Autor Wątek: 1,4 vvti + LPG problem check engine i zadławienie przy przyśpieszaniu  (Przeczytany 7654 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline borys1248

• Toyot Leżący
  • *
Odp: 1,4 vvti + LPG problem check engine i zadławienie przy przyśpieszaniu
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Listopada 2016, 19:58:10 »
Na benzynie jeżdżę w miarę często. Jak wiem, że mam do przejechania krótki odcinek to włączam na benzynę bo bez sensu żeby na 1-5 km włączał się gaz... Na trasie to raczej na gazie non stop. Wiem, że poprzedni właściciel dobrze obchodził się z gazem bo często jeździł na benzynie. Teraz chyba zrobię tak, że tydzień pojeżdżę na benzynie  tak 50 km miasto i 200 trasa.
Dziś zgasł check engine... Tak jak sam z siebie się zapalił tak zgasł. Po rozmowie telefonicznej z poprzednim właścicielem dowiedziałem się, że kiedyś też zapalił się check engine ale normalna jazda i kilkanaście odpaleń i zgasł. Podobnie było w tym przypadku. Jestem umówiony do energy gaz polska w poniedziałek to zobaczymy co powiedzą. Powiem im, żeby nie ustawiali tak ubogiej mieszanki... Po prostu wychodzę z założenia, że przecież gazownik jak spojrzy na auto to powinien wiedzieć na ile może sobie pozwolić... Znać części mechaniczne i technikę działania danego silnika.
Może macie jakiegoś dobrego gazownika na terenie zachodniej Warszawy? Poprzedni właściciel serwisował w jakimś zakładzie na ul. Hery na Bemowie.

Offline borys1248

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Listopada 2016, 22:25:18 »
Przepływomierz wyczyszczony. Zadławienie i takie zamulenie bez zmian...

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Listopada 2016, 20:06:33 »
Podmień sondę lambda na próbę i zobacz czy coś pomoże. 1,4 vvt-i miały czasem problemy z sondą.

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Listopada 2016, 13:13:33 »
Podmień sondę lambda na próbę i zobacz czy coś pomoże.
<zalamka>
Zamiast 'bawić się w szukanie na ślepo" i walenie głową w mur :wallbash:, podjedź do jakiegoś kumatego mechanika posiadajacego kompa z oprogramowaniem diagnostycznym dla Toyot i sprawdź jaki błąd wyświetli.

Offline borys1248

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Lutego 2017, 14:04:42 »
Odpowiadam: Po wizycie u trzech gazowników jeden się przejechał z podłączonym komputerem reszta regulowała gazem na postoju i zgrywali mapę benzynową z LPG... Dopiero po wizycie u Marcina L polecanego na forumLPG problem ustał po podłączeniu sondy w wydech i reszty oprzyrządowania. Okazało się, że mój auris był zalany gazem... Stąd powyżej 4,5 tys obrotów nie chciał jechać... Jest zalany gazem i benzyną. Ale po ustawieniu dobrej mapy przez Marcina wszystko ustało. Przyśpiesza teraz płynnie w całym zakresie obrotów. Ogólnie jeździ lepiej niż na benzynie. W między czasie wymieniłem jeszcze świece (na oryginalne denso). Spalanie w okolicach 10-11 gazu. Przy bardzo dynamicznym jeżdżeniu (testy LPG) spaliła 12 l.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Lutego 2017, 18:20:57 »
Spalanie w okolicach 10-11 gazu. Przy bardzo dynamicznym jeżdżeniu (testy LPG) spaliła 12 l.
To przejechanie 100km na LPG wychodzi drożej niż gdybyś miał 1,4 diesla i tyle samo gdybyś miał 1,6 valve. Nie rozumiem jaki jest sens gazować taki silnik? I jeszcze benzyne musisz zalewać.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Lutego 2017, 21:05:00 »
Rzeczywiście, spalanie gorsze od mojej starej Mazdy 323f BJ z 1.6 i sekwencją BRC. 12l paliła na hajłeju przy 140km/h :cheesy: wszedzie indziej max 10 a jak się postaralem w trasie to i 8 ale to nuda straszna :embarassed:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline borys1248

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Lutego 2017, 22:08:32 »
No spalanie nie ukrywam, że wydaje mi się zbyt duże jak na taki silnik... No ale kupiłem takie auto z założoną już instalacją. Coś będę kombinował ze spalaniem jak zrobię jeszcze trochę km.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Lutego 2017, 09:41:09 »
Tak 20-30% można założyć ze powinien palić więcej niż na Pb. A sprawdzałeś takie rzeczy jak filtr powietrza, przytkanie kolektora dolotowego?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline borys1248

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Lutego 2017, 10:35:01 »
No to zakładam, że 1,4 vvti w aurisie 1 raczej nie będzie palił 6 benzyny, załóżmy, że te 8 benzyny musi spalić przy jeździe mieszanej ale w większości w Warszawskich korkach rano i po południu na zimnym silniku. Więc spalanie 10-11 gazu uważam za zrównoważone przy ww warunkach. Filtr powietrza wymieniony niecałe 5 tys km temu, przytykania kolektora nie sprawdzałem.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Lutego 2017, 12:49:52 »
Miałem kiedyś 1,4 vvti i palił 6-7l w mieście. Problem pojawia się przy przebiegach powyżej 100 tys km, gdzie rośnie spalanie do okolic 10l. Należy wymienić wtedy sonde lambda (140 zł) i problem znika.

Offline borys1248

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Lutego 2017, 11:22:47 »
Komputer pokazuje w mieście koło 11 l. Na trasie przy delikatnej nodze poniżej 8 ciężko zejść... Mówię o wskazaniach na komputerze. Może faktycznie to sonda... stąd takie spalanie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl