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2008, 15:00:14 wysłana przez Janmor »

zyzolek

• Gość
zap³on w E10
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwietnia 2005, 21:20:00 »
9 litrow w miescie to normalny wynik. Wymiana zaplonu nic nie pomoze.
Ile pali Ci na trasie przy spokojnej jezdzie???

Krzysiek_Sz

• Gość
zap³on w E10
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwietnia 2005, 06:57:07 »
Cytat: balcer69
przy jeżdzie miejskiej wychodzi ok.9l

Jak dla mnie to sporo - oczywiście zależy od stylu jazdy - mi max. średnie wyszło zimą 7,3 a zawalidrogą nie jestem (tak mi sięwydaje ;) )

Cytat: balcer69
sonda pracuje pięknie

Niekoniecznie - Sztylu z corollaclubu też miał problem z wysokim spalaniem - winna sonda lambda (przede wszystkim na podstawie jej odczytów komp. reguluje skład mieszanki):
http://www.forum.corollaclub.org/viewtopic.php?t=2513

balcer69

• Gość
zap³on w E10
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Kwietnia 2005, 06:58:33 »
w trasie wychodzi elegancko ok 5-6l , ale zimową porą 10-11wmieście to normalka a przecierz to zaledwie 1300 pojemności

Krzysiek_Sz

• Gość
zap³on w E10
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwietnia 2005, 08:06:47 »
Może to termostat - u mnie silnik nagrzewa sięb. szybko (latem trzeba przejechać 2-3 km, zimą do 5 km) i wskazówka po zagrzaniu stoi dokładnie w połowie skali bez względu na to jak sięjedzie. Sprawdź górny przewód chłodnicy - do osiągnięcia normalnej temp pracy (wskazówka w połowie) powinien być chłodny (oczywiście w okolicach chłodnicy, bo część przewodu przy samej głowicy zawsze lekko sięnagrzewa).

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
zap³on w E10
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Kwietnia 2005, 15:45:02 »
8 miescie to i moja pali ale na trasie do 5 to mi sie nie udało.  7,3 w mieście to w sumie o 0,7 wiecej wiec mozna by to podciągnąć prawie pod błąd statystyczny.
9 litrów w mieście - a na jakich oponach jezdzisz i jak zmieniasz biegi przy jakich obrotach.
Niestety nie napisałeś skąd jesteś - w wawie w korkach zawsze wiecej spalisz. Poza tym może warto sprawdzić jak bedzie na innej benzynie.
Jak to nie pomoże to wybiez sie na analizator spalin i tam zoabczysz co wyjdzie.
Tak czy inaczej raczej nie bedzie to zapłon a sonda lambda - tak jak kolega napisał ona głównie odpowiada za skład mieszanki.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Toyo69

• Gość
zap³on w E10
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwietnia 2005, 22:45:56 »
Tu jest nieco postów o gnieździe diagnostycznym http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=124

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl