Autor Wątek: Auris TS Hybrid - hak holowniczy i bagażnik na rowery  (Przeczytany 24119 razy)

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
Auris TS Hybrid - hak holowniczy i bagażnik na rowery
« dnia: 05 Maja 2017, 08:07:09 »
Szukam kogoś, kto w praktyce jeździł z bagażnikiem rowerowym zainstalowanym na haku holowniczym. Haku jeszcze nie mam. Zrobiłem rozeznanie i można oczywiście zainstalować go w hybrydzie, pod warunkiem, że masa przyczepy nie przekroczy 365 kg. Mnie to nie interesuje, ja potrzebuje hak by zainstalować tam bagażnik na 3 rowery. Po konsultacjach z ASO odpuściłem sobie montaż u nich haka - koszt ok. 2,3 tys. zł to dla mnie za dużo. Nie tracąc gwarancji można zrobić to poza Toyotą i tu będzie o połowę taniej. Ale do rzeczy. Zastanawia mnie jak jeździ się z takim hakiem pod obciążeniem rowerami. Już moja pierwsza wyprawa latem 2015 r. do Włoch ujawniła wadę TS Hybrid -  3 osoby na pokładzie i oczywiście full gratów w bagażniku i tył auta wyraźnie przysiadł. Jednak w trasie nie miało to wpływu na prowadzenie, nigdzie nie zawadzałem, a droga 1600 km w jedną stronę wyszła bezproblemowo.

Zastanawiam się jednak co będzie jak dołożę na tyle hak i dojdzie tam masa 3 rowerów - ok. 45 kg. Czy da się tym jechać komfortowo bez stresu, że tył będzie haczył na nierównościach? W ASO jakoś słabo mają to zdiagnozowane - może ktoś ma doświadczenie w tym zakresie? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris TS Hybrid - hak holowniczy i bagażnik na rowery
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maja 2017, 09:16:00 »
Taka mała uwaga na początek, na którą resztą mało się zwraca uwagę.
Auris Hybryd kombi, bo ma tylko 400kg ładowności i tego nie przeskoczysz. Tzn, że nie ma się co dziwić, że przy 300-350kg siada tył. Jak dorzucisz rowery, to będzie tylko gorzej. Nawis już jest dość spory, a Ty go jeszcze bardziej wyciągniesz.

Dla porównania taka Octavia ma 650kg ładowności, a Rapid 550kg. No ale dawno tu już padło, że to jest samochód do miasta.

Osobiście długo się zastanawiałem, czy mi to wystarczy. Jak wsadzisz tam 5 dorosłych osób, to torebki Pań będziesz wysyłał pocztą :D

Możesz z tymi rowerami pojechać sobie na wycieczkę poza miasto, ale dalej, to będzie już mniej komfortowo.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maja 2017, 10:34:39 »
Wybierając to auto zdawałem sobie sprawę z ładowności. Podróżuję tylko max 3 osoby: 2 dorosłe o średniej wadze + 9 latek. nawet z bagażami nigdy nie zbliżyłem się do granicznych możliwości, a tył już siadał. Stąd pytanie do kogoś, kto taki bagażnik na 3 rowery na haku już testował - jak to w praktyce się sprawuje i czy warto inwestować w hak? Od razu zaznacze, że bagażnik dachowy odpada, rowery sa ciężkie i nie pasuje mi jechać np. w 500 km trasę z takim oporem na dachu.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Maja 2017, 10:44:07 »
Normalne kombi (nie hybryda) ma 620kg ładowności, więc porównywalnie z wymienionymi wyżej autami, hybryda mniej o 220 kg, dodatkowy napęd jednak sporo waży...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Maja 2017, 11:26:13 »
Dla mnie w ASO powiedzieli, że instalacja do haka jak i sam hak w hybrydach MUSI być montowany na etapie produkcji czyli w fabryce. Jeżeli auto wyjechało z fabryki bez haka (dotyczy hybrydy) to nie ma możliwości jego dołożenia. Nie pozwalają na to jakieś tam specyfikacje czy coś innego. Też chciałem sobie dołożyć haczyk, ale brałem to co było na placu i niestety musiałem się obejść smakiem....

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maja 2017, 11:46:58 »
Dla mnie w ASO powiedzieli, że instalacja do haka jak i sam hak w hybrydach MUSI być montowany na etapie produkcji czyli w fabryce.

sprawdzałem to w dwóch ASO, nie ma takiego wymogu, można montować. Nie można targać tylko przyczepy powyżej 365 kg.   

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maja 2017, 13:57:32 »
 :shock:  za...ebać tylko tych jełopów z ASO.  :wallbash:

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Maja 2017, 14:08:27 »
po montażu udajesz się na stacje diagnostyczną, która wystawia papier czy hak zamontowany właściwie i z tym kwitem idziesz do Wydziału Komunikacji po odpowiedni wpis.

Ale nadal widzę nikt nie jeździł z rowerami hybrydą...?

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Maja 2017, 14:17:23 »
Trzeba przetrzeć szlaki  :grin:
Co, za ile i gdzie będziesz montował jak się zdecydujesz bo ja też się nad tym zastanawiam...?

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Maja 2017, 14:41:51 »
mam swój typ, ale konsultuje to jeszcze z kimś. Ponieważ na forum nikt nie pisze o swoich doświadczeniach skontaktowałem się przez szefa PR Centrali Toyoty i polecony przez niego guru od wszelkich technicznych spraw w TMP ma mi wyłozyc temat haka. Czekam więc na jego opinię, bo nie chcę się załatwić i żałować jak będę szorować tyłem o jezdnie ;)

Offline sb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Maja 2017, 20:19:26 »
Nie odpowiem na zadane pytania, bo haka jeszcze nie mam zamontowanego, ale było to dla mnie ważne zagadnienie podczas zakupu samochodu (Auris TS Hybrid 2016). Może komuś się przyda, czego udało mi się dowiedzieć.

Kupując samochód wiedziałem, że koniecznie chcę mieć możliwość montażu haka - właśnie po to, aby wozić rowery, a nie holować przyczepę. Był to warunek konieczny przy wyborze samochodu. Rozmawiałem o tym w salonach (Toyota Okęcie i Toyota Wola w Warszawie). Według obu salonów, aby móc zamontować hak, istnieje konieczność dołożenia "pakietu holowniczego", co jest możliwe jedynie w fabryce. Pakiet ten kosztuje ok. 1000zł. Panowie powiedzieli mi, że nie mają oficjalnych informacji, co wchodzi w skład takiego pakietu, ale "pocztą pantoflową" dowiedzieli się, że trochę inaczej jest zestrojone tylne zawieszenie oraz położona jest inna wiązka przewodów, uwzględniająca montaż gniazdka do instalacji elektrycznej przyczepy.

Dołożony "pakiet holowniczy" mam wymieniony w umowie zakupu oraz na fakturze. Sprawdziłem też na "http://www.toyota-tech.eu" - w pakietach dodatkowych też mam wymieniony "Towing package". Jest to więc pozycja oficjalna Toyoty wśród opcji dostępnych przy konfiguracji samochodu, a nie wymysł TMP. 

Dołożenie tego pakietu skutkuje tym, że w "Świadectwie zgodności" (homologacja) pojawia się dopuszczalna maksymalna masa ciągniętej przyczepy (u mnie 345kg), dopuszczalna maksymalna masa zespołu pojazdów (u mnie 2160kg) oraz dopuszczalne maksymalne obciążenie pionowe na urządzeniu sprzęgającym (u mnie 55kg). Dodatkowo ta "dopuszczalna maksymalna masa zespołu pojazdów" widnieje na tabliczce znamionowej w samochodzie (słupek przy drzwiach kierowcy). Według rozszerzonej instrukcji (pdf) montaż haka i holowanie przyczepy jest możliwe tylko w przypadku, kiedy na tabliczce znamionowej "dopuszczalna maksymalna masa zespołu pojazdów" jest większa od "dopuszczalnej maksymalnej masy całkowitej pojazdu".

Pytanie co macie wpisane u siebie? Oraz jakie będą skutki zarówno w odniesieniu do gwarancji, jak i zgodności z przepisami prawa, jeśli zamontuje się hak - i co ważniejsze - jeśli będzie się holowało przyczepę (bo to nie jest tożsame), a homologacja tego nie uwzględnia?

Ja haka jeszcze nie mam. Ten pakiet holowniczy stwarza jedynie techniczne dopuszczenie do jego montażu, ale samego haka nie zawiera. Idzie lato, więc pewnie niedługo zajmę się i montażem haka, aby móc wygodnie wozić rowery :-)

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Maja 2017, 21:13:41 »
Dzieki sb za naświetlenie tematu z innej strony. Czekam jeszcze na info z TMP od gościa, ktory ogarnia podobno wszystko. Podzielę sie w przyszłym tygodniu tym co mi powie. Trochę zmartwiło mnie, bo ja raczej nie mam tego pakietu, ale zerknę jeszcze co mam na znamionowej.

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Maja 2017, 08:47:04 »
Ja mam zamontowany hak ale do RAV4 Hybrid. Montaż miałem robiony w Polsce w ASO przed odbiorem w sierpniu ubiegłego roku. Nie miałem żadnego pakietu pod hak a jazda z rowerami z tyłu rewelacja. Wcześniej przy niskich autach miałem bagażnik dachowy i tam woziłem rowery. W RAV4 zdecydowała wysokość auta. Teraz polecam platformę na hak ale to jest droższe rozwiązanie. koszt samego haka zdejmowane go w ASO to 2 tys. Plus platforma rowerowa na 3 sz. Thule też ponad 2 tys. To dość drogo ale warto jak ma się zamiar często wozić rowery

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Offline sb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Maja 2017, 16:56:46 »
RAV4 Hybrid i Auris Hybrid to różne samochody, z różnymi "silnikami". Byłbym ostrożny przy wyciąganiu wniosków o jednym samochodzie na podstawie drugiego.
Z ciekawości zajrzałem do instrukcji od RAV4 Hybrid -- nie ma tam podanych warunków, jakie musi spełniać samochód, aby mógł holować przyczepę -- więc pewnie każdy RAV4 Hybrid jest do tego dostosowany. Zgaduję, że napęd hybrydowy RAV4 ma większy zapas mocy, niż w Auris, więc i nie wprowadzili żadnych obostrzeń co do holowania przyczepy.
Możesz sprawdzić, jakie masz masy dopuszczalne samochodu i zespołu pojazdów, podane na tabliczce znamionowej? Da to odpowiedź, jaka może być maksymalna masa przyczepy w RAV4...
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2017, 17:00:36 wysłana przez sb »

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Maja 2017, 17:15:26 »
Silnik jak silnik. Najwyżej nie pojedzie. Myślę, że tu bardziej chodzi o rachityczną konstrukcję Aurisa i jej dociążenie przez zestaw baterii.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl