Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470252 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mattman

• Gość
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #555 dnia: 24 Kwietnia 2018, 11:38:07 »
Ja byłem na stacji diagnostycznej i były zdecydowanie za nisko. Dodatkowo jedna zupełnie inaczej niż druga. Po ustawieniu znacząca poprawa. Koszt 20 zł.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #556 dnia: 24 Kwietnia 2018, 19:16:26 »
Polecam LED model na 100% ale podnieś te światła ciut! są za nisko !

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #557 dnia: 24 Kwietnia 2018, 19:31:02 »
Jak już tak rozprawiacie o LEDach - jestem na etapie poszukiwania Priusa Plusa i rozważam zakup wersji po lifcie. Mają m. in. LEDy w standardzie. Ale bez spryskiwaczy. W wątku o Aurisie było dużo pisane, że LEDy są "zimne" i zimą potrafią się zalepić śniegiem. Pierwsza wersja Plusa w wypasie miała ksenony z prysznicem.
Tak więc zapytam - warto kupić LEDy, nawet z pewnymi minusami?

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #558 dnia: 24 Kwietnia 2018, 20:55:43 »
całe zycie miałem w samochodach xenony i z halogenów wymieniałem na xenonowe kilka toyot ... Zaten nie wiem jakie to są te minusy
dużo światła , dużo lepsze światło , nie jakieś popisiane żółte , 3 razy więcej światła w xenonach  ledach masz 25Watt( akumulator sprawny dłużej) tylko zużycia a halogeny masz 55W zużycia i zawsze mogą sie przepalić a tu?  szukam jak w aygo wymienić na Ledy philipsa ultinon LED.
jak dla mnie lepiej ze nie ma prysznic na lampach CHR bo to jakoś kradną takie akcesoria... jak chcesz możesz zawsze jechać na halogenach które wynaleźli  60 lat temu

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #559 dnia: 24 Kwietnia 2018, 21:05:01 »
jak chcesz możesz zawsze jechać na halogenach które wynaleźli  60 lat temu
Wiesz - czasami lepsze jest wrogiem dobrego ;-)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #560 dnia: 24 Kwietnia 2018, 21:07:48 »
Tak więc zapytam - warto kupić LEDy, nawet z pewnymi minusami?

Mam Corollę, ale to chyba to samo. Światła LED, to jedna z tych rzeczy, które naprawdę udały się Toyocie. Przesiadłem się z 15-letniego auta z ksenonami, z których byłem bardzo zadowolony. Ale w Corolli światła są znacznie lepsze, jazda nocą to czysta przyjemność. Jeśli chodzi o spryskiwacze świateł, to IMHO zbędna rzecz - w poprzednim aucie użyłem ich chyba raz, żeby sprawdzić przy kupnie czy działają.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

pireus

• Gość
« Odpowiedź #561 dnia: 24 Kwietnia 2018, 21:13:38 »
całe zycie miałem w samochodach xenony i z halogenów wymieniałem na xenonowe kilka toyot ... Zaten nie wiem jakie to są te minusy
dużo światła , dużo lepsze światło , nie jakieś popisiane żółte , 3 razy więcej światła w xenonach  ledach masz 25Watt( akumulator sprawny dłużej) tylko zużycia a halogeny masz 55W zużycia i zawsze mogą sie przepalić a tu?  szukam jak w aygo wymienić na Ledy philipsa ultinon LED.
jak dla mnie lepiej ze nie ma prysznic na lampach CHR bo to jakoś kradną takie akcesoria... jak chcesz możesz zawsze jechać na halogenach które wynaleźli  60 lat temu
Mam prośbę, czy mógłbyś pisać tak, żeby można było zrozumieć , co chcesz innym przekazać. :wallbash:

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #562 dnia: 24 Kwietnia 2018, 22:06:15 »
@pireus - kolega Ma-corolla pisał szyfrem... ;-)

Offline Frexor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #563 dnia: 25 Kwietnia 2018, 18:18:12 »
Może ten post średnio pasuje do tego forum, ale i tak się zapytam :D
Stoję przed ciężkim wyborem: Toyota C-HR vs Kia Niro. Oba samochody są niemal identycznie wyposażone. Różnice opiszę poniżej. Toyota w wersji Selection z pakietem LED i Tech (czujnikami), a Kia w wersji L ze wszystkimi pakietami.
Toyota kosztuje 126 tys., a Kia 110 tys.
Kia na plus to oczywiście cena, nawiew na tylną kanapę, dużo lepsza widoczność z tyłu, gniazdko 220V, podobno lepsza nawigacja (tomtom), dużo mniejsze spalanie na trasie i dłuższa gwarancja na cały samochód.
Toyota to dużo lepsze skórzane fotele (w Kia są "kanapowe" fotele, materiał + ekoskóra), ładniejszy/nowocześniejszy wygląd, czujniki martwego pola w lusterkach i czujniki pomagające wyjechać tyłem z parkingu, nieco mniejsze spalanie w mieście i zapewne nieco wyższa kwota po ewentualnej sprzedaży samochodu.

Jeśli chodzi o samo spasowanie elementów, to jest bardzo podobnie, chociaż w Niro niektóre plastiki praktycznie się nie poruszały przy szarpaniu, a w Toyocie widocznie się poruszały. Do tego sama górna część deski rozdzielczej w Toyocie jest ładniej wykonana, ale plastiki w niższych partiach widocznie odstawały jakościowo, od tych użytych w wyższych partiach wnętrza. W Kia na dole były również twarde plastiki, ale jakościowo nie odstawały od tych, które były wyżej. Jednak jest to już czepianie się na siłę, przy normalnym użytkowaniu samochodu i tak nikt na to uwagi nie będzie zwracać.
Niestety, ale nie było opcji, aby wziąć samochód na dłużej, więc opieram się jedynie na kilkunastominutowej jeździe testowej - Pozycja za kierownicą podobna, jednak minimalnie lepsza w Toyocie, Toyota wydaje się być nieco twardsza, ale nadal dobrze wybiera nierówności, ale widoczność do tyłu jest niemal zerowa. Musiałem się w 100% opierać na czujnikach, bo na samych lusterkach bocznych nie dałem rady cofać :P

Gdyby różnica w cenie wynosiła 3-5 tys., to bez zastanowienia wziąłbym Toyote, ale teraz mam poważne wątpliwości, czy za same fotele - bo to jedyna duża różnica, którą wyłapałem przy jeździe testowej, warto dopłacać te kilkanaście tysięcy. Samochód chciałbym wziąć w leasing na 3 lata i po jego zakończeniu wymienić na coś nowego, ewentualnie, jeśli sytuacja finansowa się pogorszy, to trzymać go jeszcze max 2 lata. Chociaż w Toyocie raczej zdecydowałbym się na smartplan, więc ewentualna sprzedaż samochodu i tak nie wchodzi w grę.
Może mieliście podobny dylemat?

Offline P@rsival

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #564 dnia: 25 Kwietnia 2018, 19:38:53 »
Miałem okazje pojeździć trochę KIA Niro - przed testowaniem C-HR-ki chciałem mieć przedmiot odniesienia (skalę porównawczą).
Akurat mam drugie auto w rodzinie KIA Sportage nowej gen. i jezeli chodzi o Niro to ta hybrydka jest taki splaszczonym Sportage. Osobiscie jezeli chodzi o wystroj wnetrza to na plus względem C-HR-ki:
-matowe (nie lakierowane) plastiki na desce,
-wyciszenie wnetrza i dzialanie skrzyni automat.,
-sterowanie - przyciski, system medialny lepszy niz w Toyocie,
-cena nizsza o ok. 15 tys zl,
-przeglady chyba co 20tys km.
Co mi sie nie podobalo: beznadziejne kolory okladzin drzwi wewn., wyglad zewnetrzny gorszy niz w Toyocie, mniejszy prestiż marki...
Toyota C-HR Hybrid Prestige+LED+JBL+inne

Offline Frexor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #565 dnia: 25 Kwietnia 2018, 20:11:37 »
Zapomniałem o tym wspomnieć, ułożenie przycisków na kierownicy w Kia jest dużo lepsze, szczególnie przyjemnie sterowało się tempomatem. W zasadzie wsiadłem do samochodu i praktycznie od razu wiedziałem co klikać. W Toyocie chwilę musiałem się pobawić przyciskami, by to ogarnąć. No właśnie... i ten błyszczący plastik, z jednej strony wnętrze C-HRa jest dużo ładniejsze, ale z drugiej cały ten plastik psuje efekt. W ogóle mi się on nie podoba, szkoda, że nie da się go wymienić, nawet za dopłatą. Już bym wolał zwykły matowy kawał plastiku.

Jeśli chodzi o mechanikę, aspekt techniczny samochodu, to Toyota czymś się wyróżnia, by był sens wydawania tych kilkunastu tysięcy? Myślałem, że samo prowadzenie zrobi na mnie większe wrażenie. Szczególnie że w każdym teście chwalili układ jezdny i samo wyczucie samochodu. Ja niestety jakoś nie odczułem dużej na plus względem Niro. Do tego dochodzi wyciszenie. Tak jak wspomniałeś, w Kia jest cicho, nawet przy dynamicznej jeździe. W C-HR robi się już głośno.

Byłem już w 100% nastawiony na Toyotę, nawet jeden egzemplarz wstępnie zaklepałem. Jednak znajomy powiedział, żeby przetestować Niro i szczerze powiem, że cały czar i zakochanie się od pierwszego wejrzenia w Toyocie prysło. Nadal jest to ciekawie wyglądający samochód, ale już nie robi takiego wrażenia, gdy patrzę na kwotę, jaką muszę wydać względem Niro. Szczerze mówiąc, to teraz jestem bardziej nastawiony na Niro, niż na C-HR. Jedynie wygląd nadal zdecydowanie bardziej mi pasuje, ale biję się z myślami, czy wydawanie kilkunastu tysięcy więcej na wygląd i fotele ma sens. Próbuję znaleźć logiczne wytłumaczenie, dlaczego miałbym wziąć C-HRa, a nie Niro i ciężko coś takiego znaleźć :(

mattman

• Gość
« Odpowiedź #566 dnia: 25 Kwietnia 2018, 21:54:26 »
tylko, że to zawsze będzie KIA...

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #567 dnia: 25 Kwietnia 2018, 22:05:52 »
Ze względu na napęd tylko Toyota. Żadna inna firma nie ma tak trwałego układu hybrydowego.
KIA, VW czy inni producenci dokładają silnik elektryczny na "wysokości" sprzęgła, więc mamy typowy napęd: automat dwusprzęgłowy (średni do miasta), rozrusznik, alternator, paski...

Offline Frexor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #568 dnia: 25 Kwietnia 2018, 22:26:21 »
tylko, że to zawsze będzie KIA...

Akurat ja nigdy nie zwracałem uwagi na markę. Sugerowałem się jedynie modelami. Zupełnie nie rozumiem tych wojenek/przepychanek między markami. Może być i SsangYong, byle dany model był udany.

Ze względu na napęd tylko Toyota. Żadna inna firma nie ma tak trwałego układu hybrydowego.
KIA, VW czy inni producenci dokładają silnik elektryczny na "wysokości" sprzęgła, więc mamy typowy napęd: automat dwusprzęgłowy (średni do miasta), rozrusznik, alternator, paski...

To fakt, Toyota powinna być trwalsza i biorę to pod uwagę. Jednak, czy KIA będzie miała jakieś problemy po 3, maksymalnie 5 latach? Tutaj dochodzi długa gwarancja, którą oferuje KIA. Jedynie co by mnie przekonało, to koszt eksploatacji. Niestety są to bardzo młode modele i ciężko cokolwiek na ich temat znaleźć :(
KIA powinna mieć odrobinę większe spalanie, ale nawet przyjmując, że pali 2 litry więcej od C-HR, co raczej nie jest realne, to tracę na tym 700-900 zł na rok.
Cały dzień siedzę z excelem i wszystko podliczam. Kombinuję jak tylko mogę, by znaleźć argument za C-HR i jest ciężko.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #569 dnia: 25 Kwietnia 2018, 22:32:23 »
@Frexor - pisząc o napędzie Toyoty, to poza trwałością napędu miałem też na myśli płynność jazdy. W KIA mogą być szarpnięcia od skrzyni (szybka zmiana przy przyspieszaniu) albo drgania silnika (za wysoki bieg).
Oczywiście Toyocie można zarzucić pracę kosiarki przy mocnym przyspieszaniu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl