Autor Wątek: Pytanie przed zakupem Aurisa.  (Przeczytany 30260 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

F_20.0

• Gość
Odp: Pytanie przed zakupem Aurisa.
« Odpowiedź #60 dnia: 07 Lutego 2017, 09:29:36 »
Sivo nie gniewaj się, ale jesteś typowym przykładem…co łyka wszystko. Sprzedawca Ci powiedział, bo ma pełną wersję z wypłaty 3 tyś złotych. Zachar zrobił filmik na youtubie i reklamy w telewizji, gazetach, radio i to jest prawda, a inni tacy jak ja opowiadają bzdury.
Mnie nikt nie płaci za to co tu piszę, za to ludziom, których tak gloryfikujesz owszem w ten czy inny sposób, więc proszę Cię, bo jest to co najmniej śmieszne i urocze, że jeszcze są takie karpie na świecie jak Ty kolego. Traktuj ten post jako komplement do Ciebie, a nie hejt. Cieszę się, że jeszcze żyją na świecie tacy wrażliwi ludzie  :)

Thing

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Lutego 2017, 10:25:07 »
Panowie. Jak tak czytam co się wyrabia z tym nowym Aurisem to naprawdę się cieszę, że go nie kupiłem. A o mały włos 1.2T stałby obok domu. Niestety albo stety, olewackie podejście Toyoty do klienta przyczyniło sie do tego że go nie wziąłem, za co bardzo teraz jestem wdzięczny.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2017, 10:28:04 wysłana przez Thing »

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 07 Lutego 2017, 11:02:31 »
Thing ogólnie Auris nie odbiega od innych aut niczym (chyba, że piszemy o hybydzie, która nie jest porównywalna do niczego - no może do Lexusa, o napęd chodzi). Wszędzie jest podobnie.
Chodzi mi głównie o to, że tak się nie zachowuje ktoś, kto zachwala pod niebiosa swoje produkty, a jednocześnie beszczelnie wciska kit.
To mi przypomina za dawnych czasów sprzedawców na ulicach miast sprzedających super latarki czy dokładne mapy po hiper promocyjnych cenach, bo są tylko u nas.
Auris ma parę defektów i to one zaważyły na tym, że Toyota zbiera baty od świadomych wad właścicieli. Gdyby wzięli to na "klatę" i po cichu usunęli te wady, zapewne Ty kupiłbyś to autko, bo nie przeczytałbyś tego co tu jest na forum.
Folie dokleili do szyby, aby nie parowała przy kamerach, bo wiedzieli, że mogą się posypać pozwy za wypadki i poszkodowanych (komputer zapisuje błedy i biegły dojdzie do tego szybko), tak samo było kiedyś z poduszkami powietrznymi. Światła? Przecież to zamrożona woda, która wyparuje zanim auto trafi na lawetę (po wypadku), więc mogą nas klienci pocałować w ….
Lakier… a po cholerę to tam zagląda, za trzy lata i tak pomalujemy na jego koszt i też może nas cmoknąć w pompke.
Inna barwa zderzaków??? Udowodnij frajerze, że nie wiedziałeś już tego w salonie, więc widziały gały co brały.
Strach myśleć co jeszcze może wyść. Ja mam tylko nadzieję, że nie spartolili napędu i jest tak samo trwały jak w starszych modelach ( powodem zainteresowania tym napędem były taksówki z przebiegami w Munchen po 700 tyś km !!! )

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 07 Lutego 2017, 12:23:28 »
Czy kupiłbym ponownie Auris w wersji jaką mam?
Bez żadnych ceregieli powiem: owszem.
Mając teraz narzędzie jakim jest obecnie posiadana wiedza
miałbym pole do popisu zamęczyć dealera o upusty, a napewno nie płaciłbym górę pieniędzy za to co już wiemy. Problemem jest to, że nie sprzedają z tym co jest warte, bez tego co jest nic nie warte i jeszcze każą płacić za to. 😡

Offline 3ciak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 08 Lutego 2017, 01:56:58 »
A ja mam jeszcze jedno pytanie: Co sądzicie o silniku 1.2T? Ciekaw jestem tego cudu :D

Thing

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 08 Lutego 2017, 07:17:52 »
Bardzo fajny motorek. Ma to czego bardzo brakuje w Valvematic 1.6, czyli elastyczność na niskich obrotach. Można go również pokręcić wyżej. Przy wyższych prędkościach o wiele cichszy od Valvematic. Moim zdaniem jazda nim jest o wiele przyjemniejsza od 1.6. Jakbym miał brać benzynę od Toyoty to właśnie wybrałbym 1.2T a wolnossące bym sobie odpuścił. Niestety do tych ostatnich już nie ma powrotu po jeździe 1.2T :)
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2017, 07:20:13 wysłana przez Thing »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 08 Lutego 2017, 07:20:42 »
W nowym yarisie będzie 1.5, ogólnie maly silnik jest kiepskim pomysłem w trasie. Po zmianie sposobu mierzenia norm spalania Toyota pewnie się wycofa z silnika 1.2. co ciekawe serwis tego silnika jest tak samo drogi jak hybrydy.

Offline Kalinsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 08 Lutego 2017, 07:41:09 »
Mogę co nieco powiedzieć o 1.2 Turbo ponieważ sam taki posiadam.
Obsługa faktycznie drogawa,  jednak elastyczność i spalanie trochę to wyrównuje.  Jeżdżę codziennie do pracy 50km w jedną stronę gdzie większość to krajowa 7 a że 20% to Warszawa. Używam non stop klimy,  a w zimie podgrzewania foteli i jest ok. 6.8l /100. W lato było to 5.8 - 6.0. Mierzone z dystrybutora.
Elastyczność fajna,  cicha praca,  nie trzęsie budą.
Aczkolwiek jakbym nie trafił dobrej okazji to bym rzucił się na hybrydę :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 08 Lutego 2017, 08:27:44 »
Czy kupiłbym ponownie Auris w wersji jaką mam? Bez żadnych ceregieli powiem: owszem.
Naprawdę?  Z LEDami bez spryskiwaczy i na 17-stkach?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 08 Lutego 2017, 08:34:45 »
A ja mam jeszcze jedno pytanie: Co sądzicie o silniku 1.2T? Ciekaw jestem tego cudu :D

Mocno downsizingowana i wysilona turbina od BMW - ryzyka pewnie są podobne jak w innych tego typu silnikach.  Przejechałem się tym raz kiedyś na jeździe próbnej, przyjemnie się prowadzi, ale sens kupowania widzę tylko dla tych co nie doceniają zalet automatu.  Z automatem większość argumentów stoi po stronie hybrydy.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 08 Lutego 2017, 09:43:53 »
z silnika 1.2. co ciekawe serwis tego silnika jest tak samo drogi jak hybrydy.

Wiesz już coś na temat kosztów serwisu tego silnika  :o
Przecież na rynku jest dopiero od kilku miesięcy.
No to długo nie pociągnął   :laugh:

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 08 Lutego 2017, 09:51:46 »
Zbig wyrwałeś jedno zdanie z całego mojego postu  :cheesy:
Piszę, że gdybym miał kupić ponownie Auris to nie w opcji lakieru "biała perła", tylko ciemną barwę ( mniej widać różnicę odcieni farby na plastikowych elementach nadwizia ), kategorycznie bez reflektorów FullLED , no może w wersji dla Skandynawii czy Szwajcarii te spryskiwacze montowane coś dają, ale po przygodzie z Toyotą obstawiam na xenony lub zwykłe żarówki, bez systemu wczesnego ostrzegania i rozpoznowania znaków ( tylko drażnią ucho i do końca nie jestem pewien co do skuteczności po ostatniej wpadce z parowaniem szyby przy kamerach ), a ten system bez aktywnego tempomatu... jakoś nie widzę sensu. Czy na 17 stkach? Jeżeli byłby papier mówiący, że Toyota Europa daje pozwolenie na mój nr VIN zamiennik 16...ale po zastanowieniu, po co w hybrydzie koła 225 17 cali??? Przecież to auto z natury jeździ 120 km/h, czyli na kołach 16 bym kupił. Problem jest z tym, że nie dostanę wtedy tapicerki, przyciemnianych szyb, sensor deszczu, automatycznych świateł,tempomatu itp
P.S. Na pewno nie odpuścił stan powłoki lakierniczej na drzwiach, albo sprzedajesz z prawidłowo pomalowanymi drzwiami, albo idę do innego salonu.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2017, 10:46:11 wysłana przez F_20.0 »

Offline Kalinsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 08 Lutego 2017, 09:52:32 »

No to długo nie pociągnął   
Chyba bardziej chodziło o koszty przeglądów w ASO  :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #73 dnia: 08 Lutego 2017, 09:57:17 »

No to długo nie pociągnął   :laugh:

Jest od półtora roku a kolega pisze, że jeździ 100 km dziennie i że kosztowna jest obsługa nie naprawy.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 08 Lutego 2017, 10:10:50 »
Czekajcie, bo siejecie troszku niepokój dla przyszłych użytkowników. Jak silnik 1.2T jest drogi w serwisie jak hybryda?
Serwis pogwarancyjny? Gwarancyjny?
Przecież w hybrydzie co kto robi? Wymienia filtr i olej? Sąsiad ma Toyotę Avensis w diesel i tam są koszty dwa razy większe, ba Fiat 500 ma przy pierwszym przeglądzie 350 Euro! Co co w innej Toyocie benzynowej robią przegląd za free???

Drugie: jak kosztowna może być obsługa użytkownika, jak w hybrydzie lejesz tylko benzynę? Co jest w tym aucie drogie, bo nie rozumiem?

Auris moja ma 35 tyś km (stan 50 przy zakupie) przeszła dwa przeglądy na kwotę 420 Euro czyli około 1800 zł, paliwo około 2800 Euro więc co jest drogie?
No chyba,że chodzi o tzn miedzy przebieg Hybryda ma 15 tyś, a inne 30 tyś czy nawet 50 tyś, tylko który olej wytrzymuje 20 tyś??? Potem to już "woda". Ja jakoś w swoim diesel-u (stare autko 1.3 ) wymieniam co 10 tys i jakoś zrobiłem 250 tyś i dalej cichutko chodzi.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2017, 10:55:04 wysłana przez F_20.0 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl