Autor Wątek: Hałas jakby niedomkniętej szyby przy wyższej prędkości  (Przeczytany 64382 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MMZabrze

• Gość
Odp: Hałas jakby niedomkniętej szyby przy wyższej prędkości
« Odpowiedź #60 dnia: 02 Lipca 2017, 08:12:12 »
Cieszę się, że bynajmniej hałas z komory silnika ucichł, faktycznie jest to choroba Auris ta przepona ?? Co do kół to założyłem letnie Dębice i ... jestem zachwycony. Tylko dwie opony maja taki indeks hałasu 66 dB : Dębica i Sava, przejdź do wątku o oponach tam jest opisany, model, nośność, indeks prędkości, ale szczerze polecam Nasze gumy.

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 02 Lipca 2017, 15:01:26 »
Witam,
W sprawie wygłuszenia auta zabieram się do pracy. Zamówie maty bitumiczne i wygłuszę drzwi ,bagażnik i może ścianę grodziową silnika. Prośba do Was tylko taka czy ktoś już rozbierał tapicerkę drzwi? Nie chcę czegoś połamać przy demontażu.
Pozdrawiam

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #62 dnia: 02 Lipca 2017, 16:21:21 »
Ja w Aurisie I. Co do innych modeli gdzie indziej było opisane ;)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #63 dnia: 02 Lipca 2017, 17:33:08 »
Ze zdziwieniem stwierdziłem, że po ostatniej sezonowej zmianie kół, gumiarz napompował mi 2,6 atm., pomimo, że chciałem 2,3. Upuściłem i zauważam, że szum "niedomkniętej szyby" zauważalnie zmniejszył się.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 02 Lipca 2017, 19:27:15 »
Ciekawi mnie to dlaczego w silnikach 1,6 to głównie występuje. Reszta chyba się nie skarży.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 02 Lipca 2017, 19:57:58 »
Ciekawi mnie to dlaczego w silnikach 1,6 to głównie występuje. Reszta chyba się nie skarży.
U mnie w 1,6 szumi niezależnie od tego co robi silnik. Więc silnik nie powinien mieć znaczenia, ale z silnikiem mogą iść nieco inne elementy wyposażenia w komorze silnikowej (np. maty wygłuszające?). W Corolli 1,6 jest wyraźnie ciszej, tu też mogą mieć znaczenie drobne niepozorne różnice w porównaniu z Aurisem.     
Spalanie - Motostat.pl

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #66 dnia: 02 Lipca 2017, 20:07:26 »
w mojej HSD przy 120 nie słychać żadnych szumów itp
Więc myśle że to po prostu ma coś wspólnego. Z konstrukcją

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Lipca 2017, 21:24:31 »
U mnie w 1.4d4d też słychać,a do tego dochodzi odgłos przy przyśpieszaniu jakbym miał tłumik gdzies dziurawy albo nieszczelny;)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Lipca 2017, 23:12:33 »
W 1,6 przy obrotach ~2000-2400 też słychać rurę dużo lepiej przy przyspieszaniu, jakby wchodziła w słaby rezonans. W ASO sprawdzili i TTTM ...
Ale to nie ma nic wspólnego z szumem "niedomkniętej szyby". Poza tym, przyspieszanie z takimi obrotami w valve, to "Auris nie jedzie"  ;)
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2017, 23:17:11 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 09 Lipca 2017, 09:58:08 »
Witam.
Tak jak u Was dokuczał hałas jakby niedomkniętej szyby. Zrobiłem wyciszenie auta matami bitumicznymi oraz gąbką do izolacji rur. Wyciszyłem drzwi od wewnątrz oraz otwory w drzwiach, na wewnętrzną część tapicerki naklejałem gąbkę. Następnie po demontażu foteli zabiegowi poddałem podłogę. Na koniec ściana grodziowa oraz nadkola. Efekt jest bardzo dobry;) Jadąc wczoraj 90km/h słyszałem tylko radio;) Jadąc 120km/h szum był słyszalny ale nie tak jak przed wyciszeniem. Drugi pozytywny punkt to teraz jakby głośniki lepiej grały. Jeśli chodzi o demontaż boczka drzwi to odkręca się śrubkę za klamką oraz dwie śruby schowane pod rączką do zamykania drzwi,ta rączka jest wciskana i trzeba ją podważyć i wyciągnąć. Reszta boczka drzwi jest na spinki i teraz powoli podważamy od dołu pod głośnikiem i wszystko ładnie odchodzi. Nie złamałem ani jednej spinki;)
Pozdrawiam

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 09 Lipca 2017, 10:28:10 »
Witam.
Tak jak u Was dokuczał hałas jakby niedomkniętej szyby. Zrobiłem wyciszenie auta matami bitumicznymi oraz gąbką do izolacji rur. Wyciszyłem drzwi od wewnątrz oraz otwory w drzwiach, na wewnętrzną część tapicerki naklejałem gąbkę. Następnie po demontażu foteli zabiegowi poddałem podłogę. Na koniec ściana grodziowa oraz nadkola. Efekt jest bardzo dobry;) Jadąc wczoraj 90km/h słyszałem tylko radio;) Jadąc 120km/h szum był słyszalny ale nie tak jak przed wyciszeniem. Drugi pozytywny punkt to teraz jakby głośniki lepiej grały. Jeśli chodzi o demontaż boczka drzwi to odkręca się śrubkę za klamką oraz dwie śruby schowane pod rączką do zamykania drzwi,ta rączka jest wciskana i trzeba ją podważyć i wyciągnąć. Reszta boczka drzwi jest na spinki i teraz powoli podważamy od dołu pod głośnikiem i wszystko ładnie odchodzi. Nie złamałem ani jednej spinki;)
Pozdrawiam

I tutaj nasuwa się tylko jedno jak z reklamy: ..."Brawo Ty"... (całkiem szczerze, bez złośliwości) tylko szkoda, że musiałeś to zrobić to Ty (jak domniemam w nowym aucie), a nie fabryka. Niestety wtedy niesmak pozostaje, a szkoda.

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 09 Lipca 2017, 10:46:41 »
No fakt że w nowym aucie. Jeździłem innymi markami ,nawet starym renault 21 z 1992r i było o wiele wiele ciszej. Toyota to w mojej przygodzie z motoryzacja mała wpadka. Za dwa lata sprzedam i kupię coś innego. Marka jakoś mi niepodpasowała.
Pozdrawiam

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 09 Lipca 2017, 12:21:22 »
Witam.
Pozdrawiam

Jestem pod wrażeniem.
Mi najbardziej przeszkadza hałas z nadkoli no i ten dach po którym przy byle deszczu wali jak po gołej blasze.

Nadkola jak zrobiłeś? Oklejałeś te plastiki gąbką? Jak z demontażem?

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 09 Lipca 2017, 14:58:38 »
Nad dachem też się zastanawiałem ale ściąganie podsufitki by mnie przerosło. Ściągnołem nadkola i nawet były tam jakieś gąbki włożone,ale dokleiłem swoją a na nią mate bitumiczną. Problem pojawił się z montażem nadkoli bo warstwa była już za gruba ale wziołem podciołem i weszło na miejsce. Ogólnie pod nogami kierowcy są dwa kawałki styropianu i najtańszy ,najzwyklejszy filc.

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Lipca 2017, 08:25:30 »
Witam,
wczoraj po urodzinach teściowej byłem zmuszony posadzić za kierownicę żonę a ja z dzieckiem usiadłem z tyłu:) Wniosek jest taki ,że tył też bardzo szumi ,normalnie z nadkoli słychać jak się kółka kręcą:) Dziś idę do pracy, ale jutro lub pojutrze ściągam koła z tyłu i robię wygłuszenie nadkoli tylnych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl