Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)  (Przeczytany 319794 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)
« Odpowiedź #495 dnia: 01 Lutego 2019, 23:41:11 »
jeszcze większa ,,sensacja,,  :wallbash: byłaby. gdybyś zużycie  tych  auta porównał  do tesli lub tańszego leaf-a. <taniec>
Leaf-a ?? Hahaha... to taka zabawka na baterie dla dużych w miarę zamożnych dzieciaków :) Tesla ?? Hahahaha... to dla tych szurnietych dzieciaków ;)

Kolega chyba nie zrozumiał... sensacji doktora... auto na prąd... litości hahahaha... w Polsce ?? Hahahaha
Proponuję pojechać tym "autem" na wakacje do Chorwacji, nad morze z Małopolski - dramat !! Niema co porównywać
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Remek

• Gość
« Odpowiedź #496 dnia: 02 Lutego 2019, 08:36:42 »

Dla porównania CH-R 1.2 turbo (brata) koszt przejechania 18 427 km wyszedł 5798 zł - co daje średnią 31,5 zł na 100 km, a więc w 1 rok, więcej o 1669 zł w stosunku do hybrydowej wersji.

teraz podziel 20tyś przez 1669zł i różnica w cenie między oba autami zwróci się po 12 latach. Oczywiście sprzedając jedno i drugie auto po 5 latach hybryda powinna być więcej warta niż 1.2T
Jeździłeś 1.2T swojego brata? Jak porównujesz dynamikę jazdy?

Jechałem ostatnio w mytaxi z kolesiem co ma nowego leaf'a kupił go nowego za 130tyś, dostał mega zniżkę u dealera. W trójmieście jest kilka szybkich stacji ładowania gdzie po 40min ma naładowane 80% z tego co mówił i większość stacji jest za darmo. Więc jak ktoś wydał 150tyś za CHR i jeździ nim tylko w mieście to ten cały leaf to nie taki zły pomysł.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2019, 08:41:06 wysłana przez Remek »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #497 dnia: 02 Lutego 2019, 08:46:07 »
Remek- tylko wytłumacz komuś kto kupił Hybrydę, że sa lepsze i ekonomiczniejsze samochody :wallbash:   mission impossible   <zalamka>
RAV4 2.5 hybrid

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #498 dnia: 02 Lutego 2019, 09:13:57 »
I znowu zmierzamy w niebezpieczne rejony walk hybrid vs turbo.

teraz podziel 20tyś przez 1669zł i różnica w cenie między oba autami zwróci się po 12 latach.

Nie wiem kiedy kupowałeś samochód, ale gdy ja go kupowałem to różnica w cenie katalogowej wynosiła 7.500 (interesował mnie tylko automat), rabat który uzyskałem po negocjacjach (długich w kilku salonach) był wyższy niż wspomniana różnica 7,500 zł. Turbo w ogóle nie negocjowałem.

Jeździłeś 1.2T swojego brata? Jak porównujesz dynamikę jazdy?

Trudno mi się do tego odnieść, gdyż rzeczywiście nie jeździłem 1.2 turbo... Wcześniej jeździłem mocniejszym samochodem i nie wydaje mi się, aby były jakieś sensowne różnice w miejskich samochodach o mocy ok 120 koni... Można powiedzieć, że ani jedno, ani drugie szału nie robi i po prostu nie jedzie. Ja więcej samochodu który ma mniej niż 180-200 koni nie kupię. A więc jeśli turbo ma lepszą dynamikę (może ktoś dysponuje jakimiś danymi choćby katalogowymi przyspieszeń 0-50; 60-100; 80-120 porównującymi oba silniki w automacie (albo nawet turbo w manualu) to z chęcią bym się zapoznał.
Przynajmniej w hybrydzie 1,8, w przeciwieństwie do 1.2 turbo nigdy nie będzie świszczało, ani nie pęknie w nim żaden pasek osprzętu czy rozrządu, czy jakikolwiek inny. I coś mi się wydaje, że 1.8 dłużej pojeździ, choćby lać w niego tylko na Auchan, a przy odsprzedaży będzie miało lepszą cenę.

Może wyjaśnimy sobie, że różnica w kosztach użytkowania obydwu wersji silnikowych to nie jest tylko różnica w spalaniu, ale co równie ważne (a może i ważniejsze)  różnica w kosztach obsługi - zaczynając już od klocków, czy tarcz hamulcowych, przez wymiany rozrządu i innych pasków na regeneracji turbo kończąc. No i do tego dochodzi potwierdzona ponad 20 latami niezawodność tego układu. Że o lepszej cenie przy odsprzedaży nawet nie wspomnę (proponuję porównać ceny na otomoto czy to c-hr czy aurisów).

Oj i znowu mili Panowie z 1.2 turbo odpowiedzą w bardzo kulturalny (i poparty faktami) sposób na mój hybrydziarski hejt... Albo i nie odpowiedzą...
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2019, 09:56:49 wysłana przez Gracol »

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #499 dnia: 02 Lutego 2019, 10:24:53 »
Remek- tylko wytłumacz komuś kto kupił Hybrydę, że sa lepsze i ekonomiczniejsze samochody    mission impossible   

Ależ oczywiście, że są: lepsze, droższe, tańsze, mniejsze, większe, szybsze, wolniejsze, ekonomiczniejsze i droższe w utrzymaniu... Ale nie da się przedstawić prostego wyliczenia w którym C-HR 1.2 jest lepszy i ekonomiczniejszy niż 1.8*. Ktoś może wyrazić na ten temat tylko swoje subiektywne zdanie. No a jeśli uważasz, że się da, to podaj, choćby na 5 lat i 100.000 przebiegu, na podstawie ceny katalogowej takiej samej wersji wyposażenia, po uwzględnieniu kosztów serwisowych (klocki, tarcze, rozrząd) i utraty wartości :good:

* użytkując go tak, jak powinno użytkować się małego, miejskiego croosovera w benzynie - czyli głownie w mieście i na drogach podmiejskich, czy czasami po autostradzie przy przepisowej jeździe.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2019, 10:34:16 wysłana przez Gracol »

Remek

• Gość
« Odpowiedź #500 dnia: 02 Lutego 2019, 10:32:58 »
o koszta utrzymania trzeba byłoby zapytać doktor7 i jego brata po kilku latach użytkowania.
Kupowanie auta za 150tyś i trzęsienie się o każdą zaoszczędzoną złotówkę przy użytkowaniu auta jest trochę podobne do przerabiania Porsche na gaz. Jak komuś tak zależy na oszczędności może warto było kupić nowe auto za 1/2 ceny.

1.2T ma łańcuch rozrządu więc nie wymaga wymian. Zużycie opon i klocków zależy od stylu jazdy u mnie po 15tyś klocki na jednym kole miały ubytek 1mm, na reszcie ubytek był jeszcze mniejszy, Podobnie z oponami.

Ceny aut w obu wersjach ciężko porównywać bo zapotrzebowanie na hybrydy jest większe niż 1.2T więc na tego drugiego można dostać większe zniżki. Ja zapłaciłem za wersje Dynamic z lakierem Metal Stream i zestawem dodatkowych opon zimowych + czujniki parkowania przód 95tyś, upust według toyoty wyniósł ponad 10tyś. Nie wiem ile wam udało się wynegocjować za hybrydy.

Za rok jednak będziemy zmieniać na nowa corolle touring sport z 2.0l hybryda 180KM bo przestrzeń bagażowa przy jednym dziecku w CHR jest masakryczna
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2019, 10:46:30 wysłana przez Remek »

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #501 dnia: 02 Lutego 2019, 10:43:42 »
No ale zaraz zaraz, kto tutaj zaczął mówić, że 1.2 wychodzi taniej niż 1.8? No na pewno nie ja  <zalamka>

Nikt nie zapłacił 150 tyś za C-HRa.

Naprawdę nigdy nie wymieniłeś jeszcze łańcucha rozrządu? Z doświadczenia w moich wcześniejszych samochodach wiem, że robi się to trochę rzadziej niż pasek, ale za to kosztuje to 2-3 razy tyle.

Trzęsienie się nad każdą zaoszczędzoną złotówką? Hehe no przecież tylko podałem fakty potwierdzające, to, że hybryda wychodzi taniej od turbo po tym jak podałeś z kapelusza różnicę w cenie twierdząc, że jest inaczej.

mattman

• Gość
« Odpowiedź #502 dnia: 02 Lutego 2019, 10:53:54 »
Dziwny jest na tym forum sposób i poziom dyskusji...
Szczerze, to ciężko się to czyta i nie ma chyba tematu, gdzie wspomniany poziom dyskusji finalnie nie sięga "dna dnów" ;-)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #503 dnia: 02 Lutego 2019, 11:23:14 »
nie musisz się zmuszać, zawsze możesz poczytać ,,Wyborczą ,,  <taniec>
RAV4 2.5 hybrid

mattman

• Gość
« Odpowiedź #504 dnia: 02 Lutego 2019, 11:28:47 »
Patrz wyżej...

Pozdrawiam.

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #505 dnia: 02 Lutego 2019, 11:29:32 »
 :wallbash: te liczby które podałem, i te celowo użyty zwrot "sensacja"  <zalamka> to nie dla tego że liczę każdą złotówkę a CH-R to dla mnie najlepsze auto na świecie...  :czerwona:
Temat dotyczy spalania, więc jeśli ktoś jest ciekaw jakie realnie zyski można mieć w postać różnicy spalania pomiędzy hybryda a 1.2 to ma czarno na białym przelicznik.
Ja gdy kupowałem to różnica pomiędzy hybryda a 1.2 była 15 tyś... a że mam vw up!a to porównał go do up!a, gdybym miał syrenke to porównał bym go do syrenki... lubie sobie liczyć, mam pliki excel wszystkich aut jakimi do tej pory jeździłem, z zapisaną każdą złotówka (unezpieczenia, awarie, wymiany eksploatacyjne, paliwo a nawet myjnia czy zakup kosmetyków) i do HU............ nie robię tego że mnie nie stać czy jestem dusi groszem etc, po prostu LUBIE, mogę?
Często spotykam się z teorią że nowego się nie opłaca, bez wdawania się w szczegóły moich kilkunastu lat obliczeń wiecie co Wam powiem, ta teoria jest nie prawdziwa...
Owszem jeśli kupisz nowe i sprzedasz po 5 latach albo bedziesz miał wypadek a z AC wypłaca Ci rynkową wartość to wtedy bedziesz stratny, ale jeśli nie sprzedasz i będziesz miał szczęście to nowe auto zdecydowanie bardziej się oplaca.

Ja prowadzę excela tylko swoich aut... porównanie do 1.2 brata jest przy okazji, wiem ile przejechał i wiem ile mu pokazuje spalanie od nowości... podałem to "jako ciekawostkę" i wcale nie wyssana z palca.

Co do aut elektrycznych (obecnych)... i że niby lepsze są i w "tej samej cenie"...  <zalamka>
Po pierwsze CH-R hybryda zaczyna się od 101 tyś (dygresja)... po drugie może nie będę tego auta porównywał do CH-R'a bo niektórzy twierdzą że moim zdaniem to najlepszy wóz na świecie (hahahaha... oj nie jest... o CH-R'ce hybrydowej mogę powiedzieć krótko - jest piekna i... i w sumie może oszczedna jeśli wezmę pod uwagę gabaryty... i tyle). Więc taki dajmy na to golf 7 w benzynie za 85 tys sprawdza się DUŻO lepiej od auta elektrycznego...
Jak słyszę "podniete" w głosie że takiego elektryka można "zatankować" w 40minut  :wallbash: człowieku powiem tak, NIEMAM TYLE CZASU ŻEBY SPĘDZAĆ ZA KAŻDYM TANKOWANIEM 40 MINUT MA STACJI, albo moje życie toczyło się dookoła "tankowania"... w stylu jadę na zakupy, i juz muszę myśleć to może podłącze auto i sie w tym czasie podladuje.... jade do lekarza i znowu... jade do pracy i zniwu... jade do domu i znowu... ŁADUJE ŁADUJE ŁADUJE i w tyłku mam ze TANIEJ, w myśl teori stac mnie na auto za 150tys to i stać mnie by było na paliwo... kupując golfa zostało by mi w kieszeni jakieś 60.tys zl ktore wystarczyło by na wiele tysięcy kilometrów a na stacji benzynowej tankowanie trwalo by 10 minut...
Muszę jeszcze skomentować to drugą część PODNIECENIA - dotycząca trójmiasta  <zalamka> tak... Polska i europa to trójmiasto... tam gdzie ja mieszkam i 99% ludzi w Polsce takich ładowarek jest śladowe ilości... hahahaha a może skoro jadę na prądzie to mam sobie jechać 70km do najbliższej stacji :D   <zalamka> i generalnie podróż planować od stacji do stacji :) ?? Głupota, stał bym się niewolnikiem wlasnego auta...
Gdybym był bogaty na tyle ze wydanie 150 tys dla mnie było by niczym zakup telewizora, miał bym garaż wielkości stodoły to tak, kupił bym takie auto, jako jedno z aut a nie jako moje auto (jedyne) bo bp. Up jest żony... i jeździł bym sobie nim nie dalej niz pokazuje zasieg tak ze zawsze tankowal bym w domu, bo znam lepszy sposob na spędzenie 40minut od siedzenia na stacji benzynowej...
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #506 dnia: 02 Lutego 2019, 19:48:44 »
to nie dla tego że liczę każdą złotówkę

lubie sobie liczyć, mam pliki excel wszystkich aut jakimi do tej pory jeździłem, z zapisaną każdą złotówka (unezpieczenia, awarie, wymiany eksploatacyjne, paliwo a nawet myjnia czy zakup kosmetyków) i do HU............

nie robię tego że mnie nie stać czy jestem dusi groszem etc, po prostu LUBIE, mogę?

człowieku powiem tak, NIEMAM TYLE CZASU ŻEBY SPĘDZAĆ ZA KAŻDYM TANKOWANIEM 40 MINUT MA STACJI

Gdybym miał liczyć wszystkie koszty które ponoszę  na swoje 4 samochody , trwałoby to na pewno dużej niż ładowanie elektryka.
Zapomniałeś że w nocy jak się śpi to elektryk się ,,sam,, naładuje??
!

hahahaha a może skoro jadę na prądzie to mam sobie jechać 70km do najbliższej stacji

Mieszkam w powiecie Poznańskim,czyli na wsi  i wyobraź sobie że pod marketem leroymerlin maja ludzie ładowanie za darmo!! A w całym powiecie są 3 leroymerlin.  Czyli jak kupię auto typowe do jazdy ,,po mieście ,, to jakie będę miał koszty zużycia paliwa po 100tys. kilometrów ??  zerowe  <taniec> <taniec> Po 200tys ?? zerowe  <taniec> <taniec>...................itd.

RAV4 2.5 hybrid

pireus

• Gość
« Odpowiedź #507 dnia: 02 Lutego 2019, 20:03:47 »
NIEMAM TYLE CZASU ŻEBY SPĘDZAĆ ZA KAŻDYM TANKOWANIEM 40 MINUT MA STACJ
Przesadzasz,tabelki byś sobie w tym czasie wypełnił
stał bym
albo ortografii poduczył  :good:

Remek

• Gość
« Odpowiedź #508 dnia: 03 Lutego 2019, 08:46:23 »
bo znam lepszy sposob na spędzenie 40minut od siedzenia na stacji benzynowej...
Możesz wziąć sobie laptopa i wypełnić tabelkę excela z kosztami użytkowania auta elektrycznego a nie sorry nie musisz bo ma ładowanie auta jest za darmo. Jak koledzy pisali dużo hipermarketów i darmowe stacje ładowania na parkingach, idziesz na zakupy i ładujesz w tym czasie auto za free. Plus jak stać Cię na auto za 150tyś domyślam się, że mieszkasz w domu i masz garaż w którym możesz ładować auto.
Moim zdaniem jako drugie auto w domu ten leaf to rewelacja. Do miasta lepszy niż hybryda. Ale to już duży offtopic bo temat o spalaniu hybrydy. Można sobie jednak policzyć ile wystarczy przejechać hybrydą by różnica w cenie między hybryda a elektrykiem (50tyś zł) zróciła się ~200tys km. Trochę sporo jak ceny leafa spadną lub wejdzie konkuręcja wtedy można się zastanowić.

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #509 dnia: 03 Lutego 2019, 09:25:01 »
Gdybym miał liczyć wszystkie koszty które ponoszę  na swoje 4 samochody , trwałoby to na pewno dużej niż ładowanie elektryka.
Zapomniałeś że w nocy jak się śpi to elektryk się ,,sam,, naładuje??
Wprowadzenie paragonu w odpowiednią kolumnę do exela zajmuje mniej czasu niż napisanie smsa. Tankuje się 1x ma tydzień, na myjni się jest 1x na miesiąc, ubezpieczenie się płaci 1x na rok... nie wiem jak to obliczyles że to by Ci tyle czasu zajęło... Nikt Ci nie każe, ja lubie i sobie piszę i zajmuje mi to minutę  tygodniowo (przy 2 autach)...
Mieszkam w powiecie Poznańskim,czyli na wsi  i wyobraź sobie że pod marketem leroymerlin maja ludzie ładowanie za darmo!! A w całym powiecie są 3 leroymerlin.  Czyli jak kupię auto typowe do jazdy ,,po mieście ,, to jakie będę miał koszty zużycia paliwa po 100tys. kilometrów ??  zerowe    Po 200tys ?? zerowe   ...................itd.
Super, a wyżej pisałeś że w domu jak się śpi... czyli w domu masz prad za darmo, na stacjach benzynowych za darmo, albo zawsze gdzie jedziesz Twoj trasa leci obok leroymerlin  <zalamka> ????? Oszukujesz sam siebie w jednej wypowiedzi... cielawe czy po 200tys km nie trzeba będzie wymienić drogich bateri bo zasięg z 300km spadnie do 30...
albo ortografii poduczył 
Piszę ostatnio na telefonie z idiotycznym podpowiadaczem sory.
Romek już to pisałem, tam gdzie ja mieszkam gdzie pracuje, gdzie robię zakupu, gdzie mam rodzinę etc. Mógł bym ładować takie auto tylko w domu. Nie bede jechal 70km po to by naładować za free bo wtedy czas ładowania 40 minut, czas dojazdu 140km z 3 godziny... idiotyzm.
A w domu macie prąd za free ? Baterie w tym aucie sa niezniszczalne ? Czas pokaże jakie to niezawodne i bez kosztowe auto...
Póki co nasz piękny kraj nie jest gotowy na elektryki, auta sa zdecydowanie za drogie.
A ha... i zapisywanie do excela kosztów elektryka zajęło by mi więcej czasu bo koszty spalania było by ciężko liczyc ładują w domu hahahahaha osobny licznik ??? Hahaha... ?? Jak to wpisać...
Uważam że przyszłość w hybrydach. Niema ryzyka jadąc poza miasto że po drodze padnie bateria... ile razy w życiu macie tak że  planujecie że jedziecie do miasta, wsiadacie do elektryka a tam w mieście telefon, i trzeba wyjechać z miasta i co ? Okazuje się że zasięg nie pozwala i lipa, wycieczka do pukntu ladowania ??? Jeśli ktoś ma do pracy te 50 km w jedna stronę spoko, bierze elektryka tam i z powrotem, laduje w domu i luz, na zakupy do miasta luz
... ale kupić auto jako "jedyne" elektryka ? Nie dla mnie...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl