Autor Wątek: Światła dzienne Prius III  (Przeczytany 40847 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
Odp: Światła dzienne Prius III
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Lipca 2017, 23:08:32 »
podniesc samochod albo wjechac na podnosnik . od dolu masz takie zaslepki po obu stronach . jak nie masz mozliwosci wjechac na podnosnik to mozesz podniesc jedna strone fury lewarkiem , sciagnac kolo i zdemontowac nadkole . w instrukcji samochodu masz dzial w ktorym jest namalowane jak wymienic zarowki w kierunkach i halogenach .

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Lipca 2017, 10:09:40 »
To jak się dobrać do tych żarówek kierunków w zderzaku? Podważyć jakims narzedziem czy  w inny sposób?
Dobrać się do żarówek to żaden problem, po prostu przekręcasz i wyciągasz. Problem jest jedynie z dostępem.
Na upartego wymienisz je od góry, ale pokancerujesz rękę i dobrze tego nie zabezpieczysz przed wilgocią.

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Grudnia 2017, 18:17:44 »
Jestem świeżo po montażu żarówek dwufunkcyjnych, tych za 169 zł, wiec kilka porad (link na pierwszej stronie postu).

Polecam te droższe, gdyż mają lepsze diody SMD 5730.

Od góry nie ma szans na wymianę żarówek, bo za ciasno, a po lewej jest zbiornik spryskiwaczy.
Samochód na podnośnik żabka na środku, dwie podpórki i koc i można działać.
Wystarczy odkręcić jedną śrubę M6 kluczem 10 i podważyć płaskim śrubokrętem dwie spinki i odchylić trójkątną plastikową osłonę i mamy łatwy dostęp.

Montujemy nową żarówkę do lampy,  gniazdo nowej żarówki montujemy w gnieździe starej żarówki i dokładnie izolujemy taśmą, aby korozja nie zrobiła szkód.

Trytytkami spinamy całość by nie latała.

Obie żarówki łączymy dołączonym przewodem i ciągniemy pod górną czarną osłoną przedniego pasa i koniec wprowadzamy do skrzynki bezpieczników.

Na tym etapie kierunkowskazy działają, jednak pozostał nam jeden przewód do zasilania świateł dziennych, którego koniec podłączyłem tymczasowo pod bezpiecznik nr 25 PCU, wciskając i dociskając go bezpiecznikiem.
Świata świecą po dwukrotnym naciśnięciu przycisku POWER lub gdy włączymy samochód i jest napis READY.
Po włączeniu świateł mijania dalej świecą światła dzienne co nie powinno mieć miejsca, jednak gdy zaczyna się ściemniać wyjmuję ten przewód.
Parę dni tak będę jeździł ponieważ czekam na mini przekaźnik i przycisk do włączania i wyłączania świateł dziennych.
Ten dołączony do zestawu jest za duży by zmieścił się do skrzynki, a jest wolne gniazdo na mini przekaźnik.
Co do przycisku nie powinno go być według przepisów, jednak go zakładam z trzech powodów.
1. Przy badaniu technicznym trzeba wyjąć bezpiecznik, ja nacisnę tylko przycisk.
2. Stoję na postoju jako taksówka i podczas grzania wnętrza niepotrzebnie świecą dzienne.
3. Mamy pewność, że światła dzienne są włączone, bo przycisk ma kontrolkę, a jest też dodatkowo podświetlany.

Kolejna część z podłączania przekaźnika, będzie gdy zawita listonosz.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Grudnia 2017, 19:18:50 »
u mnie nie da się powiększyć miniaturek, a chętnie obejrzałbym w pełnej rozdzielczości. dzięki za opis.
Prius 2

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Grudnia 2017, 10:31:53 »
dzieki za opis, przyda sie  :-)
ale własnie, przydałoby sie cos zrobic z tymi miniaturkami, bo nie idzie ich powiekszyć  :thumbdown:
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Grudnia 2017, 09:46:42 »
Jak to kosztuje 169 zł to ja wolałbym 100x dołożyć kilkadziesiąt i mieć dedykowany zewnętrzny japoński zestaw:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,42038.0.html

Tym bardziej, że łączenie migacza ze światłem dziennym to trochę proszenie się o zabranie dowodu rejestracyjnego jak się trafi na upierdliwego policjanta - a dokładnie za brak oznaczeń DRL na kloszu lampy.

Wiem, bo dobre kilka lat temu przeżyłem osobiście w accordzie coupe to - mimo, że fabrycznie miał on dzienne w światłach długich (wersja kanadyjska była to, miała jak w audi fabrycznie to zrobione, uratowała mnie jakimś cudem kontrolka DRL w liczniku). Wtedy masowo były w modzie moduły z allegro "robimy światła dzienne z długich na 30% mocy" do każdego auta żeby go na "a'la audi" robić i się policmajstry zwiedziały, że to okazja do mandatów i/lub zabierania dowodów rejestracyjnych.

Teraz te ledy dwufunkcyjne migacz / dzienne to podobna historia.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2017, 10:02:43 wysłana przez wojtekS »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Grudnia 2017, 11:39:18 »
amokk a jak to wygląda finalnie? Czy to jest tylko wymiana żarówek kierunkowskazów na dwufunkcyjne w oryginalnym kloszu? Jakiś filmik byłby super? Miniaturki nieprzydatne, linki nie działają  :-(

Ok już wszystko kumam z linku na pierwszej stronie  <zalamka> Kurcze, fajne to, dobrze pomyślane  :good: Życzę ci żeby się nikt nie czepił (jak pisze wojtekS) bo bezpieczeństwu to nie zagraża, wręcz przeciwnie.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2017, 11:46:22 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Grudnia 2017, 10:04:41 »
Jak to kosztuje 169 zł to ja wolałbym 100x dołożyć kilkadziesiąt i mieć dedykowany zewnętrzny japoński zestaw:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,42038.0.html

Tym bardziej, że łączenie migacza ze światłem dziennym to trochę proszenie się o zabranie dowodu rejestracyjnego jak się trafi na upierdliwego policjanta - a dokładnie za brak oznaczeń DRL na kloszu lampy.

Wiem, bo dobre kilka lat temu przeżyłem osobiście w accordzie coupe to - mimo, że fabrycznie miał on dzienne w światłach długich (wersja kanadyjska była to, miała jak w audi fabrycznie to zrobione, uratowała mnie jakimś cudem kontrolka DRL w liczniku). Wtedy masowo były w modzie moduły z allegro "robimy światła dzienne z długich na 30% mocy" do każdego auta żeby go na "a'la audi" robić i się policmajstry zwiedziały, że to okazja do mandatów i/lub zabierania dowodów rejestracyjnych.

Teraz te ledy dwufunkcyjne migacz / dzienne to podobna historia.
Co innego woleć, a co innego zrobić i mieć...
Ja zrobiłem i jestem bardzo dobrze widoczny w dzień, a co do kontroli to jeśli się taka zdarzy to poinformuję.

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Grudnia 2017, 10:07:20 »
amokk a jak to wygląda finalnie? Czy to jest tylko wymiana żarówek kierunkowskazów na dwufunkcyjne w oryginalnym kloszu? Jakiś filmik byłby super? Miniaturki nieprzydatne, linki nie działają  :-(

Ok już wszystko kumam z linku na pierwszej stronie  <zalamka> Kurcze, fajne to, dobrze pomyślane  :good: Życzę ci żeby się nikt nie czepił (jak pisze wojtekS) bo bezpieczeństwu to nie zagraża, wręcz przeciwnie.
Po wymianie kierunkowskazy działają normalnie.
Podłączamy tylko dzienne do przekaźnik, opis wkrótce...

Miniaturki się powiększają, bo trzeba przeglądać forum w przeglądarce, a nie Tapatalku...

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Grudnia 2017, 10:39:43 »
Ja zrobiłem i jestem bardzo dobrze widoczny w dzień, a co do kontroli to jeśli się taka zdarzy to poinformuję.

Mówisz i masz :) Tak mam ja zrobione.

Zestaw MS Design dedykowany do priusa 3, sprzedawany jakiś czas temu w Niemczech w ASO. Posiada wszelkie możliwe europejskie homologacje.

Wstawki lakierowane w kolor auta.

Automat - sam się załącza i sam gaśnie gdy trzeba.

Gdyby nie to już wcześniej zamontowane wylądowałby zestaw japoński.

Tu foto tuż po przyjeździe nad morze - stąd tyle towaru na zderzaku :D

« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2017, 10:47:10 wysłana przez wojtekS »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Grudnia 2017, 10:48:53 »
Miniaturki się powiększają, bo trzeba przeglądać forum w przeglądarce, a nie Tapatalku...

Niestety nie. Nie używam Tapatalku w ogóle. Przeglądarka chrome w laptopie odsyła do nieistniejącego linku imegshack (może nie jest publiczny i wymaga hasła). Na telefonie też oglądam wszystko przez chrome. Tobie (amokk) mogą się wyświetlać bo logujesz się automatycznie do konta imageshak itp...

WojtekS trochę więcej roboty jest, ale efekt też dobry  :good:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Grudnia 2017, 12:14:58 »
tak samo u mnie, przegladarka firefox.
Prius 2

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Grudnia 2017, 17:18:24 »

Mówisz i masz :) Tak mam ja zrobione.

Zestaw MS Design dedykowany do priusa 3, sprzedawany jakiś czas temu w Niemczech w ASO. Posiada wszelkie możliwe europejskie homologacje.

Wstawki lakierowane w kolor auta.

Automat - sam się załącza i sam gaśnie gdy trzeba.

Gdyby nie to już wcześniej zamontowane wylądowałby zestaw japoński.

Tu foto tuż po przyjeździe nad morze - stąd tyle towaru na zderzaku :D

Ale to jest Prius po lifcie...
Nowy zderzak albo rezanie...
Mało ludzi będzie wymieniać zderzak...

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Grudnia 2017, 18:16:20 »

Wojtka Prius to "trójka" przedliftowa i z tego co widzę to zderzaka nie zmieniał.

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Grudnia 2017, 21:30:43 »

Wojtka Prius to "trójka" przedliftowa i z tego co widzę to zderzaka nie zmieniał.
A skąd załatwić taki zderzak lub takie ramki na te lampy?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl