Autor Wątek: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?  (Przeczytany 39252 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?
« Odpowiedź #150 dnia: 10 Lipca 2017, 16:16:58 »
Czy nie wydaje się Wam, że już dość mocno odbiegliście od tematu i wypadałoby nie zaśmiecać tego tutaj? Załóżcie sobie swój wątek i tam się przekonujcie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #151 dnia: 10 Lipca 2017, 17:04:32 »
Czy nie wydaje się Wam, że już dość mocno odbiegliście od tematu i wypadałoby nie zaśmiecać tego tutaj? Załóżcie sobie swój wątek i tam się przekonujcie.

Twój post inicjujący miał wydźwięk negatywny, więc się za bardzo nie dziw że krytykanci ochoczo ściągnęli do wątku  :-)

Tak jak już wspominałem, szukałem kompaktowego kombi, koniecznie z roletą i rozwijaną siatką oddzielającą, w automacie, o przyzwoitych osiągach, z napędem nie grożącym poważnymi awariami, nadającego się do jazdy z przewagą miasta, w miarę oszczędnego, z odpowiednim zestawem opcji i za sensowną cenę.  No i wyszło mi, i nadal wychodzi, że Auris Hybrid TS jest jak taki tenisista, co to nie wygrał żadnego turnieju a na koniec roku okazuje się że jest liderem rankingu ;-)

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 11 Lipca 2017, 09:36:10 »
Twój post inicjujący miał wydźwięk negatywny, więc się za bardzo nie dziw że krytykanci ochoczo ściągnęli do wątku  :-)

Nie no masz rację, mam chwalić ten model, bo nie zrobili bubla tam gdzie inni producenci zrobili i to co mnie irytuje powinienem zlekceważyć, bo przecież to Toyota - Lider Niezawodności.

Mam wymazać z pamięci, że lakier perłowy jest o kant d... wsadzić, bo auto wygląda jak po naprawie blacharskiej,
że Ledy mogą mi zafundować niespodziankę w zimie i zmuszą mnie do stworzenia zagrożenia dla siebie i innych,
że instalacja bez kluczyka ułatwiła złodziejom pracę na maxa i można odpalić mi samochód na spinacz,
mam być zachwycony systemem PCS, który niby działa, ale potwierdza to garstka zapaleńców, że lusterka mogą się same połamać i odpaść w czasie mrozów, mam być w stanie euforii, że moja Auris jest tak ekologiczna, że sama się z utylizuje przed końcem gwarancji, bo producent zaoszczędził na zabezpieczeniu podwozia, mam nic nie pisać, że zaglądam pod spód drzwi i czepiam się, że automat tam nie pomalował mi samochodu i na koniec wisienka na torcie: nie mam prawa trolować Toyotę, która mnie lekceważy i miliony innych, udając, że to problemy wyłącznie w głowach psychicznie chorych klientów.

I wyprzedzę odpowiedź innych zapaleńców: 90% kupujących czyta instrukcję obsługi po zakupie, nie przed Panowie!!!

No i wyszło mi, i nadal wychodzi, że Auris Hybrid TS jest jak taki tenisista, co to nie wygrał żadnego turnieju a na koniec roku okazuje się że jest liderem rankingu ;-)

No tak, na dopingu.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #153 dnia: 11 Lipca 2017, 09:56:53 »
MMZabrze - sprzedaj więc ten złom, opuść forum i przestań tutaj swoje żale wylewać.
Nie napisałeś na forum żadnej cennej porady, za to próbujesz teraz wmówić każdemu posiadaczowi aurisa... że złe auto kupił.

Załóż może temat z bolączkami Aurisa II - wymień wszystko co zauważyłeś i poproś administrację o przyklejenie gdzieś na górze.
Warto znać bolączki/niedomagania swojego auta żeby w miarę szybko reagować/naprawiać.
Odpuść sobie ten spam w każdym temacie i krucjatę (olaboga oszukujo)...
(PS.łamiące lusterka zimą? gdzie to znalazłeś?)

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: 11 Lipca 2017, 11:48:24 »
MMZabrze - sprzedaj więc ten złom, opuść forum i przestań tutaj swoje żale wylewać.
Nie napisałeś na forum żadnej cennej porady, za to próbujesz teraz wmówić każdemu posiadaczowi aurisa... że złe auto kupił.

Załóż może temat z bolączkami Aurisa II - wymień wszystko co zauważyłeś i poproś administrację o przyklejenie gdzieś na górze.
Warto znać bolączki/niedomagania swojego auta żeby w miarę szybko reagować/naprawiać.
Odpuść sobie ten spam w każdym temacie i krucjatę (olaboga oszukujo)...
(PS.łamiące lusterka zimą? gdzie to znalazłeś?)

Uwaga off-topic

A to widzisz, pomyliłem forum. Myślałem, że to forum o samochodach Toyoty, a to forum idoli Toyoty. To faktycznie zmienia postać rzeczy.

Załóż temat bolączek Auris...przecież tutaj to jest nierealne z Wami, grozi Banem na internet ????

Ciekawe jak to jest, że boli Was to właśnie to co jest poruszane i wrażliwe dla imienia tej marki ???

Faktycznie nie ma co tu szukać, bo zawsze choć mała negatywna uwaga jest zaraz atakowana jak prywatna obrazę.

Mechu inteligentny jesteś i chyba wiesz co Ci przekazuje. Szkoda tylko tych, którzy Was słuchają jak świnia grzmotu i o ironio będą potem szukać pomocy u swych doradców ????, a Wy wtedy jak zbawcy wyciągnięcie z opresji biedaka.

Dla myślących: Auris nie jest złomem, to fajne bardzo fajne autko, tylko korzystając z okazji braku jakiejkolwiek konkurencji naciągają klientów na inne elementy, które normalnie by się nie sprzedały, ale tutaj nie można mieć odmiennego zdania niż Ważniejsi i ich przy...sy liczące na uznanie.

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 11 Lipca 2017, 20:25:35 »
MM Zabrze, czytając Twoje posty zastanawiam się czy naprawdę Toyota od 2013 r tak bardzo odpuściła i zaczęła produkować jakiś chłam. W moim Aurisie nie widzę tych wad, o których piszesz.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #156 dnia: 11 Lipca 2017, 21:51:17 »
zastanawiam się czy naprawdę Toyota od 2013 r tak bardzo odpuściła
Hmm, ja bym raczej zapytał co takiego atrakcyjnego było w Toyocie przed 2013?  Uprzednio podchodziłem do tej marki trzy razy i za każdym razem szybko odpadała w zawodach.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: 12 Lipca 2017, 04:13:00 »
MM Zabrze, czytając Twoje posty zastanawiam się czy naprawdę Toyota od 2013 r tak bardzo odpuściła i zaczęła produkować jakiś chłam. W moim Aurisie nie widzę tych wad, o których piszesz.

Odpowiedz jest prosta:
1. Bo nie oglądałeś auta z kanału.
2. Bo nie schyliłes się podczas mycia, aby zajżeć na ramę drzwi.
3. Bo nie jeździłeś w zimie lub nie doświadczyłeś nagłej zmiany temp z 0-10 st na minusie.
4. Bo masz ciemny lakier i na końcu, bo masz auto w wersji podstawowej przed FL.
Dlatego nie wiesz o czym pisze.
P.S. Prawie wszystkie wady zauważyłem lub zacząłem je szukać głównie po przeczytaniu tutaj na forum i niestety okazały się faktem, choć bardzo chciałem, aby to była fikcja literacka.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #158 dnia: 12 Lipca 2017, 16:51:30 »
Panie Zabrze. Oglądałem auto z kanału na przeglądzie przy 30kk. Ani śladu brązu bądź innego koloru. Pod drzwi zaglądałem również i nie korciło mnie żeby pazorami drapać po lakierze bo raczej żadna osoba myśląca nie praktykuje usilnego zdzierania lakieru by odowodnić że się da. U mnie jest pokryte równo. Jeździłem dwie zimy i jakoś ledy mi nie przeszkadzają ani jeszcze niespodzianki nie zrobiły. Mam kolor metalowego wiaderka, nie widzę różnic kolorów. Ogólnie to masz jakiś egzemplarz z chin i naprawdę sprzedaj go i kup coś innego skoro kompletnie nic w tym samochodzie Ci nie działa. Zarabiasz 10 patyków wiec to dla Ciebie pryszcz ;)

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: 12 Lipca 2017, 17:31:06 »
Panie Zabrze. Oglądałem auto z kanału na przeglądzie przy 30kk. Ani śladu brązu bądź innego koloru. Pod drzwi zaglądałem również i nie korciło mnie żeby pazorami drapać po lakierze bo raczej żadna osoba myśląca nie praktykuje usilnego zdzierania lakieru by odowodnić że się da. U mnie jest pokryte równo. Jeździłem dwie zimy i jakoś ledy mi nie przeszkadzają ani jeszcze niespodzianki nie zrobiły. Mam kolor metalowego wiaderka, nie widzę różnic kolorów. Ogólnie to masz jakiś egzemplarz z chin i naprawdę sprzedaj go i kup coś innego skoro kompletnie nic w tym samochodzie Ci nie działa. Zarabiasz 10 patyków wiec to dla Ciebie pryszcz ;)

Czyli piszesz, że masz podłogę pokryta warstwa chroniąca przed kamieniami. Tak?
Czyli masz lakier pokryty na ramie drzwi o grubości jak cała reszta (nie 25um). Sprawdzałeś.
Dobre z tymi paznokciami, dla ciebie nie wolno zadrapać paznokciem auta, bo słusznie starości się gwarancje, dobre. Ludzie nie dotykajcie swoich aut!!!
Co do lamp to już było wałkowane na wszystkie sposoby, jak jeździsz po mieście i to w dzień to co chcesz zobaczyć, bądź poważny.
Kolor metalowego wiaderka właśnie jest najmniej rzucający się kolor (różnice blacha-plastik) , jest pare innych odcieni, które są widoczne pod słońce, biała perła jest widoczna nawet wieczorem.
Co do rzeczy ma ile kto zarabia? Dla mnie cenna jest każda złotówka lub euro bo okupione są bardzo doza cena i dlatego szanuje swoje pieniądze.
Nie wszystko nie działa, mam obiekcje do raptem 5-7 elementów, za które zapłaciłem tyle co inni muszą mieć cały rok do przeżycia, ale Ty nie możesz tego zrozumieć.

W jednym się zgodę: tę Auris to chyba na szybki składali w Chinach, gdzieś w chacie przez dzieci za miskę ryżu.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2017, 17:37:07 wysłana przez MMZabrze »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #160 dnia: 12 Lipca 2017, 18:32:06 »
Nie wiem czym mam pokrytą podłogę, wiem że nie ma rdzy i to mnie interesuje, nie wiem ile mam lakieru bo też mnie to kompletnie nie interesuje i nie będę latać teraz jak baran z czujnikiem i się doszukiwał, mogłem to robić przez zakupem a nie po. Po co mam drapać po lakierze bo nie pojmuje tego. Jeśli się zrysuje to oddam do toyoty z ubezpieczenia i to mnie obchodzi bo że się da to każdy wie. No to sprzedaj i oddaj tym którzy przeżyją kilka lat za to zamiast się wywodzić i na siłę udowadniać że wszystkie toyoty są złe bo Ty tak napisałeś. Dziwne że wiekszości nie przeszkadza i swiadomie wybrali tylko CIebie jednego oszukał cały świat.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: 12 Lipca 2017, 20:01:44 »
Nie wiem czym mam pokrytą podłogę, wiem że nie ma rdzy i to mnie interesuje, nie wiem ile mam lakieru bo też mnie to kompletnie nie interesuje i nie będę latać teraz jak baran z czujnikiem i się doszukiwał, mogłem to robić przez zakupem a nie po. Po co mam drapać po lakierze bo nie pojmuje tego. Jeśli się zrysuje to oddam do toyoty z ubezpieczenia i to mnie obchodzi bo że się da to każdy wie. No to sprzedaj i oddaj tym którzy przeżyją kilka lat za to zamiast się wywodzić i na siłę udowadniać że wszystkie toyoty są złe bo Ty tak napisałeś. Dziwne że wiekszości nie przeszkadza i swiadomie wybrali tylko CIebie jednego oszukał cały świat.

Czyli tym postem potwierdzasz, że nie wiedziałeś o tym, a odnośnie podłogi... :o, pisałeś, że byłeś pod autem i nie widziałeś ... niczego, właśnie niczego, a to że Cię nie interesuje to tylko Twoja sprawa. Po mnie to spływa. Po to jest forum, aby informować o zaletach i wadach, aby inni wiedzieli o samochodzie, który posiadają lub chcą posiadać.
Czy ja napisałem, że wszystkie Toyoty są złe??? Gdzie to przeczytałeś, czy znowu poniosła Cię fantazja?
Twoje osobiste wycieczki też nie wiem po co tu są? Skoro czujesz się bezpieczny to po cholerę ten atak na posty negatywnie oceniające Auris co? Przecież Cię to nie interesuje?
Chcesz zabłysnąć na forum jak pierwszy fanboy Toyoty i zostać moderatorem tego działu? :laugh:
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2017, 20:03:38 wysłana przez MMZabrze »

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: 12 Lipca 2017, 21:13:02 »
Odpowiedz jest prosta:
3. Bo nie jeździłeś w zimie lub nie doświadczyłeś nagłej zmiany temp z 0-10 st na minusie.
4. Bo masz ciemny lakier i na końcu, bo masz auto w wersji podstawowej przed FL.
ad.1 mam kanał w garażu, auto oglądam z tej perspektywy często i nie widzę tam żadnej tragedii a nawet to co widzę bardzo mi się podoba
ad.2 po każdym myciu wycieram drzwi od dołu i nigdy nic niepokojącego tam nie widziałem
ad.3  przejeździłem już 4 zimy na Suwalszczyźnie, auto po dowiezieniu mnie do pracy stoi 8 godzin na powietrzu, samochód widział dobowe zmiany temperatury od plus kilku stopni do minus kilkunastu i  działał normalnie, więc nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
ad.4 lakier nie jest jakiś bardzo ciemny (nie chce mi się sprawdzać jaka jest nazwa koloru ale można go określić jako jasny brąz) , biały nigdy mi się nie podobał. O ile mi wiadomo premium comfort to nie jest wersja podstawowa ale może się mylę, fakt posiadam Aurisa z pierwszej serii II produkcja sierpień 2013, rozumiem że po FL jakość dramatycznie się obniżyła?
Czytając Twoje posty odnoszę wrażenie , że ktoś Cię oszukał i sprzedał jakiś słabo posklejany egzemplarz, który spadł z lawety podczas transportu. 
I na koniec te "zajżeć", czy komputer Ci tego nie podkreślił na czerwono brrrr.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2017, 21:21:49 wysłana przez Marekw2 »

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: 12 Lipca 2017, 21:24:42 »
Odpowiedz jest prosta:
ad.1 mam kanał w garażu, auto oglądam z tej perspektywy często i nie widzę tam żadnej tragedii a nawet to co widzę bardzo mi się podoba
ad.2 po każdym myciu wycieram drzwi od dołu i nigdy nic niepokojącego tam nie widziałem
ad.3  przejeździłem już 4 zimy na Suwalszczyźnie, auto po dowiezieniu mnie do pracy stoi 8 godzin na powietrzu, samochód widział dobowe zmiany temperatury od plus kilku stopni do minus kilkunastu i  działał normalnie, więc nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
ad.4 lakier nie jest jakiś bardzo ciemny (nie chce mi się sprawdzać jaka jest nazwa koloru ale można go określić jako jasny brąz) , biały nigdy mi się nie podobał. O ile mi wiadomo premium comfort to nie jest wersja podstawowa ale może się mylę, fakt posiadam Aurisa z pierwszej serii II produkcja sierpień 2013, rozumiem że po FL jakość dramatycznie się obniżyła?
Czytając Twoje posty odnoszę wrażenie , że ktoś Cię oszukał i sprzedał jakiś słabo posklejany egzemplarz, który spadł z lawety podczas transportu.

Ale mowa jest o Auris FL po prezentacji w 03.2015 roku, auto się różni od Twojego. Sprawdzałem. Nie posiadasz lamp ledowych, więc nie możesz wiedzieć co z nimi się może dziać podczas zimy, nawet lakier był inny, na ciemnych nie widać aż tak różnic. Czyli nie możesz wiedzieć o czym mowa. Sorki.

P.s. Na 100% sprawdzałem w salonach lakier i we wszystkich było poniżej 30um na dole. (Auris 2015/2016/2017)
Co do lawety i składania z dwóch...kto to wie? Na umowie jako nowy, bezypadkowy.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2017, 21:28:14 wysłana przez MMZabrze »

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #164 dnia: 12 Lipca 2017, 21:27:40 »

Czyli tym postem potwierdzasz, że nie wiedziałeś o tym, a odnośnie podłogi... :o, pisałeś, że byłeś pod autem i nie widziałeś ... niczego, właśnie niczego, a to że Cię nie interesuje to tylko Twoja sprawa. Po mnie to spływa. Po to jest forum, aby informować o zaletach i wadach, aby inni wiedzieli o samochodzie, który posiadają lub chcą posiadać.
Czy ja napisałem, że wszystkie Toyoty są złe??? Gdzie to przeczytałeś, czy znowu poniosła Cię fantazja?
Twoje osobiste wycieczki też nie wiem po co tu są? Skoro czujesz się bezpieczny to po cholerę ten atak na posty negatywnie oceniające Auris co? Przecież Cię to nie interesuje?
Chcesz zabłysnąć na forum jak pierwszy fanboy Toyoty i zostać moderatorem tego działu? :laugh:

Obserwuje te dyskusje z coraz większym niesmakiem. Wszystko rozumiem, mozna sie czepiać, ale kolego MMZabrze, delikatnie cie ponosi. Od siebie dodam - od kilkunastu lat zawodowo pisze o motoryzacji. Przetestowałem przez ten czas kilka setek aut, cos ponad 600 różnych modeli. Znam wiele rzeczywistych spraw związanych z serwisem ze strony ludzi, którzy siedzą w temacie od kuchni. Wybor Auris HSD był dla mnie mega przemyślanym zakupem. Rocznie robię prywatnym autem ok 6-8 tys km, wiec zawsze wahałem sie po co mi nowe auto? Skoro mam testowki i robię nimi 80 proc tego co jezdze rocznie. Wiec jak pojawiła sie opcja kupna nowego auta z wyrachowania i logiki wybrałem wlasnie ten model. Juz pisałem dlaczego i nie będę sie powtarzać. Jednym z argumentów była wlasnie trwałość i mega zawodowe podejscie ASO do wielu kwestii. Wierzcie mi, ze jako dziennikarz znam setki relacji z tego jak sie robi współczesne auta. Dlatego będąc kiedys wiernym dieslom odkąd dpf wszedł masowo przestałem na swoje potrzeby patrzeć na ten rodzaj napędu. Za dużo jezdze po mieście. Mimo, ze i Toyota to juz nie to samo co 10 lat temu, na tle tego co oferuja inni to nadal warte grzechu auto.

Ile mikronów ma warstwa lakieru w miejscu które podaje kolega MMZabrze? Nie wiem. Podobnie jak nie wiem ile ma golf, Leon czy Mazda. Nie intresuje mnie to, bo w moim przypadku po 2 zimach podłoga wyglada jak należy, a do jakosci powłoki lakierniczej nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Moze mam szczęście. Mam wersje na biksenonach i cieszę sie, bo niestety z ledami bez spryskiwaczy bywa kłopot zima. Spaprali tu sprawę niestety, czego nie ma w corolli na ledach, o czym pisałem w artykule testując oba modele.

Znam wady swojej wersji przed FL. W paru elementach jest lepiej niż po liftingu,paru gorzej. Generalnie jednak obie wersje jak na klasę kompakt trzymają równy dobry poziom - tak pisałem o tym 2 lata temu: http://testysamochodowe.pl/toyota-auris-hybrid-touring-sports-prestige-fl-test/

Jezdze niemal co tydzień nowym modelem, od focusa, corsy po mustanga, Volvo czy BMW za 600 tys. Zł. Czasem boli jak wsiadam do swojej Auris, bo nie ta klasa. Ale nigdy - znając na wskroś klasę premium - nie pokusiłbym sie o taka krytykę akurat modelu Auris. Moim zdaniem wybrałem logicznie, przemyslanie, a wersja Prestige wzbogacona o JBL sprawia mi ciagle radość. Minęły niemal 3 lata, przebieg 30 tys km i oprócz obowiązkowego serwisu nawet żarówki nie zmieniałem. Jasne, przebieg żaden, ale to co obecnie dzieje sie w motoryzacji w nowych modelach stawia akurat te japońska markę naprawde w gorze jakosci, jaka oferuje za te cenę.

Będąc tak dociekliwym jak wspomniany kolega, mozna czepić sie każdej marki. Tylko po co? Jestem w stanie wytknąć autu za cenę 5 krotnie wyższa niż mój model masę wad i oszczędności jakie robi producent. Skwituje to jednym stwierdzenie - znak czasów. Patrząc jednak na całość obiektywnym i krytycznym okiem, cieszę sie ze wybrałem akurat ten model. Bardziej martwi mnie, ze zgodnie z umowa za 1,5 roku muszę wymienić Auris na nowy model nie wiem co wybrać. Wiem jedno - zostanę przy hybrydzie.  Rav4 Hybrid zbyt mnie rozczarowała, C-HR nie dla mnie, prius mi sie nie podoba z wyglądu, bo nie wiem gdzie przód a gdzie tył auta ;). Za 2 tygodnie biorę do testu Priusa Pług-in. Ten mi wizualnie leży, ale boje sie ze różnica w cenie do zwykłej wersji nie adekwatna do tego co oferuje. Podzielę sie opinia jak go juz dorwę. Poki co czekam chyba na nowego aurisa. I mocno myśle o Hyundaiu Ioniq, ktory mnie bardzo zachwycił, ale zobaczymy jak wyjdzie cenowo jak będę negocjować z jedna i druga marka.

Tyle ode mnie. Więcej luzu życzę wszystkim. Nie mamy aut wyjątkowo złych, ani wyjątkowo udanych. Ja akurat nie zawiodłem sie na Auris, bo spełnia wszystkie moje potrzeby jakie oczekuje od auta rodzinnego i nie generuje żadnych kłopotów. A we współczesnej motoryzacji niestety nie jest to norma.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2017, 22:04:36 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl