Autor Wątek: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?  (Przeczytany 39293 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?
« Odpowiedź #60 dnia: 02 Lipca 2017, 17:49:41 »
Cytat: YogiBabo w Dzisiaj o 14:56:51
Cytat: Zbig w Dzisiaj o 12:34:26
Brak automatu parkowania
a props - próbował ktoś korzystać z tego wynalazku ? Ja raz spróbowałem i o mało nie rozwaliłem stojącego Peugota   Od tej pory jest to gadżet zupełnie nieużywany 
Raz sprawdziłem czy działa.  W praktyce zawsze wystarczają mi czujniki plus kamera aby wjechać samodzielnie.

Ja korzystam od czasu do czasu. Raz mnie zaskoczył gdy jeszcze nie czułem długości samochodu, bo wjechał tam, gdzie ja bym się zastanawiał. Całkiem prawnie działa.

Gdyby ten przycisk nie był jeszcze prawie pod maską :D, to może używałbym cześciej.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #61 dnia: 02 Lipca 2017, 19:20:24 »
Ja zauważyłem po ostatniej aktualizacji że nawet automatycznie mirrorlink mi się uruchamia w telefonie i puszcza ostatnią muzyke przez BT. Oczywiście warunek musi być jeden. Wyłączony hotspot w telefonie. Inaczej niestety nie działa ani mirror ani BT.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 03 Lipca 2017, 12:34:44 »
To akurat mi działa sprawnie i jestem zadowolony z tego wynalazku

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #63 dnia: 03 Lipca 2017, 23:02:29 »
Oj uparty jesteś :D
I na dodatek wredny ;-)  Ale doceniam koncepcję chociaż mogłeś pójść na całość i zaproponować Logana ;-P

Cytuj (zaznaczone)
Pewnie, że nie ma identycznych opcji, chociaż podłoga podwójna akurat jest. Mógłbym napisać, że możesz mieć za to: biksenony, driver alert,  spryskiwacze do reflektorów, DAB, podświetlanie zakrętów czy bardziej funkcjonalne schowki i podłokietnik z tyłu. Ale nie o to chodzi.
Podwójna podłoga jest tylko w wersji spaceback.  Jak zapewne zauważyłeś wybrałem wersję bez LEDów więc biksenonów tym bardziej nie chcę.  Spryskiwacze w Skodzie włączają się automatycznie co pięć spryskiwań przedniej szyby przy włączonych światłach mijania i wyżerają płyn z prędkością światła - dosyć mnie to irytowało w Octavii, więc niechętnie.  DAB w Polsce wciąż niespecjalnie działa a poza tym nie ma już chyba żadnej stacji nadającej muzykę a nie g..no przetykany reklamami, więc po co mi to? Funkcja CORNER działa do 40 km/h, więc to raczej jest podświetlanie miejsc parkingowych a nie zakrętów, miałem, w ogóle mi tego nie brakuje.  Podłokietnik z tyłu jest również w Aurisie, ilość schowków jest wystarczająca.  Zresztą to wszytko bez znaczenia, bo tak jak pisałem, interesuje mnie wyłącznie kombi.

Cytuj (zaznaczone)
Problem jest w tym, że to co w Aurisie jest wsadzane, po prostu nie działa jak należy. A Toyota mówi, że działa lub tak ma być. I tyle. Nie myślą o tym, żeby zrobić to tak jak chcą kierowcy, tylko robią tak, żeby im było łatwiej. No chyba, że lubisz jak fotel podsmaża Twój tyłek lub wycieraczka w automacie szoruje po suchej szybie :)
Ja podgrzewania foteli używam tylko do pierwszego rozgrzania i wyłączam.  W Skodzie też się nawet na  pierwszym biegu rozgrzewały dość szybko tak że robiło się za gorąco aby na tym wysiedzieć.  W automacie wycieraczek używam regulacji czułości i jest w miarę ok, tu raczej ciężko sobie wyobrazić takie ustawienie które wszystkim dogodzi.

Cytuj (zaznaczone)
Apropo, to ja muszę wyciągać i wkładać pendrive z muzyką po odpaleniu HSD, żeby go zobaczył
U mnie działa cały czas.  Sprawdzałeś czy format jest zgodny z wymaganiami podanymi w instrukcji?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Lipca 2017, 23:07:58 »
spalania na autostradzie (hybrydy) na NIE
Biorąc pod uwagę że w UK dozwolona prędkość na autostradach to 112 km/h, nie sądzę aby hybryda spaliła więcej niż Twój obecny diesel.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #65 dnia: 04 Lipca 2017, 16:26:45 »
Zbig zapewniam cie ze spalila by wiecej chyba ze bym jezdzil jak emeryt (widuje takich na autostradzie), tak na marginesie to tylko jeden z punktow i nie wyrzekam sie hybrydy, bo gdybym nie robil tylu mil to juz bym zmienil samochod na C-HR w hybrydzie (ktora potrafi spalic nawet 10l.)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #66 dnia: 04 Lipca 2017, 21:13:28 »
Panowie, czytam Wasze wypowiedzi nt Aurisa i dochodzę do wniosku, że to bardzo przeciętny samochód, którego jakość i wyposażenie jest nieadekwatna do ceny. Jedyną zaletą jest napęd hybrydowy. Po części macie rację, bo w Toyotach nie uświadczysz ekstra bajerów, jakie mają samochody niemieckie, francuskie czy hiszpańskie. Nie ma tu żadnych ikokpitów, wyświetlaczy multimedialnych HD, kamer 360 stopni (poza RAV), czujnika martwego pola (poza CHR), hudów i innych zabawek dla dużych chłopców. Na dodatek w Corolli zawiasy tylnej klapy wnikają do bagażnika. Te samochody nie mają żadnych emocji jeśli chodzi o design zewnętrzny (poza CHR), a i wnętrza na kolana nie powalają. A mimo to Toyota jest na pierwszym miejscu w sprzedaży nowych aut dla klienta indywidualnego. Dlaczego ?
Jest na drugim miejscu po Volkswagenie jeśli chodzi o utratę wartości dla aut kilkuletnich. Używane samochody z polskich salonów sprzedają się niemal od ręki, często nie trzeba wystawiać ogłoszenia. Dlaczego ?
Często są to samochody o bardzo prostej konstrukcji, którą pakuje się w nową obudowę (karoserię) i sprzedaje jako nową generację (np. Corolla), a mimo to ludzie je kupują. Nie ukrywam, że czasami gul mi skacze jak zaglądam do wnętrza konkurencji. Inny design, inne materiały, fajne multimedia. Ba, w cenie Corolli mógłbym mieć trzy-cztero letniego Lexusa IS lub C klasę (ale z przebiegiem blisko 100 tys.) i co...... kupiłem sobie nudny samochód, bez fajerwerków z systemami, które w dzisiejszych czasach są standardem i nic ponadto, a multimedia dosięgają ledwie do kolan konkurencji. Ale to jest maszyna, która ma działać w każdych warunkach przez długie lata, w słońcu , deszczu i mrozie, a do ASO ma jeździć tylko co 15 tys. kilometrów i ani razu częściej. Kupiłem sobie.... spokój.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #67 dnia: 04 Lipca 2017, 21:22:16 »
Niestety taka jest mentalność Polaka, choć może zmienić w każdej chwili na cokolwiek innego w tych samych pieniądzach to piasek za suchy, to woda za mokra, to piwo ma procenty i nie można jeździć. A to pada i beznadziejna pogoda, a słońce znowu i wszystko usycha... To strasznie drażniące gdy się czyta wypowiedzi że kupiłem, wymagałem cudów a się nie dokształciłem bo byłem śmierdzącym leniem przecież na internecie nie ma testów samochodów ani for dyskusyjnych więc teraz będę na wszystko biadolić po x razy.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2017, 21:25:14 wysłana przez Stivo »

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 04 Lipca 2017, 22:12:12 »
...Kupiłem sobie.... spokój.
Fajnie napisane :)

Mam nadzieję, że faktycznie kupiliśmy sobie święty spokój....mam nadzieję.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Lipca 2017, 22:17:00 »
Niestety taka jest mentalność Polaka, choć może zmienić w każdej chwili na cokolwiek innego w tych samych pieniądzach to piasek za suchy, to woda za mokra, to piwo ma procenty i nie można jeździć. A to pada i beznadziejna pogoda, a słońce znowu i wszystko usycha... To strasznie drażniące gdy się czyta wypowiedzi że kupiłem, wymagałem cudów a się nie dokształciłem bo byłem śmierdzącym leniem przecież na internecie nie ma testów samochodów ani for dyskusyjnych więc teraz będę na wszystko biadolić po x razy.

Stivo przesadziłeś z tym obrażaniem ludzi. Nie każdy kupuje nowy samochód w Wikipedia w ręku. Duża cześć ufa sprzedawcy i samej marce. Opisałem Ci przykład pare minut wcześniej Priusa III z roku 2014, który ma wyposażenie LUX(wątek o PCS)a nie jakieś kastraty jak Auris i te opcje kosztowały tyle ile Auris FL z 2015. Nie nazywaj ludzi leniami smierdzacymi, bo nie oglądają filmików na YouTube lub śledzą tematy na forach. Toyocie się w d... przewróciło i tak jest, a Ty nie masz prawa ludzi publicznie piętnować tylko dlatego, że maja inne zdanie niż Ty.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 04 Lipca 2017, 22:56:12 »
Ale to jest maszyna, która ma działać w każdych warunkach przez długie lata, w słońcu , deszczu i mrozie, a do ASO ma jeździć tylko co 15 tys. kilometrów i ani razu częściej.
To przestało być aktualne już jakiś czas temu. Teraz kupujesz legendę i potencjalne bardzo wysokie rachunki.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #71 dnia: 04 Lipca 2017, 23:06:14 »
Toyocie się przewróciło w D bo w gazetce i wszędzie jest napisane co ma Auris i dlaczego nie ma tego co Prius a że nie doczytałeś w ulotce, katalogu gdziekolwiek to już niestety tylko i wyłącznie Twoja wina że wybrałeś jak skarpetki w sklepie choć sam kupiłem samochód przez internet bo mi się podobał na obrazku i cześć nie narzekam. Mam nowy i starego nie chce z lepszym wyposażeniem.  Nie każdego stać na Priusa i to co ma nie mówiąc o wyglądzie... Zresztą po co porównywać dwa zupełnie inne samochody, w dwóch różnych wersjach wyposażenia które daje producent a dwie całkowicie odmienne sumy pieniędzy. Gdyby chociaż były podobne a nie różniące się o 40tysięcy złotych albo i lepiej ;)
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2017, 23:09:20 wysłana przez Stivo »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 05 Lipca 2017, 00:37:45 »
Panowie, czytam Wasze wypowiedzi nt Aurisa i dochodzę do wniosku, że to bardzo przeciętny samochód, którego jakość i wyposażenie jest nieadekwatna do ceny. Jedyną zaletą jest napęd hybrydowy. Po części macie rację, bo w Toyotach nie uświadczysz ekstra bajerów, jakie mają samochody niemieckie, francuskie czy hiszpańskie. 

No przekonałeś mnie. Zatem otwieram cennik "lidera kompaktów" w wersji kombi czyli Golfa Varianta.  Hybrydy brak ale TDI 1.6 115 KM z DSG powinien zapewnić porównywalne osiągi, oszczędność i komfort.  Najwyższa  dostępna wersja z tym silnikiem to Comfortline za jedyne 100 790 zł.  Ale chcę mieć to samo co w Aurisie Prestige i trzeba sporo dołożyć - cena rośnie do 113 690 zł i wciąż brakuje paru rzeczy - składanych lusterek, keyless, automatu parkowania oraz odpowiedników toyotowskich LDA, PCS i RSA, które w VW są dostępne tylko w wersji Highline.  Aby to wszystko mieć muszę wybrać TDI 2.0 150 KM, wtedy dodatkowo jeszcze zyskuję adaptacyjny tempomat ale cena wynosi już 131 890 zł, a jak dołożymy firmową nawigację i lakier metallic, to robi się 138 540 zł.

Cytuj (zaznaczone)
A mimo to Toyota jest na pierwszym miejscu w sprzedaży nowych aut dla klienta indywidualnego. Dlaczego ?
To już chyba wiadomo ;-)

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 05 Lipca 2017, 06:03:48 »
Czyli reasumując, kupiliśmy Aurisa, bo jesteśmy biedni i zamknęliśmy oczy na wiele rzeczy, o których wiedzieliśmy lub jak się okazuje, raczej powinniśmy wiedzieć :)

To może jednak faktycznie Logan MCV, który " wypasiony" niczego nie udaje, a kosztuje połowę kasy za Aurisa. Nie byłoby rozmowy o PCS-ie, lampach LED i innych "niepotrzebnych" pierdołach :D A tak, jak kompletny głupiec, człowiek zapatrzył się w Zientarskiego i za te kilka literek, no i fantastyczny napęd hybrydowy, dorzucił te marne 50 kawałków :)

Ale przynajmniej można sobie bezkarnie pomarudzić. Taka wartość dodana :D

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 05 Lipca 2017, 08:15:23 »
Toyocie się przewróciło w D bo w gazetce i wszędzie jest napisane co ma Auris i dlaczego nie ma tego co Prius a że nie doczytałeś w ulotce, katalogu gdziekolwiek to już niestety tylko i wyłącznie Twoja wina że wybrałeś jak skarpetki w sklepie choć sam kupiłem samochód przez internet bo mi się podobał na obrazku i cześć nie narzekam. Mam nowy i starego nie chce z lepszym wyposażeniem.  Nie każdego stać na Priusa i to co ma nie mówiąc o wyglądzie... Zresztą po co porównywać dwa zupełnie inne samochody, w dwóch różnych wersjach wyposażenia które daje producent a dwie całkowicie odmienne sumy pieniędzy. Gdyby chociaż były podobne a nie różniące się o 40tysięcy złotych albo i lepiej ;)

Stivo, Ty dalej nie chcesz zrozumieć. Piszę, że w 2014 do Priusa dokładali systemy z prawdziwego zdarzenia za te same pieniądze co teraz do Aurisa w wersji mocno okrojonej. Jest to tylko przykład, że Toyota idzie tylko na kasę, nie na jakość. Nikt Ci nie karze kupować starego auta, uważasz, że kupiłeś sobie auto za 100 patyków i jest Ci rybka co wkładali do auta 24 miesiące wcześniej (po warunkiem, że kupiłeś wersje Prestiż, bo jeżeli golasa to nie ma o czym mówić ).

Daj mi linka do tych reklam Toyoty, gdzie jest mowa, że Auris ma inne systemy co Prius ( na tym przykładzie skusiłem się kupić Auris Hybrydową )

Mystik ma racje, są samochody które nie udają wersji premium i są o wiele tańsze. Nie czepiałbym się, gdyby te opcje były możliwe jako osobno zamawiane tak jak ma miejsce teraz w Oplu. Kamera, lampy, tapicerka, system PCS można odmówić lub zamówić. Tutaj Toyota wciska swoje ustrojstwa i każe sobie za nie słono płacić.

Polecam przejechać się Toyota Prius III w wersji wyposażenia TEC i zrozumiecie, że Auris to jakaś zabawka, ale za te sama kasę ?? (Piszę o cenie wyposażenia, nie całego auta) 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl