Autor Wątek: Montaż lusterka fotochromatycznego  (Przeczytany 9921 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Emar1313

• Prawie Toyot
Montaż lusterka fotochromatycznego
« dnia: 08 Marca 2017, 10:07:54 »
Witam szanownych forumowiczów.

Niedawno zakupiłem Toyotę Auris z 2013 roku. Od początku wewnętrzne lusterko fotochromatyczne nie działało. Po sprawdzeniu okazało sie ze poprzedni własciciel chcąc sprzedac auto wymienil lusterko na fotochromatyczne i nie zostalo wogóle podłączone. Mam pytanie odnośnie podłączenia zasilania do w/w lusterka:

Chodzi mi konkretnie o informacje gdzie jest zasilanie a gdzie masa w 5 pinowej wtyczce ?

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Montaż lusterka fotochromatycznego
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marca 2017, 16:46:37 »
... okazało sie ze poprzedni własciciel chcąc sprzedac auto wymienil lusterko na fotochromatyczne i nie zostalo wogóle podłączone...

Żeby sprzedać toyotę wykonał taki zabieg?  :o Ze zwykłym nikt nie chciał kupić?  <zalamka>
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline Emar1313

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marca 2017, 18:55:04 »
Pewnie stwierdził, że oferta będzie bardziej atrakcyjna
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2018, 16:49:53 wysłana przez fazibazi »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudnia 2018, 22:23:35 »
Odświeżę trochę temat.
Planuję zakup takiego lusterka jak powyżej. Da się to jakoś podłączyć i uruchomić w wersji Active?

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudnia 2018, 11:44:39 »
Pewnie, że się da. Podłączasz masę i zasilanie po zapłonie i działa. U mnie w lusterku odpowiedzialne za to były piny jak na zdjęciu (czerwony oczywiście zasilanie, szary - masa).

A, piny we wtyczce od strony 'samochodu', a nie lusterka. Wtyczkę kupiłem w salonie za kilka złotych (11 bodajże...), piny miałem z jakichś poprzednich działań.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2018, 16:50:25 wysłana przez fazibazi »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudnia 2018, 17:01:15 »
Rozumiem, że muszę ciągnąć kable przez pół samochodu? W podsufitce nie ma zasilania?

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudnia 2018, 17:42:32 »
Zupełnie nie pamiętam, gdzie się wpinałem, ale wydaje mi się, że ciągnąłem przewód lewym słupkiem na dół i gdzieś w kostki przy przednich drzwiach się wbijałem... W podsufitce jest zasilanie na stałe (lampka).
W wiązce nie było kabelków do lusterka :( Tak jak i do mikrofonu.

Offline Piotr_Kazik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lutego 2020, 18:54:36 »
Witam,
Też zakupiłem lusterko fotochromatyczne i przymierzam się do montażu.
Zasilanie wezmę ze złącza zapalniczki, ale możecie podpowiedzieć gdzie najłatwiej jest znaleźć i podłączyć sygnał ze wstecznego (do rozjaśnienia lusterka podczas cofania)? Szukać w kostce od radia (powinien być sygnał do włączenia kamery) czy raczej szukać przewodów od włącznika przy lewarku?

Offline Piotr_Kazik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Listopada 2020, 11:58:09 »
Trochę czasu minęło, ale jakiś czas temu też udało mi się w Aurisie 2 FL Acitve 1,33 podłączyć lusterko fotochromatyczne nr 87810-0WQ50  <taniec>
Uchwyt (blaszka) naklejony na szybie ze zwykłym lusterkiem jest taki sam, wiec wszystko ładnie pasuje.
Zasilanie podłączyłem do zapalniczki, a sygnał wstecznego z wtyczki do radia (mam zwykłe radio więc jest on nieużywany, ale nie mogłem wyjąć pinu z wtyczki, więc nożykiem odciąłem kawałeczek izolacji z jednej strony przewodu i w tym miejscu po prostu dolutowałem przewód).
Rozpiska kabelków we wtyczce lusterka:
czarny - masa
biały - +
szary - sygnał biegu wstecznego
żółty - wyjście na boczne lusterko fotochromatyczne (jak ktoś ma)
brązowy - masa

Teraz biorę się za Auria I FL 1,6.
Już wiem, że tutaj uchwyt na szybie od zwykłego lusterka nie pasuje i trzeba go wymienić. Na allegro za 50zł udało mi się już kupić lusterko razem z płytką mocującą :cool:. Niestety we wtyczkach radia na razie nie znalazłem przewodu z sygnałem cofania. Wg schematu powinna być jeszcze szara wtyczka E35 (5 pin do nawigacji), której na razie nie znalazłem. Macie jakiś pomysł skąd wziąć sygnał wstecznego?

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Listopada 2020, 14:37:51 »
Mam lusterko fotochromatyczne w standardzie.. ale zastanawiam się po co w lusterku sygnał z wstecznego? :D Nie zauważyłem jak dotąd aby wtedy działało w jakimś innym trybie

Offline Piotr_Kazik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Listopada 2020, 16:43:00 »
Po włączeniu wstecznego lusterko się rozjaśnia, pomimo, że z tyłu coś świeci w twój samochód, np. pomocne w takiej sytuacji: u mnie brama garażowa jest od zachodu i po południu, po odpaleniu samochodu w słabo oświetlonym garażu lusterko się ściemnia (bo z tyłu widzi jasny nieboskłon) i niewiele w nim wtedy widać, ale po włączeniu wstecznego lustro się  rozjaśnienia, co ułatwia manewry. Taki bajer, ale jest i działa.

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Listopada 2020, 20:16:05 »
Osobiście w mojej toyocie odpuściłem sobie lusterko fotochromatyczne, działa, ale to działanie to jedno wielki nieporozumienie, kupiłem kamerę z lusterkiem, co prawda, rozwiązanie bez homologacji i bezprawne, ale działa, przyciemniam w nocy, działa wyśmienicie i wreszcie nikt mnie nie razi. Lustro 12 cali założyłem na lusterko, działa wyśmienicie. 

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Listopada 2020, 07:59:26 »
Po włączeniu wstecznego lusterko się rozjaśnia, pomimo, że z tyłu coś świeci w twój samochód, np. pomocne w takiej sytuacji: u mnie brama garażowa jest od zachodu i po południu, po odpaleniu samochodu w słabo oświetlonym garażu lusterko się ściemnia (bo z tyłu widzi jasny nieboskłon) i niewiele w nim wtedy widać, ale po włączeniu wstecznego lustro się  rozjaśnienia, co ułatwia manewry. Taki bajer, ale jest i działa.

O kurcze, o tym nie wiedzałem. Muszę to sprawdzić :)
Dodam tylko, że mając przyciemnioną tylną szybę luterko fotochromatyczne czasem ma ułatwione zadanie nieco - bo mniej światła do niego wpada

Offline Piotr_Kazik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Listopada 2020, 15:16:59 »
Lusterko podłączone :cool:
Zasilanie znalazłem w niewykorzystanej niebieskiej wtyczce za panelem przełączników (tam gdzie jest sterownik lusterek), a sygnał wstecznego z 30 Pinu (czerwony kabel) wtyku 2A (info znalezione w darmowej instrukcji toyoty podłączenia radia TNS510).
Do zrobienia zostały mi jeszcze światła do jazdy dziennej, tylne głośniki i czujniki cofania.
Pozdrawiam,

Offline hubert2353

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Listopada 2021, 11:49:31 »
Trochę odkopie temat.

Interesuje mnie montaż lusterka fotochrom. do wersji ACTIVE. Chciałbym zrobić to jak fabrycznie tylko brakuje mi jednej informacji.
Czy sygnał biegu wstecznego jest podawany za pomocą +12V czy jest tam jakieś inne napięcie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl