Autor Wątek: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+  (Przeczytany 359328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+
« Odpowiedź #300 dnia: 08 Kwietnia 2018, 15:18:13 »
W Twoim przypadku nie ma obaw. Wszystko pracuje jak trza
Spalanie - Motostat.pl

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #301 dnia: 08 Kwietnia 2018, 15:54:19 »
Dzisiaj zrobiłem sobie małe czyszczenie Toyoty po zimie, co by nie było wstyd na serwis pojechać. Tak to u mnie wygląda.
Podwozie:
https://youtu.be/aTtfIsPuK14
Silnik:
https://youtu.be/s0oy1QEaVAA

Czym to tak ładnie wypucowałeś ? :)

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #302 dnia: 08 Kwietnia 2018, 16:24:37 »
Dzisiaj zrobiłem sobie małe czyszczenie Toyoty po zimie, co by nie było wstyd na serwis pojechać. Tak to u mnie wygląda.
Podwozie:
https://youtu.be/aTtfIsPuK14
Silnik:
https://youtu.be/s0oy1QEaVAA

Czym to tak ładnie wypucowałeś ? :)

Silnik przecieram na bieżąco, potem daję Meguiars Engine Dressing, podwozie najpierw potraktowałem wodą z szamponem, potem nałożyłem wosk w płynie
Spalanie - Motostat.pl

Offline Marcin_G

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #303 dnia: 08 Kwietnia 2018, 18:24:13 »
Do mycia komory silnika z czystym sumieniem mogę polecić środek "Akra" firmy K2.
Rewelacyjny za śmieszne pieniądze.

Jak myłeś podwozie? Z kanału?

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #304 dnia: 08 Kwietnia 2018, 18:29:18 »
Do mycia komory silnika z czystym sumieniem mogę polecić środek "Akra" firmy K2.
Rewelacyjny za śmieszne pieniądze.

Jak myłeś podwozie? Z kanału?
Tak, całą operację zrobiłem kanału
Spalanie - Motostat.pl

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #305 dnia: 09 Kwietnia 2018, 12:23:15 »
Rozmawiałem z mechanikiem nt. tego wału. Stwierdził, że to nie możliwe żeby wał był krzywy. Tam są pasowania do 0,001 mm więc takie skrzywienie jak u mnie, już dawno wywaliło by najpierw simering i panewki oraz cieknął by olej. Na 99% jest krzywy czop wału (czyli ta końcówka wystająca z bloku silnika, na której osadzone jest koło). Powierzchnia koła nie dolega idealnie do wału i stąd te bicia. Można to próbować frezować, ale idealnie i tak nie wyjdzie. Bądź co bądź wał należy z silnika wyciągnąć, co wcale mi się nie podoba.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Marcin_G

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #306 dnia: 09 Kwietnia 2018, 12:48:20 »
Przykra sprawa z tym wszystkim. Można się pochlastać.
Cholera wie co lepsze, wymiana silnika czy naprawa/wymiana wału.
Wszystko będzie zależało i tak od fachowości osób które się tym zajmą.
Znam gościa któremu w rocznym Pasacie stopił się tłok. Miał wymianę silnika oczywiście, ale z tego co opowiadał to już niestety nie było to samo. Auto praktycznie co kilka dni po tej wymianie, lądowało w serwisie na różnego rodzaju poprawkach. W końcu się poddał i go sprzedał.
Ciekawe czy będziesz mógł sam zdecydować co chcesz zrobić czy też narzucą Ci rozwiązanie od górnie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #307 dnia: 09 Kwietnia 2018, 12:56:58 »
Ja bym zrezygnował z gwarancji i na podstawie ustawy o zgodności z umową, żądał wymiany na nowy samochód bez wad. Ale tu juz potrzeba konsultacji z prawnikiem , czy jest to możliwe i realne.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #308 dnia: 09 Kwietnia 2018, 14:02:31 »
Przykra ta sprawa, może spędzić sen z powiek. Może jednak okaże się, że nie jest to warte aż takich nerwów. W zasadzie nie znam drugiego producenta pojazdów, który aż tak poczuwa się do usunięcia wszelkich wad, jak Toyota. Myślę, że wszystko skończy się dobrze.

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #309 dnia: 10 Kwietnia 2018, 07:50:58 »
Od tygodnia nie mogę się na niczym skupić. Gdzieś z tyłu głowy mam ten temat i na samą myśl, że będą wybebeszać silnik szlag mnie jasny trafia. Nie po to człowiek zbiera pieniądze i kupuje nowe auto, aby za chwilę bujać się z nim po serwisach, a jestem niemal w 100% pewny, że tak mam od nowości. Fajnie wyglądałby nagłówek w motoryzacyjnej gazecie: SILNIK TOYOTY PO 8 TYS KM PRZECHODZI KAPITALNY REMONT.
Spalanie - Motostat.pl

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #310 dnia: 10 Kwietnia 2018, 07:58:43 »
Zastanawiające jest to, ze być moze tysiące innych wlascicieli Corolli ma te sama przypadłość i nie wie - przecież silnik pracuje normalnie i umowny sie - prawie nikt lub mało kto zagłada jak pracuje pasek.

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #311 dnia: 10 Kwietnia 2018, 08:19:44 »
Dokładnie tak jak mówisz. Ja odkryłem to też przez przypadek. Ta awaria na pewno nie pozostanie bez echa jeśli dotyczyło większej partii aut. Na kole pasowym znajduje się tzw. tłumik drgań, to taki gumowy element, który łączy dwa pierścienie koła. Owa guma już była spękana na boku. Gdy pojeździłbym tak dłużej, guma uległa by całkowitemu uszkodzeniu i koło w najlepszym przypadku zerwało by się z rolki, nie uszkadzając osprzętu silnika. Jeśli urwanie nastąpiło by przy wysokich obrotach silnika, takie kółeczko mogło by narobić nie lada szkód pod maską.
Spalanie - Motostat.pl

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #312 dnia: 10 Kwietnia 2018, 08:51:03 »
Może wszyscy tak mamy. Ciekawe co Ci ustalą  i co orzekną.

Skoro może to być bardzo duża partia z taką wadą to muszą też określić procedury dla ASO jak postępować i jak to sprawdzać , jakie zastosować pomiary  ( a nie na oko) jak kierownik mojego ASO.

Jest też możliwość, że znakomita większość tych kół pasowych jest wyprodukowana wadliwie i tu jest sedno sprawy a wał jest ok.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2018, 09:02:59 wysłana przez czp »

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #313 dnia: 10 Kwietnia 2018, 09:04:01 »
Oby nie, nie zamierzam zmienić auta na cokolwiek innego, niż Toyota...@ojciecmajster - wydaje mi się, że mamy auta z podobnych miesięcy, moje pierwsza rejestracja 10/2016, przebieg obecnie 27 tysięcy.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #314 dnia: 10 Kwietnia 2018, 09:06:03 »
Nie wydaje mi się aby wystający czop wału był krzywy. Problemem raczej jest śruba mocująca koło. Być może została krzywo nagwintowana na prasie i po wkręceniu jest taki efekt. Nie panikowałbym zbyt moco. Podjechać do aso i niech decycują. Uważam, że do wymiany jest śruba, koło i pasek. Wszystko oczywiście musi być odnotowane.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl