Autor Wątek: Auris Hb Hybrid Comfort (tech+style) brać czy nie, pomóżcie  (Przeczytany 15008 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

F_20.0

• Gość
Odp: Auris Hb Hybrid Comfort (tech+style) brać czy nie, pomóżcie
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Grudnia 2016, 15:55:26 »
Draco nie opowiadaj,że z kołami nie jest problem, bo wprowadzasz w błąd. Jeżeli zdarzy się wypadek i będą duże straty, a niedaj Boże do tego dojdzie prokurator to nie pomogą Ci pieniądze, które masz na koncie i adwokaci. Zmieniłeś konstrukcje pojazdu, na które przykładowo nie dopuszcza producent i nie pisz, że nie ma problemu, bo koncern jak i ubezpieczyciel Cię zniszczy, a prokurator dołoży. Skończyły się czasy, gdzie mogłeś wszystko i mało kto się czepiał o pierdoły. Ktoś tutaj sugerował super akcesoria na wspomniane koła i co? Na stronie producenta pisze wyraźnie, ze nie odpowiada za szkody. To co piszą dla samego pisania? Nie zamarzające, a parujace i tak było z ta wada od początku, to czy nie ma problemu to się okaże, po naprawie serwisowej i nie ma to nic wspólnego z użytkowaniem pojazdu. Dzięki , że ponoć już są te dwa problemy rozwiązane i zakończyć tą dyskusję.
Pozdrawiam trzeźwo myślących.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Grudnia 2016, 16:49:39 »
nie wiem w czym problem ?

Toyota Polska ma kola 16" we wszystkich modelach 17" sa jako opcja wiec nie ma problemu ...
ja mam 17" w standardzie ale moglem u dealera zmienic je na 16" przy zamowieniu samochodu bez doplat

reasumujac Toyota Auris ma homopogacje na kola 15"-17" (o ile masz kola wedlog homologacji - patrz profil kola), nikt ci nic nie powie (sad, policjia czy inne tam strachy...)

zastanow sie czy naprawde uwazasz ze firma samochodowa wystepuje o homologacjie na indywidualny model ? odpowiedz brzmi nie ... a i sedzia czy tez policjia nie ma pojecia na drodze jakie felgi sa przypisane do danego modelu, wiecej nawet instrukcjia ci tego nie mowi, masz podane felgi od - do i dane techniczne.

tak wiec to bicie piany o nic  <zalamka>

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Grudnia 2016, 17:38:10 »
Czekaj, faktycznie z tej rozmowy nic dobrego nie wynika. Mowa tu jest o homologacji tylko na koła 17 cale i tylko z tym rozmiarem dopuszczone do ruchu ( nr VIN naturalnie częścią integralną )
Osoby posiadające wpis 16 nie mają czym się przejmować. Powtarzam : chodzi o konkretne pojazdy z homologacją na koła 17 i tylko o nie chodzi. Cała reszta jest wolna i szczęśliwa.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Grudnia 2016, 18:44:05 »
Mowa tu jest o homologacji tylko na koła 17 cale i tylko z tym rozmiarem dopuszczone do ruchu
Czy posiadasz świadectwo homologacji na swój samochód?
Ja posiadam żółty papierek o nazwie "Świadectwo zgodności WE", w którym zaświadcza się, że mój pojazd "odpowiada pod każdym względem typowi opisanemu w świadectwie homologacji".
Napisano w nim, że zespół opona/koło to 205/55 R16 91V 16x6 1/2J jest OK. To znaczy, że jak włożę opony np. z wyższym indeksem prędkości, to nie będzie OK? Skoro nie wyszczególnili, to może nie wolno? Dla A II stosuje się opony 15-17 cali. A mój egzemplarz może mieć wyłącznie 16 cali (a Twój wyłącznie 17 cali) ?
Łatwo popaść w paranoję. Ale walcz, poszerzymy swoją wiedzę.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2016, 18:45:44 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Grudnia 2016, 19:09:11 »
F_20.0 - na stronie 630 instrukcji obsługi Toyota Auris Turing Sport OM EUROPE - OM12L13E.pdf podane sa kola w homologacji przeznaczone do w/w modelu wiec ja teraz nie rozumiem o co ci chodzi ?

KTO POWIEDZIAL CI ZE MASZ HOMOLOGACJE NA 17" I NIE WOLNO ! podkreslam NIE WOLNO ci zalozyc 16" (205/55R16 91V) na zime ???!!! i na nie lancuchy

to prawda ze na 17" nie wolno zakladac lancuchow ale na 16" juz tak !

gdzie jest problem ?, mozesz podac jakies zrodlo gdzie jest napisane ze nie wolno ci zmienic kol na zime ?

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Grudnia 2016, 20:26:09 »
Dokładnie w Kompletnym wykazie pojazdu WE we świadectwa zgodności z homologacją e11*2007/46*0018*09
Pod pozycją : Achsen und Radaufhangung  jest wpisany rozmiar.
Poniżej pozycja : Radkombination jest wpis KEINE ALTERNATIVE

U mnie jest jasno zakreślone - tylko ten rozmiar jest dostępny dla tego VIN-u
Na podstawie tego papierka, można zarejestrować nowy pojazd, określić jego emisję spalin, wydać dowód rejestracyjny i tak dalej. Dlatego w Niemczech podkładają papier, że zmieniają Ci koła na twoje żadanie sprzeczne z treścią tego świstka.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Grudnia 2016, 22:03:09 »
Czy ktoś dobrze zorientowany w temacie mógłby mi doradzić czy warto brać Aurisa HB Hybrid Comfort Tech+Style za 92k zł? Na auto jest rabat w wysokości 10k, a jego normalna cena to 102k.

Za 95 tys nie kupi czasem nowego C-HR? Fajne wyposażenie mają w standardzie.

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Grudnia 2016, 22:11:09 »
Adam O. - MAM NADZIEJE ZE ZALOZYLES TEN WĄTEK TYLKO POTO ZEBY PODJAC DYSKUSJE I NIE BEDZIESZ NAPRAWDE BRAL POD UWAGE OPINI INNYCH ...   Napisze cos od siebie zeby nie bylo ... Po pierwsze: nazekanie na gadgety to jak nazekania na swoja zone ze jest brzydka i gruba (masz wybor i oczy), jak wybrales i nazekasz to jestes "jelen" innymi slowy mozesz zawsze zmienic na mniej i dealer nie powinien doliczac ci za zmiane w dol ... (chyba ze samochod ktory zamawiasz jest juz na placu i w promocji wtedy bierzesz co jest !)

Wątek założyłem bo  przed podjęciem decyzji, potrzebuję opinii osób które użytkują zbliżone auto. Nigdy nie miałem ani lamp led ani nie jeździłem na niskoprofilowych oponach. Sam posiadam znacznie grubsze i ogólnie większe 205/60R16 i uważam je za bardzo dobre.

Auto jest w promocji (obniżka o 10 tyś) i może być na placu w ciągu tygodnia. Zubożonej wersji Elegance z samym Tech'em niestety nie sprzedają. Mogę więc wziąć to co jest względnie Prestige, ale wtedy czekam i cena szybuje mocno w górę. Informacje o możliwej homologacji felg 16" napawają mnie lekkim optymizmem, szkoda tylko że nie wiadomo czy dotyczy to wszystkich wersji z 17" czy tylko Elegance. Przekręce do dealera i zapytam o szczegóły.

Jednocześnie dziękuję wszystkim za opinie tak pozytywne jak i negatywne.

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Grudnia 2016, 22:12:40 »
Czy ktoś dobrze zorientowany w temacie mógłby mi doradzić czy warto brać Aurisa HB Hybrid Comfort Tech+Style za 92k zł? Na auto jest rabat w wysokości 10k, a jego normalna cena to 102k.
Za 95 tys nie kupi czasem nowego C-HR? Fajne wyposażenie mają w standardzie.

Auto ma być dla mojej żony. C-HR nie odpowiada jej stylistycznie.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Grudnia 2016, 22:59:18 »
ok rozumiem
wiec tak ja zawsze biore "pelna wersje" i nigdy ale to nigdy nie nazekalem (na Aurisa troche ze jest ubozsza od poprzednikow  :) ).

jezeli o mnie chodzi mam wszystkie w/w niebezpieczne systemy i jakos daje rade  :cool: , tak naprawde wszystkim nie dogodzisz, ale jak napisalem ja obawiam sie o inne sprawy a nie elektronike tym bardziej ze mamy 5 lat gwarancji  :good:

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 16 Grudnia 2016, 06:23:33 »
Adam jeżeli Ci się podoba (żonie) to bierz. Ja pisałem, że gdyby była możliwość to pewnych rzeczy unikaj!!! ja napisałem, że na penych rzeczach możesz się zawieść i wtedy pryśnie czar szczęśliwego człowieka. Masz już cały obraz i leć negocjuj cene. Sprzedawca już Cię nie wkręci bo jestęś po dyskusji na forum (burzliwej) . Sprawdź przy odbiorze wszystko, papiery i witam w gronie Auris.  :good:
Szerokości, bo ja już nie mam nic do dodania.

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Grudnia 2016, 07:38:53 »
Ja tylko w temacie świateł LED. Problem zależy od tego gdzie się jeździ. Mnie kilkukrotnie (w różnych autach) spotkało takie coś:
http://hyundai.nieudanyzakup.pl/1.jpg
http://hyundai.nieudanyzakup.pl/2.jpg
http://hyundai.nieudanyzakup.pl/3.jpg
przez kilka set kilometrów. Gdyby to nie były klasyczne światła to nie byłoby nic widać. W gęstych opadach śniegu, zastosowanie LED'ów jak w Aurisie powoduje, że samochód nie jest widoczny na drodze. UOKiK powinien się tym zająć bo w pewnych sytuacjach staje się to produktem niebezpiecznym (niewidocznym na drodze).
Możemy udawać, że nie ma problemu ale jednak problem jest. Zależy tylko od warunków panujących na drodze. Jeżeli ktoś kupuje takiego Aurisa żeby jeździć po mieście to OK. Jeżeli ktoś czasem zamierza wyjechać za granicę na narty to życzę szczęścia. To, że Toyota nic z tym nie robi oznacza tylko tyle gdzie ma swoich klientów.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Grudnia 2016, 09:10:35 »
@Piter_Auris jak taką pogodę mam co chwilkę i zapewniam nie odróżnisz gdzie są światła, a gdzie maska. Jeżeli dojdzie mróz, to zastanawiam się kiedy oderwę szkło razem z tą zmarzliną. Musisz stawać co chwila,aby oczyścić klosze, bo się zabijesz. Tylko, że ja latam po autostradzie i wiele razy mam parking co 30/50 km i ryzykuję stawać na poboczu. Tylko to co podałeś to faktycznie wredna pogoda. Częściej mam siadającą mgłę, która marznie przy -5 st i efekt jest identyczny. Wiedzą, że piuścili bubel, a koszty są duże i dlatego udają, że problemu nie ma.
P.S. Myślałem, że to tylko ja mam już urojenia. :embarassed:

Dodam,że Europejskie Centrum Praw Konsumenta nic nie wskórali. Toyota ma kwity, że wykonali zgodnie z parametrami i nie mają zamiaru nic z tym zrobić ( powtarzam: nie nają zamiaru ) tak jest na oficjalnym piśmie od Toyota. Zima jest, więc jest zimno. Klient powinien brać pod uwagę warunki atmosferyczne i to, że specyfikacja FullLED może mu przysporzyć problemów. (Szkoda, że tego nie mówią jak Ci sprzedają auto)
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2016, 09:18:11 wysłana przez F_20.0 »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Grudnia 2016, 09:47:38 »
Auto ma być dla mojej żony.

A czy żona pojezdziła już trochę aurisem  - można pozyczyc z serwisu na kilka dni.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Grudnia 2016, 11:35:47 »
C-HR fajne auto, ale na autostradzie przy 140km/h pali 10l/100km. Auris pali wtedy z 6.5l/100km....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl