Autor Wątek: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?  (Przeczytany 39287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?
« Odpowiedź #120 dnia: 07 Lipca 2017, 03:50:53 »
Na czym opierasz tą abstrakcyjną tezę ??
Na praktyce. Japończyki od zawsze są bardzo słabo zabezpieczone przed korozją i nic się pod tym względem nie zmieniło - rdzewiejący dwulatek to norma (tylko że nikt nie zagląda pod spód). To rdza, a nie zużycie mechaniczne eliminuje je z dróg. Z drugiej strony właśnie VAGi czy auta grupy PSA są dobrze zabezpieczone, producent nie oszczędza na zabezpieczeniu, nie bity 5-10cio latek nie powinien mieć śladów rdzy.

Offline blooop

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #121 dnia: 07 Lipca 2017, 07:30:40 »
Nie 'japończyki' tylko w zasadzie mazda, toyoty mają raczej dobre zabezpieczenie i moj poprzedni 10 letni (w czsie sprzedaży) avensis nie mial śladu rdzy.

A wracając do tematu, czym się kierowałem kupując aurisa. Powiększyła się rodzina i potrzebowałem kombi z dużym bagażnikiem, skórą (łatwiej czyścic chlew po dzieciach :-) ) i automatem. Moje typy to: wtedy bardzo wieża astra, golf, civic i auris.  Zapowiadany był też megane, ale do premiery trochę czasu jeszcze było, choć chętnie bym się przejechał.

Astra odpadła po naczytaniu się i osłuchaniu o amerykańskich skrzyniach które sie rozpadają po 100 tys. Nawet jak mi by się nic nie działo to jakiś niesmak pozostał. No i bagażnik jakiś mały był, pojemność 540l to chyba podana z przestrzenią na koło zapasowe. Poza tym mimo 150km nie jechało to wcale.

Golf jak to golf, nudny jak flaki z olejem, ale 1.4 tsi dawal radę, na pewno dużo lepiej niż ten 1.4 z astry, pewnie ze względu na moment dostępny znacznie niżej. W każdym razie golf został jako potencjalne wozidło.

Civik głośny jak cholera, odechciało się po pierwszej jeździe.

No i przyszła kolej na aurisa. Po przejechaniu pierwszych metrów dało się poczuć jakąś inną jakość, i takie poczucie, że jazda konwencjonalnym napędem to jednak krok wstecz do poprzedniej epoki. Hybryda urzekła mnie po pierwszych kilometrach i tak już zostało. A bagażnik? Jest olbrzmymi (jeżdzę tylko z dolną półką). Nie było jeszcze sytuacji, że nie zabrałbym 2 wóżków, 3 walizek i sterty, często niemałych, zabawek. Wykonanie wprawdzie gorsze niż w golfie, widać, że nawet wersja prestiż z innym kokpitem i skórzaną tapicerką, pod spodem jest tak samo zrobiona z papieru jak wersja active, ale koniec końsów jestem zadowolony z zakupu i chyba to jest najważniejsze  :-)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #122 dnia: 07 Lipca 2017, 08:36:25 »
nie lubisz tej skrzyni czy bałeś się jej ?
To jest pytanie zamknięte.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #123 dnia: 07 Lipca 2017, 09:17:29 »
To jest pytanie zamknięte.
no to otwórz się i napisz kilka zdań, jeśli jest jakiś problem z cvt  :grin: - może czekają mnie niedługo jakieś niemiłe niespodzianki ? bo z tego co się orientuję, to nie tylko użytkujesz Toyotę, ale też i przy nich dłubiesz zawodowo
E18_Prestige_MultidriveS

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #124 dnia: 07 Lipca 2017, 09:34:06 »
Miałem obawy co do LED, ale pod katem ewentualnych napraw po gwarancji, nie brałem pod uwagę zimy, bo mi by do głowy nie przyszło, że to taka tandeta.
Też się tego boję i ewentualnych kosztów z tym związanych (sprzedawca oczywiście powiedział, że lampy starczają na żywot całego samochodu - pytanie jaki długi to będzie żywot ). Albo przeoczyłem wcześniej Twój wpis w tej materii, albo daj info dlaczego twoim zdaniem te lampy to tandeta
Zapytam raz jeszcze - nie macie spryskiwaczy ?
braku zgody na montaż 16stek
Nie bardzo rozumiem ? Przecież w standardzie niższych wersji są 16  :o
E18_Prestige_MultidriveS

Offline OsiemPiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: 07 Lipca 2017, 09:51:41 »
Zapytam raz jeszcze - nie macie spryskiwaczy ?
Ja mam LEDy i nie mam spryskiwaczy, nawet nie było opcji montażu - pytałem przy zakupie. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce w zimie.

Nie bardzo rozumiem ? Przecież w standardzie niższych wersji są 16
Nie ja tamto pisałem ale może chodzi o to, że na tabliczce naklejonej na drzwiach od strony keirowcy u mnie jest homologacja tylko na 17calowe. Strzelam, że jak ktoś kupuje z 16 to będzie miał tam tabliczkę z homologacją na 16. Natomiast z tego co tu inni pisali można po prostu w ASO poprosić by dołożyli tam drugą tabliczkę że można i na 17 i na 16 jeździć, gdzieś widziałem zdjęcie tego ale nie mogę na szybko znaleźć.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #126 dnia: 07 Lipca 2017, 10:05:15 »
u mnie jest homologacja tylko na 17calowe. Strzelam, że jak ktoś kupuje z 16 to będzie miał tam tabliczkę z homologacją na 16.
początkowo, chciałem kupić 16 na zimę, ale po przeliczeniu kosztów felg, opon i czujników - założyłem całoroczne michelin cross climate, a opony na których wyjechał z fabryki sprzedałem
E18_Prestige_MultidriveS

Offline OsiemPiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #127 dnia: 07 Lipca 2017, 10:11:51 »
początkowo, chciałem kupić 16 na zimę, ale po przeliczeniu kosztów felg, opon i czujników - założyłem całoroczne michelin cross climate, a opony na których wyjechał z fabryki sprzedałem
Mam dokładnie taki sam plan - kupić całoroczne 17, a te na których wyjechał z salonu po prostu sprzedać.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #128 dnia: 07 Lipca 2017, 10:17:32 »
Przyznam że pierwsze słyszę aby nie można było używać mniejszych felg do zimówek.  Temat był wielokrotnie omawiany na innych forach bo zakładanie na zimę wyższego profilu to popularne rozwiązanie.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #129 dnia: 07 Lipca 2017, 10:22:05 »
Bo teraz na wszystkich forach wszystkich samochodów odmienia się słowo "homologacja" na tysiąc sposobów. Niedługo wycieraczek nie będzie można zmienić bez homologacji

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 07 Lipca 2017, 10:55:25 »
Przyznam że pierwsze słyszę aby nie można było używać mniejszych felg do zimówek.

Można dopiero od niedawna, kwestia kilku miesięcy. Ja już niestety zdążyłem kupić niższy profil na zimę.
Brak homologacji oznacza potencjalne problemy z ubezpieczycielem. Nie każdy ma na to chęć.
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2017, 11:41:12 wysłana przez Adam O. »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #131 dnia: 07 Lipca 2017, 11:10:54 »
jeśli jest jakiś problem z cvt 
Taki miałem problem ze nie mogłem domówić do mojego verso a chciałem

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: 07 Lipca 2017, 11:42:11 »
toyoty mają raczej dobre zabezpieczenie i moj poprzedni 10 letni (w czsie sprzedaży) avensis nie mial śladu rdzy.

Przypomniał mi się ten wątek: Niedomalowane drzwi komplet.
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2017, 11:43:56 wysłana przez Adam O. »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #133 dnia: 07 Lipca 2017, 11:43:47 »
Bo teraz na wszystkich forach wszystkich samochodów odmienia się słowo "homologacja" na tysiąc sposobów. Niedługo wycieraczek nie będzie można zmienić bez homologacji
A co się zmieniło i w których przepisach?

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl