Autor Wątek: Auris TS Hybrid - hak holowniczy i bagażnik na rowery  (Przeczytany 24141 razy)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris TS Hybrid - hak holowniczy i bagażnik na rowery
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Maja 2017, 18:38:58 »
Tu jednak chodzi o napęd a nie braki Aurisa ;) Toyota Prius z tym samym napędem ma 395kg ładowności... więc z kompletem pasażerów za dużo nie można zabrać :)

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Maja 2017, 19:18:34 »
Tak, tylko, że "pakiet holowniczy" raczej nie oznacza zmianę w napędzie, a w konstrukcji nośnej i zawieszeniu Aurisa :)

Ale nie ważne. Ten samochód nie jest przystosowany ani do szybkiej turystyki, ani dla "wielbłądów" :D

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Maja 2017, 19:29:00 »
"Ekologiczni" w hybrydach powinni dymać na rowerach a nie wozić je na hakach  :cool:
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2017, 20:14:37 wysłana przez tomery »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Maja 2017, 21:59:17 »
Eh, fajne takie coś :)

Ciekawostka, że w UK Auris Hybrid nie może mieć haka!

http://blog.toyota.co.uk/toyota-hybrid-towing-questions
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2017, 22:02:00 wysłana przez mariuszs »

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Maja 2017, 20:33:49 »
Jak widzę katalog https://www.toyota.pl/download/cms/plpl/katalog_auris_tcm-1015-149717.pdf
to mogę tam przeczytać o pakiecie Active, w którym numer jeden to:

1.   Hak holowniczy z zespołem przewodów
Pozwala maksymalnie wykorzystać możliwości
Twojego auta. Umożliwia przewóz uchwytu
na rowery lub podpięcie przyczepy.

I nie wiem dlaczego nie miałoby to działać dla Hybrydy, nawet, jak ma mniejszą ładowność niż standard. Można by przecież wozić rowery, albo małą przyczepkę ze styropianem etc...
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2017, 20:36:18 wysłana przez sorbifer »
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Maja 2017, 21:07:03 »
Bo może jednak konstrukcja tylnej części pojazdu jest inna i nie ma do czego tego haka przykręcić, żeby to nadal spełniało jakieś normy.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Maja 2017, 22:01:14 »
W załączonym artykule piszą że nawet układ wentylacji/chłodzenia jest inny w wersji bez możliwości holowania...

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Maja 2017, 12:33:49 »
Halo. Nie chcę być upierdliwi, ale jakie są ustalenia dotyczące haka na rowery? Co odpisała TMP? Pytam, chciałbym takie cudo, a wpis o masie max pionowym jest delikatnie śmieszny. Czyli dwa aluminiowe rowery plus stojak lub jeden zwykły. Troszku droga impreza. Czemu nie dają 75 kg jak w normalnych autach?  Może kolega już wyjaśnił to?

P.s. Widze, że kolega tomery jest negatywnie nastawiony do użytkowników hybryd. Twój wpis naprawdę wiele wniósł do tematu 👍
Sorki za off-topic

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Sierpnia 2017, 22:35:08 »
Pozwolę sobie odkopać temat.
Czy komuś udało się oficjalnie potwierdzić że dołożenie haka jest możliwe tylko z pakietem Active?

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Sierpnia 2017, 18:53:17 »
Pozwolę sobie odkopać temat.
Czy komuś udało się oficjalnie potwierdzić że dołożenie haka jest możliwe tylko z pakietem Active?

Mozna dołożyć hak w hybrydzie w każdej wersji. Nie pisałem o tym co mi odpowiedziała TMP bo zwyczajnie zrezygnowałem z tej opcji. Hak ma jednak inna funkcjonalność. W świetle prawa nie jest hakiem, ktory służy do holowania przyczepy a jedynie elementem służącym do zaczepienia bagażnika rowerowego. Nie wbija sie tego w dowód. Znam szczegóły techniczne, ale polecam kontakt z ASO i oni wszystko wyjaśnia. Niestety droga opcja - sam "hak" ktory de facto hakiem nie jest bo nie mozna targać przyczepy, kosztuje ok 1500 zł.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Sierpnia 2017, 20:05:11 »
Co do Aurisa to ograniczenia wynikaja z max pradu falownika jaki bedzie potrzebny do ruszenia z miejsca calego zestawu. Co do pakietu holowniczego to w tylnym wzmocnieniu dodane sa pola pod montaz haka zeby "mial sie czego trzymac" i nie rozerwal budy na pol. Rowery ja tez zabieram na hak choc tylko 2 i jest ok zawsze to lepszy pomysl niz na dachu (miejszy opor powietrza i halas a i na parking podziemny wjedziesz). Ale zeby targac 3 rowery do Wloch... za goraco tam na jednoslad i wygodniej cos wypozyczyc na miejscu za kilka euro. Wpis do dowodu, swiatla, tablica i w droge... PS. I jakies lepsze zapiecie bo w UK to rowery kroja z uchwytow nie tylko na swiatlach ale i w trakcie jazdy <taniec>
https://youtu.be/jdiZxl79zU4     
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2017, 20:07:39 wysłana przez erma »

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Sierpnia 2017, 21:36:34 »
Dzięki za informację. Właśnie o to mi chodziło - czy można dołożyć bagażnik rowerowy bez pakietu holowniczego nie ryzykując że się cała ta konstrukcja przełamie.

Bo jak czytam takie rzeczy jak tu http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=40620.0 to trochę mi słabo. Co prawda to Prius...
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2017, 21:42:11 wysłana przez Adam O. »

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Sierpnia 2017, 22:07:17 »
Jesli to tylko 3 rowery to nie martw sie - 100% nic sie nie bedzie dzialo. Ludzie chca haki zeby kemping albo lodz z jeziora pociagnac a to zupelnie inna historia i faktycznie HDS tego nie dzwignie, zreszta diesel lub benzyna tez moze nadfajczyc sprzeglo jesli ktos nie wie jak pelza sie z zestawem.

Offline Lele

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Września 2017, 19:07:04 »
Witam

O mnie w Bydgoszczy i Wrocławiu mówili że hak (potrzebny na uchwyt  na 2 rowery) można zamontować tylko w fabryce przy produkcji dlatego że muszą dodać system do chłodzenia akumulator.

W Gdańsku inaczej, że będą oni robić w ASO.

Teraz trochę martwię się że mi nie będą robić coś nie tak.

Offline Lele

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Września 2017, 19:09:26 »
Witam

O mnie w Bydgoszczy i Wrocławiu mówili że hak (potrzebny na uchwyt  na 2 rowery) można zamontować tylko w fabryce przy produkcji dlatego że muszą dodać system do chłodzenia akumulator.

W Gdańsku inaczej, że będą oni robić w ASO.

Teraz trochę martwię się że mi nie będą robić coś nie tak.

Sorry za błędy ale jako włoch mój polski nie jest perfekcyjny ????

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl