Autor Wątek: Spalanie hybrydy w dłuższej trasie  (Przeczytany 254935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dariozet

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Spalanie hybrydy w dłuższej trasie
« Odpowiedź #390 dnia: 08 Września 2021, 14:07:21 »
Trasa Radomsko-Olsztyn, A1 do Gostynina, Płock, Glinojeck i td. Trzy osoby dorosłe, lekki bagaż, tempomat na 100km/h, z racji opon 205/55/17 to prawdziwe 100 km/h według GPS, opony Continental Eco contact. Kilka maksymalnych przyspieszeń, kilka lekkich przyspieszen, żeby ciężarówki wyprzedzić na A1. 350 km i spalanie 4.5 l/100 LPG to benzyny byłoby z 3.5l. mój rekord, warunki odpowiednie - zero wiatru, 23 stopnie, klima na auto - jenda, dwie kreski, włączone eco

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #391 dnia: 08 Września 2021, 15:19:45 »
Klodzko-Pogorzelica 560 km, 75% trasy to S3 6.7, później poruszanie się po miejscu jakieś 300 km to 5.2, powrót do domu znów większość po S3 wolnije jechałem 5.5L

Offline vvicio83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #392 dnia: 09 Września 2021, 21:36:31 »
Bardziej niz temperatura na spalanie ma wplyw jakosc paliwa . Wiem ze zaraz posypia sie na mnie gromy ze to nie ma znaczenia i prius jest zestrojony pod paliwo 95 oktanowe itd ale tankuje paliwo zawsze na stcji shella , leje v-power ( w uk jest to chyba 98albo 99 oktoanow) . Jezdze glownie po autostradach . Tankuje codziennie , czasem 2x i prosze mi uwiezyc ze po zalaniu zwyklej 95 na np Tesco albo nawet BP spalanie wzrasta i to dosc znacznie . Znacznie mam na mysli nawet  0.5-1l /100km . O ile dla kogos kto robi 10-15k km rocznie nie ma to znaczenia to dla mnie 100km dodatkowo na zbiorniku to dosc sporo i uwazam ze warto zalac dobrej jakosci paliwo tak jak wymieniac olej nie co 15 a co 10k km .

Dodam ze po odlaczeniu zaworu EGR , spalanie znacznie spada . Jedyny minus to palaca sie kotrolka check engine . Samochod znacznie lepiej jezdzi i jest oszczedniejszy .

prius 2 jest zestrojony na 87 oktanow i zaleanie go czyms o wiekszej liczbie oktanowej nie ma sensu.. pozatym nie ma tam egr... a o tych oktanach to sobie pownienes doczytac.. i o spalaniu stukowym, bo idac tym torem dojdziemy do wniosku ze najlepiej jezdzic na gazie bo ma wieksza kalorycznosc...

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #393 dnia: 21 Sierpnia 2023, 22:23:17 »
P3 2010, 147k przebiegu
Trasa Lublin - Gdańsk - Lublin (razem z poruszaniem się po Gdańsku w weekendowych korkach), średnie spalanie 5.3, w stronę Gdańska 4 rosłych chłopa na pokładzie wraz z bagażami, 2 telefonami podpiętymi do ładowania i klimą odpaloną na 21.5 stopnia, przejazd głownie S17, przebicie się przez Warszawę, potem S7 do Gdańska. Powrót przez A1 i A2 i S17 z 5 chłopami na pokładzie i jeszcze większym bagażem. Do Gdańska raczej lekka noga i głownie przejazd prawym pasem bo troszkę padało, droga powrotna natomiast to mocne deptanie w podłogę i 150/160 lewym pasem bo śpieszyło się do domu.

Offline Jacek1l

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III 2010
« Odpowiedź #394 dnia: 27 Sierpnia 2023, 21:36:26 »
Witam
Trasa Jaworzno-Rzeszów. Z Jaworzna zjazd na autostradę do pierwszego zjazdu z autostrady w Rzeszowie. Dwójka w samochodzie z małym bagażem.
W większości tempomat na 116, 110 gw GPS, wolna jazda na obwodnicy Krakowa.

Powrót
Bieszczadzkie drogi lokalne, wjazd na autostradę koło Sędziszowa Małopolskiego, korek na obwodnicy Krakowa i powrót do Jaworzna. Autostradą ok 190km. W większości tempomat na 121, 15 GPS. Powrót w 4 osoby i bagażnik już załadowany pod zasłonkę.

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius I
« Odpowiedź #395 dnia: 08 Kwietnia 2024, 17:38:05 »
Jadąc moją Toyotą Prius Hybryda XW 11 z roku 2001 o mocy silnika spalinowego 72 KM na trasie Włoszczowa , Przedbórz , Piotrków Trybunalski , Janki - o długości 186,7 kilometrów , uzyskałem średni wynik spalania z całej tej trasy 3,014 litra na 100 kilometrów . Tryb jazdy : rozpędzanie do 70 km/h , puszczenie pedału gazu co skutkuje zgaszenie silnika spalinowego , jazda na na neutral - N to tak zwane żeglowanie do uzyskania około 50 km/h , następnie podtrzymywanie tej prędkości na drive - D tylko silnikiem elektrycznym do momentu gdy silnik spalinowy się uruchomi . Gdy silnik spalinowy się uruchomi dodanie gazu i rozpędzanie do 70 km/h . Pozdrawiam  , Bogumił.

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #396 dnia: 09 Kwietnia 2024, 17:57:59 »
jazda na na neutral - N to tak zwane żeglowanie do uzyskania około 50 km/h
Nie siej herezji.
Doczytaj, co to jest żeglowanie i nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo zepsują skrzynię przez twoje pitolenie.
I dowiedz się, do czego służy N w skrzyniach automatycznych.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2024, 17:59:44 wysłana przez KrzysiekEg »

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #397 dnia: 09 Kwietnia 2024, 17:58:38 »
Do usunięcia.

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius I
« Odpowiedź #398 dnia: 09 Kwietnia 2024, 18:48:46 »
N do przetaczania samochodu w warsztacie . Czytałem na forach że w Toyotach Prius które mają skrzynie e-CVT Jazda na N niczym nie grozi . O ile się nie mylę to pompa oleju w skrzyni e-CVT napędzana jest wałkiem przedłużającym wał korbowy silnika , a silnik w czasie jazdy Hybrydą często jest zgaszony i nie obraca się.  Ja już sporo kilometrów tak przejechałem i nadal będę tak jeździł bo wartość mojego Priusa jest niewielka . Możecie mnie zawsze spytać czy moja skrzynia e-CVT nadal jest sprawna . Będę więc w tym temacie królikiem doświadczalnym. Kiedyś zrobię test długodystansowej oszczędnej jazdy bez wyrzucania na N (podobnie jadąc do tego w którym uzyskałem wynik  3,014 l/100 km )  i opiszę jakie uzyskam wówczas spalanie .  Dziś startując na zimnym silniku na trasie Ursynów , Zielonka postój 4 godziny , Ursynów o długości 47 kilometrów uzyskałem spalanie z całej tej trasy 4,06 l/100km.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #399 dnia: 09 Kwietnia 2024, 20:10:44 »
Kolego, nie interesuje nas kondycja Twojej skrzyni, tylko Twoje pitolenie o żeglowaniu na N. Nie jest to ani ekonomiczne, ani poprawne technicznie. Żeglowanie to utrzymywanie mniej więcej stałej prędkości z wyłączonym ICE. W mieście (30-50 km/h) świetne, w trasach trudne do zrealizowania, bo musiałbyś na przemian przyspieszać i zwalniać, doprowadzając do pasji innych użytkowników drogi.
Jak chcesz bić rekordy, to ciepły suchy dzień, tylny wiatr i 10 metrów za tirem. Wywal wszystko co sie da wyjąć z samochodu, zatankuj jak najmniej do baku i przepompuj opony o pół bara. W zamian dostaniesz +3 do fejmu na forum i może jakiś przygodny mandacik.

Offline rm_125

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius +
« Odpowiedź #400 dnia: 24 Maja 2024, 07:36:18 »
Hej
Mój pierwszy kontakt z hybrydą.
Jak wracałem autem po zakupie trasa 180km spalanie 4,6l
Teraz głownie jazda miejska i podmiejska 6.5l

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #401 dnia: 24 Maja 2024, 09:14:21 »
Heh, powinno być na odwrót. W trasie więcej, w mieście mniej  :-)
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #402 dnia: 24 Maja 2024, 09:29:18 »
Kolego, nie interesuje nas kondycja Twojej skrzyni, tylko Twoje pitolenie o żeglowaniu na N. Nie jest to ani ekonomiczne, ani poprawne technicznie. Żeglowanie to utrzymywanie mniej więcej stałej prędkości z wyłączonym ICE. W mieście (30-50 km/h) świetne, w trasach trudne do zrealizowania, bo musiałbyś na przemian przyspieszać i zwalniać, doprowadzając do pasji innych użytkowników drogi.
Jak chcesz bić rekordy, to ciepły suchy dzień, tylny wiatr i 10 metrów za tirem. Wywal wszystko co sie da wyjąć z samochodu, zatankuj jak najmniej do baku i przepompuj opony o pół bara. W zamian dostaniesz +3 do fejmu na forum i może jakiś przygodny mandacik.
Przede wszystkim najzwyczajniej w świecie jazda na N jest niebezpieczna.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline leon159

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius
« Odpowiedź #403 dnia: 24 Maja 2024, 17:42:28 »
Heh, powinno być na odwrót. W trasie więcej, w mieście mniej  :-)
Niekoniecznie, zależy od miasta i trasy.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #404 dnia: 25 Maja 2024, 09:49:28 »
Najpierw to trzeba ustalić o jaką trasę chodzi. Czy długą i 90% autostrady czy lokalną czyli jazda 30-70 km.h przez 100-200 km.
Bo przy pierwszej trasie będzie spalanie 7-10 a przy drugiej 4-6 normalne

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl