Autor Wątek: Zakup Aurisa I 1.8 Hybrid  (Przeczytany 3351 razy)

Offline Kamrado

• Prawie Toyot
Zakup Aurisa I 1.8 Hybrid
« dnia: 17 Lutego 2017, 13:05:42 »
Witam,

zastanawiam się nad kupnem Aurisa I 1.8 Hybrid powyżej 2011r.
Jak wygląda sprawa z gwarancją na akumulatory? Gdzieś wyczytałem, że Toyota daje 10lat? Auto musi być kupione w PL czy są jakieś warunki?
Czy koszty eksploatacji są jakieś duże? Wiem, że nie ma rozrusznika, alternatora itp. rzeczy, ale czy coś innego wymaga częstszego serwisu?
Może ktoś wie jak wygląda spalanie w Warszawie?
Obecnie jeżdżę 1.8t, wiem że przesiadka będzie odczuwalna pod względem m.in mocy, ale szukam coś typowo do miasta, przekonuje mnie automat i niby niewielkie spalanie..

Pozdrawiam :).

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Zakup Aurisa I 1.8 Hybrid
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2017, 13:29:49 »
I ile Ci pali 1.8 T?

Offline Kamrado

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2017, 13:38:04 »
Teraz w mieście z 960km wyszło 10,9l według komputera , dane jakoś od stycznia.
Nie pali mi się ze zmianą auta ale jest już leciwe, a chciałbym wziąć auto w leasing, wiadomo koszty itd.

Offline HPQ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lutego 2017, 13:54:58 »
To hybryda spali Ci połowę tego. Auto wbrew temu co się wydaje jest bardzo dynamiczne. Że świateł swoim Prius 2 zawsze jestem pierwszy mimo, że kilka kucy mniej niż w Auris. Dużo daje tutaj CVT.

Sent from my LG-H818 using Tapatalk

Offline Kamrado

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lutego 2017, 14:29:26 »
Dzięki, obecnie mam lpg więc nie wychodzi aż tak tragicznie ale tak jak mówię, przydałoby się coś świeższego z kilku względów.
czy w takich autach potrzebne są jakieś specjalne opony? w jakimś teśćie czytałem o tym, że dobrze jest mieć opony "opony o niskim współczynniku tarcia tocznego." cokolwiek to znaczy..
w weekend jadę przejechać się aurisem, zobaczymy co z tego wyjdzie, duże nadzieje pokładam właśnie w CVT.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lutego 2017, 17:22:34 »
Z powodu automatu nie kupiłbym hybrydy.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lutego 2017, 17:38:37 »
a ja właśnie po kilku latach stwierdzam że zmiana tych biegów w toyocie która ma 6 biegów to katorga w mieście. Napierdzielasz tym lewarkiem jak w wrc...

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lutego 2017, 18:27:04 »
Kamrado

Ad 1. Gdzieś wyczytałeś, czyli nigdzie. Poczytaj to to będziesz wiedział:

https://pdf.sites.toyota.pl/gwarancja_owu_hybrid.pdf
A tam m.in.:
cyt:
"Program przedłużenia gwarancji na akumulator układu hybrydowego firmy Toyota obejmuje wyłącznie pojazdy:
a) których gwarancja na akumulator układu hybrydowego udzielona przez producenta wygasła;
b) których pozostały okres ważności gwarancji na akumulator układu hybrydowego udzielonej przez producenta wynosi mniej niż 1 rok;
c) których wiek nie przekroczył 10 lat."

oraz:
cyt:
"Program przedłużenia gwarancji nie obejmuje:
a) pojazdów producentów innych niż Toyota;
b) pojazdów, których zarejestrowanym właścicielem jest stacja dealerska / stacja obsługi, zakład mechaniki pojazdowej;
c) pojazdów uczestniczących w wyścigach lub wykorzystywanych w celu szkolenia kierowców;
d) pojazdów należących do policji, straży pożarnej, pogotowia ratunkowego oraz pojazdów wykorzystywanych przez inne służby ratunkowe;
e) pojazdów, które nie są sprawne technicznie;
f) pojazdów, które są używane zawodowo jako taksówki i już miały przeprowadzonych pięć Kontroli Stanu Układu Hybrydowego."

Nie cytuję dalej bo nie przeczytasz całości a warto  :cool:

Ad 2. Nie nie są jakieś duże, to pojęcie względne, bieżącą konserwacje można wykonać samodzielnie i można w ASO, jak z każdym samochodem. Kwestia kto jak kalkuluje, ja nie planuję odsprzedaży więc naprawy i serwis wykonuję samodzielnie.

Ad 3. Wręcz przeciwnie, nie wymaga przez to częstszego serwisu. Logika - mniej elementów się zużywa.

Ad 4. Może ktoś wie ale w Trójmieście jest podobne i waha się w granicach 4l do 6 l/100km. Zależnie od temperatury zewnętrznej, umiejętności, techniki jazdy, długości przejechanego odcinka, włączonego ogrzewania itp.itd.etc.

Ogólnie bardzo polecam, i polecam wątek o Priusach - III to jest praktycznie to samo tylko inna buda  <taniec>

AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lutego 2017, 19:54:46 »
Z powodu automatu nie kupiłbym hybrydy.
Gdyby była w manualu nawet bym na nią nie spojrzał.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lutego 2017, 20:14:54 »
Dokładnie :D

Zestaw silnik-elektryk-skrzynia eCVT - działa IMHO perfekcyjnie dla celów do jakich został stworzony.

Offline trzeci

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lutego 2017, 21:16:35 »
oraz: cyt: "Program przedłużenia gwarancji nie obejmuje: a) pojazdów producentów innych niż Toyota; b) pojazdów, których zarejestrowanym właścicielem jest stacja dealerska / stacja obsługi, zakład mechaniki pojazdowej;

podłącze się bo też nadal szukam używki AII hsd - dzięki za uświadomienie. Z Twojego wpisu i pdf'a wynika, że jeśli kupię używkę z salonu to nici z przedłużonej gwarancji m.in na baterię
Spalanie - Motostat.pl

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lutego 2017, 23:03:20 »
Rozumiem, że prowadzisz taką stację lub zakład i chcesz go zarejestrować na firmę?
"jest" nie znaczy "był"
Ale to możesz dopytać w salonie
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lutego 2017, 23:18:50 »
jeśli kupię używkę z salonu to nici z przedłużonej gwarancji m.in na baterię

Tak jak wyjaśnił fazibazi - tylko gdybyś był stacją dealerską, obsługi lub zakładem mechaniki pojazdowej.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lutego 2017, 21:50:56 »
]a ja właśnie po kilku latach stwierdzam że zmiana tych biegów w toyocie która ma 6 biegów to katorga w mieście. Napierdzielasz tym lewarkiem jak w wrc...

Nie roomie, Jeśli nie ma korka całe miasto mogę przejechać na 4 i 5, a jzda na tym automacie poza miastem to katorga.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lutego 2017, 19:45:41 »
Adalbert63,

jakie miasto pokonujesz używając wyłącznie 4 i 5... :o

eCVT dla jednego katorga dla drugiego wygoda. Ocena tej skrzyni jest bardzo subiektywna i nie wmawiajmy komuś na siłę że jest taka czy sraka.

Przejechać się raz, drugi i zdecydować.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl