Autor Wątek: Sprężyny MAD do zwiększonego obciążenia  (Przeczytany 26747 razy)

Gawith

• Gość
Odp: Sprężyny MAD do zwiększonego obciążenia
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Maja 2020, 19:29:56 »
Ja obstawiam okolice 950 tys km.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Maja 2020, 21:26:03 »
Tutaj raczej z mojej winy bodajże gdyż felga jest zdrowo podbita a co do sprezyny bo mowa o prawym tyle to albo zalatwilem na dziurze bo jest slad na gumie aż od drugiego zwoju sprezyny takze musiała dostać ładnie.  Zresztą widać że auto trochę siedzi na prawej stronię.  Ostatnio przewoziłem panele i ciekaw jestem czym tym nie załatwiłem.  Było ich z 15 paczek

Co do przebiegu to 240k

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 23 Maja 2020, 10:47:36 »
Okazało się że procz sprezyny która już zaczęła skrzypiec zrobiliśmy test amorow i się okazalo ze prawy ma 48 a lewy 61%.. dramat bo w styczniu zakładałem nowe

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 23 Maja 2020, 12:48:49 »
U mnie po wymianie tylnych amortyzatorów pokazało 44%. W Twoim przypadku zdaje się być ok.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 23 Maja 2020, 13:16:53 »
No nie wiem czy tak do końca ok. Ta różnica w sprawności chyba zbyt duża dla w miarę świeżych amorków.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Maja 2020, 13:17:59 »
U mnie po wymianie tylnych amortyzatorów pokazało 44%. W Twoim przypadku zdaje się być ok.
W takim razie do niczego się nie nadaje taki amor jeśli ma takie wartości  :o

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 23 Maja 2020, 15:11:10 »
Okazało się że procz sprezyny która już zaczęła skrzypiec zrobiliśmy test amorow i się okazalo ze prawy ma 48 a lewy 61%.. dramat bo w styczniu zakładałem nowe
Jakiej firmy założyłeś te amortyzatory? Zastanawiam się nad wymianą przodu. Polecono mi firmę Nipparts. Kayaba  podobno jest nie warta swojej ceny. Ktoś może wie jakiej firmy montują na pierwszy montaż bo słyszałem opinie że różni są producenci i na przykład  na amortyzatorach firmy Delphi  samochód jest bardziej miękki niż na Kayabie.
A na pewno skrzypią Ci sprężyny a nie np. tuleje?   
Co do sprężyn to widziałem na allegro oryginalne używane w dobrym stanie za 50zł  sztuka. 
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2020, 15:16:37 wysłana przez cezario1 »

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Maja 2020, 11:21:57 »
Na przodzie zalozylem kyaba i jest ok. Co do tyłu to myślę zeby zamowic oryginały z toyoty.  Jest możliwość dojścia jaki numer maja te ori? W Toyocie wyszły mnie 530 zl za dwa amory a może idzie taniej samemu znaleźć. 

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Maja 2020, 12:46:01 »

Na przodzie zalozylem kyaba i jest ok. Co do tyłu to myślę zeby zamowic oryginały z toyoty.  Jest możliwość dojścia jaki numer maja te ori? W Toyocie wyszły mnie 530 zl za dwa amory a może idzie taniej samemu znaleźć.

Aczkolwiek na 90% pewnie będzie to kyaba a w Toyocie pan nie był w stanie stwierdzić co to będzie za firma gdyz przychodzi to w opakowaniu fabrycznym . A kyaba nie lanie kolo 180 zl sztuka

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 03 Czerwca 2020, 17:09:47 »
Jakiej firmy założyłeś te amortyzatory? Zastanawiam się nad wymianą przodu. Polecono mi firmę Nipparts. Kayaba  podobno jest nie warta swojej ceny. Ktoś może wie jakiej firmy montują na pierwszy montaż bo słyszałem opinie że różni są producenci i na przykład  na amortyzatorach firmy Delphi  samochód jest bardziej miękki niż na Kayabie.
A na pewno skrzypią Ci sprężyny a nie np. tuleje?   
Co do sprężyn to widziałem na allegro oryginalne używane w dobrym stanie za 50zł  sztuka.
W jaki sposób poznac ze na allegro sa oryginalne ?

« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2020, 17:36:00 wysłana przez falsto1 »

Offline michal84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Października 2020, 11:52:11 »
chyba odbieglismy od tematu.
Co z tym wzmocnieniem sprężyn z tyłu? ktoś znalazł jakieś rozwiązanie czy tylko gdybamy?
Po założeniu butli w kombiaku siadłą i to znacznie. Chce założyć inne sprężyny tylko jakie?  Butla (GAZ) założony przy przebiegu 40tyś wiec nie wytłuczone jeszcze.
W serwisie toyoty nie wiedzą czym sie różnią spręzyny wersji benzyna, diesel i hybryda. Jedyne co wiedzą to ze cena jest w kolejności B,D,H rosnąca. Przy czym przeskok ceny z B na D jest ok 80 zl a w przypadku hybrydy juz 150 oile dobrze pamietam
W czym jest wiec różnica?  Gdyby chodziło o przód to oczywista rzecz ze te z diesla są twardsze ale tył ?
Ktoś coś?
Auris 2 TS 1.6b  FL

Offline michal84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Października 2020, 12:41:17 »

opcja 1

opcja 2

Auris 2 TS 1.6b  FL

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 12 Listopada 2020, 23:59:06 »
Ja dołożę swoje 3 grosze
- gumy usztywniające - kiepski pomysł bo podczas jazdy auto szybciej dobija
- twardsze sprężyny typu jamex itp - zmieniają charakterystykę i auto jest dupą sztywne . Załadowane wygląda ok , puste jak jakaś terenówka .
Złotym środkiem byłoby dopasowanie dodatkowej wewnętrznej sprężyny , jak to bywa w wielu autach . W momencie braku obciążenia pracuje zewnętrzna standardowa sprężyna , w momencie załadowania - pracuje zewnętrzna , a ta wewnętrzna przejmuje " nadmiar " obciążenia . Wszystko kwestia dopasowania . Wsadziłem u siebie gaz , niedługo dodatkowo zatankuje pełny zbiornik benzyny i zobaczę jak to  u mnie się zachowuje i czy trzeba coś grzebać .

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 13 Listopada 2020, 00:08:20 »
Hybryda z tyłu ma wielowahacz więc może stąd różnica w sprężynach w stosunku do benzyny i diesla. Poza tym hybryda dzwiga pod tylną kanapą baterię ważącą blisko 50kg.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2020, 00:11:35 wysłana przez przmor »

Offline czndl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 26 Lipca 2021, 16:50:11 »
Cześć, lekko odświeżę temat: za 3 tygodnie będę zakładał LPG do siebie (Auris II TS Hybrid), jak jadę zapakowany to tył zaczyna siadać, wszystkie rzeczy, które pisaliście wcześniej są zrozumiałem ale jest 1 problem: dostępność jakichkolwiek sprężyn do mojego modelu  :wallbash:

W żadnym sklepie nie ma ani sprężyn Kilena, Lesjoforsona ani dodatkowych z Westfalli :/ Szukałem chyba w 30 sklepach ? towar zniknął i się nie pojawia. Do HB nie ma problemu - sprężyny są w sklepach.
Dzwoniłem nawet do Polsprings i mogą mi zrobić na zamówienie twardsze i/lub wyższe sprężyny ale muszę im wysłać swoje stare czyli unieruchamiam samochód na minimum tydzień :/

Oryginalny numer sprężyny to: 48231-02C10.

W serwisie LPG i u wulkanizatora polecali mi wkładki montowane między zwoje, zastanawiałem się jeszcze nad zdjęciem sprężyny i dorobieniem dystansu pod sprężynę z poliuretanu ale to już grubsza zabawa.

Ma ktoś pomysł jak rozwiązać problem z siadającym tyl nim zawieszeniem i totalnym brakiem sprężyn w sklepach?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl