Autor Wątek: Układ czujników przednich jest czasowo niedostępny...  (Przeczytany 12312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Układ czujników przednich jest czasowo niedostępny...
« dnia: 08 Grudnia 2016, 21:34:23 »
Kto z Was ma problem z powtarzającym się często komunikatem: "Układ czujników przednich jest czasowo niedostępny z powodu ogr. widoczn. Wyczyść przednią szybę."

U mnie czasami to wyskakuje nawet przy dobrej pogodzie. Wspomniałem o tym przy okazji wczorajszego serwisu i okazało się, że winna jest parująca szyba w okolicach tych czujników. Rozwiązaniem ma być zamontowanie grzałki w tym miejscu, która zapobiegać ma parowaniu szyby.

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Układ czujników przednich jest czasowo niedostępny...
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudnia 2016, 22:51:23 »
Zdarzyło mi się zobaczyć ten komunikat, ale w czasie raczej mokrej pogody. Czy to rozwiązanie z grzałką to będzie akcja serwisowa ?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2016, 00:15:40 »
Zdarzało się przy temperaturze poniżej zera i tworzącej się warstewce lodu na szybie.

Offline jkolonko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudnia 2016, 11:37:30 »
Z tego co się zdążyłem zorientować siedząc w serwisie, problem jest dość popularny. Mi nie doskwierał tak bardzo latem, ale w miesiącach jesienn-zimowych owszem. Niedawno przyszły do serwisów informacje, jak postępować w takich przypadkach i można się zgłosić - indywidualenie, nie ma póki co akcji serwisowej z tym związanej. Pierwsza wizyta kończy się ustaleniem, co trzeba zmienić. Czasem jest to podgrzewacz kamery, czasem wiązka przewodów, czasem więcej rzeczy (u mnie w sumie 3 elementy).

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Grudnia 2016, 17:43:37 »
nie wiem czy Wam to cos pomoze ale mam Aurisa z listopada 2016 i mam podgrzewana szybe w miejscu gdzie sa czujniki i kamera, wlacza sie podgrzewania za pomoca nawiewu na przednia szybe (odpukac nie mialem problemu z systemem), nie wiem tylko czy to jest od zawsze czy Toyota cos zmienila ostatnio ?
tak czy inaczej moze ma sens zostawiac nawiew na przednia szybe (bez klimatyzacji), w okresie jesienno-zimowym ?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Grudnia 2016, 19:13:08 »
Czy ta funkcja podgrzewania jest opisana w instrukcji?

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Grudnia 2016, 19:26:25 »
Dobre pytanie bo i ja mam świeżego Aurisa w najwyższej wersji i nic takiego nie znalazłem...

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudnia 2016, 21:10:26 »
nie wiem czy Wam to cos pomoze ale mam Aurisa z listopada 2016 i mam podgrzewana szybe w miejscu gdzie sa czujniki i kamera, wlacza sie podgrzewania za pomoca nawiewu na przednia szybe (odpukac nie mialem problemu z systemem), nie wiem tylko czy to jest od zawsze czy Toyota cos zmienila ostatnio ?
tak czy inaczej moze ma sens zostawiac nawiew na przednia szybe (bez klimatyzacji), w okresie jesienno-zimowym ?

Na jakiej zasadzie działa te podgrzewanie - druciki oporowe ?
Nawiew na szybę (nawet z działającą klimatyzacją) i tak nic nie pomaga bo czujniki są obudowane osłoną i strumień powietrza nie ma tam przepływu.
Możesz zrobić zdjęcie zespołu czujników i szyby w okolicy kamery co niby Toyota tam poprawiła ?
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline jkolonko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Grudnia 2016, 23:16:07 »
Tak nawiasem mówiąc, ponoć podgrzewaczy też już wyszło parę generacji - kombinują, jak problem rozwiązać i... skuteczność dotychczas bywała różna. Ja swój będę miał za tydzień, dotychczas miałem kamerę bez.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Grudnia 2016, 15:50:21 »
Ja będę mógł coś więcej powiedzieć po 20 grudnia. Wtedy mają mi ten podgrzewacz wsadzić.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Grudnia 2016, 21:56:13 »
chetnie wam pomoge ale dopiero po nowym roku (nie mam mnie w domu),
co do samego ogrzewania to zauwazylem na zamarznientej szybie jak wlaczam nawiew na szybe (bez klimy - wylaczona), po paru secundach widac slady odmrazania w obrebie kamery i czujnikow wiec przypuszczam ze jest to ogrzewanie szyby zeby nie parowala ...

zdjecia a nawet film nagram po powrocie

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Grudnia 2016, 16:14:52 »
Nawiew nic nie daje, bo kamery są niemal szczelnie osłonięte obudową. Kamery się nagrzewają bardzo mocno i w temperaturze szyby niższej od kabiny osadza się para wodna i dlatego jest ten komunikat. Zgłaszałem to w lutym tego roku, ale Toyota uważała, że to wina obsługi klimatyzacji i pory deszczowej. W sobotę jadę zgłosić się do serwisu i co mi powiedzą Panowie inżynierowie z Bożej łaski.
Nie znajdziecie tego w instrukcji ( włączanie podgrzewania ) ,bo się do tego nie przyznawali, a że problem się rozdmuchał... to teraz improwizują
Tak nawiasem już pisałem o tym dużo wcześniej, ale co ja tam wiem. Hejtuje tylko na Toyote.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2016, 16:19:44 wysłana przez F_20.0 »

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Grudnia 2016, 18:22:36 »
U mnie codziennie rano w tym samym momencie (po przejechaniu jakichś 2 km) pojawia się ten komunikat.
I od tego momentu światła przestają zmieniać się same z mijania na drogowe.

Offline demis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Grudnia 2016, 18:44:50 »
@karimoczo
A tak z ciekawości to gdzie w nocy parkujesz? Pod chmurką, w garażu ogrzewanym czy nieogrzewanym?
Ja parkuję w garażu nieogrzewanym (blaszak) i jak na razie (odpukać) nie mam żadnych problemów.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Grudnia 2016, 19:21:14 »
Nie działają Ci światła drogowe (automat), bo to jest sprzęgnięte ze sobą wraz z samopoziomowaniem jak masz. Generalnie jest szyba zimna, kamery gorące i brak wentylacji wokół nich i natychmiast się osadza para na wewnętrznej stronie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl