Autor Wątek: Auris Hb Hybrid Comfort (tech+style) brać czy nie, pomóżcie  (Przeczytany 14964 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
To mój pierwszy post więc witam wszystkich bardzo serdecznie.

Czy ktoś dobrze zorientowany w temacie mógłby mi doradzić czy warto brać Aurisa HB Hybrid Comfort Tech+Style za 92k zł? Na auto jest rabat w wysokości 10k, a jego normalna cena to 102k.

Czemu mam wątpliwości? Głównie ze względu na pakiet style:
- 17 calowe felgi z niskoprofilowymi oponami, czyli każda dziura moja, każdy krawężniki mój, pełnowymiarowe koło zapasowe chyba nie wejdzie do bagażnika, promień skrętu duży a spalanie +1,
- światła LED, ktoś pisał że ładnie świecą, ale... zamarza na nich lód bo nie grzeją wystarczająco mocno.

Z ledami dałbym radę, bo jazda głównie po mieście, ale felgi to już konkretny problem (co to w ogóle za pomysł żeby dać coś takiego do hybrydy, przecież miało mniej palić itp.).

Satysfakcjonujące mnie auto BEZ pakietu style i bez bonusu wynikającego z wyprzedaży kosztowałoby jakieś 6k zł więcej - czyli około 98k zamiast 92k zł. Minus jest taki że płacę więcej a dostaję niby mniej, dodatkowo ubezpieczenie jest chyba od nieco większej kwoty bazowej (ale to pewnie jakieś grosze).

Podsumowując chciałbym unikać sytuacji gdzie zaoszczędzę 7%, a skończę z samochodem który tylko ładnie wygląda, a z praktycznością ma niewiele wspólnego.
Czy ktoś posiadający Anuria z wyżej wymienionymi "felerami" mógłby napisać czy on daje rade czy też nie?
Liczę na bezproblemowa jazdę, szczególnie że powozić będzie głównie moja małżonka.

Dzięki z góry.

F_20.0

• Gość
Odp: Auris Hb Hybrid Comfort (tech+style) brać czy nie, pomóżcie
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudnia 2016, 06:23:41 »
Powiem Ci po krótce:
Auris to super sprawa i napęd to bajka (mam go od roku i zrobiłem 28 tyś)
1. 17 cali to pułapka - zakaz łańcuchów i rozmiar 225 po co do miasta??? Auto na 16 calach i 205 jest opcją idealną
2. System bezkluczykowy - idealny dla złodzieji - mają wzmacniacze już do 800 m (można co prawda wyłączyć w menu, ale po co kupować opcję, którą trzeba wyłączyć?)
3. System przeciwzderzeniowy - parujące kamery i wszystko pada ( podobno mają już na to lekarstwo )
4. Wybrać ciemny kolor, a pod żadnym pozorem nie brać białej perły - plastiki będą żółknąć
5.Daleko od FullLED, bo potem Ci będą sugerować kup Pan se spray do lodu - a jak uszkodzisz klosz to płać masę kasy.
6.Sprawdz powłokę pod drzwiami ( między uszczelkami zew i wew )
7.Reasumując nie warto. Ja teraz dopłaciłbym do panoramy i wymiany tapicerki,przyciemnianych szyb, a resztę pozostawił standardowo, ale to moja opinia.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Grudnia 2016, 07:41:55 »
Uzupełnię moją opinię uwzględniając,że kobieta będzie użytkownikiem : Ona będzie zakochana w nim!
Felgi 17 cali będą zaraz podrapane (kobiety nie zwracają na krawężniki - trzeba im wybaczyć ) więc nie warto wydawać pieniędzy. System kamer będzie ją irytować piszczeniem i ja dekoncetrować, a parująca szyba przy kamerach będzie powodem do czystych telefonów do Ciebie z pretensjami.
Na lampy napewno nie zwróci uwagę, chyba że na rachunek za wymianę.
System bezkluczykowy jej przypadnie do gustu ( bałagan w torebce ) tylko jest wada: jak się zamieniacie, a odjedzie bez pilota to masz na 100% wydatek na Taxi do niej i dodatkowo znowu awanturę, bo to twoja wina ( auto nie zgaśnie po utracie kontaktu z kluczem, a powinien)
Kamera cofania - za to będzie Cie wielbić, a za panoramiczny dach to będziesz miał sex nawet w toalecie na stacj benzynowej ( przez pierwszy tydzień ) No autonomiczne parkowanie rownolegle to jest co co lubią nasze Panie.
Kobiety kochają niebieskie i bordowe, z białym będzie psioczyć ( często brudny, a to jej kochane autko)
To na tyle. Wybieraj.

Offline other_exception

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Grudnia 2016, 07:47:19 »
Systemy bezkluczykowy(presitge) i przeciwzderzeniowy(pakiet safety) w wspomnianej wersji są niedostępne i dobrze.

U mnie TS Comfort +Style bez Tech. Użytkuje od kwietnia aktualnie 10k km, głównie po Warszawie.

1. 17 cali jak dla mnie mimo wad jedyny słuszny wybór, moim zdaniem na mniejszych felgach to auto nie wygląda (łańcuchów zakładał nie będę).
2. Ledy jak narazie nie widzę problemu, będę mógł coś powiedzieć jak się zima skończy.
3. Kolor niebieski z reklamy, braków w powłoce nie widzę.

Aktualnie też kupiłbym z pakietem Tech, brakuje mi czujników z przodu.

Generalnie negocjuj i szukaj w różnych salonach, gdyż generalnie uboższe wersje są tańsze:)
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2016, 08:00:53 wysłana przez other_exception »

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Grudnia 2016, 08:48:22 »
Kilkanaście dni temu odebrałem nowy TS Comfort + Style + Tech.
Ja dopłacałem za wariant TS i oponki zimowe.
Mam też Verso z 17'' od ponad roku dla porównania :)

- 17'' poza tym że droższe opony to są w porządku, nie mam problemów z krawężnikami (jeżdżę normalnie, w miarę ostrożnie). W spore dziury staram się nie wjeżdzać, normalna nawierzchnia z uszkodzeniami + bruk (duże miasto) nie sprawia mi jakiejś różnicy. Dla mnie jest w porządku a auta wyglądają super na 17''
- 17'' w tym Aurisie wyglądają jeszcze lepiej :)
- Pakiet Tech daje system SIPA co się może (ale nie musi) przydać w mieście - jak zaczniesz korzystać to potem już nie da się bez tego żyć (no dobra, da się ale to fajny gadżet...). Do tego automatyka wycieraczek i świateł rządzi. Lusterko elektrochromatyczne w mieście to konieczność :)
- LEDy - jak już pisałem w innym wątku- problem zamarzania/brudzenia/śniegu jeszcze mnie nie dotknął więc nie mam zdania aczkolwiek jestem dobrej myśli. LEDy jak dla mnie świecą bardzo dobrze (porównuję z Xenonami w Verso) chociaż i tak pojadę do regulacji wysokości oświetlenia bo uważam że nie doświetlają znaków drogowych
- Napęd i auto sprawdza się rewelacyjnie - jeszcze nie jeżdżę nim optymalnie bo spalanie w okolicach 6/100 po mieście + kawałek obwodnicy gdzie trochę daję kopa
- Ubezpieczenie - brałem pakiet dilerski bo nawet przy zniżkach 50% za bezszkodową jazdę i tak dawali znacznie lepszą cenę.
- Pakiet Style prócz LEDów i felg daje przyciemniane szyby - a te w Toyocie zdają egzamin w lecie - wiem coś o tym :). Szkoda że nie dają roletek dodatkowo dla dzieciaków ale cóż - nie można mieć wszystkiego.
- Trochę żałuję że nie wziałem z nawigacją ale dodatkowe 2.5k już mi robiło różnicę jak za zmianę softu i moduł GPS. MirrorLink działa tylko musze zainwestować w jakiś używany Galaxy S3 :)

Kiedy kupowałem swoje to jeszcze była możliwość zakupu wersji Dynamic - dodatkowo miała pakiet Safety Sense oraz sportowe fotele. Różnica w cenie to 1.5k ale ja już nie chciałem/nie mogłem czekać.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Grudnia 2016, 09:20:00 »
W kwietniu 2015 za  Auris 2015 z Comfort i Style chcieli 90700 - 5000 rabatu. Za 95700 był dodatkowo SkyView i Nawigacja.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Grudnia 2016, 09:32:06 »
Teraz przejżałem ofertę i kupiłbym comfort hybrid plus pakiet tech plus navi : cena 101 tyś oczywiście bez promocji. Miałbyś autko bez zbędnych bajerów, które prędzej czy później o sobie dają znać, a miałbyś te rzeczy naprawdę przydatne i działające jak należy!!!

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Grudnia 2016, 09:35:24 »
Witam

Co prawda nie hybrid ,ale zwykły HB 1,6 Valve odebrany niecały miesiąc temu.
Wersja Comfort  :good:   :good:
Sprzedawca namawiał nas na pakiet Style (4500 pln) szczególnie jak wyczuł, że żonie podobał się się na kołach 17" + przyciemniane szyby.
Wygrał mój pragmatyzm (żona się śmieje że to skąpstwo  :cheesy:  :laugh:  ).

Pragmatyzm, bo:
- do kół 16" opony zimowe w zależności od producenta tańsze o 1000-1500 pln/kpl w stosunku do 17"
- mogłem "odzyskać" 16" koło dojazdowe ze starego Aurisa
- nie dostałem świateł przednich led  <taniec>

A do Comfortu i tak "wyszarpnąłem" w cenie przyciemniane szyby z tyłu , czujniki parkowania przód/tył, a i na kołach 16" wygląda nieźle  :good:

Jedyna rzecz na której poskąpiłem a chciałbym teraz mieć to SkyView ([cenzura] fajny bajer) , chociaż z drugiej strony wydać 4,5 tysia ???.
Gdyby kosztował 2,5 tysia jak za nawigację (której nieposiadanie przebolałem  :-( ) to nad szklanym dachem w tej cenie byśmy mocno myśleli.

Offline other_exception

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Grudnia 2016, 10:37:58 »
- do kół 16" opony zimowe w zależności od producenta tańsze o 1000-1500 pln/kpl w stosunku do 17"

Bez przesady, na przykładzie Nokiana WRD4, którego kupiłem, różnica w cenie kompletu to 600 zł :)

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Grudnia 2016, 14:18:28 »
Do Tomery : moim skromnym zdaniem wybrałeś najbardziej optymalną wersję i podzielam Twoje całkowicie zdanie. Ja dorzuciłbym już tylko szklany dach i navi. Po roku użytkowania pełnej wersji, kupiłbym drugi raz właśnie taką wersję, ale napewno nie wersję którą ja mam, bo to wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Reasumując: wersja Comfort + Tech bez Style jak najbardziej pożądana wersja dla kolegi rozpoczynającego wątek.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2016, 14:25:01 wysłana przez F_20.0 »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris Hb Hybrid Comfort (tech+style) bra� czy nie, pom�cie
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Grudnia 2016, 14:59:43 »
Reasumuj�c: wersja Comfort + Tech bez Style jak najbardziej po��dana wersja dla kolegi rozpoczynaj�cego w�tek.

Niestety, ale chyba najpierw trzeba mieć Style i dopiero później ew. Tech (coś mi się wydaje, że taka jest kolejność doposażania)

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Grudnia 2016, 15:29:04 »
Cytat: F_20.0 w Dzisiaj o 14:18:28 Reasumuj�c: wersja Comfort + Tech bez Style jak najbardziej po��dana wersja dla kolegi rozpoczynaj�cego w�tek. Niestety, ale chyba najpierw trzeba mieć Style i dopiero później ew. Tech (coś mi się wydaje, że taka jest kolejność doposażania)

Comfort jest albo goły albo Style + Tech. Sam chciałem tylko z Techem i niestety się nie dało.
Potem to już tylko Dynamic/Prestige ale one również dostają 17''.

Offline Manekm7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Grudnia 2016, 15:49:00 »
Witam. Czekam na odbiór swojej Auris Premium + pakiety (comfort i sefaty sensu) czyli wersja Comfort z Tchem ale na stalowych 16". Dla mnie najlepsza opcja( alufelgi dokupie na wiosnę).

Offline Manekm7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Grudnia 2016, 15:50:21 »
Safety seans <zalamka> :roll:

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Grudnia 2016, 15:56:55 »
EliEli - to faktycznie lipa. Comfort + Tech byłby pierwsza klasa. Kto chciałby kamerki, LED, felgi 17 cali to by sobie dokupił, a tu wpierw wciskają Ci "rewelacje" potem konkretne rzeczy. Jakoś muszą się tego pozbyć. 🙄

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl