Autor Wątek: Stukanie przy pierwszym ruszeniu i obroty  (Przeczytany 2855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline raku105

• Prawie Toyot
Stukanie przy pierwszym ruszeniu i obroty
« dnia: 07 Lutego 2017, 11:25:50 »
Witam

Mam do Was dwa szybkie pytania z opisem, może nie problemów, ale sytuacji które występują w moim Aurisie 2008 1.6 benzyna z 5 biegowym manualem.

1. Zapalam samochód, powiedzmy, że wyjeżdżam z parkingu, czyli wsteczny, trochę do tyłu, wrzucam jedynkę, ruszam i podczas rozpędzania się do powiedzmy 20km/h z okolic silnika (albo ogólnie z przodu pojazdu) dochodzą takie dziwne stuki, wrażenie jest jakby jakiś element układu wydechowego uderzał lekko o podłogę, taki głuche pukanie/stukanie, nie jest bardzo głośne, nie przeszkadza, ale występuje. I co ważne, występuje tylko przy pierwszym ruszeniu z jedynki, gdy zatrzymam się i ruszę ponownie w ten sam sposób jest cisza, tak samo jak z przy pierwszym ruszeniu z jedynki wrzucę na dwójkę, też nic już nie słychać. Wydech na pewno nie wchodzi w grę bo właśnie kilka dni temu go przeglądałem i wszystko sztywno i nic nie ma prawa nawet się ruszyć na hakach.
Wiecie może od czego to jest albo może spotkaliście się z takim problemem?
2. Stoję na światłach, silnik włączony i już rozgrzany, włączone światła mijania, radio, ogrzewanie, wtedy właśnie obroty na obrotomierzu delikatnie falują, widać to na wskazówce, że rusza się pomiędzy zakresem 800-700 obr/min. Tak samo przy obrocie kierownicą w miejscu, falowanie też jest widoczne. Żadnych wibracji z tym związanych nie czuć, jedynie dziwi mnie falowanie wskazówki.
Czy jest to normalne przy takim obciążeniu silnika/alternatora na postoju?
Dzięki za pomoc.

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Stukanie przy pierwszym ruszeniu i obroty
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2017, 13:35:44 »
Czesc , musisz wejsc pod spod i sprawdz czy czasem uchwyty przy układzie wydechowym nie są urwane , tam jest taki kompensator, taka harmonijka stalowa , ktora czasami daje taki rodzaj stuków . Trzeba najprosciej reka porzadnie walnac klka razy w wydech i usłyszysz gdzie lata .

Offline lecho48

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2017, 14:05:59 »
Może być uszkodzona któraś z poduszek silnika .
pozdrawiam.

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2017, 16:15:59 »
Przychylam się do hipotezy o poduszce pod silnikiem. To falowanie obrotów wydaje się być normalne.  U mnie w Auris 1.6 benzyna rok produkcji 2007 jest podobnie. Jak wspomniałeś: radio, światła, klima "skutecznie " obciążają silnik i stąd te pływanie obrotów.

Offline Mockin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lutego 2017, 11:06:39 »
Przy obrocie to normalne, bo masz obciążenie wspomagania, ja bym sprawdził osłony przy tłumiku i mocowania, ewentualnie wszelkiego rodzaju osłony silnika itp. (często one dają takie efekty). Przy poduszcze moim zdaniem byłby też wibracje na postoju, chociaż zależy to od tego jak mocno wybita więc to w bym zerkał następne w kolejce

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lutego 2017, 17:40:14 »
Miałem podobnie w corolli przy ruszaniu ABS przeprowadzał sobie test i było chrobotanie z przodu auta.Może to to samo. A jeśli chodzi o falowanie obrotów spróbuj przeczyścić przepustnicę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl