Autor Wątek: AURIS HYBRID 2016  (Przeczytany 64019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
Odp: AURIS HYBRID 2016
« Odpowiedź #120 dnia: 11 Stycznia 2017, 17:07:50 »
W tym wypadku można zastosować zdaje się "prawo cytatu".

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #121 dnia: 11 Stycznia 2017, 17:39:24 »
W tym wypadku można zastosować zdaje się "prawo cytatu".

Tak można zastosować prawo cytatu ale w tym przypadku nie jest cytat tylko dosłowna kopia zastrzeżonego tekstu łącznie z rysunkami.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline hazet3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #122 dnia: 11 Stycznia 2017, 18:06:35 »
Instrukcja obsługi, strona 179.
No to kolega jest bardzo odważny że tak publikuje na forum część instrukcji obsługi która ma wszelkie prawa zastrzeżone - chyba że pisemną zgodę Totota Motor Corporation  :thumbdown: Według ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych za naruszenie praw autorskich i wykorzystywania ich bez zgody autora przewiduje się odpowiedzialność cywilną lub karną (kara grzywny lub pozbawienia wolności do lat 2).
Nie bardzo rozumiem !!!! O co Ci kolego chodzi ? Zamiast pomóc wiedzą , doświadczeniem straszysz jakimiś ustawami ???......Instrukcja to nie dokument "ściśle tajny"

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #123 dnia: 11 Stycznia 2017, 18:36:55 »

[/quote] za naruszenie praw autorskich i wykorzystywania ich bez zgody autora przewiduje się odpowiedzialność cywilną lub karną (kara grzywny lub pozbawienia wolności do lat 2).
[/quote]

Oj, bo kolega cytujący uzna powyższą informację za groźby karalne...:-(

Rozumiem również, że kolega "prawnik" nigdy w życiu nie przekroczył dozwolonej maksymalnej prędkości? Podziwiamy, zarówno wiedzę z dziedziny prawa jak i postępowanie zgodnie z prawem w każdej absolutnie sytuacji.

Jakby co, to zrzucę się na adwokata dla kolegi cytującego. Nawet, jeśli jest to zabronione ;-)

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #124 dnia: 11 Stycznia 2017, 20:02:52 »
Cytować można i obrazki. Najważniejsze, że źródło jest podane.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #125 dnia: 11 Stycznia 2017, 20:50:11 »
Nieprawda. Moze w przeszlosci tak bylo, ale obecnie wiekszosc liczacych sie panstw przestrzega tzw. Konwencji Bernenskiej o Prawie Autorskim.Nie wolno wiec skanowac zdjec z czasopism, publikacji umieszczac ich w Sieci bez zgody autora - przerabiałem to, a wszystko zakończyło się tylko grzywną.
Nie było moim zamiarem nikogo straszyć lub się wymądrzać tylko uprzedzić przed możliwymi konsekwencjami i tyle (zamykam tą część wątku bo zaraz moderatorzy wkroczą i  <zolta> że nie na temat)
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #126 dnia: 11 Stycznia 2017, 21:01:09 »

Nie było moim zamiarem nikogo straszyć lub się wymądrzać tylko uprzedzić przed możliwymi konsekwencjami i tyle (zamykam tą część wątku bo zaraz moderatorzy wkroczą i  <zolta> że nie na temat)

A to przepraszam i dziękuję za informację. Co za czasy...:-(

Offline MarekPe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #127 dnia: 04 Lutego 2017, 23:41:48 »
Jeżeli chcemy mieć skuteczne oczyszczanie reflektorów podczas jazdy, to auto musi mieć spryskiwacze reflektorów, które nie są standardowym wyposażeniem chyba w żadnym z kompaktów.  Halogeny owszem lepiej rozpuszczają śnieg czy lód, ale woda wyparowuje natomiast cały brud zostaje i powoduje coraz niższą skuteczność oświetlenia i konieczność ręcznego wyczyszczenia kloszy.
Stwierdzenie niezgodne z prawdą. W toyocie 1 z ksenonami mam spryskiwacze. Toyota wykorzystała kruczek homologacyjny i zrobiła LEDy poniżej 2000 lm, a takie nie wymagają spryskiwaczy. Swoją drogą to skoro strumień mniejszy to na logikę powinny świecić słabiej niż ksenony..... Może dlatego na filmach porównujących światła nie za bardzo widzę różnicę LEDy i ksenony.

A co do piszczących hamulców, to przypadłość ta u mnie występuje już prawie 10 lat i widzę, że nic się nie zmieniło. Dalej ASO twierdzi, że to wina użytkownika bo tak jeździ, ze prawie nie używa hamulców.... ale w hybrydzie ma to przynajmniej uzasadnienie logiczne.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #128 dnia: 05 Lutego 2017, 00:31:59 »
Stwierdzenie niezgodne z prawdą. W toyocie 1 z ksenonami mam spryskiwacze.
Wyposażenie standardowe to takie które występuje w każdej wersji wyposażeniowej.  Nie sądzę aby dotyczyło to ksenonów w Aurisie 1.

Offline MarekPe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: 05 Lutego 2017, 17:04:44 »
W wersji prestige jest to, a właściwie bylo 10 lat temu, w standardzie :good:

Offline jetli81

• Początkujący
« Odpowiedź #130 dnia: 23 Grudnia 2017, 23:25:00 »
Teraz jeszcze ciekawostka......nissan juke 1.2 turbo mojej żony.......spalanie średnie z miasta 8.8-9.5l/100km, spalanie z trasy do Szwajcarii, tempomat 120, dwoje doroslych i dziecko, trzy rowery na dachu......spalanie w jedna strone 12.5l, w drugą 11,5..... tankowanie co 260-290km.
????Szok!
Dziś swoim Aurisem Hybrid w trasie spalilem cały bak po 530 km (dwójka doroslych, dziecko, pełny bagaznik) tempomat - 120 km i myślałem że coś jest nie tak tzn powinienem przejechać więcej a tu proszę. Dziwne jest też ze po zatankowaniu zasięg pokazuje 903 km a potem robisz 530 i święci się kontrolka. Swoją drogą wydaje mi się ze Kiedy się zapala jest jeszcze ok 10 l paliwa w baku.  Komputer pewnie przelicza 5 l na 100 km i stąd tak duży zasięg. Ile najwięcej przejechaliscie na całym baku?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #131 dnia: 24 Grudnia 2017, 00:20:30 »
Wskaźnik zasięgu w Aurisie HSD nie ma funkcji samouczenia się.  Na początku pokazuje zawsze tą samą wartość i gdzieś do połowy skali ignoruje rzeczywiste zużycie. Potem dla odmiany zaczyna skracać zasięg jakby w baku był wir.  Kontrolka rezerwy zapala się gdy w zbiorniku jest jeszcze ok. 8 litrów.  Podejrzewam że chodzi o zapas na ok. 100 km w przypadku szybkiej jazdy autostradą, aby spokojnie starczyło do następnej stacji.  Zdarzało mi się przejeżdżać do następnego tankowania ponad 700 km.  Zużycie rzędu 7 litrów przy maksymalnej prędkości 120 km/h to trochę sporo ale zależy jakie były warunki jazdy.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #132 dnia: 24 Grudnia 2017, 10:20:12 »
Z tym samouczeniem się to do końca nie wiadomo. Początkowo miałem ponad 900 km po zatankowaniu. Potem, jak pogoniłem konkretnie zapakowane auto po Skandynawii i zachodnich autostradach zasięg był o około 100 km mniejszy po zatankowaniu. Potem, po powrocie z wycieczki i spokojnej jeździe w kraju, zasięg się wydłużył - prawie 900. W tym roku znowu miąłem dłuższy wyjazd po autostradach. Zasięg znowu się skrócił. Po jakimś czasie po powrocie, przy spokojnej jeździe się wydłużył.

Co do rezerwy to polecam filmik Zachara na YouTube. Z tego co pamiętam prawie 150 km przejechał. Do baku wchodzi około 50 litrów.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #133 dnia: 24 Grudnia 2017, 12:11:44 »
Osobiście zrobiłem 140 na rezerwie i zatankowałem. Wielka szkoda że nie ma dźwięku kontrolki poziomu paliwa.

Offline trzeci

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: 26 Grudnia 2017, 01:11:48 »
Dokładnie Stilo,  mała rzecz i wydawałoby się, že oczywista a jednak nie dla wszystkich.
Dzisiaj też przejechałem ok 40km na "rezerwie" (zapalona kontrolka) plus 16km kiedy komputer juz zasięgu nie podawał. Myśląc, że na oparach dotoczyłem się do stacji, zatankowałem 38,5l .... coś tu ewidentnie Japończykom nie poszło
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl