Tak jak napisał "Zbig" - majster1 czy Ty wogóle jeździłeś dieselami?
Też podobnie jak Ty ostatnio kupiłem Aurisa II w kombi, ten sam silnik co ty, przebieg 100kkm, więc bardzo podobnie.
Mieszkam w dużo mniejszym mieście niż Kraków, i jeżdzę mało głównie "w koło komina".
jak do tej pory zrobiłem 1200 km 3 razy trasa 50 km tam i spowrotem. Obecne spalanie wynosi wg komputera 7,2 l, jest to spalanie po ostatnim tankowaniu. Na dniach ponownie zatankuje do pełna i przeliczę rzeczywiste spalanie to wskazań kompa. W czasie tych moich 1200 km najniższe spalanie pokazało 6,2 l/100km, ale jakoś nie jechałem za wolno bo chciałem zobaczyć jak ten silnik działa.
Moja ocena, wg mnie spalanie jak najbardziej prawidłowe. Nie mam co się oszukiwać to jest 2 litrowy silnik więc potrzebuje, nie mniej jednak tak jak poprzednicy wspomnieli dużo zależy od stylu jazdy, klimatyzacji, pory roku, topografi terenu, obciążęnia, ogumienia i innych.
Dodam, że mam też RAV4 II z 2.0 d4d i też komputer pokazuje 7,5 - 7,8/ 100 km - cykl głównie miejski, na trasie kiedyś zszedłem na 6,8 l ale też ciągnąłem przyczepkę więc te silniki tak mają i potrzebują ...
Wracając do Auriski, zaraz po kupnie, po sprawdzeniu kompa, też widziałem, że ostatnio zapisane dane pierwszego właściciela pokazywały najlepszy sredni wynik 6,2 l/100km. Więc to chyba normalne.
Dodam, że przed Toyotami miałem Ford Fiesta 1,6 TDCi i tam spalanie w mieście wahało mi się 5,6 - 6,2 l. Więc przy 2 litrowym silniku 7 litrów to żadne duże spalanie.
Można by było mówić jeszcze o innych silnikach, jednak uważam że potrzeba spokojnie jechać.