Autor Wątek: Prius III hak holowniczy  (Przeczytany 31656 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Prius III hak holowniczy
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Czerwca 2020, 22:06:38 »
Bo nie można holować.
Pewnie bardzo uważnie i delikatnie przez kilka kilometrów by się nic złego nie wydarzyło. Ale myślę, że nie ma co złego kusić ;-)

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 02 Czerwca 2020, 09:32:33 »
ja raz holowałem nissana Note, jakieś 5 km, nic się nie stało poza wiekszym spalaniem. nie wiem jak Wy, ale ja mam z tyłu miejsce na mocowanie linki holowniczej. ale raczej sie nie wychylam jak trzeba kogoś holować  :cool:
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline wodawproszku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 26 Sierpnia 2020, 19:54:39 »
Instalacja do haka dotarła wczoraj. Więc dostawa zajęła 5 dni roboczych (w tym poniedziałek wielkanocny). Czas bardzo przyjemny. Koszt w złotówkach wyniósł 1200 PLN (żelastwo, transport, cło).

Dziś pojechałem zamontować swoje zakupy i udało się. Wszystko pasowało. Do tego musiałem oczywiście dokupić na miejscu wiązkę i gniazdo (7 pin). Dobrze, że kupiłem wersję z zaczepem, bo byłby problem z dokupieniem zaczepu kuli z takim kwadratowym wtykiem (w tym warsztacie). Za części (gniazdo, wiązka z modułem) i montaż zapłaciłem 620 zł.

Razem więc wszystkich kosztów wyszło 1820 zł. To naprawdę dużo. Ale w porównaniu do ceny samego oryginalnego haka Brink'a (2.000 zł nowy / 950 zł używany + montaż) to wcale nie tak najgorzej (ceny z ASO przez przyzwoitość już nie będę ponownie przywoływał...). Tym bardziej, że udźwig jest zdecydowanie większy.

Teraz Wasz ruch 
 <taniec>
Wiem że temat nie najświeższy, ale...
Super research
Czy możesz napisać jak to się sprawuje? Czy miałeś od tego czasu jakieś problemy z przeglądem/policją? Czy byłeś z tym za granicą?
Ja poprzestałem na bagażniku dachowym bo miałem już uchwyty. Ale może mnie kiedyś zmęczy to wkładanie na dach... Mam Priusa plus i jak pogadałem z ASO i diagnostą to mi się odechciało kupowania tego żelastwa. Ale może nie potrzebnie się przejmuję
Pozdr

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 26 Sierpnia 2020, 20:05:30 »
Cześć.
A co Ci nagadali w ASO i diagnosta? Też mam Priusa Plusa.
Osobiście mam belki i stopy z poprzedniego auta, a świeżo nabyłem uchwyty (KIT-y). Jednak póki co nie woziłem rowerów tym autem.
Jakiś czas temu pisałem, że będę kupował amerykański hak CURT przez Amazon, jednak dodatkowe koszty mnie powstrzymały. No i dobrze, bo na niemieckim amazonie można ten sam hak kupić za niecałe 200 Euro.
Kilka dni temu na aukcji pojawił się kompletny hak Thule za 900 zł. Ale jego stan jest kiepski, jak i nacisk na hak - tylko 60 kg. Czyli platforma rowerowa (ok. 20 kg) + 2 rowery. A to mnie nie urządza. CURT ma zdecydowanie większy udźwig. Spokojnie żeby przewieźć nawet 4 rowery.
Reasumując - pracuję nad zakupem haka w Niemczech. A że idzie jesień to spinki nie mam.
Pozdrawiam

Offline wodawproszku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 26 Sierpnia 2020, 21:31:28 »
Hej
Nie pamiętam dosłownie ale wniosek był taki że sprawa wątpliwa i diabli wiedzą co będzie jak mnie gdzieś policja skontroluje. A te elementy ściągane spoza UE mogą nie mieć homologacji na nasz kraj i teoretycznie mogą ci kazać zdjąć na trasie cały osprzęt bo przepisy.... Nie mówiąc o wyjeździe poza nasze granice bo tam też może być różnie a kary jeszcze większe.
Ja właśnie kupiłem cały bagażnik dachowy Thule i pakuję cztery rowery na dach i śmigam. Miałem problem bo pierwsze co to kupiłem whispbara ale się okazało że stopy opierają się o dach panoramiczny. Dzwoniłem do ASO i powiedzieli że nie może tak być. W końcu oddałem i kupiłem Thule. Do tego pakuję do bagażnika mały stołeczek plastikowy i rękawice i da się w miarę komfortowo zakładać i ściągać rowery. Uchwyty wyregulowałem pod konkretny rowery, opisałem i nie muszę za każdym razem kombinować. Na krótkie wypady k spoko
Pozdr

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 26 Sierpnia 2020, 21:38:13 »
Idąc tą drogą dedukcji, to nasze Priusy w ogóle nie powinny mieć haków. A jednak wiele egzemplarzy je ma, szczególnie te ściągane z Holandii.
Myślę, że policja mogłaby się przyczepić, gdybyś ciągnął przyczepę - w dowodzie rejestracyjnym jest napisane, że Priusy nie mogą nic ciągnąć.
Ale temat do zgłębienia...

Offline wodawproszku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 26 Sierpnia 2020, 21:55:04 »
No właśnie nie bardzo jest gdzie i jak to sprawdzić. Diagności nie mają 100% pewności, firmy montujące haki nie mają w ofercie więc mówią że nie...
Generalnie to o ile wiem każda rzecz jaką się przyczepia do samochodu musi mieć świadectwo homologacji. Wyobraź sobie że taka platforma się urwie w czasie jazdy (wiem małe ryzyko) albo ktoś się na nią nadzieje. Jeśli nie była dopuszczona do użytku w kraju w którym jesteś to masz przerąbane i nawet jak ktoś w ciebie wjedzie to możesz mieć kłopoty ubezpieczeniem. Albo jakiś nadgorliwy lub zmuszony wyrabiać normy policjant wlepi ci mandat i każe to zdjąć 500km od domu. Ja jestem z natury ostrożny (może aż za bardzo) i cenie sobie pewność że wszystko mam w porządku. Gdyby ktoś potwierdził że te mocowania są dopuszczone do użytku u nas to też chętnie bym to kupił bo bezpieczeństwo i wygoda nieporównywalna...

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 26 Sierpnia 2020, 22:04:33 »
To jest problem naszego kraju - luki w prawie i niedomówienia oraz własne interpretacje.
Gdyby miało być tak, że wszystko co doczepiane do auta musi mieć homologację, to zapewne zniknęły by wszystkie dokładane chińskie światła dzienne.
Ale zgodzę się z Tobą, że w czasie jazdy policja może się do czegoś doczepić. Chociaż znając życie, dopóki się coś nie wydarzy, a będę miał trzecią tablicę rejestracyjną i sprawne światła, to będzie dobrze.
Z drugiej zaś strony, gdyby mnie ktoś najechał na platformę, to ubezpieczyciel może szukać dziury w całym i stwierdzić, że moje auto nie powinno mieć haka, a już na pewno nie amerykańskiego (na marginesie o większej nośności niż europejskie).
Co do haków amerykańskich - dużo akcesoriów na kwadrat można u nas kupić do tych haków.

Poczekajmy na odpowiedź od kolegi, który hak amerykański założył w zeszłym roku.
Czekam też na opinie od użytkowników platform innych Priusów.

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #68 dnia: 27 Sierpnia 2020, 12:35:12 »
U mnie Prius 2 sprowadzony z Holandii z "hakiem" pod platformę do przewożenia rowerów.

Generalnie jak byłem na przeglądzie zerowym to diagnosta bardzo się dziwił i miał pewne obiekcje co do obecności tej konstrukcji.
Rozmowa co z tym fantem zrobić trwała dobrych kilka minut wraz z oględzinami. Stanęło na tym, że wszystko zakończyło się pozytywnie, ale musiałem się dużo na tłumaczyć, że tym hakiem to ja przyczepki przecież nie pociągnę bo jest zakończenie kwadratowe a nie kuliste jak to zwykle bywa. I że to rozwiązanie popularne własnie w Holandii do przewożenia rowerów.

Fakt faktem wzbudziło to pewną konsternację u diagnosty.

Przy kontakcie z drogówką chyba nawet nie zwrócili uwagi na obecność tego dodatku.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 27 Sierpnia 2020, 19:24:15 »
Lesiu, możesz podesłać zdjęcie kwadratowego zakończenia?
Jaką ma nośność hak i czy wozisz na nim rowery?
Z góry dziękuję.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 28 Sierpnia 2020, 13:32:26 »
Jasne jak tylko będę w pobliżu auta to zrobię zdjęcie tej końcówki i tabliczki znamionowej.

Nie wiozłem rowerów, nie mam tej platformy którą się zakłada na ten "hak".
Toyota Prius gen. 4 2017

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 28 Sierpnia 2020, 16:11:03 »
Tu masz zdjęcia. Tak jak widać hak firmy Brink, a nośność 50kg

Toyota Prius gen. 4 2017

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 28 Sierpnia 2020, 16:18:46 »
Dziękuję.

Offline wodawproszku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 28 Sierpnia 2020, 20:54:59 »
Dzięki za fotę. Szkoda że to ma tylko te 50kg nośności. Bo byłaby to fajna opcja. Ale ja muszę wlec cztery rowery

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 28 Sierpnia 2020, 21:56:49 »
Poszukaj haka CURT 11276.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl