Autor Wątek: Konserwacja podwozia Auris rocznik 2006  (Przeczytany 4324 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtek85

• Toyot Leżący
  • *
Konserwacja podwozia Auris rocznik 2006
« dnia: 29 Marca 2017, 23:01:03 »
Witam,
Czy ktoś konserwował podwozie w swoim Aurisie? Robiliście to samodzielnie czy w jakimś zakładzie? Jakie środki polecacie do przygotowanie przed konserwacją oraz do samej konserwacji? Przeszukując historią natrafiłem na nazwę Fertan ale nie znam opinii na temat tego specyfiku. Co polecacie? Jak poprawnie wykonać taką konserwację?

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Konserwacja podwozia Auris rocznik 2006
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2017, 01:33:43 »
Długi temat. Pierwsze Aurisy lubią być tak zjedzone, że ciężko uwierzyć.

Najpierw trzeba się pozbyć rdzy a potem dopiero konserwować. Fertan jest fajny, ale to nie jest panaceum, poza tym niektóre podkłady lubią się na nim zwarzyć i wtedy dopiero jest cyrk. Można użyć do profili, jeśli jesteś pewny, że masz tam rdzę (endoskop), bo jeśli nie, to narobi więcej problemu niż pożytku.

Ogólnie kolejność jest taka:

1) rozbiórka do gołego podwozia (wydech, zawieszenie, zbiornik, wszystkie osłony, zderzaki, nadkola, itp), mycie. Im dokładniej umyjesz (ręcznie), tym mniej niespodzianek będzie później. Myjka ciśnieniowa (nawet taka na z gorącą wodą i chemią) nie domyje wszystkiego.
2) odrdzewienie (grubą rdzę odkuć/zeszlifować, później wypiaskować, ewentualnie dodatkowo wytrawić - w zależności od tego jak bardzo kliniczny jest przypadek). Jeśli coś trzeba spawać, to wyciąć i wyspawać.
3) odtłuszczenie, podkładowanie (epoksyd lub reaktywny - w zależności od stopnia doczyszczenia powierzchni i tego, ile masz czasu na przerwy technologiczne)
4) zabezpieczenie szwów, łączeń, itp, znów odtłuszczenie
5) coś antyodpryskowego w najbardziej narażone na uderzenia kamieni/piachu miejsca
6) zabezpieczenie podwozia (dwie lub trzy warstwy - zależnie od potrzeb)
7) profile zamknięte

Co do środków, to jest tego teraz tyle, że można oczopląsu dostać. Unikaj jedynie najtańszych (głównie na bazie bitumicznej), marketowych i "linii warsztatowych". Niestety dobry środek nie jest tani (przykład 9320SF czy novolowski epoksyd z NFCC), więc weź to pod uwagę, kiedy ktoś zaproponuje Ci zrobienie konserwacji za kilka stówek. Nie ma nic gorszego niż auto "zakonserwowane" na rdzę i brud, bo doprowadzenie tego do ładu zajmuje 2x więcej czasu niż zrobienie od początku po bożemu.

3VZ.pl

Offline marcin83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marca 2017, 08:49:48 »
ja robiłem konserwacje w aurisie w firmie piaskowanie podwozia. 2 razy epoksyd i konserwacja wort wykonują tylko do ściany grodziowej zażyczyłem sobie zdjęcia i przyszyłem w trakcie roboty oglądnąć jak to wygląda.demontaż całego spodu bak,ukł wydechowy osłony

Offline bejrut

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marca 2017, 18:44:47 »
Ile kosztuje taka przyjemność?

Offline marcin83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marca 2017, 21:40:46 »
850zł czas 5-6 dni

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Września 2021, 16:22:50 »
Wie ktoś czy konserwacja na Bollu jest coś warta ? Jakie są lepsze preparaty i ile kosztuje konserwacja podwozia w Żorach w firmie Tomecki ?
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Września 2021, 13:50:22 »
ja robiłem konserwacje w aurisie w firmie piaskowanie podwozia. 2 razy epoksyd i konserwacja wort wykonują tylko do ściany grodziowej zażyczyłem sobie zdjęcia i przyszyłem w trakcie roboty oglądnąć jak to wygląda.demontaż całego spodu bak,ukł wydechowy osłony

850zł czas 5-6 dni

serio tyle, czy się gdzieś jedna cyfra zjadła?

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Września 2021, 18:58:54 »
850zł czas 5-6 dni
chyba 1850zł xD dzwoniłem po okolicznych fachowcach i ceny zaczynały się w granicach 2000zł, zrezygnowałem bo twierdzili, że im nie robi różnicy czy ruda jest czy nie więc taniej mi nie zrobią nawet jeśli okaże się, że nie mam rudej - 2016 rok podłoga zdrowa, chciałem zrobić na zaś ale w związku z powyższym, jeżeli im różnicy nie robi to zrobię jak już się pojawi ruda o ile jeszcze będę miał auto

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl