Autor Wątek: Spalanie hybrydy w dłuższej trasie  (Przeczytany 255138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arturas22

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Spalanie hybrydy w dłuższej trasie
« Odpowiedź #225 dnia: 02 Marca 2019, 21:39:39 »
Witam.Mój Prusak 2009rok.140.000mil przejechane.Styczen i luty tylko krótkie dystanse do 5km.temperatury od 0stopni do 6stopni spalanie na poziomie 6.2-6.4.l/100km.We wtorek pojechałem w trasę 100km i spalanie wyniosło 4.7- 4.9 przy 15 stopniach.Temperatura ma olbrzymie znzczenie.Latem te same dystanse oczywiscie krótkie od 4.7 do 5.2.

Offline wladys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #226 dnia: 03 Marca 2019, 19:32:38 »
Mój p3 plug in trasa Warszawa - Kępno średnie spalanie 6l prędkość cały czas na poziomie 160(ustawiony tempomat i bardzo częste hamowanie + dynamiczne przyspieszanie), licznik wyzerowany i jazda po mieście + dojazd ok 14km średnie spalanie 3,8

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #227 dnia: 04 Marca 2019, 08:45:38 »
Mój p3 plug in trasa Warszawa - Kępno średnie spalanie 6l prędkość cały czas na poziomie 160(ustawiony tempomat i bardzo częste hamowanie + dynamiczne przyspieszanie), licznik wyzerowany i jazda po mieście + dojazd ok 14km średnie spalanie 3,8

Brawo! Szybko, dynamicznie i bezpiecznie. I bardzo częste hamowanie - rewelacja.

Niedługo tylko w Polsce tak pojeździsz. Nawet w Niemczech chcą zrezygnować z braku ograniczeń prędkości. Za dużo Polaków tam jeździ:

https://gloswielkopolski.pl/polscy-kierowcy-to-postrach-na-zagranicznych-drogach-bijemy-niechlubne-rekordy/ar/13432751

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polscy-kierowcy-coraz-wiekszym-zagrozeniem-na-zagranicznych-drogach-7528464.html
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2019, 08:57:39 wysłana przez KilgoreT »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #228 dnia: 04 Marca 2019, 09:55:33 »
Czekam aż ktoś tu napisze że musiał spuszczać prąd z baterii bo się przeładowała...

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #229 dnia: 04 Marca 2019, 16:06:05 »
Zbig  :good: :good: :good:

Polski kierowca niebezpieczny  :o, na pewno dużo mniej niż główni ,,bohaterowie ,,Polskich wiadomości
RAV4 2.5 hybrid

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #230 dnia: 05 Marca 2019, 12:34:36 »
Czekam aż ktoś tu napisze że musiał spuszczać prąd z baterii bo się przeładowała...
Zbig też mnie zastanawiają te niskie spalania.
W moim P2 zeszły tydzień 4 osoby bagaże trasa 400 km spalanie 7.0/100km .Temperatura na zewnątrz około 1 stopnia ,tempomat przez jakieś 70 km średnio prędkością 125-135 momentami(sobota mały ruch na S7).Latem przy prędkościach max 110-120 schodzę do 5-5,5 l/100km :-)
Prius 3 XW30 liftback.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #231 dnia: 05 Marca 2019, 12:52:48 »
No ja w styczniu spuszczałem prąd z przeładowania  :grin:
Długi zjazd do Krakowa, bateria naładowała się do pełna, a przelewający się prąd uruchomił spalinę.
https://photos.google.com/u/0/photo/AF1QipOfNGyEpnukNDaBa15Fvsj3hOX5vlOoU-af9y2C?hl=pl

Offline wladys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #232 dnia: 05 Marca 2019, 20:13:29 »
średnie spalanie 3,8

Brawo! Szybko, dynamicznie i bezpiecznie. I bardzo częste hamowanie - rewelacja.

Niedługo tylko w Polsce tak pojeździsz. Nawet w Niemczech chcą zrezygnować z braku ograniczeń prędkości. Za dużo Polaków tam jeździ:

Wyczuwam hejt? Panowie bez przesady rozumiem że dla Was jazda 160km/h licznikowe na autostradzie i drodze ekspresowej jest czymś absolutnie zakazanym i powinno być karane karą śmierci? A co gwałtownego hamowania i przyspieszania to niestety mój tempomat tak działa jak widzi przeszkodę to hamuje i to ostro a jak przeszkodą zginie to ostro przyspiesza. Bez tempomatu tak nie jeżdżę. A co spalania to u mnie obniża koszt możliwość ładowania :) 14km do pracy, a na baterii zależy od temperatury. Przy tych jakie mamy za oknem pokazuje ok 18km zasiegu:) jak nie zapomnę to jutro zrobię zdjecie:)

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #233 dnia: 05 Marca 2019, 20:45:31 »
A co gwałtownego hamowania i przyspieszania to niestety mój tempomat tak działa jak widzi przeszkodę to hamuje i to ostro a jak przeszkodą zginie to ostro przyspiesza.

Nigdy w życiu nie przypuszczałem, że będę cytował Clarksona z "Top Gear". Nie lubię go, a jednak...Gość opisuje dokładnie Twój przypadek:
https://www.youtube.com/watch?v=InRK0qZhJVA

Od siebie dodam, że jak za Tobą ktoś będzie jechał licznikowe 160 i pisał sms, to rano przeczytam o tym przy śniadaniu.

Czy to jest hejt? Pewnie tak... Wciąż jeszcze tak reaguję na ludzi, którzy próbują mnie zabić.  Ale pracuję nad tym... Nie klnę.

Offline wladys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #234 dnia: 05 Marca 2019, 20:59:00 »

Od siebie dodam, że jak za Tobą ktoś będzie jechał licznikowe 160 i pisał sms, to rano przeczytam o tym przy śniadaniu.

Powiem tak, nie używam telefonu w czasie jazdy.
Idac Twoim tokiem myslenia proponuję nie wychodzić z domu bo na każdym rogu czai się zagrożenie, a w domu także proponuję nie wchodzić na wysokość pow 0.5m bo tez może być to wysoce niebezpieczbe:) i niestety powiem Ci ze samo życie niesie za sobą ryzyko śmierci:) pozdrawiam i życzę sukcesów w życiu :)

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #235 dnia: 05 Marca 2019, 21:49:01 »
niestety powiem Ci ze samo życie niesie za sobą ryzyko śmierci:) pozdrawiam i życzę sukcesów w życiu :)

Dziękuję. Wszelkie życiowe sukcesy mam już chyba za sobą.

Co do ryzyka śmierci, to zawsze staram się ryzykować własnym życiem, nie cudzym. Od ryzyka jest sport, a nie droga publiczna. Żeby jeździć szybko autem (co przyznaję jest przyjemne) wystarczy brak wyobraźni. Do szybkiej jazdy rowerem trzeba krzepy.

Zresztą nie o szybkość tu chodzi ale o to nieszczęsne hamowanie. Nie mam problemu z autem, które jedzie i 250 po prawie pustej autostradzie.  Ale każde ostre hamowanie to porażka. Ty nie używasz telefonu ale skąd wiesz, co robi ten za Tobą?

Jeżdżę po polskich drogach od ponad 40 lat i widziałem już różne trendy. Ostatnie lata to wzrost narodowego przekonania, że na autostradzie prawa fizyki nie obowiązują. Efekty są dobrze widoczne w statystykach. Drogi, które z założenia miały być najbezpieczniejsze są największym zagrożeniem. Zresztą gadam głupstwa, to nie drogi są zagrożeniem ale ich użytkownicy.

Jak przejeżdżacie to widzę Was z daleka i chowam się na prawy pas za tiry. No i cały czas na autostradzie włączone Google Maps, żeby wiedzieć, kiedy karambol i uciekać. Pozdrawiam.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #236 dnia: 05 Marca 2019, 22:21:54 »
W moim P2 zeszły tydzień 4 osoby bagaże trasa 400 km spalanie 7.0/100km .Temperatura na zewnątrz około 1 stopnia ,tempomat przez jakieś 70 km średnio prędkością 125-135 momentami
I to się pokrywa z wynikami testu BAB dla P2.  P3 jest bardziej ekonomiczny ale nie ma takiej opcji aby przy 160 km/h spalił 6 l/100 km.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #237 dnia: 06 Marca 2019, 08:55:38 »
I to się pokrywa z wynikami testu BAB dla P2.
Co to jest test BAB?

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #238 dnia: 06 Marca 2019, 11:40:19 »
Przy średniej 160 km/h na tempomacie 6l/100 km?!? Sorry, nie wierzę w takie cuda!....

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #239 dnia: 06 Marca 2019, 12:12:52 »
Przy średniej 160 km/h na tempomacie 6l/100 km?!? Sorry, nie wierzę w takie cuda!....
No przecież wrzuciłem screena że P4 przy 145km/h na temopacie pali conajmniej 6,2L/100km, więc P3 nie może być lepszy ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl