Autor Wątek: Auris Hybryda...  (Przeczytany 5341 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kocur

• Toyot Leżący
  • *
Auris Hybryda...
« dnia: 01 Czerwca 2017, 13:09:16 »
Cześć,

Nie odnalazłem wątku, a zatem moje zapytanie:

Auris Hybryda - czy skrzynia automatyczna jest wytrzymała w Toyotach i w hybrydach?
Czy i co ile km nalezy olej wymieniać?

Realna trwałość baterii w aucie?

Na co zwracać uwagę przy kupnie Aurisa Hybrydy?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Auris Hybryda...
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwca 2017, 13:53:54 »
Auris Hybrid nie ma skrzyni.  Część mechaniczna to prosty planetarny rozdzielacz mocy pomiędzy przeniesienie momentu na koła i na generator.  Co do baterii popytaj taksówkarzy.  Ci z którymi rozmawiałem zrobili Priusami ponad 300 i sprzedali z gwarancją serwisu.

Offline kocur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Czerwca 2017, 14:19:57 »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Czerwca 2017, 20:30:34 »
Toyota Polska deklaruje że wymieniła do tej pory w swoich ASO KILKA akumulatorów. Na gwarancji co lepsze. W Stanach koleś swoją Toyota Prius zrobił na aku 1,2kk km i musiał reperować :D

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Czerwca 2017, 21:49:46 »
Prawdopodobnie można zrobić test w aso za 200 zł i uzyskać gwarancję na akumulator na kolejny rok.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Czerwca 2017, 21:59:51 »
Sorki, że wtrącam swoje trzy grosze...dołożysz do 10 tys euro i kupisz "pełna" wersje z przebiegiem do 50 tys km i z gwarancja. Jedyna niedogodność do jazda do sąsiada za miedzę i zakup przez salony Toyoty lub ich partnerów.

Offline kocur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Czerwca 2017, 23:17:52 »
Czyli najbezpieczniej kupić Aurisa Hybrydę z polską historią salonową & serwisową..?

Fakt, nikt nie daje gwarancji jaka naprawdę jest kondycja i żywotność hybrydy sprowadzonej z Zachodu, pomimo informacji i zapewnień handlarza o ostatniej dacie serwisu - o ile wpisy oraz książka nie są podrobione ;)

Aura z Polski moźna zweryfikować i tyle.

Może przesadzam, ale czujność raczej wskazana.

Co sądzicie o ofercie z otomoto w linku?

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Czerwca 2017, 01:19:46 »
Ostatni przegląd mała w 2015. To drugie to już bujda na resorach  :cheesy:
Odszczekam jak Ci pokaże fakturę i specyfikację przeglądu. Tyle w tym temacie, czyli przebieg jest tak faktyczny jak to u handlarza  :laugh:

Pierwsze z brzegu: rocznik 2012 przebieg 52 tyś km gwarancja 3 lata Toyota, wiadomo jest dużo droższa, ale niestety tanie auta się skończyły.
Pamiętaj, chcesz kupić hybrydę, a to nie jest jednostka napędowa rodem z Włoch 1,2 8v gdzie naprawisz to za 50 zł.
Kupuj auta z gwarancją międzynarodową. Jeżeli nie masz kasy to sobie odpuść.

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=240699254&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&fuels=HYBRID&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=24100&makeModelVariant1.modelId=39&maxMileage=70000&minFirstRegistrationDate=2012-01-01&pageNumber=1&scopeId=C&usage=USED&usageType=PRE_REGISTRATION&action=topOfPage&top=3:3
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2017, 01:36:40 wysłana przez MMZabrze »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Czerwca 2017, 04:56:41 »
Na toyota.pewneauto.pl jest Auris HSD Sol z 2011 149kkm za 39900

Offline kocur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Czerwca 2017, 09:22:44 »
Dzięki panowie za cenne informacje.

Reasumując: jeśli hybryda to tylko z pewną historią z polskim serwisem i gwarancją, w Niemczech faktycznie drogie wozy ale nikt za bezcen nie sprzedaje (zresztą wszystkich aut).

Rozumiem ze skontrolowanych hybryd nie ma co się bać😉
Być moze hybryda jest bezpieczniejsza w ewentualnych kosztach napraw niz diesel, zresztą pewien dziennikarz motoryzacyjny Zientarski zachwala hybrydy, swoją drogą placą mu sporo za to i to sporo :)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Czerwca 2017, 12:08:26 »
Trzymają cene te autka  :good:. Ja za swoją 1,5 roku temu tez z 2011 roku lepiej wyposażoną (navi i 17' metallic) z mniejszym przebiegiem (105tyś), u tego samego dealera na tych samych zasadach (toyota pewne auto itp.) dałem 40tyś. Fakt: opony musiałem kupić nowe 2000tyś, Ubezpieczenie 2000zł, LPG 3500zł, przyciemnienie szyb i inne duperele w sumie wyszło 48tyś. A teraz widzę, że jakbym wystawił za 40 tyś (przebieg 165tyś) to by się pewnie sprzedał z pocałowaniem :cheesy:

p.s. No ok, oleju nie wymieniałem w ASO tylko przy okazji przeglądu LPG co 15 tyś ale przebieg udokumentowany  :roll: więc może pocałowania by nie było.  :cry:
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2017, 12:11:30 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline prominig

• Początkujący
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Czerwca 2017, 14:19:10 »
Większość automatów psuje się bardzo szybko :D Takie jest ich przeznaczenie hehe. Olej wymienia się co 10-15 tyś km.

Offline kocur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Czerwca 2017, 15:14:12 »
Czyli jednak awaryjne?

Zbig napisał, ze hybrydy nie majà automatu a jedynie jakiś prosty planetarny mechanizm...?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Czerwca 2017, 15:23:00 »
 :laugh: Kocur, nie czytaj bzdur. Wejdź na forum o priusach (najlepiej III gen. bo to ta sama jednostka co w Aurisach I i II z resztą też) i sobie poszperaj o CVT. Tu nie ma skrzyni biegów!!!! Koła zębate w kąpieli olejowej, bez sprzęgła, wysprzęglania, docisków, pedałów itp.itd.

https://www.youtube.com/watch?v=ARd-Om2VyiE

Ja jak chcę szybko wytłumaczyć to mówię, że jak w skuterze, gaz i do przodu  :cheesy: Temat rzeka.
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2017, 15:26:06 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Czerwca 2017, 06:38:16 »
Być moze hybryda jest bezpieczniejsza w ewentualnych kosztach napraw niz diesel, zresztą pewien dziennikarz motoryzacyjny Zientarski zachwala hybrydy, swoją drogą placą mu sporo za to i to sporo
O :good: A ile? Na pewno wiesz skoro tak napisałeś, więc podziel się.

opony musiałem kupić nowe 2000tyś,
To w złotówkach? Tstrasznie drogie te opony. <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2017, 06:39:58 wysłana przez robikon »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl