Autor Wątek: TT2 mirrorlink: jazda na 2 telefony  (Przeczytany 4266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sendilkelm

• Toyot Leżący
  • *
TT2 mirrorlink: jazda na 2 telefony
« dnia: 23 Marca 2017, 11:29:22 »
Cześć,

jak wcześniej pisałem, zniechęciłem się nieco do tego wynalazku (mirrorlink), zwłaszcza po zmianie telefonu na szybszy :-) . No, ale chęć wykorzystania dużego ekranu w samochodzie przeważyła...
Teraz eksperymentuję z zestawem na 2 telefony.
I9300 stale podłączony, bez karty sim, na nim uruchamia się mirrorlink + na razie waze (oraz pomocne narzędzia: "keepscreen (now free)" , "Back Button (no root)").
Drugi telefon (też android) dostarcza internet pierwszemu i obsługuje dzwonienie. Używając program "automate" skonfigurowałem go tak, że po połączeniu BT z TT2 włącza hotspot (dla tel. nr 1), a po rozłączeniu BT wyłącza hotspot.

plusy:
1. "nawigacja" na dużym ekranie
2. działa odbieranie połączeń głośnomówiące - przez tel. 2
3. nie trzeba rozstawać się z nowszym telefonem
4. nie potrzeba karty sim na tel.1

minusy:
1. nie da się zadzwonić z poziomu mirrorlinka (tel.1 bez karty sim - ale głośnomówiący działa z poziomu 2 telefonu)
2. na razie i tak trzeba mieć pod ręką tel. 1.
3. nie działa muzyczka z tel.2 w głośnikach samochodu

problemy:
tel.1 ma być "bezobsługowy" (schowany) więc:
1. trzeba wykombinować system automatycznego odblokowania tel.1, bo inaczej nie startuje mirrorlink. To, że nie startuje zawsze za pierwszym razem po odblokowaniu (na razie "ręcznym") też nie świadczy dobrze o tym programie - czasami trzeba rozłączyć telefon (kabelkiem) i włączyć ponownie, żeby TT2 go raczyło zauważyć.
2. jeżeli tel.1 miałby zostać stale w samochodzie, trzeba pomyśleć o systemie automatycznego blokowania i odblokowywania, bo tel. jest wciąż na koncie google - czy to będzie działać bez konta??? Hmmm.
3. Nie wiem jak zmusić 2 telefon, żeby grał muzyczkę przez BT...

Ciekawe, czy powstanie emulator mirorrlink 1.0 na mocniejsze telefony... ;-)

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
Odp: TT2 mirrorlink: jazda na 2 telefony
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Marca 2017, 15:19:59 »
A jak z ładowaniem poprzez USB? Daje radę? Czy złącze w radiu ma za mało amperów na wyjściu?

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Marca 2017, 15:56:56 »
moze spróbuj aplikacji " Llama - Location Profiles" możesz w niej ustawic wiele automatycznych funkcji , czy po wykryciu na koncówce USB zasilania wyłączy blokadę , nie pamietam . Kiedys stosowałem ten program z kilkoma urzadzeniami i działał rewelacyjnie

Offline sendilkelm

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marca 2017, 21:59:58 »
A jak z ładowaniem poprzez USB? Daje radę?

Na moich trasach (do godziny) nie miałem problemów. Natomiast rozwiązaniem jest IMHO odpowiedni kabelek, który by trzeba sobie zrobić :)

Offline sendilkelm

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Marca 2017, 22:12:47 »
moze spróbuj aplikacji " Llama - Location Profiles" możesz w niej ustawic wiele automatycznych funkcji , czy po wykryciu na koncówce USB zasilania wyłączy blokadę , nie pamietam . Kiedys stosowałem ten program z kilkoma urzadzeniami i działał rewelacyjnie

Testowałem "automate" - jest tego samego autora (autorów?) co "Llama". I po zrobieniu automatycznego włączenia i odblokowania ekranu mirrorlink nie łączy się z radiem. Trzeba ręcznie odblokować, bo tylko wtedy (u mnie) telefon łączy się w trybie "USB router", a nie w zwykłym "Usb urządzenie multimedialne". Nie wiem, jak to obejść.
BTW: uruchomiłem DriveLink'a na tel. Honor 7 - ładnie działa na telefonie, ale łączyć się z TT nie chce :)
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2017, 22:48:32 wysłana przez sendilkelm »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Marca 2017, 22:34:16 »
Jeśli chodzi o samą nawigację to lepiej moim zdaniem po prostu dopłacić i wziąć od toyoty. Masz na trzy lata bez zawracania pupy do tego obsługa głosowa i informacje o korkach które google mapy potrafią wywalić dopiero po tym jak te korki przejedziesz. Aplikacja Coyote czy coś takiego działa perfekcyjnie bez bólu.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Marca 2017, 10:27:19 »
Przepraszam Stivo, ale jeżeli porównujesz w ogóle aktualność map w jakiejkolwiek nawigacji fabrycznej z tą w google-maps, to mam zupełnie inne doświadczenia :D

Nie jeden już tu pisał, że te 2500zł wynikające z rezygnacji z nawigacji Toyoty, to najlepsza oszczędność życia :D

Ale każdy może mieć swoje zdanie.

pozdrawiam

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Marca 2017, 12:09:26 »
Ja również tak myślałem na początku że to badziew. Ale teraz bardzo niechętnie zamieniłbym nawigacje w samochodzie i wyświetlaczu pomiędzy zegarami z aktualnymi korkami i gotowymi objazdami niż tą z telefonu na małym wyświetlaczu, dyndającą na szybie z kablami w kabinie.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Marca 2017, 13:12:26 »
Zgadzam się z przedmówcą, oczywiście zauważając też i te niedogodności, niedociągnięcia i problemy, z którymi trzeba się borykać mając nawigację wbudowaną. By wymienić tylko spóźnione i rzadkie aktualizacje map, bugi i spore ceny... I tu uwaga: z innymi wiodącymi markami jest podobnie, z tego co wiem.

A co do tematu wątku - ja jednak trzymam się ustawień na 1 telefon główny (ma włączoną opcję podłączenia jako telefon i dostawca neta), a inne zamapowane telefony (dzieci!) mają włączone podłączenie do muzyki via BT. I tak mi działa OK. Gdy będę zmieniał S3 na coś innego, może za rok, to wtedy pomyślę o takim patencie jak tutaj - będę śledził wątek. ;)

« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2017, 13:18:17 wysłana przez sorbifer »
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Marca 2017, 10:36:52 »
Mirrorlink to trup, zamiast uchwytu na szybie polecam uchwyt brodita dedykowany do aurisa. Telefon trzymany jest stabilnie, na linii wzroku ale poniżej szyby w odległości kilku centymetrów ręką.

« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2017, 10:48:37 wysłana przez mariuszs »

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Marca 2017, 12:58:39 »
To jest uchwyt montażowy, do tego jeszcze potrzebny uchwyt na sam telefon, zgadza się?
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Marca 2017, 13:45:58 »
To jest uchwyt montażowy, do tego jeszcze potrzebny uchwyt na sam telefon, zgadza się?

Zgadza się, ale koszt takiego kompletu może przekroczyć koszt używanego S3 :-)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Marca 2017, 15:44:04 »
Zgadza sie, uchwyt uniwersalny (z regulacja szerokosci) to koszt chyba 120zł. Jak się chce używać telefonu przy każdej jeździe autem, to warto, bo komfort jest zupełnie inny niż przylepiec na szybie. Jak sie zmieni auto, to uchwyt telefonu zostaje ten sam ;)

Offline sendilkelm

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Marca 2017, 14:55:32 »
problemy:
[...]
3. Nie wiem jak zmusić 2 telefon, żeby grał muzyczkę przez BT...

Trochę zmieniłem zagadnienie - zmusiłem tel.1, żeby grał muzyczkę z tel.2... Okazało się, że spotify w wersji premium ma wbudowane strumieniowanie dźwięku do innych (zalogowanych) urządzeń. Czyli tel.2 ("mocniejszy") "ściąga" muzykę przez internet i wysyła przez "swoje" wifi do tel1, a tel1 ją wysyła do TT2. Działa OK, także z nawigacją - jak waze ma coś do powiedzenia, muzyka jest ściszana, a po komunikacie, muzyka gra dalej.
No, coś z tej rzeźby zaczyna wychodzić...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl