Autor Wątek: Auris Hybrid nie odpala - rozładowany akumulator 12V?  (Przeczytany 122849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris Hybrid nie odpala - rozładowany akumulator 12V?
« Odpowiedź #90 dnia: 08 Kwietnia 2021, 14:23:31 »
Myśle ze w opisywanej sytuacji pomogłoby odłączenie akumulatora po jego naładowaniu. Wtedy wszystko by sie zresetowało i może auto udało by sie odpalic.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #91 dnia: 08 Kwietnia 2021, 17:07:12 »
Ja dwa razy uwaliłem akumulator i dwie minuty na prostowniku pomogło. Odpalił za strzałem drugi raz a pierwszy raz laweta z kablami przyjechała bo nie wiedziałem co się dzieje i po minucie również odpalił. Aku ma już 6 lat a uwaliłem go na samym początku. Przyzwyczajenie z poprzedniego Aurisa d4d

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 09 Kwietnia 2021, 12:28:05 »
Wczoraj znajomy uwalił aku przez włączenie (przez dziecko w aucie) podgrzewania foteli na wyłaczonym silniku. Po 30 min auto juz nie odpaliło. Pisze ku przestrodze :)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #93 dnia: 09 Kwietnia 2021, 12:52:53 »
Wczoraj znajomy uwalił aku przez włączenie (przez dziecko w aucie) podgrzewania foteli na wyłaczonym silniku. Po 30 min auto juz nie odpaliło. Pisze ku przestrodze :)

I co zrobił ?  :o

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 09 Kwietnia 2021, 13:21:42 »
Auto firmowe wiec zadzwonił po Assistance :) Przyjechali, podłączyli jump-starter, odpalił i pojechał troche pojeździć aby aku się podładowało.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 09 Kwietnia 2021, 13:23:53 »
Nie tylko Auris ma problemy z aku 12V. Ford Mach-E ma je również: https://elektrowoz.pl/porady/ford-mustang-mach-e-nastepny-elektryk-wysysajacy-akumulator-12-v-i-przechodzacy-w-deep-sleep/

Pytanie czy u nas ładowanie aku idzie z ICE czy z baterii trakcyjnej?

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 09 Kwietnia 2021, 15:52:27 »
Auto firmowe wiec zadzwonił po Assistance :) Przyjechali, podłączyli jump-starter, odpalił i pojechał troche pojeździć aby aku się podładowało.

Aku 12V ładowane jest z przetwornicy step down z baterii trakcyjnej. Tu nie ma alternatora. Silnik spalinowy nie musi chodzić. Ma być włączone Ready i tryb P albo jazda.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #97 dnia: 09 Kwietnia 2021, 16:04:48 »
Mi auto na samym aku wytrzymało z 15minut. Teraz jak mam gasić na 15minut żeby coś załatwić to nawet mi się nie chce i zostawiam odpalony.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #98 dnia: 09 Kwietnia 2021, 18:20:16 »
Mi auto na samym aku wytrzymało z 15minut. Teraz jak mam gasić na 15minut żeby coś załatwić to nawet mi się nie chce i zostawiam odpalony.

A co miałeś włączone że w 15 min wyładowałeś aku przy zgaszonym silniku ?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #99 dnia: 09 Kwietnia 2021, 19:17:05 »
Radio, i test mirrorlinka, grzanie pośladków bo jest włączone cały rok, i tak się przecież włącza przy zimnej temperaturze, do tego przetwornica na 1,5kw i ładowanie maka, podswietlenie przestrzeni podłogowej i ambilajt w okół tapicerki. I szczerze to nie wiem czy minęło te 15minut.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 09 Kwietnia 2021, 19:46:21 »
Radio, i test mirrorlinka, grzanie pośladków bo jest włączone cały rok, i tak się przecież włącza przy zimnej temperaturze, do tego przetwornica na 1,5kw i ładowanie maka, podswietlenie przestrzeni podłogowej i ambilajt w okół tapicerki. I szczerze to nie wiem czy minęło te 15minut.
Ta przetwornica 1.5 kW to na co Ci potrzebna? Na grzanie wody na herbatę na postoju? :)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #101 dnia: 09 Kwietnia 2021, 22:33:52 »

No z takimi poborami na postoju to chyba musisz zmienić miejsce aku i zmiana na minimum Bosch S5 77AH 780A  :grin:

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #102 dnia: 09 Kwietnia 2021, 22:45:44 »
Auris to mój samochód roboczy. Teraz potrzebuje coś koło 4kw i muszę to ogarnąć. Czasami jest się w terenie gdzie na kilka minut jest potrzebny prąd. Sama biedna zgrzewarka zabiera 2,8kw, grzeje się kilka minut do tych kilkuset stopni a potrzebna jest ogółem na kilka sekund. Czasami kompresor z zasobnikiem, czasami co innego. Narzędzia małe a pobór duży. Dlatego też odzwyczaiłem się gasić auto bo wiem że byle pierdoła ten aku skończy. Mam oczywiście powerbank do aku ale to na sytuację awaryjne. Oczywiście ktoś palnie zaraz agregat. Owszem mam ale zajmuje pół kanapy i sam go nie wytargam z samochodu a już napewno w samochodzie go nie odpalę z wiadomych przyczyn.

A już nie wspomnę że obok non stop awarie prądu i zostaje bez, bo madry developer wynajął takie wybitne ekipy. Więc samochód, przedłużka. Nie muszę wywalać żywności ani ścierać wody z paneli... XXI wiek a 10 lat temu max kilka godzin pamiętam nie było prądu bo modernizacja którą zapowiedzieli kilka dni przed. Teraz nagle dup i jesteś dwa dni bez prądu zazwyczaj w weekend bądź wieta. Nie ja a całe osiedle domków jednorodzinnych i szeregowych mieszkań. Więc czajnik też wchodzi w grę  :song:
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2021, 23:01:08 wysłana przez Stivo »

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 10 Kwietnia 2021, 16:05:48 »
Aż się prosi przetwornica na 230V AC podłączona bezpośrednio do akumulatora trakcyjnego.
Gdzieś w nowych elektrykach coś takiego już chyba widziałem.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #104 dnia: 10 Kwietnia 2021, 16:29:36 »
4kW z Auriski? Podobno przetwornica DC-DC ma maksymalną wydajność 100A co przy napięciu 14V daje 1,4kW .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl