Autor Wątek: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje  (Przeczytany 59224 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje
« Odpowiedź #105 dnia: 09 Lipca 2017, 21:42:00 »
Coraz bardziej mi się ten wątek podoba. Kto by się spodziewał że z powodu jakiegoś pcs-a dowiemy się ile ktoś zarabia, kto wymienił żonę :) . Czekamy na więcej.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #106 dnia: 09 Lipca 2017, 21:42:25 »
MMZabrze - jest racja w tym co piszesz

co do PCS to w Aurisie jest do Du*&y nie podobny, jest bo jest bardziej zeby obudzil twoja czujnosc niz ci pomogl.
jezeli mowa on tym jak powinin dzilac to w QQ hamuje samochod w sytuacji niebezpiecznej ... ponizej jest moj filmik na ktorym samochod przyhamowuje (dokladnie w 14 sec. filmu)
https://www.youtube.com/watch?v=bweXZWucn3U

warto tez obejrzec do konca  :grin:  jak sie w UK jezdzi
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2017, 21:44:10 wysłana przez Draco »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #107 dnia: 10 Lipca 2017, 07:59:58 »
Coraz bardziej mi się ten wątek podoba. Kto by się spodziewał że z powodu jakiegoś pcs-a dowiemy się ile ktoś zarabia, kto wymienił żonę  . Czekamy na więcej.

Ja też  :laugh: Jedyny wątek na który wchodzę żeby poczytać offtopy  <kawusia> Na Pirusie nudy, wszyscy wszystko wiedzą  :o
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2017, 08:02:30 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #108 dnia: 10 Lipca 2017, 14:11:55 »
jezeli mowa on tym jak powinin dzilac to w QQ hamuje samochod w sytuacji niebezpiecznej ... ponizej jest moj filmik na ktorym samochod przyhamowuje (dokladnie w 14 sec. filmu)
Co kto lubi - ja w Suzuki sx4 Scross mało nie rozwaliłem auta bo auto przedemną zahamowało i suzuki zdecydował sie samo na dość mocne hamowanie a za mną tir - na szczęście on uciekł na pas awaryjny bo ja nie miałem jak za mnie auto zdecydowało inaczej :(

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #109 dnia: 10 Lipca 2017, 14:36:44 »
właśnie - Toyota daje czas kierowcy na reakcję. Dopiero brak reakcji po pewnym czasie wywołuje samoistne hamowanie. Dzisiaj system dwukrotnie zadziałał u mnie - raz, tradycyjnie było to wymuszenie z bocznej drogi, a za drugim razem stałem za "L" - ruszamy na zielonym, a on po żabce zgasł - ja momentalnie dostałem komunikat komunikat "hamuj". W obu przypadkach wystąpiła moja reakcja, więc samochód sam nie zahamował
E18_Prestige_MultidriveS

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 10 Lipca 2017, 15:11:56 »
właśnie - Toyota daje czas kierowcy na reakcję. Dopiero brak reakcji po pewnym czasie wywołuje samoistne hamowanie. Dzisiaj system dwukrotnie zadziałał u mnie - raz, tradycyjnie było to wymuszenie z bocznej drogi, a za drugim razem stałem za "L" - ruszamy na zielonym, a on po żabce zgasł - ja momentalnie dostałem komunikat komunikat "hamuj". W obu przypadkach wystąpiła moja reakcja, więc samochód sam nie zahamował

Tylko, że tego nikt nie kwestionuje!!! Każdy potwierdza, że system ostrzega, ale nie każdy już potwierdza, że samochód zahamuje za Nas, bo jeszcze nigdy nie wykonał hamowania w odległości 1,5 długości Auris, więc albo on nie działa, albo za długo na reakcje kierowcy, co powoduje niebezpieczna sytuacje. Przypomnę, że nawet Auris przy prędkości 60km/h nie zatrzyma się w miejscu. A zaznaczam , że Toyota zapewnia, że w razie braku reakcji kierowcy system wykona awaryjne hamowanie nawet przy 80km/h, a Auris ma 4,5 m długości x 1,5 daje = sami policzcie. Naprawdę nie chce Wam się myśleć?
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2017, 15:35:11 wysłana przez MMZabrze »

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 10 Lipca 2017, 15:15:17 »
Co kto lubi - ja w Suzuki sx4 Scross mało nie rozwaliłem auta bo auto przedemną zahamowało i suzuki zdecydował sie samo na dość mocne hamowanie a za mną tir - na szczęście on uciekł na pas awaryjny bo ja nie miałem jak za mnie auto zdecydowało inaczej :(

Mechu tylko w jakie odległości Twoje Suzuki zaczęło samo hamować? Jeżeli w odległości 10m od poprzedniego auta to znaczy ,że ciężarówka za Tobą była za blisko i się Pan zagapił, a jeżeli w odległości większej niż 25m to faktycznie auto było nadgorliwe.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #112 dnia: 10 Lipca 2017, 18:16:02 »
Tylko, że tego nikt nie kwestionuje!!! Każdy potwierdza, że system ostrzega, ale nie każdy już potwierdza, że samochód zahamuje za Nas, bo jeszcze nigdy nie wykonał hamowania w odległości 1,5 długości Auris, więc albo on nie działa, albo za długo na reakcje kierowcy, co powoduje niebezpieczna sytuacje. Przypomnę, że nawet Auris przy prędkości 60km/h nie zatrzyma się w miejscu. A zaznaczam , że Toyota zapewnia, że w razie braku reakcji kierowcy system wykona awaryjne hamowanie nawet przy 80km/h, a Auris ma 4,5 m długości x 1,5 daje = sami policzcie. Naprawdę nie chce Wam się myśleć?

Po pierwsze to jest o wiele bardziej złożone, bo oprócz odległości system mierzy również prędkość naszego pojazdu, prędkość innego pojazdu, analizując nie tylko wartości "statyczne" ale również prędkości narastania/opadania, a to jest na tyle skomplikowane że organoleptyczna ocena przestaje być wiarygodna.  Tych parametrów w algorytmie jest zapewne więcej, o czym już instrukcji nie wspomniano aby nie mącić w głowach użytkownikom, ale o tym w oddzielnym poście.

Po drugie, kierowca w zasadzie nie ma szans ocenić czy system zadziałał czy nie, jeżeli sam wcisnął hamulec, bo jak już ktoś to obrazowo wyjaśnił, strefa komfortu systemu jest o wiele mniejsza niż strefa "testującego".  System zawsze będzie też szybszy, bo on nie działa na zasadzie trzeciej kończyny wyskakującej z ukrycia jak w Fantomasie ;-) - odstęp pomiędzy podjęciem decyzji a rozpoczęciem hamowania jest wielokrotnie krótszy. Dlatego nie możemy stwierdzić, że "system nie zadziałał więc sam wyhamowałem".

Po trzecie, system wspomagający kierowcę nie może działać jak system autonomiczny, bo to łamie żelazną zasadę "one control at the time".  Algorytm musi w pierwszej kolejności wykluczać wszelkie sytuacje, w których kierowca świadomie doprowadza do danej sytuacji drogowej.  W przeciwnym razie w takich Stanach byłaby lawina pozwów typu "samochód zaczął gwałtownie hamować mimo że wcale tego nie chciałem..."

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #113 dnia: 10 Lipca 2017, 18:25:14 »
W kwestii parametrów które mierzy i ocenia PCS.  Zauważyłem, że system wykazuje różną wrażliwość w zależności od sytuacji drogowej.  Najbardziej czuły jest gdy jedziemy z w miarę stałą prędkością a auto przed nami zacznie hamować.  Natomiast gdy to my przyspieszamy podjeżdżając "na zderzak", to w ogóle trudno go zmusić do reakcji.  Po ponad roku użytkowania mam wrażenie, że algorytm PCS jest dużo bardziej skomplikowany niż wynikało by to z dostępnych opisów.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 10 Lipca 2017, 18:33:15 »
Po ponad roku użytkowania mam wrażenie, że algorytm PCS jest dużo bardziej skomplikowany niż wynikało by to z dostępnych opisów.

Co nie znaczy, że skomplikowany=optymalny :D

I widzę, że potwierdziłeś tylko to o czym cały czas piszę, że system jest całkowicie nie przewidywalny. I nie wiadomo kiedy, czy i jak zadziała :)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #115 dnia: 10 Lipca 2017, 18:50:29 »
Właśnie. Bądź tak uprzejmy i dokładnie opisz co się stało.

1. Wymuszenie prędkości z bocznej drogi (około 15-20 m) akurat spoglądałem w drugą stronę drogi. Usłyszałem sygnał dźwiękowy oraz przyhamowanie. Dalszy manewr hamowania dokończyłem sam (odruch kierowcy na zagrożenie jest silniejszy :));
2. Podczas wyprzedania w kolumnie aut kierowca innego auta jednak zdecydował że zakończy ten manewr i perfidnie wjechał przed moje auto gwałtownie hamując przy okazji. Prędkość auta około 70 km/h, odległość około 4-5 m - system PCS szybciej rozpoczął manewr hamowania od mojej reakcji - dalsze hamowanie dokończyłem sam, ale gdyby nie system to na pewno wjechał bym w bagażnik - ciepło zrobiło mi się trochę  :-(.
3. Przejazd koło samochodu zaparkowanego przy krawędzi jezdni który nie patrząc w lusterko postanowił włączyć się do ruchu - system dohamował leciutko nawet nie musiałem dotykać hamulca - przyhamowanie z około 50 do około 30 km/h.

Inna sytuacja dość nietypowa - chciałem pokonać duże rondo nie zwalniając pedału gazu (puste rondo tylko jedne auto które wyjeżdża z ronda). Tak dobrałem prędkość aby zaraz po przejeździe samochodu wjechać na rondo, niestety system stwierdził że to zagrożenie i po wykryciu samochodu (około 10 m) gwałtownie mnie przyhamowało prawie do zera - tylko odruchowo popatrzyłem w lusterko wsteczne czy ktoś blisko za mną nie jedzie. Auto przejechało a ja stałem prawie zatrzymany.

Poza tym bardzo często jest tylko sygnalizacja akustyczna "Hamuj" bez samego hamowania ale te przypadki są opisywane w instrukcji więc system działa jak należy.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 10 Lipca 2017, 18:59:45 »
No to ja muszę udać się do serwisu ze zgłoszeniem, że mój system nie działa. Bo to co opisałeś, to dla mnie jest jakaś bajka/legenda :D

No i wydrukuje sobie Twojego maila jak pozwolisz.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #117 dnia: 10 Lipca 2017, 19:15:13 »
Montuję teraz kamerę (wideorejestrator) jak tylko będzie można zobaczyć działanie systemu z tej perspektywy to prześlę film bo naprawdę system prawie codziennie cos tam sygnalizuję.
Z moich obserwacji wychodzi że PCS działa tylko w przypadku jazdy z wciśniętym pedałem gazu. Raz chciałem przetestować na palcu (ustawiłem 2 paczki styropianu) rozpędziłem auto do około 40 km/h i bez gazu dojeżdżałem do paczek - system nie zadziałał  :-( - tylko sygnał dzwiękowoświetlny.
Niestety nie miałem odwagi wjechać w paczki nawet styropianu z wciśniętym gazem ale wszystkie opisane powyżej sytuacje do jazda z wciśniętym pedałem.

Przychodzi mi do głowy jeszcze taki motyw, że kilka miesięcy temu została w ramach gwarancji dołożona mapa podgrzewająca system kamer, jakaś nowa wiązka oraz przeprogramowanie całego systemu. I faktycznie te sytuacje miały miejsce w ciągu ostatnich miesięcy - wcześniej nie miałem takich sytuacji - może w tym jest rozwiązanie problemu ?
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #118 dnia: 10 Lipca 2017, 19:16:30 »
pluto - jak ustawiony PCS ? Ja ustawiłem u siebie aby reagował najwcześniej jak to możliwe
E18_Prestige_MultidriveS

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #119 dnia: 10 Lipca 2017, 19:18:35 »
że kilka miesięcy temu została w ramach gwarancji dołożona mapa podgrzewająca system kamer, jakaś nowa wiązka oraz przeprogramowanie całego systemu.
możesz rozwinąć temat ? Czegoś brakuje w naszych samochodach ?
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl