Autor Wątek: pojemnosc zbiornika corolla  (Przeczytany 17928 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zyzolek

• Gość
pojemnosc zbiornika corolla
« dnia: 24 Kwietnia 2005, 17:20:14 »
Mym pytanko.
Jaka jest pojemnosc zbiornika paliwa w E10 4EFE, rok produkcji 1995, 88 KM (65KW) ???
Rozne zrodla padaja inne wartosci. Do tej pory tankowalem jak mi sie zapalala rezerwa
i do zbiornika wchodzilo ok. 36 litrow. Raz jechalem dlugo na rezerwie to weszlo mi 40 litrow.
Raz slyszalem, ze pojemnosc jest 42 l, gdzie indziej przeczytalem ze 45 l i 50 l.
Macie moze jakies informacje na ten temat???

getinuk

• Gość
E10, 4EFE, jaka pojemnosc zbiornika paliwa?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Kwietnia 2005, 22:10:59 »
50 litrów, rezerwa zapala sięjak zostanie  mniej niż 13-12 litrów

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwietnia 2005, 09:52:59 »
Z ta rezerwa to bym bardziej obstawial 10L, a co do baku to racja 50L ;-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Kwietnia 2005, 10:05:59 »
Pewnie tak jak w E9 czyli 50 l :) a KLIKNIJ  sobie ;)

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Kwietnia 2005, 16:03:12 »
Jestescie pewni, ze 50 litrow???
Bo raz jechalem dlugo na rezerwie i zaczal mi sie dusic i przerywac, objawy byly takie jak by konczylo sie paliwo. Podjechalem na stacje zatankowac dopelna, a tu do baku weszlo rowne 40 litrow. Na rezerwie ciagle swiecacej przejechalem jakies 100 km.
Teraz tankuje zawsze jak sie juz zaczyna ciagle swiecic i do baku zawsze wchodzi mi 36 litrow.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Kwietnia 2005, 21:36:36 »
zyzek:
na bank 50L mam orginalna instrukcje TMP w ktorej to nawet pisze jak byk  :D
ja robilem kiedys maly tescik rezerwa zaswieca sie 1 raz jak jest 10L w baku jeszcze ;-P

pozdr.!
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Kwietnia 2005, 08:30:30 »
Cytat: zyzolek
Jestescie pewni, ze 50 litrow???
Bo raz jechalem dlugo na rezerwie i zaczal mi sie dusic i przerywac, objawy byly takie jak by konczylo sie paliwo. Podjechalem na stacje zatankowac dopelna, a tu do baku weszlo rowne 40 litrow. Na rezerwie ciagle swiecacej przejechalem jakies 100 km.
Teraz tankuje zawsze jak sie juz zaczyna ciagle swiecic i do baku zawsze wchodzi mi 36 litrow.

Obejrzyj zbiornik i zobacz czynie masz wgnioty jakiejś. Jak bedziesz miał troche czasu to może warto zajrzeć do srodka i wypłukac zbiornik
BMW E46 320d
Mini Cooper

alek_d

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Kwietnia 2005, 22:43:25 »
Wedlug instrukcji to 50L, chociaz nigdy nie udalo mi sie zalac wiecej nic 47,5 :) A co do rezerwy to raz udalo mi sie przejechac prawie 150Km, a pali mi duzo, bo w miescie nawet i 9l/100 :)

kasiao22

• Gość
pojemnosc zbiornika corolla
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Października 2008, 19:20:45 »
A ja mam pytanko, tak przy okazji. Dowiedziałam się, że (orientacyjnie) max pojemność zbiornika w mojej Corolci wynosi 50 dm3 (a przyznam, że tego nie wiedziałam do tej pory, bo mam ją dopiero niecałe 5 miechów). Może mnie ktoś oświecić w dość głupiej kwestii: Czy benzynę wlewa się bezwzględnie do pełna (tzw. "oporu"), czy do pogrubionej górnej kreski?? Pytam się o to, bo raz chciałam zatankować do pełna (słyszałam, że jak zbiornik jest pełny to licznik pokazujący stan benzyny się zatrzymuje i jednocześnie nie możemy wlać więcej benzyny) i benzyna się lała i lała. W pewnym momencie doszłam do wniosku, że starczy (mimo, że nie miałam żadnego "oporu"). Gdy chciałam ruszyć zobaczyłam, że wskaźnik benzyny był powyżej górnej grubej kreski (nie wiem czy tak może być, czy nie więc się pytam "fachowców).
Mam również pytanie: Ile mniej więcej benzyny jest w baku, po zapaleniu się kontrolki informującej nas o rezerwie benzyny i mniej więcej na przejechanie ilu km to starczy?
Dodam, że mam Corolcię z 95 roku z instalacją gazową, pojemność silnika 1332 cm3
Proszę o "oświecenie" mnie

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
Odp: pojemnosc zbiornika corolla
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Października 2008, 20:23:33 »
dokladnie 50 L jest w momencie gdy wskaznik jest na tej grubej kresce u gory ... ale jeszcze jest troche miejsca i sa rurki do ktorych wejdzie troche wiecej ;-)   ...  kiedys wlalem kolo 3 L wiecej i kreska na wskazniku tez byla powyzej gornej grubej .... gdy rezerwa sie zaswieci (ciagle, a nie miga) to jest kolo 6-8 L a wiec na okolo 100 km spokojnej jazdy  <diabel>

« Ostatnia zmiana: 02 Października 2008, 20:31:18 wysłana przez Radex E9 »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Października 2008, 08:34:16 »
Mam również pytanie: Ile mniej więcej benzyny jest w baku, po zapaleniu się kontrolki informującej nas o rezerwie benzyny i mniej więcej na przejechanie ilu km to starczy?

Przeważnie rezerwa przeznaczona jest do przejechania ok. 100 km.

Dodam, że mam Corolcię z 95 roku z instalacją gazową, pojemność silnika 1332 cm3
Jak masz instalkę gazową to nigdy nie jeździj z mniejszą ilością paliwa jak 1/4 baku (tak żeby było ok. 10-15 l i jazda do pierwszego świecenia kontrolki paliwa - potem znowu odwiedziny na stacji paliw). Piszę o tym, z tego powodu że przy małej ilości paliwa i jeździe na gazie pompa paliwa w twoim samochodzie może ulec zniszczeniu. (Jest już kilka wątków związanych z pompą paliwa i skutkami jazdy na tzw. oparach przy jeździe na gazie więc nie będę tu tego opisywał).
Pozdrawiam
Obi

kasiao22

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Października 2008, 14:21:59 »
Dzięki wszystkich za "oświecenie".
pozdrówka :P

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Października 2008, 22:27:14 »
Hmm. U mnie w dieslu do zbiornika nijak nie da się wlać więcej niż 46 litrów. Normalnie wchodzi bez"upychania " jakieś 43l. Jak zbiornik wymontowałem zimą podczas konserwacji, to sprawdziłem i weszło równo 50 Litrów ! <palacz>
Zbiornik nie jest nigdzie powgniatany, za to ma wiele przestrzeni powietrznych i najprawdopodobniej to jest przyczyną zmniejszonej pojemności. W zależności jak auto stoi na podłożu, tyle więcej paliwa się zmieści wypychając powietrze z wolnych przestrzeni. Dodatkowo w najwyższych punktach tych przestrzeni są zamontowane jakby zawory nadciśnieniowo - przelewowe. Inaczej paliwo rozszerzając się mogło by rozerwać zbiornik.
Co do rezerwy, to można sobie ją regulować poprzez podginanie drucika z czujnikiem. U mnie jest ustawiona na 3l - 60 km na tym przejadę.
Bonzol. Lubię pupcię mojej Rolki !!!

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Października 2008, 08:15:12 »
Hmm. U mnie w dieslu do zbiornika nijak nie da się wlać więcej niż 46 litrów. Normalnie wchodzi bez"upychania " jakieś 43l. Jak zbiornik wymontowałem zimą podczas konserwacji, to sprawdziłem i weszło równo 50 Litrów ! <palacz>
Zbiornik nie jest nigdzie powgniatany, za to ma wiele przestrzeni powietrznych i najprawdopodobniej to jest przyczyną zmniejszonej pojemności. W zależności jak auto stoi na podłożu, tyle więcej paliwa się zmieści wypychając powietrze z wolnych przestrzeni. Dodatkowo w najwyższych punktach tych przestrzeni są zamontowane jakby zawory nadciśnieniowo - przelewowe. Inaczej paliwo rozszerzając się mogło by rozerwać zbiornik.
Co do rezerwy, to można sobie ją regulować poprzez podginanie drucika z czujnikiem. U mnie jest ustawiona na 3l - 60 km na tym przejadę.

Zatankowanie 46 l do zbiornika 50 l i tak jest sukcesem, gdyż jak wiadomo zbiornik jest tak skonstruowany aby sobie zrobił tzw. poduszkę powietrzną. Co do rozerwania zbiornika to są one nieźle sprawdzane. Poduszka raczej służy zapobieganiu przeciwwybuchowemu.

Pozdrawiam 
Obi

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Października 2008, 22:15:08 »
moim skromnym zdaniem nie istnieje nic takiego jak poduszka powietrzna ... przy korku powinien byc maly otworek, przez ktory wpada powietrze do zbiornika  w miare ubywania paliwa, aby nie uzyskac efektu podcisnienia .... i po prostu to powietrze sobie tam jest ... ale to tylko moim skromnym zdaniem
Poduszka raczej służy zapobieganiu przeciwwybuchowemu.
Pozdrawiam 
w zbiorniku opary paliwa + powietrze ... + iskra .... byloby fajnie <sternik> szukac samochod po okolicy ... wiec mysle ze to nie chodzi o to .. chyba , ze sie myle

i dziwi mnie to, ze wlewasz az 4l mniej niz powinno byc .... ja zalalem 51,70l ( do baku gdy autko mi szarpalo z braku paliwa, bo zapomnialem zatankowac  <zalamka> ) ... chyba, ze twoj nie byl suchy   wtedy sie zgodze ... zostalo cos na dnie i juz
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2008, 22:22:52 wysłana przez Radex E9 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl