Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 360935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline coll55

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8 II Gen
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #990 dnia: 27 Stycznia 2026, 18:26:44 »
Cytuj (zaznaczone)
27stycznia mam umówiony serwis, nie ładuję akumulatora, jak gdzieś muszę podjechać to boosterem opalam i pojadę z rozładowanym akumulatorem może wynik będzie negatywny i wymienią na nowy bo nikt przy sprzedaży mnie nie poinformował, że nie jest to auto dla inwalidy i że trzeba co parę dni przejechać 100 km albo raz w tygodniu doładowywać akumulator ładowarką :-( :| Śmieszne ale prawdziwe :-) Pozdrawiam.
Właśnie wróciłem z serwisu......i niestety po badaniu akumulatora wyszło że ma jeszcze 11.87V więc jest jeszcze sprawny więc nie kwalifikuje się do wymiany.
Dowiedziałem się jeszcze, że nie wymieniają akumulatorów na większe tylko na taki sam, (ktoś pisał że wymieniają na większe)
Jeszcze wypytałem o zmianę oprogramowania bo akumulator podobno wyładowuje się szybciej jak niektóre system nie zostaną ''uśpione'' (też ktoś pisał, że zmieniają oprogramowanie) ale elektronik co robił diagnozę zaprzeczył, że takowe oprogramowanie posiada.
Nie za bardzo wiem co teraz zrobić, (może ktoś podpowie co można jeszcze zrobić) bo jako osoba po 60-tce niepełnosprawna (narząd ruchu) mieszkająca w bloku i parkująca 300m od bloku sytuacja staje się nie do przyjęcia!
Nie wiem czy warto gdzieś pisać skargę ale jak wpisuję hasło toyota chr II gen w AI to dostaje od razu informacje jak powszechny to jest bubel!
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2026, 18:29:03 wysłana przez coll55 »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #991 dnia: 27 Stycznia 2026, 20:25:11 »
Napięcie po dłuższym postoju 11,87 to aku szrot. Akumulatory wymieniają na większe w Lexusie LBX.
Rozwiązaniem tej plagi mogłaby być poprawka logiki ładowania ale pewnie wtedy mniej zielonych listków wylatywałoby z rury wydechowej, trzeba ściągnąć na akcje masę Klientów, przyznać się do błędu, powysyłać listy z kampaniami a na poczcie kolejka ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline coll55

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8 II Gen
« Odpowiedź #992 dnia: 27 Stycznia 2026, 20:41:15 »
Jeszcze jedno....., w czasie rozmowy z serwisem wyszło, że to moja wina bo przejechanie 7000 km wciągu roku to stanowczo za mało i wg serwisu trzeba jeździć dużo to nie będzie problemów z akumulatorem. wg mnie też to nie jest regułą bo po przejechaniu 50km akumulator wyładował się w 2 godziny!!! Żona z wnukiem była w kinie i po filmie niestety .......
Wystarczyło mnie poinformować przy zakupie, że nie jest to samochód dla emerytów ,kobiet a tym bardziej inwalidów tylko dla taryfiarzy , flotowców czy ludzi z garażem.
Pozdrawiam

Offline atol

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR GR MY24
« Odpowiedź #993 dnia: 28 Stycznia 2026, 08:21:37 »
Też jeżdżę rocznie tylko około 7 tys. km (przeważnie krótkie odcinki po około 2 km), też mieszkam w bloku ale mam pod budynkiem garaż, więc akumulator nigdy nie padł. Od początku miał po nocy w granicach 11,5 – 11,8 V, ale przez to że stoi w garażu, gdzie zawsze jest plusowa temperatura, to odpalał i wytrzymał 1,5 roku. Miałem więcej szczęścia, bo po dwukrotnym ostrzeżeniu w aplikacji o niskim poziomie naładowania akumulatora, zadzwonili z ASO z pytaniem, czy wszystko w porządku (oni widzą u siebie te powiadomienia, które wyświetlają się u mnie). Umówiłem się od razu na sprawdzenie akumulatora i wymieniono mi go na gwarancji na większy. Miałem turecki Mutlu 45Ah 286A, teraz włożyli 52Ah 470A, wyprodukowany w Hiszpanii dla Toyoty przez Clarios (właściciela marki Varta). Zawiozłem samochód o godzinie 21-tej a następnego dnia o 9-tej zadzwonili, że samochód jest gotowy do odbioru i akumulator wymieniony na gwarancji, bo nie przeszedł testu. Przy okazji zrobili 2 kampanie serwisowe: ''Zmiana oprogramowania zestawu wskaźników'' i ''Wspomaganie parkowania, przeprogramowanie sterownika układu''.
Po pierwsze to należałoby zostawić samochód w ASO na całą noc, bo oni testują akumulator dwukrotnie, drugi raz po kilku godzinach, przy okazji sprawdzą czy coś nie pobiera prądu na postoju. Jeśli nie wymienią, to dla własnego spokoju polecam podjechać do sklepu z akumulatorami, gdzie na podtrzymaniu prądu wymienią akumulator na nowy. Nowy akumulator, podobny jak mam teraz, można kupić za 300 zł, np. Varta 52 Ah 470A. Proszę odżałować te 300 zł i powinno być na kilkanaście miesięcy spokój, póki ten nowy też się nie zasiarczy. Ja bym tak zrobił, gdyby mi nie wymieniono na gwarancji, to planowałem sam kupić nowy akumulator za 300 zł. Może sama wymiana akumulatora pomoże na jakiś czas, o ile coś cały czas nie pobiera prądu. Ja bym spróbował zacząć od wymiany akumulatora (jeśli nie chcą tego zrobić w ASO), 300 zł to niewiele a może pomóc w problemie z odpalaniem na rok czy dwa.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #994 dnia: 28 Stycznia 2026, 09:45:45 »
Najważniejsza rzecz to kiedy już akumulator padnie to trzeba go naładować ładowarką do pełna bo w samochodzie sam się nie naładuje.

Offline atol

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR GR MY24
« Odpowiedź #995 dnia: 28 Stycznia 2026, 10:42:11 »
Tylko problemem jest, zarówno u mnie jak i u coll55, że mieszkamy w bloku i nie mamy gdzie naładować tego akumulatora zewnętrzną ładowarką. Ponad 30 lat jeżdżę samochodami i nigdy ani razu nie ładowałem akumulatora ładowarką (nawet nie mam ładowarki ani boostera) i zawsze te akumulatory wytrzymywały około 6 - 7 lat. Fakt, że zawsze to były samochody spalinowe. To moja pierwsza hybryda.
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2026, 10:48:19 wysłana przez atol »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #996 dnia: 28 Stycznia 2026, 11:01:21 »
Innej opcji jak zabranie akumulatora do mieszkania i naładowanie go nie ma. Można wprawdzie zostawić włączone auto na P ale kilku a może nawet kilkunastu godzin potrzeba aby akumulator się naładował.

Offline ZiKam

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #997 dnia: 28 Stycznia 2026, 11:13:47 »
Może już gdzieś to było ale: Na forum Corolla Cross (facebook) znalazłem post odnośnie niedoładowanych akumulatorów.

"Dzień dobry, czytam dość sporo o problemach z akumulatorami 12v i trafiłem na pewien wątek na redditcie, w USA, ktoś nawet przygotował całe kompendium odnośnie niedoładowanego aku, czy próbował ktoś z was wypiąć czujnik przy klemie minusowej akumulatora?
Według tego poradnika, po odłączeniu tego czujnika aku 12v jest stale ładowany, jak było w starszych samochodach więc zostaje problem rozwiązany.
Przesyłam link:

https://docs.google.com/.../1g1a_B7.../mobilebasic...

Podsumowanie po przeanalizowaniu przez AI:

Przedstawiony dokument szczegółowo analizuje problem częstych awarii akumulatorów 12V w nowoczesnych hybrydach Toyota i Lexus produkowanych od około 2016 roku. Poniżej znajduje się podsumowanie kluczowych wniosków i proponowanych rozwiązań.
Główną przyczyną awarii jest przewlekłe niedoładowanie wynikające z błędnej strategii ładowania sterowanej przez oprogramowanie pojazdu. System tak zwanego inteligentnego ładowania nie utrzymuje wystarczająco wysokiego napięcia przez odpowiedni czas. Prowadzi to do sytuacji, w której akumulator rzadko osiąga pełny stan naładowania i zazwyczaj oscyluje w granicach 60-70 procent swojej pojemności. Konsekwencją jest twarde zasiarczenie płyt, czyli nieodwracalne uszkodzenia chemiczne. Przez to akumulatory, które powinny służyć ponad 5 lat, ulegają awarii już po okresie od 6 do 24 miesięcy normalnej eksploatacji.
Wśród zaobserwowanych faktów wymienia się niestabilne napięcie, które podczas jazdy często spada do poziomu od 12,6V do 12,8V, co nie pozwala na efektywne ładowanie. Problemem jest również brak wcześniejszych ostrzeżeń. W hybrydach akumulator odmawia posłuszeństwa nagle, ponieważ system potrzebuje bardzo mało prądu do rozruchu i nie występuje tu objaw wolniejszego kręcenia rozrusznikiem. Dodatkowo w modelach typu Plug-in akumulator 12V często nie jest doładowywany w czasie, gdy ładuje się główna bateria trakcyjna.
Autor dokumentu proponuje dwa sposoby na obejście problematycznego oprogramowania. Pierwszym z nich jest odłączenie czujnika akumulatora poprzez wyjęcie wtyczki monitorującej na ujemnym terminalu. Powoduje to, że system przechodzi w tryb awaryjny i utrzymuje stałe napięcie około 14,1V. Metoda ta nie generuje błędów na desce rozdzielczej i jest w pełni odwracalna. Drugim rozwiązaniem jest jazda z ręcznie włączonymi światłami mijania, co również wymusza podniesienie napięcia ładowania, jednak wymaga to od kierowcy pamiętania o tej czynności przy każdej podróży.
Wnioski końcowe wskazują, że obecna strategia producentów ma prawdopodobnie na celu minimalną redukcję emisji spalin kosztem trwałości części. Jeśli akumulator już raz został głęboko rozładowany, prawdopodobnie jest trwale uszkodzony i sama modyfikacja może nie wystarczyć. W takim przypadku sugeruje się wymianę baterii na nową przy jednoczesnym zastosowaniu wybranego obejścia. Autor dokumentu potwierdza skuteczność metody z odłączeniem czujnika, wskazując na doskonałą kondycję swojego akumulatora po 13 miesiącach testów. Wszelkie modyfikacje są wykonywane na własne ryzyko użytkownika.

Offline ZiKam

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #998 dnia: 28 Stycznia 2026, 11:19:42 »
Może już gdzieś to było ale: Na forum Corolla Cross (facebook) znalazłem post odnośnie niedoładowanych akumulatorów.

"Dzień dobry, czytam dość sporo o problemach z akumulatorami 12v i trafiłem na pewien wątek na redditcie, w USA, ktoś nawet przygotował całe kompendium odnośnie niedoładowanego aku, czy próbował ktoś z was wypiąć czujnik przy klemie minusowej akumulatora?
Według tego poradnika, po odłączeniu tego czujnika aku 12v jest stale ładowany, jak było w starszych samochodach więc zostaje problem rozwiązany.
Przesyłam link:

https://docs.google.com/document/u/0/d/1g1a_B7_gGnuNQhoSRFN_sucfb7-lkU77q4aMO3hMYtA/mobilebasic?pli=1&fbclid=IwY2xjawPmvsNleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEeGVMii0_zSgFo1h8rKR4BvaHyhTme6hA9mjavsC_5UDk87vxYbxlOvf3DTl0_aem_papanSYgiYEkfr8-SExTCA

Podsumowanie po przeanalizowaniu przez AI:

Przedstawiony dokument szczegółowo analizuje problem częstych awarii akumulatorów 12V w nowoczesnych hybrydach Toyota i Lexus produkowanych od około 2016 roku. Poniżej znajduje się podsumowanie kluczowych wniosków i proponowanych rozwiązań.
Główną przyczyną awarii jest przewlekłe niedoładowanie wynikające z błędnej strategii ładowania sterowanej przez oprogramowanie pojazdu. System tak zwanego inteligentnego ładowania nie utrzymuje wystarczająco wysokiego napięcia przez odpowiedni czas. Prowadzi to do sytuacji, w której akumulator rzadko osiąga pełny stan naładowania i zazwyczaj oscyluje w granicach 60-70 procent swojej pojemności. Konsekwencją jest twarde zasiarczenie płyt, czyli nieodwracalne uszkodzenia chemiczne. Przez to akumulatory, które powinny służyć ponad 5 lat, ulegają awarii już po okresie od 6 do 24 miesięcy normalnej eksploatacji.
Wśród zaobserwowanych faktów wymienia się niestabilne napięcie, które podczas jazdy często spada do poziomu od 12,6V do 12,8V, co nie pozwala na efektywne ładowanie. Problemem jest również brak wcześniejszych ostrzeżeń. W hybrydach akumulator odmawia posłuszeństwa nagle, ponieważ system potrzebuje bardzo mało prądu do rozruchu i nie występuje tu objaw wolniejszego kręcenia rozrusznikiem. Dodatkowo w modelach typu Plug-in akumulator 12V często nie jest doładowywany w czasie, gdy ładuje się główna bateria trakcyjna.
Autor dokumentu proponuje dwa sposoby na obejście problematycznego oprogramowania. Pierwszym z nich jest odłączenie czujnika akumulatora poprzez wyjęcie wtyczki monitorującej na ujemnym terminalu. Powoduje to, że system przechodzi w tryb awaryjny i utrzymuje stałe napięcie około 14,1V. Metoda ta nie generuje błędów na desce rozdzielczej i jest w pełni odwracalna. Drugim rozwiązaniem jest jazda z ręcznie włączonymi światłami mijania, co również wymusza podniesienie napięcia ładowania, jednak wymaga to od kierowcy pamiętania o tej czynności przy każdej podróży.
Wnioski końcowe wskazują, że obecna strategia producentów ma prawdopodobnie na celu minimalną redukcję emisji spalin kosztem trwałości części. Jeśli akumulator już raz został głęboko rozładowany, prawdopodobnie jest trwale uszkodzony i sama modyfikacja może nie wystarczyć. W takim przypadku sugeruje się wymianę baterii na nową przy jednoczesnym zastosowaniu wybranego obejścia. Autor dokumentu potwierdza skuteczność metody z odłączeniem czujnika, wskazując na doskonałą kondycję swojego akumulatora po 13 miesiącach testów. Wszelkie modyfikacje są wykonywane na własne ryzyko użytkownika.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #999 dnia: 28 Stycznia 2026, 20:43:43 »
No to zapytaj Ai o "skutki wyłączenia inteligentnego trybu ładowania akumulatora 12V"... :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1000 dnia: 28 Stycznia 2026, 21:42:06 »
Lodowce stopniejo, a Holandię i Żuławy zaleje morze.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1001 dnia: 29 Stycznia 2026, 19:56:03 »
No to zapytaj Ai o "skutki wyłączenia inteligentnego trybu ładowania akumulatora 12V"... :)

Dziwne, że serwisanci ASO też zalecają odłączanie wtyczki systemu IBS z ujemnej klemy _ no to coś w tym jest albo nie chcą słuchać aż tak wielu narzekań na  niedoładowane 12V aku.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1002 dnia: 29 Stycznia 2026, 22:09:10 »

Dziwne, że serwisanci ASO też zalecają odłączanie wtyczki systemu IBS z ujemnej klemy _ no to coś w tym jest albo nie chcą słuchać aż tak wielu narzekań na  niedoładowane 12V aku.

Serwisant ASO to kolejna osoba która chce się pozbyć niechcianego petenta jak najmniejszym kosztem dla SIEBIE.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #1003 dnia: 30 Stycznia 2026, 21:10:09 »
Dzisiaj po raz pierwszy ja doświadczyłem komunikatu. Zadzwonili z ASO, że akumulator zgłasza niski stan naładowania.
Momo codziennej eksploatacji po jeździe 12,1V, ale mój tester pokazuje 100% SOH, wiec jazda do ASO bezcelowa bo akumulatora nie wymienią.

Na razie jeżdżę, obserwuję. Będę pewnie doładowywał i jeździł.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1004 dnia: 03 Lutego 2026, 23:17:18 »
Dobiegła końca historia z moim akumulatorem Mutlu...na całe szczęście dla mnie pozytywnie. Został wymieniony na gwarancji na nowy....marki Toyota  :-)  Mam nadzieję, że będzie lepszy niż ten turecki.
Tak czy inaczej w troszeczkę musiałem się poboksować, aby doprowadzić do wymiany...i to nie tylko z serwisem ale z TCE. Zaznaczam, że ani razu nie doszło do sytuacji, w której samochód nie otworzył się albo nie odpalił z winy akumulatora. Jedyne co wskazywało na wadliwe działanie to:
1. Komunikaty z apki MyToyota (a dostawałem je w dwóch rodzajach - pierwszy, że niski stan naładowania i należy jeździć minimum 30 minut i drugi, że stan naładowania jest krytycznie niski i muszę koniecznie skontaktować się z serwisem),
2. Na włączonym samym zapłonie, przy włączonym odtwarzaczu muzyki / włączonym tablecie centralnym po 2-3 minutach na wyświetlaczu wskaźników pojawiał się komunikat o niskim naładowaniu akumulatora po czym wyłączał radio czy tam odtwarzanie muzyki a tablet gasł.
Z tym drugim problemem już rok temu byłem w serwisie...ale zrobiono test aku i wyszło, że wszystko jest oki i nie mam się o co czepiać.

Jeśli chodzi o boksowanie się z serwisem i z TCE.
Tak jak już wcześniej tu pisałem na forum, po pierwszych komunikatach z aplikacji MyT odwiedziłem serwis gdzie po teście akumulatora stwierdzono, że wszystko jest oki i to wina aplikacji i algorytmów Toyoty, że te komunikaty się pojawiają. Tak ASO tłumaczyło mi tą sytuację. Jednakże po kolejnych komunikatach w aplikacji, jak ponownie skontaktowałem się z serwisem to zauważyłem, że serwis trochę olewająco zaczyna podchodzi do sprawy (kłopoty z terminem). Postanowiłem napisać do sprzedawcy samochodu czyli do TCE - strony umowy kupna sprzedaży mojej C-HR. Na maila klient@toyota.pl poszedł mail z żądaniem naprawy...z tym, że podstawą mojego żądania nie była gwarancja Toyoty a ustawa konsumencka. Zapisy ustawy dwa lata od momentu zakupu chronią klienta. Mail poszedł do wiadomości serwisu.

Na to wygląda, że to pomogło.
Po pierwsze - następnego dnia dzwonił serwis aby umówić mnie na sprawdzenie akumulatora oraz pojazdu, pod względem poboru prądu. Samochód miałem zostawić u nich na 2-3 dni, znalazł się też zastępczy pojazd dla mnie.
Po drugie - odezwało się TCE mailem. Przesłali mi wiadomość o treści:
w nawiązaniu do Pana wiadomości informujemy, że zapoznaliśmy się z zawartymi uwagami. W związku z Pana zgłoszeniem skontaktowaliśmy się z Autoryzowaną Stacją Dilerską Toyota  z prośbą o umówienie wizyty serwisowej w celu przeprowadzenia rozszerzonej diagnostyki pojazdu. Po wykonaniu stosownych czynności technicznych Serwis Stacji przedstawi Panu dalsze kroki postępowania w przedmiotowej sprawie. Jednocześnie informujemy, że Toyota Central Europe, jako biuro handlowe, nie ma możliwości dokonywania diagnozy zgłaszanych uwag. Czynności te realizowane są przez Autoryzowane Serwisy Toyoty, które działając w imieniu Gwaranta, posiadają uprawnienia do weryfikacji i kwalifikacji danej usterki jako naprawy gwarancyjnej lub odpłatnej przez Klienta.

Tak czy inaczej efekt był taki  jak na załączonym obrazku:

Dało się? Dało. Okazało się, że akumulator nadaje się do wymiany, gdzie jeszcze miesiąc temu twierdzono, że akumulator jest OK, a wina leży po stronie MyT.
Morał taki - po prostu nie wolno odpuszczać. I co ważne - gromadzić należy dowody na wadliwe działanie akumulatora. Do maila jakiego posłałem na klient@toyota.pl załączyłem skany z badania aku gdzie testy wychodziły pozytywnie, załączyłem zrzuty z ekranu aplikacji z komunikatami o niskim naładowaniu akumulatora. W gruncie rzeczy nie chodzi o to aby im udowadniać, że coś jest nie halo z elektryką samochodu...bo oni o tym dobrze wiedzą. Tu chodzi o to, aby mieli  świadomość, że ja mam argumenty świadczące o wadliwym działaniu samochodu.

Dobra rada dla tych, którzy mają problemy z aku - atakować TCE, czyli faktycznego sprzedawcę samochodu, aby on podjął działania celem przywrócenia go do właściwego działania.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl