Autor Wątek: Felgi i opony C-HR  (Przeczytany 58600 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline speedofsound

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Felgi i opony C-HR
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Kwietnia 2019, 15:40:34 »
Cześć, to mój pierwszy wpis  :-) Czekamy jeszcze na odbiór samochodu dla mojej żony. Tzn. ona nie czeka bo nie wie, że będzie miała taką niespodziankę ode mnie  <kwiatki>
Samochód będzie na aluminiowych 17" i zastanawiam się, czy nie przeznaczyć ich na zimę, a na lato kupić jakieś czarne felgi z polerowanymi elementami. Tego typu jak te oryginały, ale mogą być też aftermarket https://sklep.toyota.pl/produkt/pw457-10001-mb-felga-aluminiowa-toyota-17-czarna-polerowana.html
Czy ktoś z Was ma tego typu felgi i może je polecić?

Offline Eryko_twl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Kwietnia 2019, 21:33:50 »
Cześć, to mój pierwszy wpis  :-) Czekamy jeszcze na odbiór samochodu dla mojej żony. Tzn. ona nie czeka bo nie wie, że będzie miała taką niespodziankę ode mnie  <kwiatki>
Samochód będzie na aluminiowych 17" i zastanawiam się, czy nie przeznaczyć ich na zimę, a na lato kupić jakieś czarne felgi z polerowanymi elementami. Tego typu jak te oryginały, ale mogą być też aftermarket https://sklep.toyota.pl/produkt/pw457-10001-mb-felga-aluminiowa-toyota-17-czarna-polerowana.html
Czy ktoś z Was ma tego typu felgi i może je polecić?
Daj sobie siana z toyotowymi felgami , za tysiąc to ok kupisz OZ , ja dziś zmieniałem na letnie, fabryka zostala z zimowkami , natomiast do letnich 17" kupiłem na oponeo ATS stret rally 
, do tego musisz doliczyć dodatkowe czujniki tpms , generalnie do tych toyotowych tez powinnienies doliczyć te czujniki . Ja czujniki kupiłem w aso koszt 4 szt 799zl , opony założyłem u lokalnego gumiarza , natomiast teraz czeka mnie wizyta aso aby je w programować.

Wysłane z mojego Lenovo YB1-X90L przy użyciu Tapatalka

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 01 Kwietnia 2019, 21:42:05 »
Eryko bardzo ładne te felgi  :good: wrzuciłbyś zdjęcie jak wyglądają na samochodzie?

Offline Eryko_twl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Kwietnia 2019, 11:05:25 »
Eryko bardzo ładne te felgi  :good: wrzuciłbyś zdjęcie jak wyglądają na samochodzie?
Tak to wygląda

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Kwietnia 2019, 13:31:21 »
Sama felga fajna, ale w tym kolorze i na tym samochodzie widać tylko ten ogromny balon opony. Ważne żeby podobała się właścicielowi, a nie mi.

Offline Eryk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 04 Kwietnia 2019, 13:48:17 »
fakt jest balon ale to bardziej zasługa 17 niż koloru , z racji miejsca gdzie mieszkam a raczej dróg w mojej okolicy 17 była świadomym wyborem   :| , swego czasu miałem samochód na 18" przy profilu 45 i gdy raz wracąłem laweta bo zestaw do pompowania nie dał rady , postawiłem na praktyczność niż wygląd . Fakt 18" tez mi się bardziej podoba ale co zrobić , robię C-HR na wersje rally safari  :o

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Kwietnia 2019, 14:41:15 »
No jakoś te czarne felgi dla mnie nie przemawiają  - ale ważne, że takie zestawienie właścicielowi się podoba. :)

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Kwietnia 2019, 17:46:46 »
Fajne! ale jak dla mnie to na zimówki  :good: na lato moim zdaniem tylko fabryka  <taniec>

Offline maciek71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 17 Kwietnia 2019, 08:21:25 »
Ja po roku dopatrzyłem się, że na moich oryginalnych felgach osiemnastkach są założone opony Michelin ... 3 szt made in germany a 1 szt. made in spain.

Offline poldek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Maja 2019, 16:18:11 »
Witam wszystkich użytkowników C-HR. Wracając do tematu: mam 1,2 T w wersji Premium, która pod względem wyposażenia jest dla mnie optymalna. W porównaniu do Prestige, czy Dynamic brakuje mi jedynie przyciemnianych tylnych szyb i fabrycznych felg 18?. Postanowiłem sprawić to sobie w swojej Tośce. Szyby już przyciemnione, a z zakupem felg wstrzymałem się po przeczytaniu tego wątku. Wczoraj rozmawiałem z kolegą, który jest prawnikiem i stwierdził, że nie ma podstaw, żeby ubezpieczyciel odmówił wypłaty ewentualnego odszkodowania. Jeśli na drzwiach auta jest naklejka z kilkoma rozmiarami opon (a u mnie jest), to można montować każdy z nich! Nie wszyscy przy zakupie od dealera dostają homologację (ja nie dostałem), a poza tym można zakupić auto używane, a sprzedający (np. osoba prywatna) nie ma obowiązku załączania homologacji. Mnie to przekonuje, więc zaczynam się rozglądać za oryginalnymi felgami 18?. Swoją drogą, to nie rozumiem po co Toyota wprowadziła te ograniczenia w homologacjach ? przecież technicznie to ten sam samochód tylko lepiej, lub gorzej wyposażony, więc dlaczego utrudniać życie klientom którzy chcą w swoich własnych samochodach w zależności od gustu większe, lub mniejsze felgi niż nakazują im jacyś biurokraci?

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 08 Maja 2019, 16:51:40 »
Nie wszyscy przy zakupie od dealera dostają homologację (ja nie dostałem)
Raczej mało realne, bo bez tego byś nie zarejestrował samochodu...

Offline poldek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 09 Maja 2019, 10:57:23 »
Kupiłem auto już przez dealera zarejestrowane (demo)

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 13 Maja 2019, 10:25:07 »
Witam wszystkich użytkowników C-HR. Mnie to przekonuje, więc zaczynam się rozglądać za oryginalnymi felgami 18?. Swoją drogą, to nie rozumiem po co Toyota wprowadziła te ograniczenia w homologacjach ? przecież technicznie to ten sam samochód tylko lepiej, lub gorzej wyposażony, więc dlaczego utrudniać życie klientom którzy chcą w swoich własnych samochodach w zależności od gustu większe, lub mniejsze felgi niż nakazują im jacyś biurokraci?
Witam Pana na forum . Rozmawiałem z mojim ubespieczycielem i jakos nie wydzi zadnego problemu co do rozmiaru koł co mam zmienic wiec tez zmieniam, to co tutaj jest pisane to jakies absurdy i bzdury ! naklejke mam i moge zmieniac 3 rozmiary dowolnie 16stki 17 stki i 18 stki . 

Offline P@rsival

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 13 Maja 2019, 14:55:57 »
Czytam i nie rozumiem problemu z rozmiarem felg/opon/kół.
Jeżeli producent Toyota przez ASO sprzedaje auta tak wyposazone - sam mam 18 cali - to nie moj problem, tylko jego ze sprzedał mi ewentualnie produkt niewartosciowy.
Medialnie Toyota bylaby skonczona. Mysle ze raczej watpliwosci wynikaja z nieznajomosci przepisow - pojazd mogl byc homologowany na kilka rozmiarów, z tym ze:

W Europie od 2007 dla pojazdów kategorii M, N, O (samochody osobowe, samochody ciężarowe, przyczepy) funkcjonuje homologacja europejska, tzn. świadectwo homologacji uzyskane w jednym z państw członkowskich jest uznawane na terytorium całej UE. Dla ww. kategorii homologacja europejska jest obecnie obowiązkowa.
Istnieje kilka ważnych kwestii, na które należy zwrócić uwagę podczas uzupełniania dokumentacji homologacyjnej:

Aktualne wymagania odnośnie tego podziału zawarte są w Dyrektywie 2007/46/WE zmienionej Rozporządzeniem UE 678/2011.
Należy przestrzegać warunków zabudowy producenta pojazdu podstawowego (oraz poprzedniego etapu). Szczególnie istotna jest maksymalna masa całkowita oraz jej rozkład na osie. W przypadku przekroczenia założonych przez producenta wartości, konieczne mogą być dodatkowe badania, np. układu hamulcowego, kierowniczego czy emisji spalin.
Zgodność wymiarów zawartych w opisie technicznym i na rysunkach oraz odwrotnie.
Przy dużej liczbie wariantów/wersji szczegółowe dane techniczne dobrze jest zawrzeć w formie tabelarycznej, np. jako załącznik.
Należy mieć na uwadze konieczność stosowania homologowanych podzespołów takich jak hamulce, światła, opony, agregaty chłodnicze, pasy, siedzenia, sprzęg, osłony przeciwrozbryzgowe itp.
Pojazdy kategorii N powinny być wyposażone w osłony przeciwrozbryzgowe zgodnie z Rozporządzeniem 109/2011 (N1 i N2 do 7,5 t maksymalnej masy również, jednak nie muszą posiadać homologowanej osłony, jedynie odpowiednio sztywny fartuch przeciwdeszczowy).
Toyota C-HR Hybrid Prestige+LED+JBL+inne

pireus

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 14 Maja 2019, 21:05:32 »
Rozumiem, że Toyota nie ma ogranicznika skrętu jak np.Opel i mozna stosować rozmiar felg jaki sie chce?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl