Autor Wątek: Auris TS 1.6 Valvematic - spalanie nowego samochodu  (Przeczytany 11572 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czesiek_Alcatraz

• Toyot Leżący
  • *
Auris TS 1.6 Valvematic - spalanie nowego samochodu
« dnia: 24 Maja 2017, 20:15:08 »
Na wstępie przepraszam jeśli podobny wątek już był :roll:

Po jakim czasie eksploatacji nowego fabrycznego samochodu mogę się spodziewać unormowania spalania (jeśli w ogóle  :o)?
Auris TS 1.6 Valvematic ze skrzynią CVT przy obecnym przebiegu 350 km spala mi po mieście wg wskazania komputera między 12 a 15 litrów, co jest, przyznam szczerze, wartością dramatyczną (boję się myśleć co by było przy manualu). Odcinek jaki codziennie pokonuję do pracy to 13 km w dużych warszawskich korkach, aczkolwiek staram się maksymalnie trzymać zasad eco drivingu, unikam gwałtownych przyspieszeń etc. Jestem do tej pory po 1 tankowaniu tuż po wyjeździe z salonu.

Zdaję sobie sprawę, że wszystko musi się jeszcze dotrzeć, ale już teraz zaczynam się niepokoić i zastanawiam się nad tym czy nie lepiej było zainwestować w hybrydę (mimo tego, że robię małe przebiegi roczne). Spodziewałem się spalania maks. 10 l, ale nie 15...

Z góry dzięki za pomoc.

Offline 23wesdxc

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris TS 1.6 Valvematic - spalanie nowego samochodu
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maja 2017, 20:23:40 »
U mnie na manualu spalanie "normalne" wynosiło okolo 8,5 litra.
Po zweryfikowaniu stulu jazdy i zorentowaniu się na nie przekraczaniu 2 tys obrotów jestem w stanie zejść do okolo 6,5 - 7.
Nie stoję z reguły w korkach i myślę że to + krotkie odcinki dają u ciebie takie spalanie ale rzeczywiście 15 to mocna przesada.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maja 2017, 20:58:41 »
Jakie prędkości średnie osiągasz na tych 13 km odcinkach?

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maja 2017, 21:02:07 »
U mnie średnia z 15 tys. km 7.2 l/100 km. Przy starcie z ciepłego silnika jestem wstanie na dystansie np. 25 km osiągnąc nawet 4.8 l/100 km (trasa prawie bez świateł). Oczywiście przy muskaniu pedału przyspieszenia i nie przekraczaniu 90-100 km/h.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2017, 21:02:33 »
Wszystko zalezy od korków - wiem jakie sa we Wroclawiu i nie dziwie sie spalaniu powyzej 12l.
Dla przykladu w Katowichach w korkach moj yaris pali powyżej 10l. Auris 1.6 valve palil ok 12-13.

Offline Czesiek_Alcatraz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maja 2017, 21:42:40 »

15-20 km/h, czyli jak łatwo się domyślić jazda jest bardzo szarpana.

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maja 2017, 22:49:33 »
U mnie jak autko było nowe czyli w lutym , spalanie w mieście średnio 9,5-10,5 litra , oczy trochę mi wychodziły z orbit, gorzej jak mój stary złom 20 letni z podobnym silnikiem , ale powoli docierałem złoma , i po przejechaniu 2000 km , i wymianie oleju , jak teraz sobie jeżdżę , czasami mam chwilowe spalanie na poziomie 5,4 , a średnie wychodzi na 6,2-6,8 . nie mam ciężkiej nogi , , po woli ,im więcej jeżdżę tym lepiej i mniej pali .

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Maja 2017, 05:34:47 »
15-20 km/h, czyli jak łatwo się domyślić jazda jest bardzo szarpana.

Octavia 1.4 TSI po przejechaniu takiego odcinka w podobnych porannych korkach pokazywała na komputerze (który był dokładny) 10,5-11 litrów / 100 km.  Jak się dotrze i Ty też się przyzwyczaisz do charakterystyki, to pewnie zejdziesz w podobne rejony, ale bez start-stopa i znając realia porannego dojazdu z Piaseczna do Wwy, to na mniej bym nie liczył.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Maja 2017, 17:22:53 »
Stawiałbym, że automat powoduje dynamiczniejszą jazdę, ale skoro sugerujesz że jest inaczej to nie wiem...

W mojej hybrydzie średnie spalanie wyliczone z tankowań wynosi 5,36l/100km. Codziennie dojazd do Warszawy z Piaseczna + odcinki dłuższe odcinki po autostradzie kilka razy w miesiącu (prędkość licznikowa 150).

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Maja 2017, 04:15:59 »
U mnie z pierwszego baku (ten sam silnik tylko w manualu) średnia spalania wyszła 6,7 l/100km.
Uważam, że to czy auto jest nowe czy dotarte nie ma zbyt dużego wpływu na wielkość spalania. Dużo zależy od stylu jazdy i rodzaju tras jakie pokonujesz.
Automat też  może mieć wpływ na podwyższone spalanie- chociaż teorie są różne.

Offline Czesiek_Alcatraz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Maja 2017, 09:44:31 »
Dzięki za liczne wypowiedzi.

Akurat w przypadku skrzyni CVT (bezstopniowej) spalanie powinno być w teorii niższe, bo silnik jest utrzymywany na stałych i jak najniższych obrotach (przy spokojnym operowaniu pedałem gazu oczywiście). Toyota w katalogu też podaje niższe spalanie na CVT versus na manualu. No i tak jak mówiłem - należę raczej do spokojnych kierowców.

Trasa robi na pewno swoje, bo ostatnio dojazdy do Wawy z Piaseczna o 8:00 rano to istne piekło :wallbash:

Nic to, zobaczę jakie wyjdzie mi spalanie przy dystrybutorze. Może po prostu komputer fiksuje i w rzeczywistości mam te 10 litrów ;)
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2017, 09:48:02 wysłana przez Czesiek_Alcatraz »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Maja 2017, 10:15:38 »
Proponuję zrobić ze trzy zbiorniki, zwracając uwagę na średnią prędkość.
Co do spalania porannego na pierwszych 13 km, to u mnie przykładowo:
środa, średnia 18 km/h - 6,6 l/100 km (czyli ok. 7 bo komputer zaniża)
dzisiaj, w piątki luźniej, średnia 23 km/h - 5,5 l/100 km
Tak ogólnie to spowolnienie prędkości średniej przez miasto o 5 km/h dodaje kolejny litr zużycia więcej.

Offline Barti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Maja 2017, 11:11:17 »
Kliknij w linki wykresy i dane ==>Wykres  S1  S2     S3

Tak jak widać na wykresie wszystko zależy od temperatury, stylu, jazdy, opon itd. Ostatnio w moim przypadku głównie trasy S8, autostrada.
Oprócz tego pięć razy w tygodniu dojazd do pracy w cyklu 8km miasto/30 droga krajowa do 90km. Niestety patrząc chwilami na spalanie np przejeżdżając przez Wroclaw może dobić śmiało do 10l/100km , jeśli 70% Twojego przejazdu to miasto to Hybryda była by idealna ( u mnie po około 4/5 latach dopiero by się zwróciła dlatego wybrałem 1,6 Valvematic w HB)
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2017, 11:25:01 wysłana przez Barti »
Corolla E12 HB 1.4 D4D SOL => Auris II FL 1.6 Comfort

Offline Czesiek_Alcatraz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Maja 2017, 20:46:02 »
Ja liczyłem, że 1.6 spali mi w mieście podczas mojej tradycyjnej trasy maks. 5 litrów więcej niż hybryda, a że robię jakieś 8 tys. km rocznie, wyszło mi, że hybryda się nie opłaca (bo i tak zamierzam zmienić samochód po 4 latach). Dodatkowo hybrydy są teraz niezwykle łakomym kąskiem dla złodziei w Warszawie  :o

Zobaczę jak to wyjdzie przy kolejnych tankowaniach, zwłaszcza przy pomiarach przy dystrybutrze. Liczę na to, że:
  • Komputer zawyża obecnie spalanie  :roll:
  • Silnik się dotrze
  • Wyczuję skrzynię CVT do perfekcji i uniknę niezamierzonych "przegazowań"
  • Zaczną się wakacje i korki pójdą w niepamięć, przynajmniej na kilka miesięcy  :cheesy:

Swoją drogą Barti - co to za apka?
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2017, 20:47:47 wysłana przez Czesiek_Alcatraz »

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Maja 2017, 12:21:55 »
ja co prawda nie mam 1.6 V ale mam 1.6 D-4D i w moim przypadku mialo byc jakies 4.5 - 5 srednio  <zalamka>  mam na liczniku 15tys. i tylko raz przy bardzo dobrej pogodzie i bez korkow jadac jak emeryt po miescie udalo mi sie zejsc ponizej 5l.  :thumbdown:

normalna jazda w wiekszosci po autostradach i drogach szybkiego ruchu to wynik jak w podpisie ... (moim zdaniem bez rewelacji), predkosci max 120km/h

co do dotarc to raczej mit w obecnych czasach  - zobacz na wykresy Barti Toyoty, fakt ze spadlo troche spalanie (tak jak u mnie), zalezy raczej od wyzszej temperatury niz przebiegu niestety

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl