Autor Wątek: Auris Hybryda - zaciąganie spalin do kabiny i problem z radiem FM  (Przeczytany 2219 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KKK7171

• Prawie Toyot
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Od ponad roku jestem szczęśliwym posiadaczem Aurisa w hybrydzie rok produkcji 2015.
Moim pytaniem do was jest czy też tak mocno zaciąga wam spaliny z otoczenia do kabiny samochodu? Pierwszy raz się spotykam z tak mocnym zaciąganiem spalin czy dymu z kominów do środka kabiny! Myślałem, że to wina filtra i został wymieniony na węglowy lecz dalej zapachy z otoczenia się pojawiają w kabinie. Dziwi mnie to bardzo ponieważ jeżdżę też innymi samochodami i najbardziej czuć spaliny od innych w aurisie.
Drugie moje pytanie do was czy macie problem z radiem FM w samochodzie. Mi bardzo często "gubi fale" na kilka sekund w mieście przy wysokich zabudowaniach też nie spotykane przeze mnie wcześniej w innych autach na tej samej trasie. Byłem w serwisie została sprawdzona antena oraz wgrane nowe oprogramowanie do radia, ale nic to nie pomogło - czy ten model tak ma?
Pozdrawiam.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Auris Hybryda - zaciąganie spalin do kabiny i problem z radiem FM
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marca 2017, 23:54:13 »
Radio działa ok, natomiast podsmradzanie się zdarza, ale nie wiem czy to nie wynik powszechnego smogu tej zimy

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2017, 15:51:44 »
Jeżeli problem spalin w kabinie powtarza się regularnie, żeby nie powiedzieć, za każdym razem, to trzeba szukać nieszczelności w komorze silnika. A jeżeli czasami, to może zależy jak zawieje :D

Ja u siebie na razie nic takiego nie zauważyłem.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2017, 17:17:25 »
U mnie także nie czuć spalinami, a radio delikatnie plumka aby rozkoszować się ciszą w kabinie - żadnych problemów z gubieniem fal (stacje zapisane w "Ulubionych")  :-)
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marca 2017, 20:50:41 »
Ja też czuję spaliny, dlatego ostatnio zakupiłem specjalny filtr antysmogowy - normalny filtr z węglem aktywnym nie daje rady. Ale ogólnie ten problem mam zwykle gdy jadę za jakimś syfiącym dieslem lub innym kopciuchem. Wtedy pomaga zamknięcie obiegu. Po mieście jadę tylko z najniższym biegiem dmuchawy.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marca 2017, 16:10:01 »
Zaraz, zaraz...czy my mówimy o własnych spalinach, czy o spalinach z innych samochodów? Bo jak z innych, no to tylko obieg zamknięty, ale to w każdym samochodzie :)

Offline KKK7171

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Marca 2017, 23:43:53 »
Ja też czuję spaliny, dlatego ostatnio zakupiłem specjalny filtr antysmogowy - normalny filtr z węglem aktywnym nie daje rady. Ale ogólnie ten problem mam zwykle gdy jadę za jakimś syfiącym dieslem lub innym kopciuchem. Wtedy pomaga zamknięcie obiegu. Po mieście jadę tylko z najniższym biegiem dmuchawy.

mógłbyś podać namiar na ten specjalny filtr?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marca 2017, 18:08:52 »
Allegr.pl -> Filtr antysmogowy toyota auris

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl